BREAKING NEWS

Sad! Valentina Leskaj loses dear man from coronavirus: Today is a very difficult day for me

Sad! Valentina Leskaj loses dear man from coronavirus: Today is a very difficult
x

Opinion / Editorial

Has the Hague Tribunal or the Serbian Court imprisoned the freedom fighters?

Has the Hague Tribunal or the Serbian Court imprisoned the freedom fighters?

It is really serious that, at the dawn of the XXI century, a court of the European continent, named the Hague Tribunal, is holding in prison, as defendants for "war crimes" (?!) And "crimes against humanity" (?! ), freedom fighters, key cadres of the Kosovo Liberation Army (KLA), Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi and Sali Mustafa. And this happens, to the shame of this court, as 20 years have passed since the day when Kosovo, even with the help of NATO, gained independence. In such a case, the normal people of our old continent ask in amazement: Against whom did the Kosovo Liberation Army fight? Did she not fight against the Serbian military forces for the independence of Kosovo? If, otherwise, NATO forces would not come to the aid of those forces, who fought for the independence of their lands from Serbia, for freedom! And when this historical truth is known, when they see the main leaders of the KLA in the Hague prison, normal people ask in surprise: What "war crimes" did the freedom fighters indict ?! That they were fighting against those who had conquered their homes! And such a war has been and is sacred to every people! Yes, the questions continue and not only for the Hague Tribunal: What crimes against humanity did the Kosovo Liberation Army commit ?! That she did not trample a single inch of any other people's land! He fought only for the freedom of his lands! German Chancellor Angela Merkel recently spoke about such truths in an interview with German journalists. That she, after emphasizing that "Albanians should have a state", revealed the bitter truth that "Albania… is the only country in the world that borders on all sides with its compatriots." And this outstanding friend of Albanians, who knows quite a bit the history of our nation, who knows well the work of the Kosovo Liberation Army, when asked why he supports Albania so much, answered both historians and politicians : "We owe Albania"! Therefore, when you see the former leaders of the Kosovo Liberation Army in the Hague prison, the Hague Tribunal should be asked: Do you know, gentlemen, which force is right, the one that fights for its freedom, or the one that fights for the enslavement of others? That civilized Europe is clear that the Serbian military, who killed freedom fighters in Kosovo and innocent citizens, were occupiers in those lands, were guilty, and the slain were victims of an unjust war. This truth reminds us of the lapidary verses of the poet of the National Renaissance, Ndre Mjeda:

 "Qenka said m`ul`shue cruelty

 On top of the theme without a fault;

 Qenka said to p`shtue the culprit

 "I wonder who is not like him."

