BREAKING NEWS

"He used my father's name to throw stones at Berisha", Erion Braçe gives a strong answer to Remzi Hoxha's son

"He used my father's name to throw stones at Berisha", Erion
x

Ekonomia

205 miners, oilmen and metallurgists benefit from pension increase, ISSH publishes the next list here are the names by cities

205 miners, oilmen and metallurgists benefit from pension increase, ISSH

Yesterday, the next list was published with 205 oil workers, miners and metallurgists receiving additional pensions. According to the announcement of the Social Insurance Institute, the beneficiaries of this installment are from Tirana, Fieri, Kuçova, Mallakastra, Vlora, Durrës, Kruja, Elbasan and other places. As we recall that, the beneficiaries the amount earned from the supplementary pension is immediately transferred to their bank accounts together with the basic pension. According to the draft law on this issue, beneficiaries of special treatment will be all persons who have retired under the law of 1966, that of 1993 and pensioners who have benefited under the law of 2014 and all persons who have carried out work processes in underground mines, in the oil and gas industry and engineering-technical personnel, who has worked in oil system enterprises, such as drilling-exploration, drilling-exploitation, production, seismic, site geophysics, processing and transportation by oil and gas pipeline, as well as employees who have worked in metallurgy. Regarding seniority and insurance periods for those who are currently retired, the draft law recognizes the provisions made by previous laws for these categories. Whereas for those who have performed the work processes in underground mines, oil industry and metallurgy after 1993 will be recognized for profit effect according to this law, when they are performed and documented, regardless of whether the employees have performed economic activity , in entities with fully or partially state capital as well as in private entities. Periods of insurance not covered by contributions paid to the social insurance fund are not recognized as valid for this draft law. Among other things, it is clarified that the draft law is an additional monetary treatment, it is not a status for these professions, as the statuses are with a wider spectrum that are related not only to financial benefits at retirement age. This draft law gives premature retirement up to 10 years of normal retirement age to these three professions and gives extra supplement to all current and future retirees. Under these conditions, this pension supplement is not funded by contributions, but a privilege given to these three categories funded by the state budget.

Indeksimi sipas koeficientit

Ndër të tjera në ligj tregohet se përveç 29 mijë lekëshit shtesë që do të marrin pensionistët që kishin dalë në pension para miratimit të ligjit, me miratimin e tij ata që do dalin në pensin në vijim përfitojnë një rritje në bazë të koeficientit të kontributeve të derdhura, që gjithashtu do të mbulohen një pjesë nga shteti dhe një pjesë nga punëdhënësi. “Nëse një minator i nëntokës, që është profesioni më i vështirë, paguan 1 lek kontribut, do të marrë në pension 3.6 lekë, pra 360%. Kjo vlerë financohet nga buxheti i shtetit, pra drejtësia sociale e vendosur në themel të këtij raporti. E njëjta gjë vlen edhe për naftëtarët, për 1 lek kontribut do të marrin 1.57 lekë në pension, pra 157%. E njëjta gjë vlen edhe për metalurgët, që shkon në 280%. Kërkesat, drejtësia sociale dhe mundësia financiare, përputhen në një pikë dhe ky është ligj gati perfekt që përputh drejtësinë sociale të kërkuar me mundësinë financiare të një vendi që rritet me 4.1%, po që po shkon drejt uljes së borxhit, në mënyrë që brezave të ardhshëm, të mos t’u lemë kosto të paqena që nuk përballohen dot dhe çojnë pastaj në falimentim skemash”, thuhet në relacionin shpjegues ligjit. Ata që janë më të rinj se 48 vjeç, futen në këtë skemë të re. Detyrohen kompanitë dhe ata vetë që të paguajnë skemën suplementare në mënyrë që kur të dalin në pension, të kenë mundësinë të marrin një pension më dinjitoz, ashtu siç iu takon. Dhe diku detyrohet punëdhënësi 2.5%, diku detyrohet punëdhënësi 3%, që do të thotë nga 10% skemë suplementare, 5.5% të totalit do t’i paguajë punëdhënësi, përveç atyre që paguajnë sot, dhe 4.5% do t’i paguajë punëmarrësi.

Ja lista me emrat e naftëtarëve dhe metalurgëve që përfitojnë trajtim suplementar

KUÇOVË

HAJDAR TOSKA

FILE XHINDOLI

LEFTER ZIU

LULËZIME POLOVINA

JOSIF XHAKO

GËZIM MIMANI

MESUT KURTI

RAMADAN BAKIU

THEODHOR ZIU

 

MAT

 SHEMSI BALLABANI

 

 

DURRËS

SABRI SHERA

PËLLUMB SULEJMANI

BUKUROSHE SULEJMANI

FATMIR DAIU

PETRIT LOSHI

SELANDIN MALO

HAKI SHYTI

SKËNDER RAMETA

HASAN BALLA

DILBER META

ABAZ KURTI

HAZIZ DODA

LUTFI MASHA

ADEM ARUSHA

 

KRUJË

BAFTJAR DOMI

BASHKIM ZHGJUNI

MUHARREM MICI

 

