BREAKING NEWS

"Disastrous damage to privacy"/ Criminalistics expert raises the alarm and gives a strong warning: WhatsApp conversations of 506,000 Albanians have been put up for sale

"Disastrous damage to privacy"/ Criminalistics expert raises the alarm
x
BREAKING NEWS

SCANDAL in Qatar/ FIFA starts investigations against the Serbian national team, the reaction of the Foreign Minister comes: Hypocrisy, Kosovo is part of Serbia!

SCANDAL in Qatar/ FIFA starts investigations against the Serbian national team,
x
BREAKING NEWS

The meeting of the two parliaments/ Vasili explains why he abandoned the joint session: The brothers from Kosovo have paid the oligarchs to come to the motherland! Open Balkans, the biggest betrayal

The meeting of the two parliaments/ Vasili explains why he abandoned the joint
x
BREAKING NEWS

"The protest will be held in front of the Prime Minister's Office", Berisha makes a strong appeal to the Municipality and warns it

"The protest will be held in front of the Prime Minister's
x
BREAKING NEWS

President Begaj makes the decision, grants Albanian citizenship to singer Dua Lipa

President Begaj makes the decision, grants Albanian citizenship to singer Dua
x
BREAKING NEWS

"Boycotted" the joint plenary session, Berisha reveals the reason why he left the parliament

"Boycotted" the joint plenary session, Berisha reveals the reason why
x
BREAKING NEWS

Rama takes the floor in the historic Albania-Kosovo Assembly, the DP deputies make the unexpected decision! What happened?

Rama takes the floor in the historic Albania-Kosovo Assembly, the DP deputies
x
BREAKING NEWS

"We must be together more often!" Albin Kurti's message 'stings' Rama on the 110th anniversary of independence: Let's get involved in each other's issues, but not to hinder

"We must be together more often!" Albin Kurti's message
x

Gossip

"Her last bequest", the husband's letter is chilling with the message for the late actress who remains one of the most popular names in cinematography: I look at the sky and think

"Her last bequest", the husband's letter is chilling with the

At the end of October 2019, after struggling with a serious illness for a long time, the well-known actress of Albanian films, Shpresa Bërdoluma, passed away. Relatives, colleagues and artist friends expressed their condolences almost two and a half years ago, but the family members and the husband of the actress known for several roles in Albanian cinema are the ones who cannot forget a single day spent with her.

Arjan Miluka long ago wrote a letter to his wife, actress Shpresa Bërdoluma, which you can read below:

On an ordinary day, our extraordinary happened. I saw you sitting where I didn't think and we met, although I knew you well for a long time. I greeted you like no problem, while my heart was beating fast. You wouldn't respond to my look, I thought. But no! Meanwhile, I took a deep breath to overcome my emotions and out of the corner of my eye I noticed your calmness.

Oh God, somehow I escaped! But how to proceed?
With feigned calm I showed you a couple of barcoletes that you liked! I won some points that gave me courage. But now what to do? How I wanted to stay longer, but I was afraid that I might lose you.

No, I told myself, I'll play the part, and momentarily waved to leave. A warm and sincere smile graced your angelic portrait. I know how three days passed without seeing each other, did you say it was three years, that's how it seemed to me. When I see, you are coming like a butterfly laughing, and it seemed to me that you were not addressing me. I turned my head to look back at who might be behind me. Nobody! Walk and don't believe in miracles!

- Huh, - you said innocently and laughing, - are you talking to yourself? Or are you busy now?

- I'm so useless, I don't know what to do, - I could tell you, although, to be honest, they were waiting for me somewhere.

- I'm free for a couple of hours, - he told me, - and it's nice to meet you. Of course, if you are free and have no objection!

Abracadabra, I said to myself, how come life.

- Do you have any barcoleto like that day, - he asked me?

-Kam disa, ose sa të duash ti ,- të thashë gjithë tangërllik, që s’di nga më erdhi.

-A shkojmë te kafe Flora, – m’u duk se më ftove ti.
-Mrekulli, në këtë orë është qetë aty,- të thashë gjithë gëzim.

Shkuam, u kënaqëm, u lumturuam. E çuditshme, po si iku koha kaq shpejt?

Folëm me çiltërsi për shumë gjëra të njëri-tjetrit. U ndamë, dhe i premtuam vetes se do të shihemi së shpejti. Dhe më pas, të shiheshim çdo ditë, na u bë e domosdoshme! Të dy e kërkonim njëri-tjetrin pa zhurmë!

Kishim ndrojtje nga të tjerët. Si zakonisht, në këto raste, një pjesë e miqve tanë kujtonin se njiheshim prej kohësh. Isha i sigurt se do të fillonin intrigat e zakonshme.

Bisedat e takimet tona u bënë të shpeshta, të domosdoshme për të dy, por pa deklarata.

Një pasdite e lamë të shkonim te shtëpia e një shoqes tënde për vizitë.

U ngjitëm në katin e katërt, por për fatin tonë të mirë apo të keq, shoqja jote nuk ishte brenda.

U mërzitëm, e pak dhe si të tronditur paksa, ndoshta nga kjo e papritur, sikur kishim nevojë të uleshim e të mblidhnim veten.

Pa u kuptuar, u afruam dhe u mbështetëm tek njëri-tjetri, krejt natyrshëm.

Sikur një temperaturë 3000 gradë më kapi. Kështu thoshte një shoku im, në të tilla, mund të shkrinte dhe wolframi.

Një tundje e lehtë flokësh preku fytyrën time, pa e kuptuar u afruan buzët e mia, u takuan me të tuat, nuk besova, e gjitha kjo më dukej sikur ishim në një ëndërr.

U kthyem të dy në realitet, e pa folur filluam të zbrisnim shkallët.

Ne po zbrisnim kur shoqja jote ngjiste shkallët.

-O, më falni, – tha jo, – dola bleva diçka për të pirë.

U futëm në apartamentin e shoqes së saj. Ishte tepër modest, por shumë miqësor.

E ndieja se po më këputeshin gjunjët. I thashë vetes, e po, me demek, je dhe i fortë, mbahu tani!
Ishte fillimi i një mrekullie apo i një mundimi?

Telashe në të ardhmen tonë. Ndërsa neve çdo ditë na bëhej më e bukur, të tjerë mundoheshin të na e nxinin. Dy kontraste, po mirë, ç’hall kishin të tjerët?

Kujt t’i bëje ballë përpara: familjeve? Njerëzve të ndryshëm? Institucioneve?

E pa le, komitetit të Partisë! Kaluam vështirësi të panumërta.

I përballuam të gjitha dhe jeta jonë pothuajse u stabilizua, por xhelozia për ne të dy u ashpërsua.

Me ndryshimin e sistemit e pamë të arsyeshme që t’i rrinim larg kësaj lufte të padrejtë. Zgjidhja ishte emigrimi. Kaluam shumë vështirësi që janë të njohura vetëm për ata që emigruan. Por pati dhe diell për ne, erdhën ditë të bukura.

Ti Peka was successfully active in patriotic activities, in the Albanian broadcasts of Radio Brussels.

Also, in many activities and on our national holidays. Your recitations moved everyone, Albanians and foreigners, increasing the national feeling among the immigrants.

Your desire, dear Peka, for these activities was very passionate. But behold, the great evil began to act on your health and after a while it overcame you. Gone from this life that you loved so much. Peka, my pain, of the two girls and the boy, have no description.

Her bequest to us was to write the epitaph: "Albania to me and honor, to me and the Albanian name" - October 27, 2019.
How many times is the weather clear, I look at the sky, where I fixed a star and think that you are always there!