BREAKING NEWS

Two days before Berisha's Assembly, Yuri Kim reveals the reason for Escobar's visit to Tirana and gives a strong message

Two days before Berisha's Assembly, Yuri Kim reveals the reason for
x
BREAKING NEWS

The situation heats up, the Democrats reveal the name of the "representative" of Tom Doshi who supports Berisha, Bejko warns of an attack on the headquarters after December 11

The situation heats up, the Democrats reveal the name of the
x
BREAKING NEWS

US anti-corruption strategy unveiled, dozens of politicians risk property seizure and account freezing, Kim and Blinken warn of reprisals

US anti-corruption strategy unveiled, dozens of politicians risk property
x
BREAKING NEWS

Mimi Kodheli: Bulgaria should lift its veto and open the way for integration, Tirana will not ask for separation from Skopje, we have learned from each other's mistakes

Mimi Kodheli: Bulgaria should lift its veto and open the way for integration,
x
BREAKING NEWS

The senior US official is expected to visit Albania, the two politicians he will meet

The senior US official is expected to visit Albania, the two politicians he will
x

Opinion / Editorial

Election investigation commissioners, investigate me too, the patronage witness!

Election investigation commissioners, investigate me too, the patronage witness!

In the April 25 central government elections, the battle between political forces was fierce. Face to face: The Socialists in search of reconfirmation and the opposition struggling with all its might to gain power after an eight-year stay in opposition. This confrontation was normal even for the harshness he demonstrated. The opposite would be reprehensible. In the opposing camps, platforms were designed and strategies were developed to be as successful as possible in enticing citizens to vote en masse and to win as many seats as possible, without the majority of whom there is no power in the Assembly. The slogans of the pretending parties were such that the race seemed to be closed even before the voting started by the opposition, who insisted that after eight years the majority was over and the prime minister was preparing the things, not only to leave the prime minister's office and the palaces in Surrel together, but also the country because according to the opposition leaders he was afraid to stay in Albania. Raising fear, imposing through it as it has become a scenario by our opposition even though the change of power through popular vote means festive rotation as in all countries of functional democracies and there is no need to fear, both for those who flee and those who come that in the end power is determined by the voting citizens and not by the egos and thirst of the parties for absolute power. In the opposition camp, the contracted consultants took care of an Israeli-style campaign and with the recommendation with unquenchable smiles from Lulzim Basha. Daily statements of sure victory by the DP and indisputable losses by the majority. But all these were more wishes and dreams that were not confirmed and at the end of the vote count, the majority was reconfirmed with the same result as four years ago and with an even higher number of votes. The opposition was shocked by this conclusion and gave the alarm after assessing the regularity with elections before the conclusion lesson, stating that they had been stolen. And amid many complaints and accusations, one of them was as head evidence as votes were stolen. One of them was the accusation of stealing votes through patronageists who, according to the opposition and the chairman of the Democratic Party, Lulzim Basha, were the dominant, manipulative factor that stole the elections and the main factor in the electoral massacre. After this attack, the central argument has been compromising and cash payments, but this is a really ridiculous claim and it becomes even more grotesque when in the conclusions of the final report of the EU Council, it is identified as a problem in these elections. This argument of the EC has been taken copy paste from the complaints of the Albanian opposition, as well as for the freedom of speech and the press agency at the government, but the latter is not the subject of this article. We only dwell on the patronage, who have been shot with all kinds of weapons of opposition propaganda and have probably received hundreds of e-mails and messages, letters and various forms of communication, filling the EC, EU, OSCE / ODHIR, European chancelleries with untruths and assumptions that are not real. Patronageists are not Albanian inventions. They are not the exclusivity of the majority. And they are far away with the armed structures for the protection of the vote which were the cause that led to the murder of the SP activist in Elbasan, where the hand of one of the recruits from the DP did not hesitate to point the gun and killed in the middle of day in the city center an activist, who was there not doing the manipulative partronage, but the duty as any individual participating in election campaigns in support of one or another political force. If there is one act that should be included in the EU conclusions when it comes to the April 2020 elections, this would be more significant and necessary as it is the only case of election bloodshed and was carried out with full consciousness by an individual who stood to the General Secretariat of the Democratic Party, Gaz Bardhi, who stated that the murder was not the work of his people. Patronageists are not inventions of Albanians, much less of socialists. They are not criminals or vote thieves. One does not have the courage to approach the citizens. There is no persuasive power. Campaigners are right for all political forces and have been so since our country voted, especially after 1990 with the installation of political pluralism. Patronagers are ordinary citizens of this country. They are social activists who perform a task without any kind of reward and imposition. They are not called obedient soldiers and are not cloned beings, or unconscious individuals. They are citizens, social individuals who are among us, we know them and they know us. They are with the integrity with which the word was raised and are not implicated in events, such as persons under pressure or under investigation. Wherever the patronage has acted they are known and no one disputes them. They are citizens with indisputable backgrounds, individuals who behave independently and have no hidden posts or assets. Of course, they are supporters of a political force that they propagandize for and contact people on the streets, in cafes or even in apartments, where they work or live.

