BREAKING NEWS

Will "non grata" be announced soon? Ilir Meta makes the strong statement, reveals the secret plan: Let them do it while I am President! I will pay for the extradition ticket myself, my assets and accounts will be frozen

Will "non grata" be announced soon? Ilir Meta makes the strong
x
BREAKING NEWS

Escobar refused to meet him, Ilir Meta: Forgive me for the modesty, but ...

Escobar refused to meet him, Ilir Meta: Forgive me for the modesty, but ...
x
BREAKING NEWS

President Meta sets the date for the by-elections

President Meta sets the date for the by-elections
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim cracks strong statement, shows whether US will reveal evidence that has sunk Sali Berisha

Yuri Kim cracks strong statement, shows whether US will reveal evidence that has
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim says for the first time: I tell you who gathered them to declare Sali Berisha non grata

Yuri Kim says for the first time: I tell you who gathered them to declare Sali
x
BREAKING NEWS

US shows handcuffs to Sali Berisha, Yuri Kim 'extinguishes all hope': There is evidence! I escaped justice ...

US shows handcuffs to Sali Berisha, Yuri Kim 'extinguishes all hope':
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim makes strong warning: Those in power, if held accountable should…

Yuri Kim makes strong warning: Those in power, if held accountable
x
BREAKING NEWS

'Open Balkans', Yuri Kim reveals US stance

'Open Balkans', Yuri Kim reveals US stance
x

Opinion / Editorial

Fatos Nano man, sir, to Berisha, he gave Bënçë a house!

Fatos Nano man, sir, to Berisha, he gave Bënçë a house!

Whenever Fatos Nano is not in power, he is described as a reformist politician, professional, moderator, a man with a burden of mind with multifaceted cultural and political baggage. When Berisha is interested, he presents Nano as a reformer and popular, the leader who transformed the Albanian left. It gave it the physiognomy of the modern party accepted by left-wing political forces in Europe. He joined the Socialist International. Opened the party for young people who brought the freshness of age and their dynamism. In reality, Nano is the moderator and leader of the Socialist Party which was reformed in the early years of political pluralism, breaking away from communist ideology and developing as a democratic political force like all its sister, the left-wing European Social Democratic parties. It took a lot of work and reform initiatives to give the party that came from the long communist legacy with a negative baggage and disbelief even though in its ranks were listed thousands of intellectuals and honorable citizens who gave this political force a modern face and progressive, turning it step by step into the most emancipated political force nationwide. Yes the Socialist Party could not be reformed without the extraordinary support of its leader, Fatos Nano and a prominent elite of intellectuals who gave the party everything through the insistence to reform and modernize it with uninterrupted work, with extraordinary measures. party openness to young individuals, youth, prominent boys and girls as an absolute guarantee that the left party will break away once and for all from the legacy of the past.

Every day, the SP under Fatos Nano took on the features of a progressive political force. The spirit of cooperation, competition, identification of values, equality before the vote, free elections within the party, fair competition gave the party led by Nano prestige and quickly turned it into the most modern political force in Albania.

The new physiognomy adopted by the SP made this political force competitive among the entire structure of numerous political forces, always giving it the first place, as a force with more seats in the Assembly even when it was in opposition, except in 1996 when the votes were stole through violence ..

It was this reform, when after six months of structured victory of the PD the left overthrew the majority of the PD which had won the elections of 1996. It was this transformation, it was these reforms that gave the Socialists the opportunity after the absolute victory of the PD , the Socialists to deeply win local government elections. Albanians were fully convinced that the DP was not the party of their dreams and under their rule the citizens lost their dignity and learned how the Berisha-led party was far from being progressive and a worthy representative of the normal development of our national economy. For all this, the citizens trusted the SP and Fatos Nano power and signed the agreement between the citizens and the SP to increase the pace of development and nationwide well-being.

Të gjithë jemi koeshient se Nano ka qenë faktori themelor që udhëhoqi socialistët dhe shqiptarët në përgjithësi drejt fitores në vitin 1997 pas rënies së firmave piramidale. Po kështu mbrojtën me të gjitha mundësitë e arritjeve dhe modernizuan partinë.

Nën drejtimin e Nanos, socialistët fituan dy herë rresht deri në vitin 2005 dhe kur forca politike drejtuar prej Nanos humbi përballë KOP- it, një truk në dukje moderatorësh. Po në se socialistët e mbështetën këmbënguljen që tregonte dhe strategjinë fituese që zbatonte Nano gjatë tërë viteve në pushtet ,u vu para stuhisë fyese, denigrues dhe iu përmendën bëmat dhe e kaluara e tij komuniste. Këto përgojime u shfaqën gjatë viteve kur vendin e udhëhiqte Berisha. Nuk ka qytetar shqiptar që nuk ka njohur trajtimin politik, hakmarrës të Berishës ndaj qytetarëve të zakonshëm të këtij vendi së pari të liderit të PS-së Nano deri në grushtin e shtetit në 2008.

Sa herë Berisha gjykon se Fatos Nano mund t`i shërbej në politikën e tij të ditës me njëmijë mënyra përpiqet ta na thotë anët pozitive të tij si lider i cili ishte kualitativ, gjithëpërfshirës, politikan mendjehollë i cili zbatonte politika jo konfliktuale dhe me të mund të merreshe vesh për të arritur në bashkëpunime të rëndësishme për të kryer reforma mbarëkombëtare. Sipas Berishës, Nano i dha partisë socialiste dimensione të tilla që e bën forcë politike moderne. Se me Nanon pati zgjedhje kolegjiale dhe u vu në jetë parimi i vlerave, i zgjedhjes së forumeve përmes alternativave dhe parimit një anëtar një votë.

