BREAKING NEWS

"He told me to push back and take out the weapon ..." / The officer reveals what happened between Ludian Zaimi and Chaush Salias before the murder

"He told me to push back and take out the weapon ..." / The officer
x
BREAKING NEWS

Prime Minister Rama gives the important post to former MP Vasilika Hysi

Prime Minister Rama gives the important post to former MP Vasilika Hysi
x
BREAKING NEWS

Prime Minister Rama makes important changes in the government

Prime Minister Rama makes important changes in the government
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns of the arrest of the well-known judge, here is what has sunk him

Spartak Ngjela warns of the arrest of the well-known judge, here is what has
x
BREAKING NEWS

Elections for the leader of the Democratic Party / Commission opens the ballot boxes, how many votes did Berisha and Elezi receive

Elections for the leader of the Democratic Party / Commission opens the ballot
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania / The good news comes from Infectious, the hospital is empty

Covid-19 in Albania / The good news comes from Infectious, the hospital is empty
x
BREAKING NEWS

The juvenile was wounded with a firearm and left by helicopter for Tirana

The juvenile was wounded with a firearm and left by helicopter for Tirana
x
BREAKING NEWS

"It is painful to open the screen and after 30 years to see" / Robert Papa's strong statement: Edi Rama will not give this right if he proves that ...

"It is painful to open the screen and after 30 years to see" / Robert
x

Lifestyle

Rare phenomenon / Why is the snow in the Sahara desert a spectacle that is troubling experts? Unusual images are published

Rare phenomenon / Why is the snow in the Sahara desert a spectacle that is

The unusual event is becoming more and more common in the Algerian city of Ain Sefra, known as the "gate of the desert": this is the fifth snow in almost forty years, the fourth in less than a decade. For the fifth time in nearly forty years, the fourth in less than a decade, the snow has returned to whitewash the dunes of the Sahara Desert, in a somewhat surreal spectacle. The event is becoming more frequent near the town of Ain Sefra, in northwestern Algeria, a location located in the Atlas Mountains, 1000 meters above sea level, also known as the "gate of the desert".

Në këtë zonë, temperatura mesatare maksimale është rreth 14 gradë në janar, ndërsa gjatë natës ajo minimale mund të bjerë edhe nën zero, me ulje rekord prej -10,2 gradë Celsius, megjithëse reshjet, veçanërisht ato me borë, janë “të pazakonta, por jo të padëgjuara” sipas një zëdhënësi të shërbimit britanik të motit deklaruar për The Independent. Kjo është për shkak se zakonisht nuk ka lagështi të mjaftueshme relative në shkretëtirë. Më parë, të vetmet ngjarje të tjera të dëborës në shkretëtirën e Saharasë u regjistruan në vitet 1979, 2017, 2018 dhe vitin e kaluar.

Sipas një raporti të DailyMail, fenomeni është shkaktuar nga sistemet e presionit të lartë të ajrit të ftohtë që janë zhvendosur nga toka në shkretëtirë, duke shkaktuar uljen e temperaturave. Anticiklone të tillë priren të arrijnë në Arabinë Saudite, duke u shtyrë në drejtim të akrepave të orës jashtë Azisë Qendrore, duke mbledhur lagështi që sjell të ftohtë deri dëborë.Edhe pse është e vështirë të përcaktohet ndikimi i krizës klimatike në një ngjarje të vetme meteorologjike, intensifikimi i shpeshtësisë së tyre i shqetëson ekspertët. Sipas Roman Vilfand, kreu i Shërbimit Federal Rus për Hidrometeorologjinë dhe Monitorimin e Mjedisit, i cituar më parë nga agjencia shtetërore ruse e lajmeve TASS, ndryshimi i klimës mund të luajë një rol në reshjet e borës në Sahara.

Situata të tilla, duke përfshirë reshjet e borës në Sahara, periudha e gjatë e ftohtë në Amerikën e Veriut, klima shumë e nxehtë në pjesën evropiane të Rusisë dhe shirat e zgjatur që rezultuan në përmbytje në vendet e Evropës Perëndimore, kanë ndodhur më shpesh, tha eksperti. Shfaqja e lartë e këtyre kushteve ekstreme [meteorologjike] rrjedh nga ngrohja globale. Nuk është vetëm këndvështrimi im, por një opinion i ndarë nga anëtarët e Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike.

To date, the identification of climatic extremes in the Sahara region has also been hampered by a lack of data and scientific studies, as reported in 2018 by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), the world’s leading authority on climate science. Warmer, drier conditions and changing weather patterns associated with the climate crisis in Africa mean that the Sahara Desert is growing in size due to increasing desertification, although the changes are not manifested equally in different regions - this means that even if temperatures rise in some areas, there will be even stronger cold.