BREAKING NEWS

Name/ The storm brought down the socks tent in Saranda, the 22-year-old died in the hospital

Name/ The storm brought down the socks tent in Saranda, the 22-year-old died in
x
BREAKING NEWS

Tirana is 'burning' from high temperatures, while in Saranda the rain is making its name, vacationers run away

Tirana is 'burning' from high temperatures, while in Saranda the rain
x
BREAKING NEWS

He was killed with a bullet in the head/ New details are revealed, here's who the decomposed body belonged to on Malin e Gramozi (Name)

He was killed with a bullet in the head/ New details are revealed, here's
x
BREAKING NEWS

The Dutch Prime Minister surprises with the statement: We almost got physical with Rama in Sofia, Albania has problems with...

The Dutch Prime Minister surprises with the statement: We almost got physical
x
BREAKING NEWS

The gun "fires" in Shkodër, the first details are disclosed

The gun "fires" in Shkodër, the first details are disclosed
x
BREAKING NEWS

Journalists' protest starts in front of the Prime Minister's Office

Journalists' protest starts in front of the Prime Minister's Office
x
BREAKING NEWS

Joint conference with Rama, the Prime Minister of the Netherlands: We strongly support Albania for the opening of negotiations, but the problem is that...

Joint conference with Rama, the Prime Minister of the Netherlands: We strongly
x
BREAKING NEWS

COVID "grips" Albania, Ministry of Health: The number of victims increases in the last 24 hours

COVID "grips" Albania, Ministry of Health: The number of victims
x

Opinion / Editorial

Ali Progri, symbol of the "Harry Fultz" Polytechnic in 100 years

Ali Progri, symbol of the "Harry Fultz" Polytechnic in 100 years

Today, on May 26, the Harry Fultz Institute organizes the ceremony of the jubilee year of the 100th anniversary of the creation of this elite school, which, in the span of these 100 years has changed its name three times ... was born as Tirana Technical School, continued after 1946 as the '7 November' Polytechnic and since 1991 and currently as the Harry Fultz Institute.

It is a beautiful coincidence, in a way even significant, the coincidence of the three names of the school with its three coryphaeus, Harry Fultz, Gjergj Canco and the icing on the cake, Ali Progri. I single out Ali Progri in the above sentence because This will be the character of this article on the eve of May 26, the day of the ceremony of the 100th anniversary of this giant of Albanian professional education.

I first heard Ali Progri's name in June of '72. It was the last days of the 8-year-old and each of us had to decide what to do next, would go on to high school or a vocational school. I did not choose myself, I decided to give this "responsibility" to my math teacher, the great and well-known in Q. Stalin and beyond, Bashkim Mullait.

- For Radio Television, go to the Polytechnic "7 Nëntori", to Ali Progri - Bashkimi answered me.

- But Progri?

- Yes, Ali Progri is the director there and he is as big as the Polytechnic itself - the Union told me in response to my surprise about the unification of the whole Polytechnic with a special person.

How to prove the determination of Bashkim Mullai for Ali Progri, the case brought me to see with my own eyes His Majesty as soon as I set foot in the Polytechnic, at the time of registration in the secretariat.

"- You are not in this school" - the secretary told me after I told her my name.

- Is this the Polytechnic? Is this document from the Education section? I said not without concern to the secretary, waving the document in question.

- Yes, this is the Polytechnic, but you are not on the list of students who will study in this school - the secretary told me and continued with the other student in line behind me.

I left the secretariat worried. Those ten seconds that it took me to knock on the director's office, next to that of the secretary, my mind went to my friend's father, a senior official in Berat:

"- To have intervened here too, He? Does it matter that, as the secretary said, the director also says? And it was all a beautiful dream?"

I knocked on the director's office and walked inside after hearing a "Enter!" sweet, angelic. Or so it seemed to me when I saw sitting at the table the most charming man, the man who radiated wisdom, kindness, nobility. It was Ali Progri, the great man who had left his signature wherever he had gone and trampled.

"- Eja, si e ke punën, i shqetësuar më dukesh - më tha aq ëmbël e me buzën në gaz i miri Ali, saqë mendimet e këqija të para pak çasteve u zhdukën nga koka ime.

Pasi i tregova situatën me sekretaren dhe i tregova dokumentin e Seksionit të Arsimit, Aliu shtyp një buton sinjalizues për sekretaren dhe më drejtohet mua :

- Ti je nxënës i kësaj shkolle, sekretarja është keqkuptuar. Ty të mbetet vetëm të mësosh shumë e ta harrosh këtë shqetësim të pa merituar.

Ndërkohë hyri në zyrë sekretarja që, kur më pa edhe mua aty, kuptoi gjithçka e një i kuq i lehtë i përshkoi fytyrën.

- Merre këtë dokument dhe regjistroje këtë djalë - i tha sekretares i miri Ali, duke i treguar me sy  dokumentin e seksionit të arsimit Berat.

E falënderova të mirin Ali dhe dola edhe unë pas sekretares, e cila tashmë ishte një tjetër njeri, shëmbëlltyrë e nëpunësit korrekt e dashamir. Ndërkohë që, e thashë me vete apo edhe nxora zë nuk e ndaj dot, por togfjalëshi ishte :

"Paske pasur të drejtë , mësues Bashkimi...Ali Progri qenka një mal i lartë."

