BREAKING NEWS

(PHOTOS) Fantastic news is coming / Albanian families in ISIS camp are being handed over to Albanian authorities, women and children are being repatriated

(PHOTOS) Fantastic news is coming / Albanian families in ISIS camp are being
x
BREAKING NEWS

"Heartless and dirty", Romeo Kara comes out with the 'bomb' warning for Sali Berisha: Now we live only to see your end! (VIDEO)

"Heartless and dirty", Romeo Kara comes out with the 'bomb'
x
BREAKING NEWS

"Proud of the deep victory" / The famous doctor Petrit Vargu who was fired gives the fantastic news: Soon ...

"Proud of the deep victory" / The famous doctor Petrit Vargu who was
x
BREAKING NEWS

To whom does the land of the National Theater pass? The government makes the immediate decision, this is what the DCM determines

To whom does the land of the National Theater pass? The government makes the
x
BREAKING NEWS

The streets of the country bleed since morning / The tragic accident takes the lives of two young people. Police uncover the serious details

The streets of the country bleed since morning / The tragic accident takes the
x
BREAKING NEWS

US ultimatum to liquidate Berisha from politics, Kim 1 month deadline for Basha to purge party of last remnant of communism in new Parliament

US ultimatum to liquidate Berisha from politics, Kim 1 month deadline for Basha
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: Sali Berisha, the biggest anti-American in the country, in 30 years has only had a clash with Washington

Kreshnik Spahiu: Sali Berisha, the biggest anti-American in the country, in 30
x

Opinion / Editorial

Not moral through immorality

Not moral through immorality

According to linguistic definitions, morality is “the set of principles, norms and rules that determine the behavior and activity of people in society; the very behavior and attitude of man according to these principles, norms and rules ”. They are not strict and rigid, but change historically according to certain socio-economic conditions. Mostly they are not sanctioned in specific laws or articles, but in everyday practice they are stronger in implementation than they are. We are not talking about proletarian morality, communist morality or bourgeois morality, but about social morality. It is he who magically regulates the relationship between a couple, those parents - children or even in society. No government act defines how a man and a woman should behave in intimacy, but it is precisely the morality that arises internally that governs these relationships. In all the Criminal and Civil Codes the economic relations between parents and children are sanctioned, but in none of them are defined the spiritual relations between them, which ultimately express their morality. Kneaded with communist morality, which nevertheless must be declared to have moral norms that are still admired today, we entered the post-'90s era with the idea that we broke the chains and that all human freedom is ours. It was penetrated with the word and meaning of freedom. Superantuzians with what we were experiencing, we forgot that even freedom has its limits and definitions. The misfortune of current Albania is that even after almost 30 years, we do not understand that social morality has its own rules and norms and you can not break them so easily. It is true that you can not legally interfere in these relationships, but there are various forms that regulate them. The worst thing in these years is that despite building a common front to maintain the best of social morality, actions to the contrary are initiated. We can not grasp all this, but we will focus on what happens on Albanian television, which as we have pointed out before have gone out of their basic function and their eyes have been darkened only towards profit and growth and unjustly audience. Let’s start with the show that has made the most fuss where the protagonist was the lesbian lesbian Xheni Karaj. Appetite comes eating and under this okelio, Jenny after securing the legalization of her marriage to a colleague, after receiving all those funds from foreign embassies with which he was physically adorned, he also started to make (i) morale on various televisions. Her preaching of same-sex marriage is in itself supernatural folly. As all human history knows, the first two people on earth were a beautiful woman and a strong man. Was the creator naive who did not send two women and two men to earth? Certainly not, but he was aware that through his messengers life would continue in a normal and non-artificial way. And he made the "spoils of the womb" such that one was fertile and the other was the sower of seeds. Jenny (neither a scientist nor a beginner, but a copyist of such theories that the world has had for centuries) now preaches to us that life is more beautiful when two women or two men live together. Jenny forgets that artificial insemination (forgive me for the savagery of the word) is done when the normal and human one is lacking. I have not experienced the love that two women or two men feel for a child that is not completely common to them, but I am sure it is unequal to what two spouses have for their child. Taking advantage of the media space given to this male-minded girl, she takes the courage to do the wrong thing: propose removing the word mother and replacing it with the word "first parent and second parent." I have not experienced the love that two women or two men feel for a child that is not completely common to them, but I am sure it is unequal to what two spouses have for their child. Taking advantage of the media space given to this male-minded girl, she takes the courage to do the wrong thing: propose removing the word mother and replacing it with the word "first parent and second parent." I have not experienced the love that two women or two men feel for a child that is not completely common to them, but I am sure it is unequal to what two spouses have for their child. Taking stock of the media space given to this male-minded girl, she takes the courage to do the wrong thing: propose removing the word mother and replacing it with the word "first parent and second parent."

