BREAKING NEWS

Serbian media echoes the terrible murder in Kosovo: The police surrounded him, but the author chose to kill himself

Serbian media echoes the terrible murder in Kosovo: The police surrounded him,
x
BREAKING NEWS

The Democratic MP surprises with the statement: The Democratic Party is responsible for the departure of young people

The Democratic MP surprises with the statement: The Democratic Party is
x
BREAKING NEWS

The EU Summit for the Western Balkans in Tirana, the German Chancellor is also present, here's who will accompany him

The EU Summit for the Western Balkans in Tirana, the German Chancellor is also
x
BREAKING NEWS

The election of the head of SPAK, the lawyer makes a strong statement: They have deviated from the objective, they are not dealing with high officials

The election of the head of SPAK, the lawyer makes a strong statement: They have
x
BREAKING NEWS

The Bra├že-Balla clash over the budget, the SP deputy sheds light on the behind-the-scenes

The Braçe-Balla clash over the budget, the SP deputy sheds light on the
x
BREAKING NEWS

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health comes out with an important announcement, here's what's happening

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health comes out with an important
x
BREAKING NEWS

"Rama seeks to kill free speech"/ What Berisha is warning: Within 6 months, three media...

"Rama seeks to kill free speech"/ What Berisha is warning: Within 6
x
BREAKING NEWS

What did the pregnant woman ask? The LETTER of Sokol Halil is revealed moments after the terrible act (PHOTO)

What did the pregnant woman ask? The LETTER of Sokol Halil is revealed moments
x

Bota

The pound has gone on a journey of no return and the dollar has never been stronger: Three major nations on the brink of bankruptcy!

The pound has gone on a journey of no return and the dollar has never been

Only early morning trading in Asian currency markets halted the fall in the British pound, which since the announcement of new Prime Minister Liz Truss's major fiscal moves has been so strong that it indicated the creation of deep new macroeconomic imbalances that could threaten citizens and British companies.

Although trade in Asia eased fears that the pound's deluge would continue unchecked, the fact remained that the pound fell the most against the US dollar among G10 currencies against the US dollar, apart from the Japanese yen, with the Bank of Japan considering a continuation. to lead a stimulative monetary policy that partially causes the weakening of the national currency, while the Bank of England is among those that have started to raise interest rates earlier.

The main reason for the 20.4 percent weakening of the pound in 2022 against the dollar is actually the global strengthening of the dollar against most world currencies. As a rule, the dollar gains strength whenever global geopolitical tension rises and the US Federal Reserve aggressively raised interest rates to suppress inflation. On the last three occasions, the Fed has raised interest rates by 0.75 percentage points each, and decision makers at the planetary money temple estimate that the federal funds rate next year could go as high as 4.75 percent, which, if it happens, will drastically increase borrowing costs on a global scale. In this context, the nervous reaction of the currency markets after the announcement of the new British fiscal measures should be seen.

Megjithatë, pavarësisht nga kombinimi i pazakontë i populizmit të majtë me uljet liberale të taksave të autoriteteve të reja britanike, nuk duhet të ketë dyshim se burimi i telasheve të paundit është forca e re e dollarit amerikan. Për shkak të pavendosmërisë në shtrëngimin e politikës monetare të Bankës Qendrore Evropiane kundrejt dollarit, euro ra në mënyrë drastike, madje edhe Kina, një vend që kontrollon rreptësisht kursin e këmbimit kundrejt shportës së monedhave më të rëndësishme në botë, ka probleme për të mbajtur atë të dëshiruar. kursi i këmbimit. Megjithatë, edhe në Kinë ndodhi që juani (renminbi) ra në nivelin më të ulët kundrejt dollarit në dy vitet e fundit.

Në situatën aktuale, rënia e vlerës së monedhës vendase nuk i përshtatet më askujt, sepse nënkupton importin e inflacionit nga zonat e importit në dollarë, i cili është më i dukshëm në importin e energjisë dhe lëndëve të tjera të para. Duke qenë se vendet e zhvilluara kanë probleme në ruajtjen e ekuilibrit të kursit të këmbimit ndaj dollarit, nuk është çudi që vendet e pazhvilluara tashmë po kalojnë drama të vërteta. Në Nigeri dhe Somali, dollari i fortë ka rritur aq shumë inflacionin e ushqimeve, karburanteve dhe ilaçeve të importuara, sa që rreziku i urisë është sërish në derën e një numri të madh familjesh. Të gjitha vendet me borxhe të tepërta të shprehura në dollarë janë tani, me shumë pritshmëri, në prag të kolapsit financiar. Në atë kompani, natyrisht, është Argjentina, dhe parazgjedhja (falimentimi) pritet në Egjipt, si dhe në Kenia. Edhe ekonomitë e fuqishme të tregjeve të mëdha në zhvillim si India dhe Koreja e Jugut kanë filluar të përjetojnë probleme strukturore - të tilla si tërheqja e investitorëve - për shkak të dollarit të fortë. Nga reali brazilian te dinari tunizian, monedhat e vendeve në zhvillim po zhyten kundrejt dollarit, duke krijuar një psikologji të njohur të tufës në treg, në të cilin gjithnjë e më shumë vende, institucione financiare, kompani dhe qytetarë po vënë baste për dollarin si një strehë të sigurt. .

Eswar Prasad, autor i disa librave mbi monedhat dhe një nga ekspertët kryesorë globalë në tregjet e monedhës, për NYT thjesht pohon se "pjesa tjetër e botës" është gjetur në një situatë "jo-fituese" sepse Fed e SHBA-së ka nuk ka zgjidhje dhe duhet të rrisë në mënyrë agresive normat e interesit për të ndaluar inflacionin dhe për të parandaluar përkeqësimin afatgjatë të perspektivës ekonomike. Kështu kemi një situatë ku Shtetet e Bashkuara - një vend me rezerva të konsiderueshme nafte dhe gazi - stabilizojnë me sukses çmimin e energjisë në tregun e brendshëm, por përmes dollarit, i cili shërben si monedhë rezervë globale, shkakton probleme për të gjithë të tjerët; Kompanitë shumëkombëshe dhe institucionet financiare kryejnë marrëveshje me mallra ose shërbime të punës kryesisht në dollarë, gjë që është veçanërisht e theksuar në rastin e energjisë dhe ushqimit, çmimet e të cilave rriten automatikisht globalisht për shkak të forcimit të dollarit. Dollarët përbëjnë 'vetëm' 40 për qind të transaksioneve globale, por borxhi i vendeve në zhvillim është kryesisht i shprehur në dollarë, pavarësisht nëse investitorët/kreditorët janë nga Shtetet e Bashkuara apo jo, gjë që përforcon problemet e shkaktuara nga dobësimi i vendit. valutë.

Në përgjithësi, kur Kwasi Kwarteng, njeriu i ri i parë i financave britanike, njoftoi një ulje të mprehtë të të ardhurave nga taksat duke rritur nivelin e borxhit, ai u përplas me tregjet nervoze të monedhës që kishin më shumë arsye për ta perceptuar dollarin si një monedhë më tërheqëse në krahasim gjithsesi deri në paund. Në të njëjtën kohë, Kwarteng, gjë që është interesante, nuk mori mbështetjen e menjëhershme të guvernatorit të Bankës së Anglisë, Andrew Bailey, i cili refuzoi të rrisë menjëherë normat e interesit, por e njoftoi vendimin në mbledhjen e rregullt të planifikuar.

In short, when a conservative government simultaneously plays with a series of measures usually taken by left-wing populists and at the same time they go for liberal tax cuts, the result is a mix that spreads fear in the markets, especially. if those markets are already exhausted.