Cila është e keqja nëse unë patronazhisti kontaktoj me familjarë të njohur apo të panjohur dhe i sqaroj alternativën e mazhorancës apo opozitës që i evidentoj objektivat dhe strategjitë e së ardhmes të forcës politike për të cilën bëj patronazhistin dhe cili ligj apo nen i tij, cila Kushtetutë apo etikë e kod moral më pengon ta kryej një detyrë të tillë?! Kjo është veprimtari normale qytetare dhe e pavarur apo influencuar nga përfitimi apo joshja për poste e grada në funksion të detyrës që kryen një patronazhist. Është veprimtari legale e pacënueshme dhe e padiskutueshme nga askush. Atëherë cila është ajo shkelje që i pengon për të bërë patronazhistin e ndershëm në interes të një force të caktuar politike? Është subjektivizëm ekstrem të abuzosh se patronazhistët kanë vetëm ngjyrim të majtë. Ata gjenden pranë çdo partie në fushata elektorale. Në këtë mënyrë nuk ka pse të anatemohet se bëjnë patronazhistin e socialistëve. Kryeministri, Edi Rama ka vlerësuar edhe një here pas raportit më të fundit të BE-së punën e patronazhistëve, duke u shprehur krenar për ta edhe pse në progres raporti kishte shqetësim për përdorimin e të dhënave personale. Rama tha se në bazën e të dhënave të PS nuk ka të dhëna personale që dëmton qytetarët, megjithatë ai theksoi se çështja po hetohet. Falë patronazhistëve, deklaroi më tej, PS doli forcë fituese në të kundër do të ishte kthyer në një “foltore”. “Unë jam krenar për patronazhistët, por jam edhe më krenar pasi pa ta nuk do të ishim një forcë e pathyeshme, por do të ishim një foltore”. Raporti flet për pretendime që po hetohen dhe as për patronazhistë dhe as për socialistë. Ne nuk kemi pasur në bazën tonë të të dhënave numrin e kartës pasi nuk na duhen, por këto çështje le të hetohen deri në fund nuk ka problem. Do kishim marrë jo 74, por 77 deputetë nëse shumë nga ata që na votuan nuk do ishin ngatërruar në fletën e votimit", tha Rama. Këtë nuk e thotë vetëm Rama. Edhe unë jam njëri nga partonazhistët e fushatës së fundit të 25 prillit dhe do të jem edhe në vitet që vijnë nëse ka nevojë. Po sa si unë janë në radhët e atyre që marrin përsipër të bëjnë takime dhe të sqarojnë politikat dhe strategjitë e së ardhmes dhe të flasin me shembuj për atë që është bërë dhe ato që janë premtuar dhe nuk janë realizuar? Me qindra e mijëra. Dhe të gjithë janë burra e gra, të rinj e të reja, të pastër si drita e diellit të gatshëm që të sqarojnë cilindo që kontaktojnë dhe këtë nuk e bëjnë vetëm patronazhistët e të majtës, po të gjitha forcave politike. Meqenëse sot debatohet gjatë e gjerë për patronazhistët dhe ky term paraqitet si gogol zgjedhor aq më tepër që është edhe objekt kryesor i Komisionit Hetimor Parlamentar për 25 prillin, atëherë komisioni po edhe SPAKU ynë duhet të marri nën hetim, jo vetëm patronazhistët shqiptarë, po edhe ata që vijnë dhe bëjnë patronazhistin e forcave politike, duke i konsultuar, bile me kontrata të majme. Ata që bëjnë politikë e propagandë nga ekranet e televizioneve dhe faqet e shtypit. Në këtë mënyrë numri i patronazhistëve zgjedhorë do shtohet në atë masë sa zor të dalin shumë vite për t`i gjykuar në organet e drejtësisë. Duke parë zhurmën që bëhet për patronazhistët dhe qëllimin që kanë opozita dhe liderët e saj, po edhe BE e KE që citon nëpër raporte si negativitet veprimtarinë e patronazhistëve, atëherë objekt hetimi duhen bërë të gjithë edhe ata që marrin përsipër të në asistojnë për fuqizimin e demokracisë sepse edhe ata patronazhistin bëjnë në një farë mënyre. Është i qëllimshëm barazimi i patronazhistëve si aktivistë që propagandojnë politika e strategji të forcave politike dhe tjetër është abuzimi nga ata që propagandojnë qëllimisht, duke barazuar patronazhistët me vjedhësit e votave dhe cenimin e integritetit të zgjedhjeve. Patronazhistët nuk janë shkaktarët e humbjes së PD-së në 25 prill! Kot rreket Basha t`i shpalli fajtor! Duke qënë patronazhistë, unë dhe mijëra si unë nga Konispoli në Vermosh, i lutem Komisionit Hetimor Parlamentar të më thërrasë edhe mua si dëshmitar në Komision për t’u treguar bëmat e mia si patronazhist se cila është në fakt detyra e një patronazhisti në fushatat elektorale. Jam i bindur se do ndihmoj në qartësimin e hetimin për akuzat e qëllimta të atyre që luajnë me termin patronazhistë, të cilët i barazojnë me vjedhës të fitores së PD dhe opozitës në zgjedhje!