BREAKING NEWS

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had since the time of Nikola Paši?

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had
x
BREAKING NEWS

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta about the "CEZ-DIA" affair, here are the evidence that SPAK has in its hands, the role of Sali Berisha and Ismailaj's sudden move that could "blow up" the investigations

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in Berisha in the middle of Tirana, the prosecutor of the case is appointed, here is the evidence from the file that risks sinking high-ranking officials and well-known businessm...

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in
x
BREAKING NEWS

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to Albanian politics for the dark days that are knocking

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to
x
BREAKING NEWS

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails this week, Bardhi is happy with Berisha after the rejection of the post of Secretary of "Foltor"

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails
x
BREAKING NEWS

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the investigation of the "Gërdec" file for the son of Sali Berisha can take a big turn, the families of the victims request the testimony of 12 other witnesses, among them the Krushku of Fatmir...

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the
x
BREAKING NEWS

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is "stabbing Kosovo in the back", his voice in unison with the Serbs Vucic and Dacic

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is
x

Opinion / Editorial

Europe - return to the 30s?

Europe - return to the 30s?

(third part)     

9. Le Rassemblement national (RN) or formerly National Front (FN) is a French far-right political party led by Jean-Marie Le Pen (1972-2011), Marine Le Pen (2011-2021) then Jordan Bardella (since 2021). The National Front emerged on the French political landscape during the 1980s, particularly during the legislative elections of 1986. Five-time presidential candidate Jean-Marie Le Pen managed to enter the 2002 second round of voting against Jacques Chirac. In 2017 and then in 2022, Marine Le Pen reached the second round of the presidential elections. In the elections of the same year, RN won 88 deputies in the National Assembly, which is the best result in its history. It should be noted that Marine Le Pen has described banks, large corporations and politicians as criminals. Pure populist. 

10. The party "Perussuomalaiset" or PERUS or True Finns is a right-wing populist party in Finland, which emerged in 1995 from the Suomen sårålån tää (Finnish Agrarian Party). She describes herself as patriotic and skeptical of the EU and sees herself as an opposing force against the "establishment". In Finland's parliamentary elections in 2019, it was the second largest party for the first time with almost 17.5 percent of the vote and has since been the second largest parliamentary group with 39 MPs. 

11. The "Sverigedemokraterna" or Sweden Democrats is a right-wing populist party founded in Sweden in 1988. The SD have been represented in the Swedish Reichstag since the 2010 parliamentary election. In the election on 11 September 2022, with 20.5 % of the vote, the Swedish Democrats emerged as the second most powerful political force and won 73 out of 349 MPs,

Pedro Sánchez was elected Prime Minister of Spain by the House of Representatives on 7 January, took office on 8 January after being sworn in and formed the cabinet of Sánchez II. Podemos took two of the 24 ministers: the Ministry for Equality and the Ministry for Social Rights and the 2030 Agenda.

13. Në zgjedhjet presidenciale franceze të vitit 2017 politikani i ekstremit të majtë Jean-Luc Mélenchon arriti të fitonte 20% të votave të francezëve duke kritikuar ashpër sistemin politik evropian dhe ndaj vetë BE-së. Slogani i fushatës së tij qe “Pastrojini të gjithë”. Madje etiketimin nga ana e medias dhe politikës si “politikan populist” ai e mori si një karakteristikë atributive pozitive. Kjo gjë i erdhi për shtat atij. Nga rastet e mësipërme dhe të tjera, që nuk janë përmendur, del, që populistët në zgjedhjet e fundit kanë arritur të fitojnë vende në Parlamentin Evropian (mendohet një e treta e vendeve), të cilin pikërisht vetë ata  e refuzojnë. Shumë e çuditshme!!!!    Pra, dobësitë dhe distancat e krijuara nga partitë pozitare ndaj problemeve të jetës së përditshme të votuesve të tyre u shfrytëzuan dhe shfrytëzohen ende në kohët e sotme nga partitë populiste, të cilat gjithsesi në realitet bëjnë të kundërtën, nuk arrijnë dot të gjejnë zgjidhje për problemet jetike.  Prandaj, si përfundim do të thoja, që BE-ja dhe Evropa duhet të ndërmarrë hapa urgjente për të parandaluar dhe për të frenuar ardhjen në pushtet të partive populiste me aspirata neofashiste dhe neonaziste, me prirje radikale dhe ekstremiste. Ndryshe situata në kontinentin tonë do të marrë për të kundërt.