ELBASAN

ANTON DAKAJ

VASIL ÇUFE

SHPËTIM JOLLDASHI

RAMIZ ZOTO

VASILIKA KUÇUBINA

MEHMET ÇEÇO

ADRIANO HASTOPALLI

BARDHYL LEKA

HEDIJE LUMI

PANDELI MITRI

DOD MACAJ

VITO BRAHO

AGRON SARAÇI

NAZMI CANI

HAJET ÇEKREZI

XHELAL PISHA

DËRVISH KYÇYKU

ISMAIL GURRA

 

FIER

PIRO THANO

ABAZ KERAJ

VLADIMIR VEIZAJ

LEKSI TUPE

BAJRAM BREGOVINA

AGRON SHEHU

ARQILINI SEFA

ZENEL AVDULAJ

XHEVDET HYSENAJ

 HAMDI XHELAJ

TRIFON KOLIÇI

QEMAL ASLLANAJ

AGIM ASLLANAJ

AFËRDITA STERJO

LIRI NDINI

NURI PLAKU

HEKTOR XINXO

FAIK HAXHI

DHIMITRAQ ÇUKO

MYQEREM MYRTAJ

FIQERETE BELTOJA

PAJTIM ELMAZAJ

LIRIM BITRAJ

DONIKA AVRAMI

RAKIP ÇEPELE

FATMIR MYFTARAJ

SHKËLQIM BEQIRAJ

QEMAL KARAFILAJ

LIRI HOXHA

ILIRJAN KODHELI

TODI NDREKO

HEKURAN FEJZAJ

PETRIT HYSKAJ

HATEM LASKA

VELJAN STEFANI

FATMIR BEGO

PETRIT HOXHA

FANIE PELANAJ

VASILIE BOSTANI

FATIME SEFA

DURIM GOXHAJ

BAHIR ELMAZI

NURI PELIVANI

MALKO FEJZULLA

JETA VELIAJ

VASILLAQ SAKO

AVDI ZJAQA

PETRAQ MBYETI

PELLUMB SULEJMANI

SALI FERKO

NAZIM SPAHIU

VLADIMIR DODBIBA

FITIM BERKI

ISUF BERBERAJ

PIRO PRIFTI

SOSE DUSHI

DHOKSIE FILIPI

YLLI LIZAJ

HYQMET HAZIZAJ

AGIM HËNA

AVNI KALEMI

SHERIF QALLIAJ

DALIP ARAPAJ

LEONIDHA DHEFTO

FERAT SHEHAJ

SAVË MARKU

SELAM DURAJ

 AGRON RESULAJ

MALIQ IBRAJ

QAZIM IBRO

MINA TOSKA

DURO BEQAJ

METUSH MEHMETI

LLUKAN MITA

REFAT METO

LUÇI GJEÇI

BATJAR HAMITAJ

SHYQO TROKA

SHEZAI TAULLA

FATMIR HILAJ

KOÇO BALLABANI

DHIMITËR ÇALA

BASHKIM AJDINI

SHAHIN SHAHINAJ

FATMIR LLANAJ

LEFTERI LIKO

ZARIF METUSHI

MUHAMET BELULI

SHEFQET SERAJ

ASLLAN KUKA

BILBIL GOXHAJ

AVDULLA METAJ

BRAHIM MALAJ

AGIM XHAFERAJ

PANDELI BILAJ

FERKO XHELAJ

NATASHA YMERAJ

VEIS RREDHI

ZENJEL PLAKA

BEDRI XHAFERRI

KAMBER ÇEPELE

IRAKLI GJATA

ENVER ÇEPELE

HYSNI ÇAUSHI

SHAIP BIÇAKU

MUSTË VRAPI

VLADIMIR HOXHA

 ARQILE KUMARAKU

HYSNI DULLA

KUJTIM HAJDINI

TELO VELIAJ

YZEIR HOXHA

AGIM VRAPI

 

LUSHNJE

BILBIL ZONJA

AHMET BALLA

PËRPARIM HOXHA

SPIRO BAKO

AFERDITA SHAHINI

MAMUDE PRENÇE

 

MALLLAKASTËR

RAMADAN QORRAJ

JORGJIE LENA

ISMAIL DURAJ

KUJTIM SINAJ

BESNIK HEQIMAJ

FIQIRI SINANAJ

TEFIK BEQIRAJ

MYNEVERE DUSHI

 

GJIROKASTËR

BEDO LOGLI

 

POGRADEC

AREFI JAKUPLLARI

ASTRIT ESHI

 

LEZHË

 LUAN LLESHAJ

 

 

TIRANE

ISLAM HAMETAJ

LAVDOSH CAUSHAJ

 

VLORË

 

SOTIRAQ VERA

ÇOBAN YMERAJ

OLLGA KUME

MAKSIM TOZAJ

JANO SKËNDAJ

HALIM LIKAJ

AGIM JAHO

XHAFER SHUAIPI

SKENDER CANAJ

JAHO ALUSHAJ

XHEMIL ASLLANAJ

NURI ÇELOALIAJ

BASTRI SHAHAJ

ÇUMAN ALUSHAJ

VELEDIN ZYKAJ

SHABAN DAPAJ

AGRON SELIMAJ

GËZIM CANAJ

KUJTIM LAMAJ

AFIZE TYPE

ISLAM ISAKAJ

FLUTURESH BEGAJ

 

SARANDË

LUTFI MATRAXHI

ALI CAUSHI

MARJANA GJIKNURI

DED MARKU

 

TROPOJA

DIN SELIMAJ