BREAKING NEWS

Who will be Rama's next ministers? Kreshnik Spahiu issues NAMES for the first time: There will be new feeds!

Who will be Rama's next ministers? Kreshnik Spahiu issues NAMES for the
x

Bota

New variants of COVID / Scientists provide super news

New variants of COVID / Scientists provide super news

Dozens of Americans are rolling up their sleeves to get the third dose of the COVID-19 vaccine. This time, the vaccines have been modified to protect against a disturbing mutation in the virus.

However, the vaccines that are being administered so far in the United States offer strong protection. But the study of new experimental vaccines by Moderna and Pfizer serves as an important first step towards an alternative vaccine, in the event that in the future the virus defeats today's vaccines.

"We must prevent the virus," said Dr. Nadine Rouphael, from Emory University, who leads the study for the Moderna company modified vaccine. "We know what it means to be behind."

It is not clear when protection from current vaccines would be weakened enough to give rise to the need for a new vaccine. But "we want to turn COVID into a bolt of lightning," she says.

Viruses are constantly evolving and the world is rushing to vaccinate millions of people and slow down the spread, before further mutations appear. Over 119 million Americans have received at least one dose of the vaccine and 22% of the population has been fully vaccinated, according to the Centers for Disease Control and Prevention. The rest of the world is far behind.

Currently a more contagious variant discovered in Britain just a few months ago has become the most prevalent variant in the United States, but which is thankfully prevented by vaccines.

However, there is concern around the globe that first-generation vaccines may offer little protection against another variant that first appeared in South Africa. All major pharmaceutical companies are changing their formulas in case a new vaccination against the virus called B.1.351 is needed. Experimental doses from Moderna and Pfizer are already being tested.

On the outskirts of Atlanta, Emory University contacted people who received the Moderna's initial vaccine if they wanted to help with the new vaccine. Volunteer Cole Smith says the return was not a difficult decision.

“E mëparshmja ishte një sukses i madh dhe siç e dini, miliona njerëz po vaksinohen tashmë”, i tha zoti Smith agjensisë së lajmeve Associated Press. “Nëse jemi duke i ndihmuar me të mëparshmen, përse të mos dalim vullnetarë dhe t’i ndihmojmë njerëzit me të renë?”.

Studimi, i financuar nga Institutet Kombëtare të Shëndetit, nuk po teston vetëm vaksinën eksperimentale, që do të shërbejë si një dozë e tretë nxitëse për sistemin imunitar. Studiuesit në Universitetin Emory dhe tre qendra të tjera mjekësore po regjistrojnë edhe vullnetarë që nuk kanë marrë ende ndonjë lloj vaksinimi ndaj COVID-19.

Ata duan të zbulojnë nëse: Mund të vaksinohen njerëzit me vetëm dy dozat e vaksinës ndaj varianteve, dhe jo me vaksinën origjinale? Apo me një dozë nga secili lloj? Ose, a mund të kombinohen në të njëjtin injeksion doza origjinale dhe doza për variantet?

Po kështu, Administrata për Ushqimin dhe Barnat i ka dhënë kompanisë Pfizer, dhe partneres gjermane BioNTech, lejen për të filluar një testim të ngjashëm me vaksinën e tyre të modifikuar. Kompanitë thanë se është pjesë e një strategjie proaktive për të mundësuar shpërndarjen e shpejtë të vaksinave të reja, nëse do të duhen ndonjëherë.

Vaksinat e kompanive Moderna dhe Pfizer, ashtu si shumica e vaksinave ndaj COVID-19 që po përdoren në mbarë botën, e trajnojnë trupin që të identifikojë proteinën që gjendet në “gjembat” e membranës së jashtme të virusit. Janë këto “gjemba” që i mundësojnë virusit të kapet pas qelizave njerëzore.

Mutacionet ndodhin çdo herë që virusi prodhon kopje të vetvetes. Zakonisht, këto gabime nuk ndryshojnë gjë. Por, nëse shumë nga këto ndryshime mblidhen tek proteina, në veçanti në vende kyçe, atëherë mutacioni mund t’i shpëtojë vigjilencës së sistemit imunitar, i cili është përgatitur të luftojë një virus që duket disi ndryshe.

Lajmi i mirë: Është e thjeshtë të përditësohen vaksinat e kompanive Moderna dhe Pfizer. Ato prodhohen me një pjesë kodi gjenetik të quajtur mesazheri RNA – kodi i tregon trupit si të prodhojë disa kopje të parrezikshme me “gjemba”, të cilat në vazhdim shërbejnë për të trajnuar qelizat e sistemit imunitar. Kompanitë thjesht zëvendësuan kodin fillestar gjenetik me mRNA të proteinës së mutacionit nga Afrika e Jugut.

Studimet që po zhvillohen këtë muaj përfshijnë disa qindra njerëz, ndryshe nga testimi masiv që nevojitej për të provuar se funksiononin vaksinat fillestare. Shkencëtarët duhet të sigurohen se mRNA-ja zëvendësuese nuk shkakton pasoja anësore.

Nga pikëpamja e mbrojtjes, ata po masin nga afër nëse vaksina e përditësuar e nxit sistemin imunitar të prodhojë antitrupa, të cilat do të luftojnë infeksionin, me efikasitetin e vaksinave fillestare. Gjithashtu, testimet në laborator do të tregojnë nëse antitrupat janë në gjendje të identifikojnë jo vetëm variantin nga Afrika e Jugut, por edhe versionet e tjera më të pranishme të virusit.

Një tjetër lajm i mirë është se antitrupat nuk janë mbrojtja e vetme. Studiuesit e Instituteve Kombëtare të Shëndetit shqyrtuan së fundmi një tjetër degë të sistemit imunitar – qelizat T të cilat luftojnë pasi infeksioni është përhapur. Testimet në laborator treguan se qelizat T të njerëzve që janë shëruar nga COVID-19, përpara se të dilnin variantet e tjerë më shqetësues, arrijnë të identifikojnë mutacionin e Afrikës së Jugut. Vaksinat gjithashtu nxisin prodhimin e qelizave T dhe mund të jenë thelbësore për parandalimin e rezultateve më të këqija.

However, no vaccine is 100% effective. Even without the risk of mutations, it happens that even those who are fully vaccinated get COVID-19. How, then, will the authorities know that a new vaccination is needed? A clear sign would be the significant increase in hospital admissions - not just COVID-positive tests - among vaccinated people who will be infected by a new mutation.

"That would be the red line. "Then, the possibility of a second generation vaccine would be considered," said Dr. Paul Offit, of the Children's Hospital of Philadelphia, is also a vaccine adviser to the Food and Drug Administration. "We have not crossed this red line yet, but the possibility exists."