BREAKING NEWS

Having "abandoned" Berisha, Agron Duka reveals why he will run alone in the elections

Having "abandoned" Berisha, Agron Duka reveals why he will run alone
x
BREAKING NEWS

The increase in popularity for Alibeaj, pedagogy: You can't think of Edi Rama as a man...

The increase in popularity for Alibeaj, pedagogy: You can't think of Edi
x
BREAKING NEWS

The assassination was reported, the police reveal the truth: What happened on the Tirana-Lezhë axis

The assassination was reported, the police reveal the truth: What happened on
x
BREAKING NEWS

The CEC demands the fine of three mayors and some other officials (NAMES)

The CEC demands the fine of three mayors and some other officials (NAMES)
x
BREAKING NEWS

Fatal accident/ The 53-year-old man falls from the scaffolding, the first details emerge

Fatal accident/ The 53-year-old man falls from the scaffolding, the first
x
BREAKING NEWS

The SP MP has 'two words' for patronageists

The SP MP has 'two words' for patronageists
x
BREAKING NEWS

Lezha is shaken/ Shots fired, the first suspicions are revealed

Lezha is shaken/ Shots fired, the first suspicions are revealed
x
BREAKING NEWS

Berisha presents the candidate for the May 14 elections and attacks the government: This government borrowed 5 billion euros in 8 years

Berisha presents the candidate for the May 14 elections and attacks the
x

Opinion / Editorial

Albanophobia ballkanike

Albanophobia ballkanike

Even if you don't want it, you've got a lot of money, apo nuk duam që t'i zgjidhim problemet politics, ekonomike, veçmas ato ndëretnike, për të cilat dëshmojnë rastet and fundit no maqedoninë e veriut. Ky nacionalizëm ballkanik u keqkuptua me të vërtetë dhe u ngatërrua me shovinizmin dhe e prishi konceptin e nacionalizmit real. No emër të nacionalizmit primitiv, ata kaluan në politikë shoviniste dhe krijuan albanofobinë. Ky lloj nacionalizmi nëpër shekuj mbeti një interpretim i keq; një keqpërdorim spekulativ, i cili ka sjellë lindjen dhe thellimin e albanofobisë ballkanike. Pastaj kjo politikë antishqiptare krijoi dorën e gjatë njëshekullore, and cila ka detyruar politikën zyrtare të shtetit shqiptar here pas here të reagojë kundër politikës actuale antishqiptare ballkanase he kaërkuar që të heqin dorë nga ky antishqiptarizëm, Sepse përmes kësaj albanofobie rrezikohet paqja në rajon. Deklaratat e publicistit Nexhmedin Spahiut per kombin kosovar, tashmë të njohura dhe të diskutuara, kanë nxitur reagime. Kjo ngase Spahiu hedh aty idenë e kombit kosovar, apo edhe se rasti i Kosovës do të ndihmojë zhvillimin e teorisë së kombit. Spahiu mendon se kombi është një konstrukt politik dhe se ai nuk duhet ngatërruar me etninë. For mendime të tilla, siç gjykojmë ne, dëmtojnë çështjen shqiptare në përgjithësi that he shqiptarët and Kosovës that he Maqedonisë is Veriut, në veçanti. Hapësirat shqiptare ballkanike mbeten të konfiguruara brenda një realiteti të hidhur gjeografik dhe historik, pasi jo vetëm se shqiptarët mbetën të jetojnë në gjashtë shtete ballkanike, por më e keqja është se kjo ndarje, jo vetëm që solli dobësimin e thellë të Shqipërisë dhe shqiptarëve në tërësi , Poor depërtuan edhe politika dhe interesa të ndryshme, që çuan drejtë lodhjes së madhe shekullore, sepse shqiptarët mbetën të panënshtruar. Albanofobia and fqinjëve tanë është një reagim instiktiv, i krijuar per rreth 110 vjet, por tashmë kohët kanë ndryshuar. Evropa po rirreshtohet, dhe gabimet Perëndimi ka filluar t'i përmirësojë. Ndonëse disa shtete të ish-Jugosllavisë po rimëkëmben, Maqedonia, e panjohur plotësisht si shtet, duke diskutuar edhe emrin e saj, po përballet me vetveten, duke arrritur deri në konfrontime e luftë civile, siç ishte rasti i Kumanovës. We don't know how long we've been through, but we don't have time to go back, we don't go out, we don't go out until we die, we die when we go out. Ne shqiptarët ende nuk jemi formuar si komb në kuptimin e plotë të fjalës. Shqiptarët ende nuk kanë një national program që do t'i emanciponte në aspektin e ngritjes së vetëdijes kombëtare, për mbrojtjen e tire jo për të sulmuar të tjerët. Ne kemi ende probleme me identitetin tonë. And politics mendojmë se duhet t'u parapri të këqijave të akumuluara mes veti dhe fqinjëve.