BREAKING NEWS

Prime Minister Rama disappointed by Dybala's departure: If I were Prime Minister of Italy I would make Chiellini Minister

Prime Minister Rama disappointed by Dybala's departure: If I were Prime
x
BREAKING NEWS

The government makes the important decision for sports federations and elite athletes

The government makes the important decision for sports federations and elite
x
BREAKING NEWS

Serious accident / The car overturned in the canal, two people were injured, they were sent urgently to Trauma

Serious accident / The car overturned in the canal, two people were injured,
x
BREAKING NEWS

GJKKO appeal sentences 13 defendants, accused of drug trafficking, here are how many years in prison (Names)

GJKKO appeal sentences 13 defendants, accused of drug trafficking, here are how
x
BREAKING NEWS

The car catches fire inside the service station, the police dispel the first suspicions

The car catches fire inside the service station, the police dispel the first
x
BREAKING NEWS

The CEC gives tomorrow the decision on the violations committed in the March 6 elections, including ministers, mayors and ...

The CEC gives tomorrow the decision on the violations committed in the March 6
x
BREAKING NEWS

The election of the new President, Mediu has revealed the first name proposed by the opposition: This is the right person to come to the head of the state

The election of the new President, Mediu has revealed the first name proposed by
x
BREAKING NEWS

Intelligent cars 'make a name' in the region of Lezha, 87 driving licenses are suspended

Intelligent cars 'make a name' in the region of Lezha, 87 driving
x

Opinion / Editorial

Dëshmorët and Qemal Stafa

Dëshmorët and Qemal Stafa

Youth in the war for liberation

On May 5, 1942 in Tirana, the youth leader Qemal Stafa was killed by the Italian fascists. This year is the 80th anniversary of the heroic fall of this revolutionary young man who at a young age gave his blood for the freedom of his country. It was Qemal Stafa and many other young Albanians who, when the voice of the homeland groaning under the fascist occupation, raised its powerful voice and joined the great movement of the time, which was called anti-fascism, not only in Albania, but in all of Europe. civilized.

It was the anti-fascist movement that united the progressive forces of the world, regardless of their communist or bourgeois regimes, to join the great world coalition, to fight the great evil that was advancing rapidly in the heart of Europe, as it was Nazi-Fascism.

This movement was supported more than anyone by the Albanian youth, which was placed at the forefront of the movement, at the forefront of the war, starting with the guerrilla units, to fill the ranks of the partisan army units with young people. The youth of all professions, workers and peasants, pupils and students, the progressive intelligence of the time strongly supported this great movement, and the suffering Albanian people, almost the majority of Albanians, also supported it. The people along with the youth and political organizations that were created during World War II, were war, but in different perspectives. The war started and ended with the great victory of the people, as they sewed from behind the best sons, those who call themselves partisans, anti-fascists and communists.

Fell in this war, not a few, but many, many 28,000 thousand martyrs irrigate the Albanian land, but also the land of Kosovo and the former Yugoslavia, to help the movement and contribute to the great alliance led by the US-England-BS.

Appreciation for the martyrs in the time of socialism ...

The contribution of the blood shed by the government of Enver Hoxha, after the liberation of the country was honored and appreciated for the families of the martyrs. The monist state issued laws and sanctioned the place and figure of the Homeland martyr. Everywhere in the country the figure of the martyr was praised, their symbols were erected, such as the resting places of martyrs in 36 groups of cemeteries throughout Albania. Monuments and headstones were erected, where fighters and partisans wrote pages of heroism and shed blood for the freedom of the country. Memorial plaques were erected in honor of this war and the people who stood in front of it. Busts for heroes and martyrs were erected, became museum houses and museums of this great war. Many institutions, schools, streets and villages took the names of the martyrs, to honor and commemorate them for their heroic deed.

Nderim për të rënët në luftë, por dhe për sakrificat e patriotëve, atdhetarëve, rilindasve dhe kapedanëve të çetave patriotike, u bënë vlerësime dhe u shpallën dëshmorë. Nderimi për ta mori vulën e një populli të tërë dhe figura e tyre u zmadhua e nuk u hodh një njollë mbi veprën e tyre heroike. Vlerësimi dhe qëndrimi ndaj dëshmorëve, ndaj simboleve të tyre ishte për t’u admiruar.

Për të gjitha këto simbole të ngritura nga populli shqiptar, midis tërë halleve dhe problemeve të shumta shoqërore dhe ekonomike të kohës, u tregua kujdes dhe vëmendje nga organet e pushtetit për t’i ruajtur dhe mirëmbajtur, për t’u lënë brezave historinë e tyre dhe të luftës së bërë për liri dhe çlirim të vendit.

Në kohën e demokracisë dhe të sharjeve politike...

Por me ardhjen e lirisë së fjalës, simboli i dëshmorit, pavarësisht se u bënë ligje për atatusin e Dëshmorit të Atdheut, u katandis në gjendjen më të mjeruar. U arrit deri aty sa mbi varret e dëshmorëve u vendos dora për shkatërrim.

