BREAKING NEWS

Even Albania is involved, the EU is a professional giant fraud scheme, the sensational details are quickly revealed

Even Albania is involved, the EU is a professional giant fraud scheme, the
x
BREAKING NEWS

The CEC comes out with the important announcement/ Who are the two well-known names that made a lot of noise who are expected to receive the mandate of the deputy in the next session (FULL ANNOUNCEMENT)

The CEC comes out with the important announcement/ Who are the two well-known
x
BREAKING NEWS

"Joe Biden has made it clear that SPAK..."/ Spartak Ngjela comments on the statements of Yuri Kim and Arben Kraja: Berisha was investigated before being declared non grata, while Meta is being investigated for...

"Joe Biden has made it clear that SPAK..."/ Spartak Ngjela comments on
x
BREAKING NEWS

The division in PD deepens/ From Mallakastra to Krujë, the 7 candidates of the Alibeaj group for the local elections are revealed. Who are the famous names?

The division in PD deepens/ From Mallakastra to Krujë, the 7 candidates of
x
BREAKING NEWS

"Earthquakes" in the opposition in December, from the return of Lulzim Basha to the head of the DP, to the expulsion of Berisha and Meta from Parliament, here are the behind-the-scenes

"Earthquakes" in the opposition in December, from the return of Lulzim
x
BREAKING NEWS

Joe Biden puts Albanian politics into anxiety, corrupt senior officials "in the circle of hell" from European conditions, how will the "burning" files in SPAK be filled with additional materials from the Americans

Joe Biden puts Albanian politics into anxiety, corrupt senior officials "in
x
BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa: This is who was the trusted man of the CIA in Albania during the Second World War and what he wrote in a report to Washington in September 1944 about the Albanians

Muharrem Xhafa: This is who was the trusted man of the CIA in Albania during the
x
BREAKING NEWS

Albania will be invaded by the cold winter, here is what the weather has in store for the first days of December (TABLES)

Albania will be invaded by the cold winter, here is what the weather has in
x

Ekonomia

Which will pay more? The draft for changing the building tax is ready, here's how it will be calculated

Which will pay more? The draft for changing the building tax is ready,

The Ministry of Finance and Economy (MFE) is revising the decision of the methodology for calculating the tax value of the building. Minister of MFE Delina Ibrahimaj at the conference on the progress of the economy affirmed that for the property tax one of the proposals is to be taxed with the market value.

Monitor learns that the MFE has already started work on the next new draft for the changes to the building tax, which is expected to be ready next year. The new draft does not aim to change the tax level, which is 0.05% of the house's value, but the tax calculation base, which is the house's value.

The changes in the basis of tax calculation aim to align the level of taxation with the current prices of apartments, where in many areas of the capital, mainly new constructions have experienced high growth. Consequently, it is expected that to determine the value of the house, the prices according to the sale-purchase contracts registered in the State Cadastre Agency (ASHK) will be used.

Currently, in the absence of market prices, the average reference prices defined in Annex 1 of Decision No. 132 "On the methodology for determining the taxable value of real estate "buildings" are used to assess the building's tax base.

The value of the apartments is currently calculated with the fiscal reference prices per square meter, which are used by the Real Estate Registry Offices. In the annex to the decision, the average reference prices for the sale and purchase of buildings used for residential purposes are determined by city, while for Tirana the prices are divided into 32 cadastral areas.

According to the financial stability report of the Bank of Albania, the prices of apartments in the period January-June 2022 have increased by 28.4% compared to the 6-month period and 39% compared to a year ago. While the price index for sales in the capital registered an increase of 28.5% compared to the previous period and about 40% compared to a year ago.

The new draft will also define a new index for the taxation of land and agricultural land, which were not defined in the current decision.

The local government expert Agron Haxhimali told "Monitor" that if the basis for calculating the tax, which is the value of the house, changes, those who have property in the capital and the coast will pay more than currently, due to the increase in prices.

“Llogaritjet mbi bazën e tregut pa diskutim që do të thotë së do të paguajnë më shumë, ata që posedojnë prona në zonat urbane në bregdet dhe mbi të gjitha në kryeqytet. Pasi këto zona po shënojnë dhe imponojnë çmime të vlerës së pronës, si pasojë e kërkesës së tregut, por edhe për faktorë të tjerë, që kërkojnë një tjetër analizë. Kujdesi duhet lidhur me të vërtetën e vlerës reale, dhe prekjen e shtresave në nevojë që jetojnë me ekonomi të dobët edhe në ndërtesa, ku çmimi i zonës zone ka vlerë ndryshe nga çmimi referues”.
Sipas Haxhimalit ndryshimet e llogaritjes së vlerës së shtëpisë treguan mosfunksionimin e sistemit aktual.

“Së pari kjo tregon se reformat dhe ndryshimet ligjore që u bënë për taksimin e pronës në 2018 nuk paskan qenë të mirë studiuara dhe analizuara, meqë pas 4 vitesh kërkohet sërish ndryshime. Së dyti është dhe ishte dhe kur u bënë ndryshimet e taksimit të pronës çështje e taksimit mbi vlerën reale të pronës dhe jo mbi bazë të çmimit të referencës. Se treti, korrigjimet shume mirë që bëhen, por është me rëndësi që të ndërtojmë ligje, mekanizma dhe instrumente që t’i rezistojnë kohës dhe të mos dëmtojnë qytetarët më asnjë aspekt.

Taksimi sigurisht duhet të jetë i drejtë dhe real për çdo pasuri të çdo kategorie. Tani ka disa rruge që na çojnë në taksimin mbi vlerën reale. E para është vetë deklarimi që mesa mendoj vështirë se funksionon, pasi asnjë nuk do dhe mbase nuk di vlerën e tregut të pasurisë. Një rrugë tjetër është nëpërmjet verifikimit nga transaksionet, nga zyrat noteriale dhe kadastra. Por edhe këtu jo të gjithë e trajtojnë pronën e tyre. Ndaj rruga tjetër është përcaktimi sërish nga ligji, pasi vështirë të përcaktosh vlerën reale nga opinione dhe vlerësime të palëve të treta. Meqenëse tani është rihap kjo çështje duhet se pari konsultime dhe praktika nga vende te tjera. Por gjithsesi duhet përshtatshmëri me kontekstin lokal”, pohoi ai.
Shembull si llogaritet sot taksa e ndërtesave

Detyrimi vjetor i taksës së pasurisë duke marrë në konsideratë çmimin e vlerësuar për një apartament llogaritet si më poshtë: Detyrimi vjetor i taksës = çmimi mesatar referues( sipas qytetit përkatës) x sipërfaqe (m²) x shkalla e taksës.

Referuar tabelës të aneksit 1 të vendimit, çmimi mesatar fiskal për zonën kadastrale 5/1 që zona e ish Bllokut dhe Librit Universitar, çmimi referencë është 190,000 lekë/m2. Vlera e një shtëpie me sipërfaqe 100 m2 është 19,000,000 lekë. Taksa është sa 0,05% e vlerës, pra 9,500 lekë në vit. Ndërsa taksa për apartamentet e privatizuara, për të cilat nuk është kryer asnjë transaksion shitblerje llogaritet se 70% e vlerës.

For a family living in the city of Durrës, in a house with an area of ??100 m2, the value of the house is calculated at 6,750,000 ALL. The fiscal price for this city is ALL 67,500/m2. The tax will be 0.05% of the value of the house, that is, 3375 ALL. But, in case citizens own a house, which was privatized by law no. 7652, dated 23.12.1992, the tax is calculated for 70% of the value./Monitor

Most read