BREAKING NEWS

Scary/ Alert issued, tornado risk in Ion, map published, here's where it's expected to happen

Scary/ Alert issued, tornado risk in Ion, map published, here's where
x
BREAKING NEWS

The arrest of the trauma doctor/ "You helped me, but I will kill you with stones", Lorenc Vangjeli: Under the policemen's masks, the portrait of every ungrateful Albanian

The arrest of the trauma doctor/ "You helped me, but I will kill you with
x
BREAKING NEWS

Funds from Russia/ The PD leadership meeting is closed, here is what is expected to happen today

Funds from Russia/ The PD leadership meeting is closed, here is what is expected
x
BREAKING NEWS

"If measures are not taken, we can expect only victims", Artan Hoxha raises great concern for Shkodra: It is not only crime!

"If measures are not taken, we can expect only victims", Artan Hoxha
x
BREAKING NEWS

The investigation into the "Partizani" complex, the former head of the FA Command, ends in SPAK

The investigation into the "Partizani" complex, the former head of the
x
BREAKING NEWS

The same scheme of Ilir Metaj, how he is trying to get rid of the spy file, just as he threw it away with the video with the voice and image of Dritan Prifti, here are the behind-the-scenes

The same scheme of Ilir Metaj, how he is trying to get rid of the spy file, just
x
BREAKING NEWS

"The suite costs $2,700 per night not including..."/ The well-known journalist uncovers the latest scandal, reveals how much Rama's room cost in the luxury hotel in Manhattan: It was just him and the Prime Minister of Morocco!

"The suite costs $2,700 per night not including..."/ The well-known
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri: Ilir Meta's gang has threatened me with murder, here is the other "scorching" file about the former president that I will take to SPAK, very soon the two biggest political leaders will be arrested

Idajet Beqiri: Ilir Meta's gang has threatened me with murder, here is the
x

Opinion / Editorial

Endemic corruption, the ram that leads the flock of the "Rama" sect

Endemic corruption, the ram that leads the flock of the "Rama" sect

On August 3, 2022, the US Department of State (DASH) published the report on the investment climate for 2022 in Albania, raising a number of acute problems. In the sixth paragraph of the executive summary, the report states that "Foreign investors perceive Albania as a difficult place to do business. They cite endemic corruption, including in the judiciary and public procurement, unfair competition, the informal economy, frequent changes in fiscal legislation and poor contract enforcement as ongoing challenges for investment and business in Albania. Reports of corruption in government procurement are common. The continued use of public private partnership (PPP) contracts has reduced opportunities for competition, including from foreign investors, in infrastructure and other sectors. Weak cost-benefit analyzes and lack of technical expertise in designing and monitoring PPP contracts are persistent concerns. American investors are challenged by corruption and the perpetuation of informal business practices. Some US investors have faced contentious commercial disputes with public and private entities, including some that have gone to international arbitration. In 2019 and 2020, the investment attempt of a US company was allegedly hindered by several court decisions and questionable actions of interested parties involved in an investment dispute. The case is now in international arbitration". Weak cost-benefit analyzes and lack of technical expertise in designing and monitoring PPP contracts are persistent concerns. American investors are challenged by corruption and the perpetuation of informal business practices. Some US investors have faced contentious commercial disputes with public and private entities, including some that have gone to international arbitration. In 2019 and 2020, the investment attempt of a US company was allegedly hindered by several court decisions and questionable actions of interested parties involved in an investment dispute. The case is now in international arbitration". Weak cost-benefit analyzes and lack of technical expertise in designing and monitoring PPP contracts are persistent concerns. American investors are challenged by corruption and the perpetuation of informal business practices. Some US investors have faced contentious commercial disputes with public and private entities, including some that have gone to international arbitration. In 2019 and 2020, the investment attempt of a US company was allegedly hindered by several court decisions and questionable actions of interested parties involved in an investment dispute. The case is now in international arbitration". Some US investors have faced contentious commercial disputes with public and private entities, including some that have gone to international arbitration. In 2019 and 2020, the investment attempt of a US company was allegedly hindered by several court decisions and questionable actions of interested parties involved in an investment dispute. The case is now in international arbitration". Some US investors have faced contentious commercial disputes with public and private entities, including some that have gone to international arbitration. In 2019 and 2020, the investment attempt of a US company was allegedly hindered by several court decisions and questionable actions of interested parties involved in an investment dispute. The case is now in international arbitration".

(https://www.state.gov/reports/2022-investment-climate-statements/albania/)

In the eighth paragraph of the executive summary, DASH states that "Albania continues to have poor results in Transparency International's Corruption Perceptions Index. In 2021, Albania fell to 110th place out of 180 countries, a drop of six places from 2020".

