BREAKING NEWS

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained about the bill, the owner of the restaurant is identified, the police declare him wanted

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained
x
BREAKING NEWS

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns Sweden: Terrible precedent, Kosovo officials may suffer in the future

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns
x
BREAKING NEWS

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national treason, anti-Albanianism combined with high state corruption in Tirana", Spartak Ngjela makes a strong warning: Wait and see...

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national
x
BREAKING NEWS

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather forecast for next week

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri reveals the behind-the-scenes and raises strong suspicions

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the weather will be like in August, the surprises that await us next week and the big turn after the 15th

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the
x
BREAKING NEWS

"He showed me Fatos Nano in prison", Idajet Beqiri bursts the 'bomb' about Ilir Meta

"He showed me Fatos Nano in prison", Idajet Beqiri bursts the
x

Ekonomia

The government prepares for the "bankruptcy" of municipalities in crisis, announces the competition for new administrators, suspension from office is expected for some SP mayors

The government prepares for the "bankruptcy" of municipalities in

As the "SOT" newspaper had warned, Municipalities in serious financial difficulties may very soon pass under the management of the central government and the mayors may lose their administration. Thus, the Ministry of Finance is preparing to take over some local government units, which are in bankruptcy due to lack of solvency. Finance officially announces the selection criteria and the start of the application process for administrators of local self-government units (LGUs) that may be in serious financial difficulties or insolvency. The order of the ministry states that an administrator will be appointed for those municipalities that will have serious financial difficulties and insolvency. According to the criteria set by the Ministry of Finance, the applicant for administrator must be educated in economic or legal sciences with a master's degree, have at least 10 years of experience in public administration, have in-depth knowledge in the field of public finance management at the local level and also must not have a conflict interest with local government units. Interested persons can apply until the end of August.

Vora and Kavaja in financial collapse

Among the first municipalities that are expected to come under the administration of the central government and be assigned an administrator, are Vora and Kavaja, which were classified in a previous report of the Ministry of Finance in serious financial difficulties, as their liabilities were over 90% of planned annual expenses. Municipalities in serious financial difficulties had until July 15 to submit to the ministry the plan for repayment of obligations. We inform you that the Minister of Finance, Delina Ibrahimaj, in a meeting she held earlier with the mayors, informed that the Municipality of Vora and Kavaja are in serious financial difficulties. Ibrahimaj gave municipalities with financial problems until July 15 to submit to the ministry a detailed plan for improving finances. but it seems that the municipalities did not take this warning seriously. A week later, on July 22, the Ministry of Finance announced the competition for administrators who will take over the real governance of bankrupt municipalities.

Rama's warning

Ndërkohë pak ditë më parë në një takim me kryetarët e Bashkive, kryeministri Edi Rama i paralajmëroi, se do nisë një fazë shtrëngimi, ku nuk do të ketë më tolerancë për bashkitë që thellojnë më tej borxhin. Madje, zoti Rama i paralajmëroi se bashkitë që nuk kanë disiplinë financiare do të merren nën administrim. “Këtu në sallë janë disa partnerë të huaj . Terrenet që ju keni në dispozicion për lëvizjet sportive dhe fëmijët nuk i keni. Po kërkojmë që ju t’i bëni këto dhe ne ju mbështesin financiarisht për t’i ndërtuar. Nuk është një lëvizje sportive brenda orës mësimore por një lëvizje që ka të bëjë me një organizim që shkon përtej strukturës së shkollës dhe përfshin kampionate në nivel kampionati dhe nivel qarku. Pse nuk e bëjnë të gjithë?! Ne besojmë që potenciali për të bërë aktivitet ekonomik financiar fitimprurës është i gjithi dhe mosshfrytëzimi është i pajustifikueshëm. Bashkitë duhet të organizojnë aktivitetin e tyre financiar fitimprurës. Është krejtësisht i mundur. Do vetëm vullnet, vizion dhe ekspertizë. Janë të gjithë në dispozicion dhe këto gjëra mund të bëhen. Ne do të marrim masa në rast të mos përmbushjes së detyrimeve financiare në raport me disiplinën financiare, Si bën gjithë bota, Duke marrë bashkinë në administrim. Si bëhet në Itali dhe Francë”, deklaroi Rama.