Dhe sot që po shkruajmë fatkeqësisht monumentet e brigadave sulmuese, të betejave historike, të bustet të dëshmorëve dhe të heronjve të saj, buste që u ngritën në monizëm, paraqesin një pamje të shëmtuar të dhunimit të një epoke plot lavdi. Vallë e shikojnë këtë gjendje të tyre forcat politike që kurrë nuk u drejtohen për t’i parë dhe vendosur një lule apo të t’i rregulluar dhe kthyer në identitetin e tyre si bota e përparuar dhe e civilizuar. Opozita e sotme dhe pinjollët e atyre që ikën nga gryka e pushkës partizane, sot priten me lule dhe me kurora.

Qeveritë e majta dhe të djathta në këto 30 vite nuk morën mundimin t’i shtonin përmendoret e lapidarët, por i rrënuan më shumë gjurmët e një kujtese të lënduar për hakmarrje politike. Turp për të gjitha forcat politike që kërkojnë të vijnë në pushtet e që janë në pushtet, duhet ti respektojnë e nderojnë dhe jo t’u hedhin gjemba dhe driza veprës së tyre. Populli shikon dhe dëgjon... Në këto vite të demokracisë u përbaltën heronj dhe dëshmorë, pati një shkatërrim të simboleve të tyre, dhe kujt nuk i hyri gjembi në këmbë. Shumë institucioneve, shkollave dhe rrugëve ju hoqën emrat e dëshmorëve dhe u zëvendësuan me emra që e kishin shitur me kohë Shqipërinë. U luajt shumë me emrat e vendosura të dëshmorëve dhe ky është një mallkim i madh që do ta vuajmë në jetë. Shumë mirë, le të vendosin emra të tjerë, por le të ngrenë objekte të reja dhe të vendosin emrat e tyre, por jo të heqin emrat e atyre që dhanë jetën për liri dhe çlirim. Në këtë drejtim nuk u gjykua asnjëherë drejt dhe me përgjegjësi, por dhe kështu vazhdon edhe sot të veprohet nga pushteti. Sa herë që vijnë festat e nëntorit të madh, por dhe dita e dëshmorëve, fillon një zhurmë dhe sherr i madh sa që gati është për të plasur lufta. Forca të caktuara politike edhe sot, ata që u rreshtuan në pushtuesin dhe këtë e thonë sot vetë pushtuesit, kërkon të vendosë në piedestal tradhtarë dhe kolaboracionist, por historia është bërë dhe shkruar një herë, ajo nuk mund të shkruhet dhe bëhet si u do qejfi disave politikanëve, tradhtarët janë tradhtarë dhe partizanët janë fitimtar. Në ditën e dëshmorëve nderohen të gjithë ata që dhënë jetën për një Shqipëri pa pushtues të huaj, por dhe të gjithë dëshmorët e tjerë që kanë rënë dhe kanë sakrifikuar për popullin shqiptar. Ende dhe sot forca të caktuara politike kërkojnë që të mos nderohen dëshmorët e luftës partizane dhe dëshmorët e tjerë të Atdheut, si dhe në programet politike të tyre nuk thuhet një fjalë për nderimin e traditave patriotike të popullit shqiptar në shekuj.

Dëshmorët nuk nderohen në rrugë...

Në këto vite të demokracisë kanë rënë dëshmorë, në luftë kundër krimit të organizuar, në misione paqeruajtëse, në luftë për mbrojtjen e jetës së njerëzve dhe të pronës, në krye të detyrës, në ushtri dhe në polici, por dhe në manifestime e demonstrata të organizuara nga forcat politike, sipas ligjeve në fuqi. Ende është për të ardhur keq që këtë dëshmorë të Atdheut të nderohen në rrugë, kur për ta mund të ishin ngritur memorialë ku të vendoseshin karafilat e kuq. Akoma më keq që trupat e tyre duhet të ishin vendosur në varrezat e dëshmorëve dhe jo të lihen në varrezat publike. Nuk mund të nderohet dëshmori në rrugë, për ta ligji i ka përcaktuar të gjitha detyrimet që ka pushteti dhe shoqëria për vlerësimin e figurës së tyre. Ka ardhur koha që në vitin e Qemal Stafës, të 80 vjetorit të rënies të tij, të ketë një përkujdesje më të madhe si nga pushteti qendror, por dhe nga bashkitë e vendit. Kërkohet një lëvizje e madhe dhe nga Organizata e Dëshmorëve dhe Organizata e Veteranëve, për të qenë në krye të veprimtarive, për të nderuar me të gjitha format dhe mënyrat që jep ligji figurën e dëshmorit.

This year for Tirana, which is also the capital of European youth, in this regard should be aimed at arranging all busts, murals of memory, headstones and streets with the names of martyrs, equipping museums with relics of martyrs, but also with publications of their life and activity. Everywhere in the country the honor to fall, but especially for the fallen during 1942, where many martyrs and heroes fell in the flower of youth, must be respected and placed on the pedestal of freedom to never be violated by anyone in his life lives.