BREAKING NEWS

"Who supplies Monika?", Frrok Çupi explodes the 'bomb' about Ilir Meta and raises the alarm about what is expected to happen after July 24: The investigations have come into the hands of...

"Who supplies Monika?", Frrok Çupi explodes the
x
BREAKING NEWS

Ben Andoni warns of 'earthquakes' in the Democratic Party, tells if there will be a PD-LSI merger: They will eat their heads and then it's their turn...

Ben Andoni warns of 'earthquakes' in the Democratic Party, tells if
x
BREAKING NEWS

LSI on the way to sinking? Fatos Klosi warns of the move Ilir Meta will make

LSI on the way to sinking? Fatos Klosi warns of the move Ilir Meta will make
x
BREAKING NEWS

"They received messages from the USA"/ Ben Andoni breaks the strong statement, reveals what guarantees were given to Meta and Kryemadhi

"They received messages from the USA"/ Ben Andoni breaks the strong
x
BREAKING NEWS

The well-known analyst breaks the 'bomb', tells what awaits LSI: Meta will not have time for...

The well-known analyst breaks the 'bomb', tells what awaits LSI: Meta
x
BREAKING NEWS

"Meta-Kryemadhi are playing the game", Fatos Klosi comes out with a strong statement and warns of new developments: They are not as calm as they seem!

"Meta-Kryemadhi are playing the game", Fatos Klosi comes out with a
x
BREAKING NEWS

The risk of a nuclear catastrophe and the biggest crisis in history that Europe will experience, here are the two scary plans that Putin is preparing, Zelensky alerts the world

The risk of a nuclear catastrophe and the biggest crisis in history that Europe
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho: Balluku is part of Rama's political oligarchy, the Kardhiq-Delvin road is a pure corrupt affair

Spartak Braho: Balluku is part of Rama's political oligarchy, the
x

Opinion / Editorial

Përmet Congress in the history of Albania

Përmet Congress in the history of Albania

Peza and Përmeti do honor to Albania

The Congress of Përmet took place at the height of the Anti-Fascist National Liberation War from 24-28 May 1944. The Peza Conference, which was the first culminating event of the war, and the Congress of Përmet are the two major events of the Albanian people that determined the fate of war. The Peza Conference gave dimension to the war, while the Përmet Congress gave the country the liberation on November 29, 1944. The Congress was convened at a historic moment, when the Second World War was coming to an end. The Great Powers leading the World Anti-Fascist Coalition were reckoning with the benefits of the war, with the changes that post-war Europe was undergoing. With the end of the war came the Yalta and Paris Peace Conferences in 1946. These conferences laid the political map of Europe. Everyone was doing the calculations, allies and coalition, a political and diplomatic war had started, where Albania was also involved by various regions inside and outside the country. The game for political change in the development of events in Albania had started. Attempts were made to sabotage the war and prevent the victory of the revolution and the transfer of power into the hands of the communists. The war was waged by certain circles to create puppet governments, to the detriment of the Antifascist Movement. Neighbors, certain circles, as well as its allies in the Second World War were involved against Albania and the freedom fighters. Attempts were made to sabotage the war and prevent the victory of the revolution and the transfer of power into the hands of the communists. The war was waged by certain circles to create puppet governments, to the detriment of the Antifascist Movement. Neighbors, certain circles, as well as its allies in the Second World War were involved against Albania and the freedom fighters. Attempts were made to sabotage the war and prevent the victory of the revolution and the transfer of power into the hands of the communists. The war was waged by certain circles to create puppet governments, to the detriment of the Antifascist Movement. Neighbors, certain circles, as well as its allies in the Second World War were involved against Albania and the freedom fighters.

The Anti-Fascist National Liberation Movement was prepared and worked so as not to be caught unawares. The historic mission was realized quite clearly by the Congress of Përmet. This congress took historic decisions, which led to the liberation of the country and the annihilation of internal and external goals and reactionary plans. Congress affirmed the transfer of power into the hands of anti-fascist forces which had become very massive in the Anti-Fascist National Liberation War. The holding of the Congress caused turmoil in the opposing forces, which had long been collaborating with the Nazi-fascists. The decisions of Congress extinguish their hopes and opportunities for the realization of the goals they had. Peza and Përmeti still do honor to Albania today. Përmeti was the congress of the Front of the Anti-Fascist National Liberation Movement. In the composition and participation of the delegates of the Congress of Përmet, most were patriots and patriots. The delegates of the Përmet Congress were from all over the country, they represented all the social forces participating in the war. In this congress there were representatives of the national liberation councils, partisan units, from the field and the army, activists of the Front organizations, the Anti-fascist Youth, the Women, etc. The delegates in the Congress hall were front-line fighters, patriots and patriots, fighters from all over the country, regardless of religious beliefs and convictions and political composition. The delegates, with the responsibility that time required of them, found themselves on the National Liberation Front and fought against the occupiers for the liberation of the country. In the bodies elected by Congress, it was a popular representation. In the Antifascist National Liberation Council, in the Presidency, as well as in the Antifascist Committee, the main bodies of the new Albanian state were the communists Sejfulla Malëshova, Enver Hoxha, Ymer Dhishnica, Hysni Kapo, Gogo Nushi, etc., the patriots Myslim Peza, Spiro Moisiu, Omer Nishani, Haxhi Lleshi, Gaqo Tashko, Shefqet Peçi, Jaho Gjoliku, Islam Radovicka, Zyliftar Veleshnja, P. Harito, M. Konomi, S. Shapllo, S. Shpuza, E. Barhani, E. Dishnica, Sh. Arra etc., intellectuals with anti-communist tendencies Shefqet Bejo, Gjergj Kokoshi, Riza Dani, etc. Barhani, E. Dishnica, Sh. Arra etc., intellectuals with anti-communist tendencies Shefqet Bejo, Gjergj Kokoshi, Riza Dani, etc. Barhani, E. Dishnica, Sh. Arra etc., intellectuals with anti-communist tendencies Shefqet Bejo, Gjergj Kokoshi, Riza Dani, etc.

