BREAKING NEWS

"Berisha has taken away Luli", ex-MP: People want Big Brother, not Saliu's fantasies

"Berisha has taken away Luli", ex-MP: People want Big Brother, not
x
BREAKING NEWS

Berisha challenges 'Live', Rama welcomes him to the meeting, here is the date

Berisha challenges 'Live', Rama welcomes him to the meeting, here is
x
BREAKING NEWS

Deputy Korreshi's 'pearl'/ What the deputy said that made the studio laugh (VIDEO)

Deputy Korreshi's 'pearl'/ What the deputy said that made the
x
BREAKING NEWS

Baton Haxhiu sheds light on the behind-the-scenes of the trip with Rama and Ducka and raises strong doubts: Dorian had a special treatment in Kiev, I was impressed by the bags...

Baton Haxhiu sheds light on the behind-the-scenes of the trip with Rama and
x
BREAKING NEWS

"The Prime Minister must face the truth", Dash Shehi reacts to the "McGonigal" scandal: Rama must resign!

"The Prime Minister must face the truth", Dash Shehi reacts to the
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Finance comes out with the important announcement, here's what will happen with inflation during 2023

The Ministry of Finance comes out with the important announcement, here's
x
BREAKING NEWS

"Edi Rama is bowed 14 times and accused of a terrible thing", Berisha comes out with a strong reaction: He is the only prime minister who defends Serbia's decision not to impose sanctions on Russia

"Edi Rama is bowed 14 times and accused of a terrible thing", Berisha
x
BREAKING NEWS

Korreshi reveals the secrets of the DP group, reveals the request for merger: Gazmend Bardhi has sent a letter to Berisha

Korreshi reveals the secrets of the DP group, reveals the request for merger:
x

Opinion / Editorial

Hafiz Sherif Langu, the delegate of independence, who was denied the contribution for 50 years in a row

Hafiz Sherif Langu, the delegate of independence, who was denied the

· Clergyman and outstanding activity of the national issue

· Chairman of the patriotic club "Bashkimi" Dibër 1908-1912

· Organizer and delegate of the Congress of Dibra, 1908

· Delegates of the Assembly of Vlora, November 30 - December 7, 2012 "Albanianism is about religion and homeland. the more we embrace him, the closer we are to God and he will definitely help us with our desires and problems". Hafis Sherif Langu

In 1912, Jusuf Efendi Skikuli and the Sheriff's father, Osman Efendi Langu, went to war against the Serbs in Manastir and fell on the battlefield in the Field of Orizari. Along with them in this war, their commander Captain Aqif Rusi also fell. (H. Sharofi "Historia e Dibra Volume I", page 81) Sherif is the son of Osman Langu and Sabrije Rusi (Langu). Sabrija was the daughter of Selim Bey Rusi, a wealthy family of beylers, but outstanding patriots.

Father, Osmani and grandfather Selim Rusi instilled patriotic feelings in Sherif. Osmani and Sabrija had 6 sons and 2 daughters: Sherif, Daut, Nebika, Mirveti, Shaban, Rifat, Edip and Gafur. Sherif's education was taken care of by his grandfather Selim Rusi, a prominent activist of the Albanian national issue. The intention of Selim and his daughter, Sherift's mother, was for him to learn Albanian. The Albanian school in Dibër te Madhe was opened for the first time by Said Najdeni, (Hoxhë Vokrri) in 1888. This great patriot and revivalist brought the Albanian primers from Istanbul. His students were Sherif Langu, Riza Rusi, Kadri Fishta, Shaban Pepa, Tahir Trena, Dalip Rusi, Ymer Rusi, etc. Riza Rusi, who had completed his studies in Istanbul, became Seid Najden's student to learn the Albanian language. The state primary school was called iptidare, and there were eleven of these in the great Diber. After primary school, he attended the Rruzhdije School, or 8 years as they can be equated today. In Dibër, Sherif also conducts the Madrasah, in one of the 10 Madrasahs of the Great Dibra. In 1897, he finished high school in Manastir and left for Istanbul. In Istanbul, Sherifi comes into contact with the progressive Albanian part of the time. He stays with Seid Najden, Dervish Hima, Kadri Fishta, Ali Riza Shkup, Ibrahim Temon, Hasan Pristina, Nexhip Draga, Mehmet Pashë Derralla. In a photo from the time, Sherif is with Ramiz Daci, Haxhi Zeka, Shahi Kolonje, Sotir Kolea, Dervish Hima and Rezhep Mati. In addition to these patriots, Sherif was undoubtedly under the influence of the activities and writings of the Frashëri brothers. In Istanbul, Sherifi studied theology, although it is not documented that he finished it, due to his involvement in the Albanian school movement and his premature return to his homeland. Although he had expressed his desire to study Islamic Theology, he himself was inclined to influence as much as he could through the opportunities given to him by the clothes of a patriarch to orient his fellow countrymen to the missing light of Albanianism.