O perëndi e madhe, pse arritëm në këto ditë të dëgjojmë këtë katastrofë. Po ia them që në fillim atë që duhet t’ia thoja të fundit dhe me këtë po perifrazoj një mikun tim: Por kur ta shajmë tjetrin si ti themi, të q… prindin e parë apo të dytë? Po së pari duhet t’i kujtoj kësaj të dale mendsh se fjala nënë është aq e madhërishme sa gjithë bota dhe është përdorur në të gjitha gjuhët e botës së pari. Jam i bindur se edhe vetë kjo e çmendur kur është vrarë pa dashje, kur ka pasur dhimbje madje edhe sot rënkon “O nëna ime” siç bëjmë ne të gjithë. A e imagjinoni dot që një fëmijë të thërrasë “o prindi im i parë apo i dytë”?! Nuk do t’i bëja shumë moral Xhenit dhe të singjashmëve të saj, por doja t’i tregoja fabulën e një poezie recituar me aq ndjenjë nga e famshmja Zyliha Miloti: 18 ushtarë kishin një cigare dhe për ta ndarë në mënyrë që të mos Iingelej qejfi asnjërit, vendosën që cigaren ta pijë ai që do shkruante fjalën më të dashur. Kur u hapën letrat u pa se në të 18 letrat ishte shkruajtur fjala “nënë”. Shyqyr që nuk ishte kjo e çmendur midis tyre se do shkruante “prindi i parë ose i dytë”. Së fundi, prindërit presin me padurim që kush do jetë fjala e parë e fëmijës, nënë apo baba. Sipas Xhenit ne duhet të presim derisa fëmija ta ndajë mendjen se do thotë “prindi i parë apo i dytë”. Mos ardhtë kurrë ajo ditë. Edhe në televizionin shtetëror vihet re herë pas here qëndrime që nuk janë sipas shijeve të teleshikuesve. Në këtë televizion kjo është më e dhimbshme se ne duhet të shikojmë atë që nuk e pëlqejmë, por që e paguajmë ne çmimin. Më e dukshme kjo ka qenë në një emision të mesditës titulluar “Etika e veshjes në vendin e punës”. Të intrigonte titulli dhe ti prisje të shikoje një diskutim ku përparësi do të kishte morali për veshje serioze në vendin e punës. Po zhgënjimi të vinte sapo fillojë emisioni: dy drejtueset e tij dhe një e ftuar, vajza të reja dhe në të drejtën e tyre kishin veshur fustane që mbaronin në fund të b… Për çfarë etike të veshjes në vendin e punës mund të bëhej fjalë pas kësaj shfaqjeje? Dhe më e bukura ishte se gjatë emisionit të tre vajzat që janë të bukura, por jo profesionale, mundoheshin të mbulonin shalët e tyre me duar. Po pse, nga rruga vajtën ato në emision apo nuk u panë njëherë në pasqyrë? Unë dhe si unë besoj qindra mijëra të tjerë, nuk jam patriarkalë sa të mos e kuptoj se e bukura duhet ekspozuar, por “e bukura dhe jo e bastarduara”, sepse ato emisione i shikojnë plot vajza të reja që nuk e kanë pjekurinë e duhur për etikën e veshjes dhe mendojnë se “çdo gjë që fluturon, hahet”. Më shumë se sa morali im në këtë rast flet e vërteta e shkollave tona ku jo vetëm nxënëse, por edhe mësuese shkojnë në mësim me veshje jo etike, që janë prelude i veprimeve jo të hijshme në shoqëri. Nëse flasim dhe duam një shoqëri të saktë dhe të moralshme duhet të bëhemi bllok në një front, prindër, mësues pse jo edhe moderatore televizive që së pari të japim shembullin vetë për një moral të pastër shoqëror pastaj edhe të mos lodhemi së predikuari atë. Nuk është gabim kur bën moral për moralin e shëndoshë. Gabim është kur bën moral me imoralitet dhe më keq akoma kur e demonstron këtë edhe vetë. Nëse do të mjaftohemi vetëm me ato pak orë që janë të detyruara të bëhen gjatë procesit mësimor nëpër shkolla e kemi të humbur betejën për të. Vërtetë jemi nisur drejt Europës dhe do të shkojmë plotësisht shumë shpejt aty, por të shkojmë me më të mirat vlera që kemi si popull. Po qe se Europa ka vënë kushte që aty të shkojmë me mendtë e Xhenit dhe sishoqeve të saj, kurrë mos shkofshim dhe le të mbetemi këtu ku jemi dhe “nënës” i themi “nënë”.