Vendimet e Kongresit nuk ishin parime komuniste

Vendimet që u morën në Kongresin e Përmet nuk ishin parime komuniste, por vendime të marra me kohë dhe në vende të Lindjes e të Perëndimit etj. Vendimet ishin: të ndërtohet Shqipëria e re demokratike e popullore sipas vullnetit të popullit, që shprehej solemnisht në Këshillin e Përgjithshëm Antifashist, t’i ndalohet ish mbretit Zog kthimi në Shqipëri dhe të mos njihet asnjë qeveri që mund të formohej brenda ose jashtë vendit kundër vullnetit të popullit dhe të vazhdohet më me ashpërsi lufta kundër pushtuesve gjermanë dhe tradhtarëve, deri në shkatërrimin e tyre të plotë dhe vendosjen e pushtetit demokratik-popullor në të gjithë vendin. Këto vendime zbërtheheshin si ripohimi i Pavarësisë së Atdheut, vendosjen e regjimit demokratik, ku forma e të cilit do të vendosej pas çlirimit me vullnetin e popullit, organizimi i zgjedhjeve të lira, ripohimi i aleancës me aleatët e mëdhenj pa dallim, ndalimi i kthimit të Zogut në Shqipëri, si dhe anulimi i marrëveshjeve të lidhura prej tij në dëm të pavarësisë së vendit, etj.

Këshilli i Përgjithshëm vendosi për rishikimin dhe prishjen e gjithë marrëveshjeve politike dhe ekonomike që binin në kundërshtim me interesat e popullit dhe të kombit shqiptar, shndërrimin e Ushtrisë partizane në ushtri të rregullt, me një udhëheqje të njësuar dhe me një komandë të përgjithshme, si dhe dhënien e gradave ushtarake, vendimin për kalimin e Ushtrisë në mësymje të përgjithshme për çlirimin e plotë të trojeve shqiptare. Kongresi miratoi veprimtarinë e përgjithshme të udhëheqjes së Luftës dhe udhëzimet e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Antifashiste Nacionalçlirimtare shqiptare. Këto ishin dhe ligjet e para të pushtetit demokratik popullor. Në marrjen e këtyre vendime ishin dhe përfaqësues të Koalicionit Antifashist, amerikanë dhe anglezë të cilët i duartrokitën dhe i miratuan vendimet.Në sallën e kongresit krahas portreteve të Skënderbeut dhe Rilindasve tanë të mëdhenj, ishin dhe flamurë të SHBA-Angli-BS.

Çështja e Kosovës dhe qëndrimi ndaj Zogut

Kundërshtarët e Lëvizjes Antifashiste Nacionalçlirimtare, si dje në luftë dhe pasardhësit e tyre janë përpjekur të mohojnë Kongresin në çështjen e Kosovës dhe në qëndrimin e mbajtur ndaj mbretit Zog. Omer Nishani, Kryetari i Këshillit Antifashist, në fjalën e tij historike ka theksuar se “kosovarët në se duan të fitojnë të drejtën e vetëvendosjes së tyre në bazë të Kartës së Atlantikut duhet të hyjnë në radhët e Frontit Nacionalçlirimtar dhe të luftojnë pushtuesin. Vetëm në këtë udhë Kosova pas luftës do të ketë të drejtë të vendosë mbi fatin e saj gjer në shkëputje”. Qëndrim i Kongresit ishte në përputhje me Kartën e Atlantikut e me parimin e vetëvendosjes, të cilën e kishin pranuar të gjitha vendet e Koalicionit Antifashist. Ndërsa për mbretin Zog, i cili braktisi vendin, duke e lënë popullin në mëshirën e fatit, pa armë e pa drejtim dhe që u vështirësua shumë organizimi i qëndresës antifashiste. Ndaj dhe ndryshe nga mbretërit e tjerë të Ballkanit, Zogu nuk u njoh dhe nuk e pranua nga Fuqitë Aleate. Kongresi e ndaloi Zogut të kthehej në vend dhe fatin e monarkisë e të formës të shteti shqiptar, do e vendoste populli shqiptar pas çlirimit.

Kongresi i Përmetit, faqe e lavdishme e historisë

Vendimet e Kongresit të Përmetit në çështjen e formës së shtetit shqiptar, ecën në rrugën e zgjidhjes me organizimin e zgjedhjeve për Asamblenë Kushtetuese më 2 dhjetor 1945. Këto ishin zgjedhjet e para të organizuara pas çlirimit të vendit dhe u zhvilluan në praninë e vëzhguesve të shumtë ndërkombëtare dhe të presionit të shteteve demokratike që kërkonin respektimin e normave demokratike. Në zgjedhje mori pjesë 90 për qind e votuesve dhe mbi 93 për qind e tyre i dhanë votat për kandidatët e Frontit. Rezultati u pranua e nuk u kontestua as nga brenda dhe as nga vendet aleate. Në këto kushte Asambleja Kushtetuese, e dalë nga këto zgjedhje, kishte legjitimitetin e plotë për të vendosur në çështjen e rëndësishme siç ishte forma e regjimit. Duke shprehur vullnetin e popullit, më 11 janar 1946, Asambleja Kushtetuese shpalli Shqipërinë Republikë Popullore.

The Përmet Congress is a glorious page in the history of LANÇ and the history of the Albanian people. The Përmet Congress and its historic decisions are still relevant today.