Këtë të vërtetë ia përplasi në fytyrë Gjykatës së Hagës Jakup Krasniqi, kur dëgjoi akuzën e stisur ndaj Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. “Ju, theksoi ai që në fillim të fjalës së tij, po na quani ndërmarrje kriminale të përbashkët” dhe pastaj vazhdoi: “Nuk ka qenë qëllimi im ky po lufta kundër okupatorit që ka bërë gjenocid në Kosovë”. Dhe Jakup Krasniqi e bën me turp Gjykatën e Hagës, kur pohon: “Deklaroj se kurrë në jetën time, në asnjë rast të vetëm, nuk i kam trajtuar njerëzit as kaq sa më trajtuat mua nga ndërtesa e burgut deri në këtë ndërtesë”. Dhe është kjo arseja që shqiptarët e ditëve tona e pyesin Europën e Bashkuar a Këshillin e Europës, që projektoi idenë e Raportit famëkeq të Dick Marty: “Kjo a është Gjykata e Hagës, që jep drejtësinë në kontinentin tonë plak, apo “Gjykata e Serbisë”?! Dhe gjërat sikur qartësohen, kur Jakup Krasniqi tregon se “kam qenë i dënuar nga regjimet kriminale të Jugosllavisë në vitet 1980-1982…pse e kam kundërshtuar atë regjim”. Dhe, po aty, sa me ironi, aq edhe me urrejtje, shton: “Unë dhe populli im ka mbajt shumë padrejtësi dhe nuk kemi pasur nevojë për këtë padrejtësi”! Dhe është e habitshme që kjo padrejtësi është projektuar, për fat të zi, bash me Raportin e Këshillit të Europës, përgatitur nga i deleguari special i këtij Këshilli, zvicerani Dick Marty. Se në këtë Raport ngrihen akuza të rënda, për të mos thënë shpifje monstruoze, kundër ish-Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, e cila luftoi për pavarësinë e kësaj krahine nga Serbia. Akuzohet kjo ushtri se gjatë luftës paska pasur “rrëmbim dhe tortura,… vrasje të civilëve serbë (?!) dhe kosovarë …(?!) e kriminalitet të organizuar si tregti droge dhe vrasje e kundërshtarëve politikë”. Por akuza të tilla të rënda për Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës duket se janë shpifje të sajuara nga ata që nuk e kanë dashur pavarësinë e Kosovës nga Serbia e, pse jo, bash nga vetë i dërguari i Këshillit të Europës, Dick Marty. (?!) Veçse logjika e shëndoshë nuk i gëlltit akuza të tilla, kur, siç pohon i padituri në Gjykatën e Hagës, Jakup Krasniqi, fitoren e madhe të pavarësisë e “arritëm në bashkëveprim me SHBA, BE, NATO dhe OKB”. Se logjika e thjeshtë, nisur nga dëshmia e mësipërme, do të kërkonte që Dick Marty akuzat kundër Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës t`ua drejtonte edhe SHBA, BE, NATO dhe OKB, gjë që do të kishte çuditur jo vetëm popujt europianë, por shumicën e popujve të botës. Kjo do të kishte ndodhur, së paku, kur rezultoi se “Shtëpia e Verdhë” në Burrel nuk ishte përdorur nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës për asnjë veprimtari kriminale, kur rezultoi se ca ish-magazina në afërsi të Kukësit nuk kishin qenë “burg i UÇK” për “kundërshtarët politikë” të kësaj Ushtrie Çlirimtare! Dhe çuditën shqiptarët e ndershëm që edhe pas këtyre dëshmive, të cilat u bënë me zë dhe me figurë nga televizionet tona, del ndonjë analist a politikan dhe përrallis se, sidoqoftë, “janë bërë gabime (është fjala për krime) nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës, janë vrarë civilë serbë e kundërshtarë politikë”. Por këta tipa analistësh dhe politikanësh harrojnë dy gjëra që duhej t`i kujtonin: Harrojnë se, siç ka thënë anglezi Çurçill, “Lufta është një katalog gabimesh”. Harrojnë se lufta nuk është dasmë, ku shkohet për të vallëzuar, por një veprimtari e detyruar, ku shkohet për të vrarë kundërshtarin. Është kjo arsyeja që populli, për të dyja rastet, ka krijuar proverbin “Dasmë pa mish nuk bëhet”! Por, përveç kësaj, ata që e akuzojnë UÇK për “krime kundër njerëzimit”, duhet ta dinë se kundërshtarët e një lufte çlirimtare vriten. Këtë gjë e dëshmon qartë edhe urdhri i Komandantit të Forcave Aleate (antifashiste) të Mesdheut, gjeneralit Willson, në vitet e Luftës II Botërore. Se në atë urdhër theksohet: “Çdo përkrahje për ushtrinë gjermane kundër forcave të armatosura të Kombeve të Bashkuara, si dhe kundër gjithë atyre që janë në krah të Kombeve të Bashkuara me rezistencën kundër gjermanëve, janë të paralajmëruar se do të trajtohen si armiq edhe tani edhe ditën e ardhshme të Çlirimit”. Për zbatimin e këtij urdhri shkruan historiani i Universitetit të Harvardit, Walker Laqueur, kur tregon se “Pas Luftës së Dytë Botërore… në Belgjikë, me 8 milionë banorë, u hapën 634 mijë çështje penale dhe 77 mijë vetë u dënuan si bashkëpunëtorë të pushtuesit…. Në Francë u dënuan 120 mijë vetë, duke përfshirë 4785 dënime me vdekje”. (“Europa në Kohën Tonë”, f. 23-24 dhe 28). Dhe, kushdo që njihet me këto ligje lufte, e kupton se Komanda e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës nuk ka bërë tjetër, veçse ka zbatuar ligjet e luftës! Kanë qenë militarët serbë ata që kanë kryer krime kundër njerëzimit, kundër shqiptarëve të Kosovës. Për këtë dëshmon historia e viteve të shkuara, por, veçanërisht, periudha e Luftës së UÇK për pavarësi nga fundi i shekullit XX. Për këtë dëshmonte Milaim Bellanica në videon e tij për masakrën serbe të Krushës së Madhe, të cilën ia pat dorëzuar Lulzim Bashës, përkthyesit të Gjykatës së Hagës. (?!) Dhe Milaimi shkon më tej drejt të vërtetave të hidhura kur deklaron se Lulzim Basha i kishte thënë se “unë punoj për gjyqin e Hagës”. (?!) Duke e njohur këtë të vërtetë të hidhur, kryeministri ynë, Edi Rama, me të drejtë, shtronte pyetjen: “Pse partia që ai drejton, dje në qeveri e votoi pro rezolutën e Këshillit të Europës, ngritur mbi raportin famëkeq të Dick Marty, të cilin Partia Socialiste e votoi kundër”. Dhe këmbana bie për ke ka veshë. Se, ndoshta, nuk do të jetë një stisje fantaziste, një status në fb, në të cilin Presidentja në detyrë e Kosovës, Vjollca Osmani paska thënë: “E falënderova Bashën, se ai e kopsiti dosjen e Hashimit dhe prandaj unë jam këtu si Presidente e Kosovës”. Dhe tragjikomedia vazhdon. Personalitetet e shquara të UÇK mbahen në burgun e Hagës edhe pse Presidenti i zgjedhur i Kosovës, Hashim Thaçi, nëpërmjet avokatit mbrojtës të tij, David Hooper, në sallën e gjyqit, deklaroi se “akuza është krejt e paqëndrueshme dhe deklarohem i pafajshëm plotësisht për të gjitha pikat e akuzës”. Tragjikomedia vazhdon, por për çudi, zëri i protestës kundër kësaj maskarade antishqiptare nuk po dëgjohet as në qarqet politike europiane, as në Tiranë e Prishtinë. Duket se as këto qarqe, as ato të Gjykatës së Hagës, që e kanë gatuar këtë çorbë, nuk duan ta besojnë gazetarin e “The Economist”, Tim Judah, i cili kishte pohuar se UÇK-ja ishte “lëvizja më e suksesshme guerile në historinë bashkëkohore”.

* Author of 20 poetic, journalistic, historical and linguistic books