BREAKING NEWS

'Look how deep things are!', The wiretaps of the Italian anti-mafia, warns Artan Hoxha and reveals the name of who is the 'big fish'

'Look how deep things are!', The wiretaps of the Italian anti-mafia,
x

Bota

VOA: Uncertainty at the end of President Trump's term

VOA: Uncertainty at the end of President Trump's term

With less than seven weeks to go before the end of his four-year term, some questions remain unanswered about President Donald Trump.

Will he concede defeat to President-elect Joe Biden?

So far, Mr. Trump has not made any concessions from his stance, nor is he asked to do so. Accepting defeat is simply a tradition of etiquette, which accompanies presidential races, where defeat is accepted and the winner congratulated.

However, Mr. Trump has not given any sign that he would openly admit defeat in the election, although officials in some key states have already declared Mr. Biden the winner, paving the way for his inauguration on January 20 as the 46th president of the United States. the.

President Trump continues to claim that the election was rigged and that his second term was stolen. On Wednesday, he released a 46-minute video full of allegations, which have been proven untrue, where he talked about irregularities in the voting as well as during the counting process and where he tried to prove that he was the winner of the election.

" The ballot boxes were full of votes, almost all for Biden. "And to this day everyone is trying to figure out where they came from ?!" Mr. Trump said in the video.

" I went from leading the race with a lot of votes (in the hours after the closing of the voting process) to losing by a narrow margin in the days that followed, " he added.

President Trump's claims are easily explained by the fact that the many ballots sent by mail in the days and weeks before the election date, which Mr. Trump has repeatedly criticized, largely tilted in favor of Mr. Biden and took several days to counting. Some states were not allowed to start counting ballots by mail until polling stations closed on election day.

Zoti Trump dhe ekipi i tij zgjedhor, i kanë humbur paditë e shumta për të kundërshtuar rezultatin e zgjedhjeve në shtetet kyçe që votuan në favor të zotit Biden. Në një nga goditjet më të fundit ligjore, Gjykata e Lartë në Uiskonsin refuzoi të enjten të marrë në shqyrtim padinë e ekipit të tij ligjor në një përpjekje për të përmbysur humbjen me 20,000 vota në këtë shtet, duke thënë se çështja fillimisht duhet të shqyrtohej nga një gjykatë më e ulët.

Zgjedhjet presidenciale amerikane vendosen nga Kolegji Zgjedhor. Shtetet më numrin më të madh të popullsisë kanë dhe numrin më të madh të votave elektorale. Zoti Biden gëzon një avantazh prej 306 votash elektorale, i njëjti numër që zoti Trump fitoi në 2016, të cilin ai e shpalli si një fitore "të madhe" ndaj srivales demokrate, Hillary Clinton. Më 3 nëntor zoti Trump arriti të sigurojë 232 vota elektorale. Zoti Biden kryeson gjithashtu edhe për nga numri i votave popullore, me rreth 7 milionë vota më shumë se zoti Trump.

Votimi në Kolegjin Zgjedhor bëhet më 14 dhjetor, proces gjatë të cilit pritet që zoti Biden të shpallet zyrtarisht fitues i zgjedhjeve. Më pas Kongresi do të çertifikojë rezultatin e Kolegjit Zgjedhor në fillim të janarit, dy javë përpara betimit të zotit Biden në një ceremoni që do të zhvillohet në krahun perëndimor të Kapitolit.

Një tjetër pyetje lidhet me inaugurimin: A do të marrë pjesë zoti Trump në të?

Për më shumë se një shekull, çdo president në largim i është përmbajtur traditës dhe ka marrë pjesë në ceremoninë e betimit të pasardhësit të tij, edhe kur një president ka humbur mandatin e dytë të tij përballë kundërshtarit.

Zoti Trump thotë se e ka marrë vendimin për ditën e inaugurimit por nuk ka pranuar ta bëjë publik, se ku do të jetë atë ditë. Ai po mendon rreth kandidimit të mundshëm për Shtëpinë e Bardhë në vitin 2024.

Only one American president has done this so far. Grover Cleveland in 1892, after losing the election for a second term, re-nominated after another 4 years, winning and serving for a second four-year term.

Mr. Trump is keeping options open.

He told Republicans during a White House party this week: "It's been an amazing four years. We're trying to do that for another four years. Otherwise, see you in four years. "