BREAKING NEWS

Head of State, Bajram Begaj, meeting 'head to head' with American President Joe Biden in the USA, what was discussed

Head of State, Bajram Begaj, meeting 'head to head' with American
x
BREAKING NEWS

The Americans kicked her out of politics, Lindita Nikolla put Sali Berisha through the window through the bait Bardhi, the anti-US "kamikaze" Speaker of the Assembly of the "Bermuda Triangle" and the Zeni partnership

The Americans kicked her out of politics, Lindita Nikolla put Sali Berisha
x
BREAKING NEWS

SPAK in the court of "non women", this is how the USA has sewn up the file of the "Berisha" family, in the scanner the assets of the children, the son-in-law, the "Partizani", "CEZ-DIA" and "Gërdeci" affairs, the American cables are revealed

SPAK in the court of "non women", this is how the USA has sewn up the
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns of "bombastic" news: This is why Sali Berisha is attacking the "iron" prosecutor Enkeleda Millonai who is investigating her son-in-law for money laundering and the scheme that Ilir Meta is following to escape from the clutches of SPAK

Spartak Ngjela warns of "bombastic" news: This is why Sali Berisha is
x
BREAKING NEWS

Here are all the gifts of Prime Minister Rama to the oligarch Samir Manen, how he put the whole state at the service of his businesses, from the forgiveness of private and state lands, tenders, to the helicopter runway and hangar for private aircraft

Here are all the gifts of Prime Minister Rama to the oligarch Samir Manen, how
x
BREAKING NEWS

The American Congress deepens the investigation into the "Rama-McGonigal" affair, this is how the scandal can cause earthquakes in Tirana and Washington, Robert Pope reveals the latest news

The American Congress deepens the investigation into the
x
BREAKING NEWS

Clashes for the head of the DP group, the American Embassy makes it clear to Berisha: We do not change our position on "non-women", we encourage the actors to carefully examine their commitments in the party

Clashes for the head of the DP group, the American Embassy makes it clear to
x
BREAKING NEWS

The increase in pensions is approved, 767 thousand people benefit from indexation by 8.6 percent from October 1, the Ministry of Finance and the Institute of Social Insurance clarify the details

The increase in pensions is approved, 767 thousand people benefit from
x

Bota

Video/ Scientists raise the alarm: The day is getting longer and we don't know why it's happening, in the future...

Video/ Scientists raise the alarm: The day is getting longer and we don't

Scientists have noticed that the length of the day is suddenly getting longer on our planet, but they are not yet sure why this is happening. The lengthening of the day, even imperceptibly, by fractions of a second, may in the future have, among other things, effects on timekeeping, navigation systems such as GPS, and other technologies.

In recent decades the rotation of the Earth on its axis, which determines how long the day is, has accelerated, making the days shorter. Thus, this year in June, a record was recorded for the shortest day during the last half century.

But despite this record, as of 2020 it appears that the planet's fastest spin on its axis has surprisingly begun to slow down, resulting in a tendency for the days to grow longer again, for reasons that currently remain a mystery.

Although the day is conventionally defined as 24 hours, in reality the length of "24 hours" varies, depending on how long it takes the Earth to make one full rotation. Which in turn depends on various factors, including events such as a major earthquake, climate and atmospheric phenomena, oceans, etc. Thus, in practice the day rarely lasts 86,400 seconds.

For millions of years the Earth's rotation had slowed, largely due to the tides under the influence of the Moon, a process that added about 2.3 milliseconds to the length of the day every century. Billions of years ago Earth's day lasted no more than 19 hours.

But over the past 20,000 years or so, another process has occurred in the opposite direction, speeding up our planet's rotation. When the last ice age ended, their melting "lightened" the Earth's surface and its axis began to spin faster, shortening the length of the day by about 0.6 milliseconds per century.

Since the 1960s, scientists have begun to make increasingly accurate measurements of the Earth's rotation speed. Along with individual clocks offering the highest accuracy, the ever greater reduction in day length was confirmed.

Më 29 qershor 2022 , u regjistrua dita më e shkurtër në Tokë: 1,59 milisekonda më pak se 86,400 sekonda ose 86,400,000 milisekonda të një periudhe normale 24-orëshe. Por nëse merren parasysh dhe hiqen luhatjet për shkak të baticave dhe sezonalitetit, duket se nga viti 2020 e deri në ditët e sotme në mënyrë të padukshme fillon të rritet përsëri.

Arsyeja për këtë – në masën që ndodh në të vërtetë – është e paqartë. Ndoshta është për shkak të ndryshimeve në sistemet e motit, shkrirjes në rritje të akullit për shkak të ndryshimeve klimatike, fatkeqësive natyrore si shpërthimi masiv i vullkanit në Tonga në janar të këtij viti, etj. Fenomeni mund të rezultojë kalimtar, diçka që mbetet për t’u parë në të ardhmen. Nëse konfirmohet përfundimisht se ditët e Tokës po zgjasin përsëri, një “sekondë e brishtë negative” mund të duhet të ndërtohet në sistemet e matjes së kohës në një moment, sipas Matt King dhe Christopher Ëatson të Universitetit Australian të Tasmanisë., diçka që nuk ka ndodhur kurrë më parë dhe që megjithatë konsiderohet shumë e pamundur për momentin. Le të kemi parasysh se kohët e fundit të gjithë kemi disa milisekonda shtesë çdo ditë…