BREAKING NEWS

Serious in Tirana, a 35-year-old man is found dead, the first suspicions

Serious in Tirana, a 35-year-old man is found dead, the first suspicions
x
BREAKING NEWS

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained about the bill, the owner of the restaurant is identified, the police declare him wanted

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained
x
BREAKING NEWS

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns Sweden: Terrible precedent, Kosovo officials may suffer in the future

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns
x
BREAKING NEWS

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national treason, anti-Albanianism combined with high state corruption in Tirana", Spartak Ngjela makes a strong warning: Wait and see...

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national
x
BREAKING NEWS

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather forecast for next week

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri reveals the behind-the-scenes and raises strong suspicions

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the weather will be like in August, the surprises that await us next week and the big turn after the 15th

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the
x

Ekonomia

They warned of total closure due to rising prices, the government promises another subsidy for urban transport

They warned of total closure due to rising prices, the government promises

Within 6 months of this year, urban transport operators have twice warned of the suspension of the public transport service. At the end of July, through a statement, the public transport company announced that it will not issue subscriptions for August and will suspend the service. Representatives of the Public Transport Union argue for Faktoje the reasons for withdrawing from this decision, stressing that they are waiting for another 3-month subsidy from the government. Public transport is one of the key service sectors of the Municipality of Tirana, which 5 years ago promised to install electronic tickets and increase the number of lines and vehicles. In February of this year,

Rama promises facilities

After this warning, Prime Minister Edi Rama announced on March 12 of this year: "The government will support all Albanians who use urban, city and intercity lines, immediately pouring 500 million ALL or 5 million dollars, to pay the difference in the price of ticket, so that no passenger will be affected by the price change". 6 months later, the Transport Union announced that they are moving towards total closure. After this statement by the Union, Faktoje did a verification at several ticket trading points on July 29, where it turned out that during the morning of this date there were no subscriptions for sale. The people responsible for their sale made it clear that there would not be any. "Haven't you heard the statements made?! There are no subscriptions this month, it is not known if there will be any more", emphasized the sellers of subscriptions. Well, it seems that everything changed in a short time. We did another verification on August 1, where it turned out that subscriptions had gone on sale. "We have general subscriptions of 16,000 ALL (old) and line subscriptions of 12,000 ALL. They came out yesterday at dinner (July 31)", one of the sellers told us at the points authorized for their sale. Another merchant explains: "They brought them to us on Friday afternoon (July 29), from 19:30, we didn't expect to have There is no student subscription this month, they will be released in October". we did not expect that there would be. There is no student subscription this month, they will be released in October". we did not expect that there would be. There is no student subscription this month, they will be released in October".

Arsyet e tërheqjes së Unionit të Transportit Publik

Në lidhje me këtë çështje, Faktoje bisedoi me përfaqësuesin e Unionit të Transportit Publik, Dashnor Memaj, ku ndër të tjera e pyetëm përse u tërhoqën nga vendimi i ndërmarrë.“Ne na u ndërpre subvencioni, i cili ishte vetëm për tre muaj dhe prej kohësh kërkonim që të vazhdonte për faktin se çmimi i naftës nuk po bie dhe nuk kanë mundësi financiare operatorët që të funksionojnë normalisht. Duke qenëse na u ndërpre subvencioni bëmë edhe atë deklaratë, por në momentin që ne bëmë deklaratën u vunë në lëvizjet instancat përgjegjëse për këtë punë dhe na thanë që do ketë një shtyrje të subvencionit edhe për tre muaj të tjerë shtesë.

Vendimi akoma nuk është zbardhur, por jemi në pritje. Subvencionin për tre muaj, mars, prill, maj e kanë marrë operatorët. Subvencioni, i cili ishte i paketës së rezistencës që doli në mars dhe u tha që do u jepet sektorit të transporteve. Tani jemi në pritje të tre muajve të tjerë”, argumenton zoti Memaj.