Zgjedhjet brenda gjirit të socialistëve sipas Berishës, ishin mbi bazë vlerash dhe asnjëherë përmes emërimeve subjektive. Vetë Nano pranonte rivalitetin dhe mendimin ndryshe si dhe është zgjedhur përmes dy e tre alternativave. Edhe pas zgjedhje të 2005, Sali Berisha, tanimë në pushtet dhe Nano në opozitë, kërkoi ta përdor emrin e Fatos Nanos kundër lidershipit të ri PS, duke u takuar para kamerave dhe joshur me postin e presidentit të vendit, po që rezultoi lojë dhe strategji për përçarjen e socialistëve, duke kërkuar copëtimin e tyre në pjesë për t`i mbajtur të ndarë dhe lehtësuar sundimin e tyre.

Kjo ka qenë metoda e njohur e tri dekadave të sundimit politik të Berishës përmes skemave “përça e sundo” ose hedhjes të një grupimi politik kundër pjesës tjetër me të vetmin qëllim, pastrimin e fushës dhe livadhit, ku do të drejtonte pa opozitë solide e cila e përçarë do merrej me vetveten.

Kjo politik ka qenë mekanizmi i luftës së doktor Berishës, ku në vend të parë ka qenë gjithnjë, hilja, loja, makinacionet, përdorimi i të tjerëve në interes të qëllimeve të egos dhe etjes për pushtet.

Jo vetëm me kundërshtarët politik, po edhe brenda radhëve të partisë së vet, ku individët që gjykonin ndryshe dhe kishin pikëpamje të kundërta me prijësin, mënjanoheshin plotësisht apo detyroheshin të largoheshin fare nga politika dhe jo pak edhe jashtë Shqipërisë si emigrant, duke u bërë të padëmshëm për kryetarin dhe duke u shndërruar në komentues në distancë. Këtë fat e pësuan me qindra nga ish kryetari Eduart Selami dhe sot në qendër të stuhisë berishiane është vet krijesa dhe i sponsorizuari i tij, Lulzim Basha. Fati i bashkëpunëtorëve më të ngushtë të doktorit njihet. Asnjëri nuk arriti të bëj një udhëtim të gjatë aq më pak normal në politikë në PD në se deklaroi edhe një detaj apo një mendim ndryshe nga lideri. Sot Berisha si kryefoltorist rreket të tregoi për politika kolegjiale të shpalosi sjelljen e vet të virtytshme, të paraqitet si lider modern, larg konfliktualiteteve, burrë shteti i drejtë e largpamës, i urtë dhe i përgjegjshëm mendimtar, e progresist i shquar.

Në realitet asgjë nga këto përcaktime nuk kanë qenë në ADN e tij të politikbërjes dhe ajo që trumbeton kontraston fuqishëm me të vërtetën që e njohin gjithë shqiptarët dhe jo vetëm.

Për sa i përket marrëdhënieve me Fatos Nanon që gjatë foltoreve përpiqet të na thotë se e vlerëson si lider karizmatik dhe politikan progresist e reformator karakteristika që të majtët dhe jo vetëm ia kanë njohur ndër vite në gojën e kryefoltoristit tingëllojnë hipokrizi e pastër, lojë e pistë e zgjedhur si kamerdare për të notuar në detin e trazuar në të cilën përpiqet të notoj “nongratasi” nga SHBA, Berisha.

Po ka një politikan të fyer, të telendisur, anatemuar, të demaskuar të sharë të akuzuar deri në poret më të imta, si individ deri tek familjarët e tij në Shqipëri, ky e ka emrin Fatos Nano

Ndaj Nanos, kur Berisha ishte në opozitë, po veçanërisht në pushtet , përdori tërë mekanizmat e oratorinë dhe fjalorin më banal.

Mbi figurën e tij që sot kërkon ta përdor si alibi i një politikani që ndanë vlera dhe vlerëson kundërshtarët e vet, hodhi aq baltë sa do duhej uji i oqeaneve ta pastronte.

Nuk ka etiketim dhe fjalë më të pistë të fjalorit shqip që mos t`i jetë adresuar Nanos me mllef dhe urrejtje gati hiperbolike. Nga mëngjesi në mëngjes, Nano ishte politikani që dëgjonte akuza nga ato që të bëjnë të ulërish dhe t`i thuash politikës, sikur e lamtumirë. Pasi e linçoi dhe e etiketoi hajdut. Tradhtar, drogaxhi, shitës të interesave të Shqipërisë, bashkëpunëtor të Miloshoviçit, e mijëra e mijëra akuza monstruoze, tani kërkon të shtiret si politikani që respekton vlerat e kundërshtarëve politik dhe i respekton dhe i evidenton para foltoristëve. Dhe e tërë kjo për t`i dhënë të drejt vetes në betejën me Lulzim Bashën sipas aksiomës kur dua kundërshtarët dhe i vlerësoj, atëherë bashkëpunëtorët e kanë fajin vet. Nuk ka shqiptarë të mos kuptoj këtë lojë nga halli të Berishës dhe të mos qeshi me këtë sjellje gjoja të një lideri progresist. Dhe meqenëse e desh dhe e vlerësoi aq shumë, Fatos Nano, si burrë zotëri, burrë shteti, Sali Berisha, Bëncën i dha për shtëpi dhe të gjithë e njohim këtë histori.