BREAKING NEWS

About to break out "World War III", Sweden and Finland prepare for conflict with Russia

About to break out "World War III", Sweden and Finland prepare for
x
BREAKING NEWS

Name/ The storm brought down the socks tent in Saranda, the 22-year-old died in the hospital

Name/ The storm brought down the socks tent in Saranda, the 22-year-old died in
x
BREAKING NEWS

Tirana is 'burning' from high temperatures, while in Saranda the rain is making its name, vacationers run away

Tirana is 'burning' from high temperatures, while in Saranda the rain
x
BREAKING NEWS

He was killed with a bullet in the head/ New details are revealed, here's who the decomposed body belonged to on Malin e Gramozi (Name)

He was killed with a bullet in the head/ New details are revealed, here's
x
BREAKING NEWS

The Dutch Prime Minister surprises with the statement: We almost got physical with Rama in Sofia, Albania has problems with...

The Dutch Prime Minister surprises with the statement: We almost got physical
x
BREAKING NEWS

The gun "fires" in Shkodër, the first details are disclosed

The gun "fires" in Shkodër, the first details are disclosed
x
BREAKING NEWS

Journalists' protest starts in front of the Prime Minister's Office

Journalists' protest starts in front of the Prime Minister's Office
x
BREAKING NEWS

Joint conference with Rama, the Prime Minister of the Netherlands: We strongly support Albania for the opening of negotiations, but the problem is that...

Joint conference with Rama, the Prime Minister of the Netherlands: We strongly
x

Opinion / Editorial

Presidential epic

Presidential epic

I think it was predictable that even the second round of electing the new President (2022-2027) would fail. Not because it is difficult to find serious candidacies that would honor the Albanians and the devalued chair of the President of the Republic, but for the fact that it seems obvious that there is no political will for this. At least in these first two rounds it is the opposition that demonstrates the lack of this will, although their political rhetoric blames the majority for this failure. Who has eyes and ears understands, but still the opposition must do its job, although from time to time, tread and go. The non-selection of one candidate from those eight candidacies showed that the DP (women) could not provide 20 supporting deputies to bring the name of a candidate to the plenary session for voting, as provided by the procedure. So, Edi Rama should have been blamed for breaking the agreement, by not "owing" the opposition any signature of the deputy - even if he "did not argue", in order to elect the President in this way, without entering the plenary session yet. Seen from this point of view, you can accuse Prime Minister Rama of "not accepting the bargain", but not of breaking the agreement. Even, maybe you do not have to accuse so high, you can stop at Taulant Balla, who seems to be enjoying the missing TV appearances. Of course, Edi Rama and Rilindja are comfortable and will be able to elect the new President in the fourth round, as he stated. Also, Mr. Rama does not risk at all that he can deprive himself of this when he "releases a rope" to the opposition and asks them to bring candidates for voting. A divided opposition camp, "where the dog no longer knows the area", does not pose a danger to him. This is clear to all of us. For Mr. Rama, yes and yes! So most likely the third round will resemble the two predecessors and the situation will ignite in the fourth round. Until then, the opposition, both women and non grata, will continue to accuse Mr. Rama that he has undermined the process of electing the President and that he intends to "usurp the Presidency". For the sake of truth, knowing the rhetoric of the opposition, whoever he / she will be elected head of state will be labeled as Rama's man. Time will tell. In a normal democratic country, the procedure for electing the President is only the institutional finalization of a transparent process, where the candidate becomes known early enough. And not just to make your biography. Unfortunately, we are far from this reality, so we return to our plight.

The first scenario: That 20 deputies of the united opposition propose again a prominent name, which in the plenary session is voted by at least 84 deputies, is impossible. Even thinner, it barely meets the conditions to be considered as a scenario.

The second scenario: "SP negotiating group", proposes a candidate / candidate with a professional experience as many other Albanians, but who is desired for Mr. Rama. The Socialists will feel betrayed, although this is not the first time. Nothing will happen: Three days of noise from the opposition and then a tumultuous entry into the Presidency. We have guaranteed this solution right now, without waiting for the vote. The name will be surprise, not action.

Third scenario: SP proposes a prominent personality, who enjoys respect among the healthy part of Albanians. What are the qualities that a head of state should have?

Patriotizmi, dashuria ndaj atdheut janë cilësitë thelbësore që duhet të karakterizojë presidentin e një vendi. Ai nuk shprehet me fjalë. Po ashtu, nuk mjafton të ulesh në gjunjë e të bësh shfaqje duke improvizuar shqiponjën me duar. Duhet që në kohë të marra, që Shqipëria ka kaluar në këto 32 vite demokraci, të kesh treguar maturi politike dhe të kesh rrezikuar për të. Më tej, ai/ajo duhet të zotërojë sjelljen me takt, të prezantohet në mënyrë të sigurt dhe të rrezatojë qetësi. Të jetë pa pretendime për salltanete të mëdha, i thjeshtë e me përvojë institucionale, politike e jetike. Pra, asnjë nuk duhet të mendojë se në karrigen e Presidentit është ulur dikush që nuk duhet marrë seriozisht. Ky kandidat duhet të garantojë qysh në përzgjedhje jetëgjatësi institucionale. Pra, jo mezi të presim sa të mbarojë mandatin, çka e kemi kthyer në normalitet, por dreqi ta marrë, të jetë dikush që duhet ti lutemi të qëndrojë edhe një mandat të dytë. Po ashtu, ky kandidat duhet të jetë i ndjeshëm dhe i vështirë në të njëjtën kohë. Dhe me humor, madje ngjitës! Ky popull mbase ka nevojë edhe të qeshë me cenet e veta e jo vetëm të mburret me gjëra që nuk janë për t'u mburrur. Së fundmi, por jo nga rëndësia, z. Rama do të godiste në shenjë nëse kandidati për President është një nga ata që kanë dhënë shumë për demokracinë e vërtetë dhe jo nga ata që vetëm kanë marrë prej saj. Pra, kurrsesi një i majtë. Ky veprim jo vetëm që do të shënonte fundin e tranzicionit politik në Shqipëri por po ashtu do të plotësonte edhe pritshmërinë e opozitës. Kësisoj, z. Rama do të sillte për votim kandidatin që në fakt duhej ta kishte nxjerrë opozita, e cila nga ana tjetër nuk mund të mos e votojë një personalitet me këto kredenciale. Në këtë rast, sigurisht që do të maksimizoheshin votat. Me anë të këtij veprimi z. Rama do të tregonte se ndonëse i dha opozitës shansin të zgjidhte një kandidat të mirë, ajo ende nuk është e pjekur politikisht të bëjë diçka të mirë për vendin, e jo më të qeverisë në mënyrë cilësore. Shkurt, do ta diskreditonte më shumë opozitën. Në fakt, kjo gjë edhe do ta zbaviste z. Rama. Skenari i tretë është ai i duhuri. Nëse do të ishim një vend me kulturë demokratike, kjo do të ishte zgjedhja dhe zgjidhja logjike, madje në bashkëpunim edhe me opozitën. Por, duke ditur se kurrsesi nuk jemi i tillë, ruana Zot!