BREAKING NEWS

With whom will the SP form the government after April 25? Rama gives the decisive answer to the journalist

With whom will the SP form the government after April 25? Rama gives the
x

Opinion / Editorial

The Italian truth about Beckett

The Italian truth about Beckett

Nearly six years ago, in early June 2015, a court of ours (we still do not know which one, because there is complete silence from our state), issued an international arrest warrant for Francesco Becchetti (in Italian Francesco Becchetti). This Italian citizen, in the role of a foreign entrepreneur, received from our state in 1997 the license to build the Kalivaç hydropower plant. For 17 years in a row, this clever Italian has specialized in suing international partners for the construction of the hydropower plant, the Italian state energy giant "ENEL" and the German superbank Deutsche Bank. In the last 6 years, he tested his valuable experience in international trials with our country, as our court had issued an international mandate to arrest him and bring him to trial in Albania. But why did our court want to arrest him? This has nothing to do with the fact that this entrepreneur had opened a private TV channel for us, the "Agon" channel. According to our prosecution (in the trial that we do not know which of our courts did), quoted by the Italian media and specifically by the newspaper "Fact of the Day", written by Italian journalist Lorenzo Bagnoli entitled "Agon Channel - fraud, millions of euros and recycling extraordinary money: accusations against Beckett ", dated December 14, 2015 in the Italian newspaper" Fact of the Day "(https://www.ilfattoquotidiano.it/2015/12/14/agon-channel-truffe-milionarie-e-enorme -riciclaggio-le-açuse-a-Becchetti / 2303476 /), Beckett has committed the criminal offenses of document forgery, embezzlement, money laundering and tax evasion. According to Beckett himself, in a telephone interview given to the well-known Italian newspaper "La Repubblica (Republic)" on June 10, 2015, interviewed by journalist Fabio Tonacci (https://www.repubblica.it/cronaca/2015/06/10/news/ Becchetti_io_vittima_innocente_del_governo_albanese_ma_non_chiudero_agon_-116527705 /), "For all this extraordinary money laundering, there are only four lines in the international arrest warrant against me." Having no other data, we come to think that our court decision is at least not very professional from the point of view of Beckett's (alleged) financial and economic crime, as long as it is justified in only four lines. The article in the newspaper "Fakti i ditës" tells us something more. According to journalist Bagnoli, "According to Albanian judges, the empire of entrepreneur Francesco Becchetti would be built in" the founder of the first channel broadcast in Italy based on the other side of the Adriatic, "Agon Channel". Since October 26, 2015, Becchetti is under house arrest in London, right after the first phase of the Albanian investigation. From Tirana the court has applied for his extradition. According to the Albanian indictment, the whole system starts with "Kge (Kalivaç Green Energy)", a company through which Becchetti said he wanted to build a dam on the Vjosa River in the Kalivaç gorge, in the south of the country. With the dam, Becchetti's project was to build an 80 megawatt power plant (hydropower plant). It was 1997 when the contractor was given the license. However, the works have never been completed. The company is 100 percent controlled by the company "Hydro shpk.", Bechhetti demands "Kge" compensation of 48 million euros for 911 working days that have never been paid. The Albanian Arbitration Chamber (Medart) agrees with the company "Energij", but according to Albanian judges, the decision of this arbitration chamber is based on forged documents. The work has never been done, argues the Albanian prosecution. The guarantors were Beg and Deutsche Bank, shareholders of "Hidro shpk". In addition to arbitration in Albania, Becchetti has opened international trials for his international partners. Three of which with Deutsche Bank, a partner in Hydro shpk, accused of negligence and non-fulfillment of its contractual obligations. So far nothing has emerged in the Albanian investigation, but they remain a shadow in Becchetti's history, as the trials date to the same period on which the Albanian prosecution is working. Two of his three international trials (arbitrations) ended with the loss of the German bank, which paid, according to the media, 159 million euros to Becchetti. In official budgets only 29 million were found in November 2011, while for disputes with ENEL (entrepreneur Becchetti with lawsuits against ENEL has sought compensation over 440 million euros, since 2012) in Deutsche Bank reports never mention the figure agreed at the end ”.

Këtë thotë gazetari italian dhe në tërësi mediat e ndryshme italiane që i referohen rastit. Nga shteti ynë, nga Avokati i Shtetit që duhet të kurojë interesat tona, nuk kemi asnjë komunikim publik. Ky sipërmarrës, i kërkuar me mandat arresti ndërkombëtar nga një gjykatë e jona, i ndodhur në arrest shtëpiak në Londër që nga 26 tetori 2015, për shkak të këtij mandati, na ka paditur si shtet. Na ka paditur në gjykatën e Bankës Botërore, të quajtur Qendra Ndërkombëtare e Zgjidhjes së Mosmarrëveshjeve për Investimet. Është një gjykatë e mirëfilltë, me vendime të detyrueshme për t’u zbatuar nga shtete anëtare të Bankës Botërore. Edhe ne jemi një shtet anëtar dhe kemi përfituar gjatë 26 viteve të fundit me qindra milionë dollarë projekte nga kjo bankë. Nuk mund të bëjmë sikur e injorojmë këtë gjykatë. Dhe kjo gjykatë, sipas portalit italian TVBlog.it të datës 7 mars 2016, (https://www.tvblog.it/post/1261193/agon-channel-francesco-Becchetti-invita-a-sospendere-il-procedimento-penale), e fton Shtetin shqiptar të pezullojë procedurën penale kundër Francesko Beketit, pronar i televizionit Agon Channel. Vendimi u mor unanimisht më 3 mars 2016, nga trupa e arbitrazhit e Qendrës. Ky vendim gjithashtu rekomandoi pezullimin nga Shqipëria të procedurës së ekstradimit që shteti ynë i ka kërkuar Mbretërisë së Bashkuar për të ekzekutuar urdhër-arrestin e lëshuar në qershor 2015 kundër Francesco Becchetti dhe Mauro De Renzis, drejtor i Agon Channel (ICSID Rasti Nr. ARB/15/28, Hydro Srl, Costruzioni Srl, Francesco Becchetti, Mauro de Renzis, Stefania Grigolon dhe Liliana Condomitti kundër Shqipërisë). Edhe njëherë theksojmë, gjyqi nuk ka të bëjë me televizionin privat “Agon”. Sipërmarrësi italian akuzohet nga prokuroria dhe gjykata jonë për mospagesa të detyrimeve fiskale ndaj shtetit shqiptar për të ardhurat që ka përfituar nga gjyqet me ish-ortaken e tij, Deutsche Bank. Nga këto të dhëna që mësojmë nga mediat italiane, shteti ynë, në radhë të parë Avokati i Shtetit, duhet të jetë njoftuar për vendimin e mësipërm të datës 3 mars 2016. Çfarë veprimesh ndërmori shteti ynë? Apo askush nuk kundërveproi? Po të hiqej dorë nga akuza, sipas ftesës së gjykatës së Bankës Botërore, vendimi për pagesën Beketit të dëmshpërblimit prej 110 milionë euro nuk do të ishte marrë. Cila është përgjegjësia konkrete e institucioneve tona që paguhen nga taksat tona për të mbrojtur interesat e buxhetit tonë të shtetit, parasë së të gjithëve?