BREAKING NEWS

The Ministry of Health informs the citizens: Here is the epidemiological situation in the country

The Ministry of Health informs the citizens: Here is the epidemiological
x
BREAKING NEWS

"Let's see from the future", Edi Rama gives the news from Egypt: Here is what will happen soon

"Let's see from the future", Edi Rama gives the news from Egypt:
x
BREAKING NEWS

Edi Rama is welcomed with a state ceremony in Egypt, three important agreements are signed

Edi Rama is welcomed with a state ceremony in Egypt, three important agreements
x
BREAKING NEWS

Scandal erupts / Serbia bans boxers from Kosovo, Albania abandons the World Cup. Here is what happened at the border

Scandal erupts / Serbia bans boxers from Kosovo, Albania abandons the World Cup.
x
BREAKING NEWS

The decision enters into force immediately / The General Director of Taxes is appointed, who is the well-known name entrusted with the important position

The decision enters into force immediately / The General Director of Taxes is
x
BREAKING NEWS

Project / Assets that exceed 2 times the income are seized, here are the properties owned by Albanian politicians, from Meta and Berisha, to Rama, Basha and MPs

Project / Assets that exceed 2 times the income are seized, here are the
x
BREAKING NEWS

Circular turns white, PD overthrows Berisha: Topalli, Imami and all the "old guard" were expelled from him, "Foltoren" is being used as a tool of blackmail

Circular turns white, PD overthrows Berisha: Topalli, Imami and all the
x
BREAKING NEWS

Dismissal of Meta without a deadline, the session in the Constitutional Court is not foreseen even in November, the president continues the fight behind the scenes

Dismissal of Meta without a deadline, the session in the Constitutional Court is
x

Opinion / Editorial

"EU turtle speed" can probably be speeded up with temporary license plates!

"EU turtle speed" can probably be speeded up with temporary license

The Kurti government takes the decision to implement reciprocity with Serbia for the work of license plates. It is an almost legal "past" of 2011 as a Brussels agreement then and now cars with Serbian license plates, are owed temporary license plates or 60-day license plates only 5 euros for circulation in the territory of the Republic of Kosovo. But Serbs have been issuing other temporary license plates to Kosovo citizens for ten years when they cross into Serbian territory. Serbs have linked the work of license plates to the "de facto recognition" of Kosovo as a sovereign state and have preferred to act unilaterally with such an unimplemented agreement by Kosovo, making Serbs "proud" of their stupidity of selling license plates. when Kosovo has allowed, and for the sake of the West, the Serbs to cross freely. Yesterday, Kurti began implementing the Brussels agreement that unites Serbs and Kosovars in the use of temporary license plates. However, only in the north of Mitrovica, the Serbs there, have blocked the road to make news and to make Vuçiç gather "security" today. In fact, many have extended it to the Serbs and this has come, because the EU is, as always, "at a snail's pace" and not fulfilling the obligations it has created itself as an agreement. Of course I do not respect Kurti for his "nationalist leftism" and the idiotic spirit of "his resentment with the Rama government" which are then translated with hatred for Albania but ... But the license plates should make possible the "enlightenment" of the mind in Brussels. And of course, through the press conference, Brussels continues the avaz of "lectures for both sides" which is already a stale diplomacy. At a press conference, Stano stated that tensions should be stopped by both sides and said dialogue should be used to resolve such disputes. "We are closely monitoring the situation and I want to emphasize that freedom of movement is a basic condition of the EU and we expect this from Kosovo and Serbia to promote it. We urge both parties to refrain and reduce tensions. "Immediately and without any delay," he stressed. Stano also added that Kosovo and Serbia should use dialogue as the only platform to resolve all open issues that these two countries may have, including freedom of movement. In fact, the government of Kosovo has said that all drivers with license plates issued by Serbia, must pay 5 euros for temporary license plates and their validity is 60 days. Kosovo had announced the imposition of a reciprocity measure for license plates, during the last round of dialogue with Serbia, mediated by the European Union. Deputy Prime Minister Besnik Bislimi had said that the license plate agreement expires on September 15 and that Kosovo will not respect it unilaterally. Until now, Kosovo cars that have passed through Serbia, had to remove their license plates "RKS" (Republic of Kosovo) and put temporary paper license plates. The issue of license plates was regulated by the Brussels Agreement on Free Movement, reached in July 2011, in the framework of the dialogue between Kosovo and Serbia, which stipulated that all owners of vehicles residing in Kosovo,  

Unë po jap dhe të thëniet e “armiqve të Kurtit” dhe ajo më ekselente është Kimete Berisha që shkruan: Të jesh objektive do të thotë t’i tejkalosh mijëra shamje, ofendime e kërcënime me jetë, ta lësh zemrën anash, ndjenjat anash, inatin anash, dhe të thuash se “reciprociteti me targat me Serbinë, është gjest i bukur”. Dhe të shtosh se “Qëllimi i arsyeton mjetet”. S’ka rëndësi që bëhet për fushatë ky veprim, me rëndësi është që “dhez” ky gjest dhe askujt në Kosovë nuk i bie keq që prej sotit Serbisë ia fshehim buçkat e targave të regjistrimit me targat e shtetit të Kosovës. Por pra dhe zv/kryeparlamentari Maloku përmes një postimi në llogarinë e vet në “Facebook” i është drejtuar kryeministrit Albin Kurti se problemi i Kosovës nuk janë targat e automjeteve. “O Albin Kurti. Problemi i Kosovës nuk janë targat e automjeteve. Hajnia, korrupsioni, nepotizmi, haraçi, fajdet, sistemi i drejtësisë i degraduar, shëndetësia në kolaps dhe arsimi askund. Këto janë problemet e Kosovës. Si është e mundur që në një vend aq të varfër të ketë politikanë aq të pasur? Në këtë pyetje duhet dhënë përgjigja nga drejtësia”, ka shkruar Maloku. Ai ka thënë se vetëdijesimi i qytetarëve e ndalë importin e produkteve serbe e jo doganat. Në fakt targat duhet të shërbejnë dhe pse është si thotë Kimetja aksion elektoral, sërish duhet të shërbejnë për të lëvizur Brukselin se sa Beogradin. Në fakt është pabarazi e madhe dhe sidomos te targat ku është identiteti i parë shtetëror duket qartë. Beogradi dhe pse ankohen në Mitrovicë serbët ka rënë dakord për një gjë të tillë. E kjo marrëveshje nuk mund të jetë e njëanshme. E bën për fushatë lektorale Kurti (sigurisht që po) apo nuk e bën, sikundër thotë Kimetja, është një diçka që duhet pranuar dhe se Makiavelizmi nuk është armiqësi politike por politikë që tenton të përfitojë. Brukseli duhet të tejkalojë “breshkën që ka zakon” dhe vazhdimi me “tërheqjen e kosovarëve gjithmonë” përpara serbëve, nuk është politikë e mençur kaq shumë. Kaq, jo ndonjë gjë më shumë se sa kaq.