Aliu e kishte vitin e pestë si drejtor në Politeknikum në atë shtator të 72-shit kur unë pata kontaktin e parë me Të, por emrin e madh që gëzonte mes stafit pedagogjiko-administrativ, por edhe mes mijëra nxënësve gjatë këtyre viteve, Ai nuk e krijoi aty, Ai erdhi i madh, erdhi me histori nga pas.

Dhe historia e Ali Progrit fillon me genin e tij, në ADN-në e të cilit ishin skalitur patriotizmi dhe dashuria për atdheun, burrëria dhe karakteri i fortë, mirësia dhe fisnikëria. Aliu luftoi për çlirim dhe shkëlqeu pas tij, ndërkohë që i vëllai i tij, Demiri, nuk e ndoqi dot pas...mbeti në kohë për të mos u harruar kurrë, gjaku i tij vaditi lirinë e kësaj toke. Profesor Aliu, studenti ekselent i Universitetit Politeknik të Kievit, me kthimin në atdhe në përfundim të studimeve në vitin 1953, spikat për dije e profesionalizëm të lartë dhe bëhet njëri prej themeluesve të Universitetit të Tiranës, për disa kohë edhe zv/dekan i Fakultetit të Inxhinierisë. Por nuk përfundon këtu, duke parë vlerat dhe arritjet e tij, Ali Progri emërohet drejtor i Arsimit të Mesëm  Profesional në Këshillin e Ministrave dhe më pas K/Inxhinier i Uzinës Traktori, për të përfunduar në Shtator 1967 si drejtor në Politeknikumin "7 Nëntori".

Kjo është shkurtimisht "pasaporta" identifikuese e Ali Progrit ose historia që i vinte nga pas. Ishte kjo pasaportë a histori që e bënte Ali Progrin Autoritet të padiskutueshëm, Institucion vlerash e virtytesh, pikë referimi për të përkryerën.

Gjithë sa them më sipër nuk i mësova ditën e parë të shkollës kur Aliu m'u shfaq si një engjëll i dërguar nga perëndia për të vënë drejtësinë në vend, por avash avash e nga dita në ditë po, mësova vet, aksiomatikisht e intuitivisht se i madhi Ali Progri ishte vet mesia në atë miniqytet me rreth 3.000 banorë në moshën më të bukur. Sigurisht që në ato vite nuk dija e nuk mësova genin e Aliut, nuk dija nga ç'familje vinte dhe ç'histori kishte, por ama, tani që i kam mësuar nuk habitem...një fisnik si Ali Progri sigurisht që do të lindte nga një familje fisnikësh.

Për Aliun profesionist, profesor e drejtues, "votojnë" mijëra e mijëra për t'i dhënë çmimin 'Dituria', ndërsa për Aliun 'Njeri me zemër të madhe' venë duart në zjarr ata që halli i ka çuar te Ai e te të cilët bëj pjesë edhe unë. Nuk mjafton "boja" e kompjuterit për të përshkruar besnikërisht të madhin Ali, sado të shkruash për Të përsëri shumë do mbeten pa u thënë, ndaj edhe unë po e mbyll këtë dedikim zemre e shpirti me diçka të fundit :

E drejta e studimit në Politeknikum m'u dha me gjysëm bursë, 820 lekë në muaj. Semestrin e parë bëra si bëra, në të dytin isha gati ta lija shkollën. Ishte drejtor Aliu, ai që mundësoi vijimin e shkollës pa pare nga ana ime duke më akorduar bursë të plotë. Mendoja se isha i vetmi fatlum që përfitoi nga shpirtmadhësia e të madhit Ali, por jo...vetëm pak ditë më parë një tjetër ish politeknikumas i ngrinte "lapidar" të madhit Ali,  njeriut që i mundësoi përfundimin e shkollës e që pa të cilin nuk do të ndodhte kurrë.

Ali Progri u njëjësua me Politeknikumin, Puna e madhe që bëri Ai në Drejtimin e Shkollës i dha Politeknikumit Medaljen me të Lartë, atë të Shkollës Heroine e Punës Socialiste.

Ai dhe Politeknikumi ishin rritur aq shumë saqë ziliqarëve po u vriteshin sytë nga madhështia e tyre, ndaj edhe vendosën ta ndanin shkollën përgjysmë, në Shkollën Mekanike dhe Elektronike + Elektrike, gjë që Aliut i dhembi shumë dhe kërkoi të largohej nga Politeknikumi.

Gjysmën e dytë të viteve '80 e deri në '91-shin Aliu kontribuoi si Profesor në Universitet, ku edhe doli në pension.

Ali Progri mbante titullin " Mësues i Merituar".

Më 10 Prill të 2017-ës, Presidenti i Republikës, Bujar Nishani, i akordon Dekoratën e Lartë 'Nderi i Kombit' Prof.Ali Progrit me këtë motivacion :

"One of the most prominent figures of the Albanian nation, emblem of education and science, valuable thinker and prominent activist, visionary and innovator, pioneer of emancipation of education and social progress, valuable contributor in the field of education, science, culture and the economy of our country. "

Prof. Ali PROGRI passed away on March 24, 2009, at the age of 80 to never die.