Paralajmërimi i Unionit

Ndërkohë që paralajmëron se nëse nuk jepet subvencioni, do të marrin një sërë masash, ku pasojat do t’i vuajnë qytetarët që udhëtojnë me mjetet e transportit publik.“Nëse nuk merret subvencioni, logjikisht në gjuhën ekonomike do të thotë që ne nuk kemi për t’i furnizuar mjetet tona me naftë dhe për të mbajtur linjat. Do të ulim numrin e mjeteve derisa të kemi fuqi për të punuar edhe me më pak mjete, në momentin që nuk do kemi mundësi financiare do t’i mbyllim fare.Akoma nuk është vendos se cilët muaj përfshin subvencioni tjetër, por në bazë të asaj që na kanë thënë do të jetë për gushtin, shtatorin, tetorin. Nuk kemi detaje për shumën, por thjesht na është premtuar që me 100% do të kalojnë edhe tre muaj të tjerë. Nuk e di sa do jetë vlera, por do jetë përsëri në nivelin 100 lekë për litër. Kjo na thënë nga Ministria e Financave, ajo e Infrastrukturës dhe Kryeministria”, shprehet për Faktoje përfaqësuesi i Unionit të Transporteve.Memaj bën të ditur se janë pritje të këtij vendimi, i cili pritet të firmoset brenda datës 15 gusht, duke shtuar se aktualisht linjat kryesore në Tiranë po operojnë me 70-80% të mjeteve.“Deri në 15 gusht shpresojmë që të kemi në dorë vendimin e firmosur. Ne nuk kemi mundësi financiare për të qenë së paku të rregullt në treg për t’u shërbyer qytetarëve, sepse në fund të fundit qytetarët janë ata që e vuajnë më së shumti.Aktualisht, linjat kryesore operojnë me 70-80% të mjeteve, ndërsa linjat e vogla më pak”, thotë Dashnor Memaj, përfaqësues i Unionit të Transporteve.

Biletat elektronike dhe shtimi i linjave në Tiranë

Në shkurt të vitit 2017, kryebashkiaku i Tiranës, deklaroi se kryeqyteti do të ishte bashkia e parë me bileta elektronike.“Me vendimin e Këshillit të Ministrave, më në fund Tirana do të jetë qyteti i parë në Shqipëri që do të kalojë në një sistem elektronik. Ashtu siç folëm dje për risinë e re të parkimit me sms, ashtu edhe me autobusët do të kalojmë në një situatë ku nuk do të ketë më kontakt me fatorino dhe s’do të ketë më shkëmbim për bileta fizike që janë gjithmonë një hapësirë për abuzim”, theksoi Veliaj.Nuk besoj se do jetë shumë e largët dita kur do të na duhet ta përshtasim qytetin me infrastrukturë për karikimin e autobusëve elektrikë në Tiranë”, tha Veliaj.  Por 5 vite nga ky premtim duket se asgjë nuk ka ndryshuar.

Problemet e qytetarëve me transportin urban

Përpos paralajmërimeve dhe frikës se një mbyllje të transportit urban, qytetarët duhet të përballen me një shërbim jo cilësor. Një 25-vjeçare, e cila udhëton çdo ditë me linjën Qendër-Institut shprehet se në këto urbanë mungojnë kondicionerët, ndonëse termometri ka shënuar temperatura mjaft të larta.“Kulloj në djersë çdo ditë, s’ka kondicionerë. Jam e detyruar të udhëtoj me autobus, pasi nuk kam mundësi tjetër”, tregon e reja.Të tjerë qytetarë ankohen për vonesa të autobusëve, tejmbushje të tyre, apo mosrespektim të masave anti-Covid.

“Kam mbi 20 minuta që pres linjën e Astirit, ka shumë vonesa”, tregon një 50-vjeçare.“Në mëngjes dhe pasdite ka shumë njerëz, shtypemi me njëri-tjetrin dhe asnjë nuk mban maska. Rrallë ndonjë mund të shohësh me maskë. Kushtet janë shumë të vështira”, tregon një 55-vjeçar, i cili bën linjën e Kombinatit.

Funding by the government

In March 2022, the government announced that it will support all Albanians who use urban and intercity lines, pouring 500 million lek or 5 million dollars to pay the difference in the ticket price, so that citizens who use this transport are not financially affected as a result of the war over the price of fuel. In May of this year, Faktoje reported that the subsidy promised by the government had not been fully paid for urban transport, putting them in crisis. For about 2 years now, employees and representatives of urban transport they state that they are facing increased economic difficulties. In August 2020, public transport was reopened, accompanied by a reduction of about 50% of users, so the association asked for help from the government to cover the costs.