Më 18 nëndor 1912, nëzyrën e telegrafisësëbashkisësëDibrës,dotëmbërintetelegrami i plakut Ismail Qemali, i ciliftontedibranëtnjëorë  e mëparëtëzgjidhninpërfaqsuesin e tyre,përtëngriturFlamurinnë Vlorë dhepërtëshpallurpavarsinë e trojeveshqiptare. Nëkëtokushte, më 19 nëndor 1912, paria e Dibrësnëbashkëpunim me udhëheqësit e shquartëmaleve, u mblodhënnënjëkuvendmadhështor, i cili u çel me leximin e telegramittëplakuttëVlorës.

Dy ditë pas këtijkuvendi, mes bisedimeshtëshumta, u caktuanedhedydelegatëqë do të përfaqsonin popullin dibran në Vlorë. ”Është interesant fakti që mandati i përfaqsimit të Dibrës në kuvendin e Vlorës iu dha njëzëri dhe pa asnjë hezitim Vehbi Dibrës dhe Hafuz Sherif Langut.  Të dy burra të shquar dhe të nderuar, të njohur si klerikë por edhe si luftëtarë aktivë të çështjes kombëtare”

.(Q.Xhelili”Vehbi Dibra personalitet dhe veprimtar i shquar i lëvizjes kombëtare” – Tiranë 1998 , faqe 90 ).

Menjëherë pas marrjes së mandateve, të dy burrat e Dibrës të përcjellë nga dashuria dhe respekti i mijëra dibranëve, nisen për në Vlorë. Atyre do t’u duhej të udhëtonin herë në këmbë e herë në kuaj, ditën e natën, duke iu shmangur sidomos luftimeve me formacionet e ushtrisë serbe. Dhe kurdoherë ata do të gjendeshin të rrethuar prej bujarisë dhe fisnikërisë shqiptare. Udhëtimi i tyre zgjati plot 7 ditë edhe pse në kushtet e vështira të mjeteve të komunikimit me të mbërritur në Elbasan ata muarën vesh për interesimin e vazhdueshëm të Ismail Qemal Vlorës.

Kështu, në një telegram që ky i niste në Elbasan, Aqif pashë Elbasanit, përpos të tjerave pyeste ; “A erdhën përfaqsuesit e Dibrës ? Sa më i madh të jetë rreziku aq më rëndësi kanë masat për ta përballuar këtë rrezik…”(A.Q.Sh-Tiranë. Fondi “Kuvendi Kombëtar i Vlorës”Dos.1.fl.23)

Delegati i dytë i Dibrës në Vlorë,  Hafiz Sherif Langu është një nga figurat qëndrore të Dibrës dhe të lëvizjes mbarëkombëtare shqiptare, mik me atdhetarët e njohur si Hamdi Ohri, Zyhdi Bej Ohri, Hajdar Blloshmi, shok me Ibrahim Temon e Dervish Himën në Stamboll, në kontakte dhe me Hasan Prishtinën, Nexhip Dragën e Mehmet Pashë Dërrallën që lanë gjurmë në jetën e tij. Ai mori pjesë në Kongresin e Dibrës të 1909. Kongresin e Dytë të Manastirit më 1910, në kryengritjen e 1910. Disa kohë me kërkesën e banorëve të Dibrës shërbeu si mësues i gjuhës shqipe. U përfshi dhe në kryengritjen antiosmane të vitit 1912, si luftëtar dhe organizator në rrethinat e kësaj krahine, shkruan Dr. Laurent Bica.

Hafiz Sherif Langu së bashku me Vehbi Efendi Dibrën  i shkruajnë Ismail Strazimirit se po bëjmë përçapje për të marrrë fshehtas  librat që na ka dërgue Josif Bageri i Rjekës prej Sofje por xhonët (xhonturqit L.B.) kanë ushtrue kontrolle të rrepta”. Në kujtimet e tij Ismail Strazimiri jep dhe caktimin e atdhetarit Shefqet Daiu si mësues i gjuhës shqipe në qytetin e Dibrës së Madhe. 

Kuvendi i mbajtur nga 28 nëntori deri në 7 dhjetor 1912 njihet nga botimi i proces-verbaleve të shtatë ditëve të tij në gazetën “Përlindja e Shqipërisë” (numrat 6-11, janar-shkurt 1914) drejtuar nga Dhimitër Berati dhe ribotimin pas tij nga Lef Nosi në fletoret e tij “Dokumenta Historike” nr. 1(1924)-nr. 12(1925

There were 78 delegates who participated in the declaration of independence, from November 28 to December 7, 1912, including Sheriff Langu. Only 40 signatories are known and 38 other delegates have been forgotten and anathema, including Hafiz Sherif Langu.