Not only for DASH and Transparency International, but for the entire international community that observes us, it is clear why this decline happened. During 2021, the governing sect has carried out 17,400 non-cancelled tendering procedures, with a limit fund of over 147 billion ALL without VAT, or over 1.2 billion euros. From this fund, over 24 billion ALL, or 16.4 percent, were tendered through Limited Procedures or Negotiation without Announcement.

Both of these procedures limit competition between operators and do not allow open competition, leaving room for reasonable suspicions of corruption. For 2021, the contracting authorities have conducted 137 tenders with a limited procedure for Reconstruction, with a total value of the limit fund over 19 billion ALL without VAT, or over 158 million euros. These contracts with limited procedure, occupy 13.1 percent of the total limit fund. Meanwhile, the practice of secret tenders continues, also documented and criticized by the European Court of Auditors (ECA).

I. Serious violations in road tenders, cost per 1 km increased by 6 times!

Janë të panumurta denoncimet në media të shkeljeve të ARRSH-së në tenderat për ndërtimin e rrugëve, si ai i Tunelit të Llogarasë, i tenderuar tri herë, ku firma shqiptare me përvojë dhe kapacitete dha një ofertë 30 milionë euro më të ulët, ndërkohë që fitoi një konsorcium i huaj nga një shtet evropian jo anëtar i BE-së, i cili zgjodhi si partner nënkontraktor pikërisht firmën shqiptare me ofertën më të ulët!

Janë abuzivë tenderi për Mbikalimin në TEG, ku firma fituese dha një ofertë 6 milionë euro më të shtrenjtë, tenderi për Rrugën Maliq-Strelcë, ku doli fituese oferta 1 milionë euro më e lartë, tenderi për Rindërtimin e Rrugës së Porto-Romanos, duke refuzuar të tri ofertat më të ulta, pa respektuar kriteret përzgjedhëse, tenderi 12 milionë euro për mirambajtjen e rrugëve në Jug të vendit, për të ardhur tek skandali i fundit me tenderat e rrugëve, ai i rrugës Kardhiq-Delvinë, ku punë të kontraktuara që në vitet 2007-2008 me vlerë 50-60 milionë euro përfundojnë në vitin 2022 me vlerë 108 milionë euro!

Të gjitha të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave dhe nga ajo e Infrastrukturës flasin për kosto të rritura me herë për ndërtimin e një km rrugë gjatë nëndë viteve të fundit. Kostot kanënjë diferencë të lartë në rrugët e ndërtuara me para nga Buxheti i Shtetit, në krahasim me financimet dhe huatë e buta nga donatorët.Në mënyrë sistematike, kostot për njësi (kilometër) me fonde të huaja janë shumë më të ulëta se ato me fonde buxhetore të brendshme për periudhën 2013-2022.

Kështu, një kilometër rrugë e kategorisë C, me financim të brendshëm, kushtoi në vitin 2020 mesatarisht 667 milionë lekë, ndërsa një kategori e tillë me financim të huaj kushtoi 111 milionë lekë, ose 6 herë më pak. Të dhënat mbi kostot për kilometër u dhanë në raportin e Monitorimit të Ministrisë së Infrastrukturës.

Edhe pse krahasimet nuk janë strikte, pasi përfaqësojnë punime në segmente, ose vepra arti që shpesh prodhojnë kosto që ndryshojnë nga viti në vit, për të njëjtën kategori rruge, të dhënat tregojnë një diferencë lineare gjatë 9 viteve të fundit, ku kosto për njësi me financim të huaj është shumë më e ulët se kosto për njësi me financim të brendshëm. Të njëjtat diferenca vlejnë edhe për kategorinë B të rrugëve.

Korrupsioni dhe mungesa e transparencës në tenderat publikë për rrugët, me para të buxhetit të shtetit, përbën arësyen madhore pse Banka Botërore, një nga financueset kryesore të ndërtimit të rrugëve publike në vendin tonë në vitet 1996-2012, është larguar nga pjesëmarrja në projektet tona të infrastrukturës rrugore. 

II.                Skandali me TEC-et lundruese

Kompania e naftës Excelerate Energy Inc.ka një marrëveshje me shtetin shqiptar, për tësjellë në Triport, në gjirine Vlorës,dy TEC-e lundrues, për të balancuar defiçitin energjitik të vendit.

Sipas rrjetit prestigjoz ndërkombëtar të informacionit ekonomik, Bloomberg, kjo kompani ka blerë në prill 2022 nëBangladesh njëTEC lundrues me kapacitet 110 MW, me çmimin 15 milionëdollarë amerikanë(USD). Sipas Bloomberg, TEC-i do tëshvendoset në një vend të Europës Lindore.

Duke qenë se deri tani Excelerate Energy nuk ka marrëveshje me ndonjë vend tjetër të Europës Lindore, për më tepër të vendeve të BE-së, i bie që TEC-i lundrues do të vijë në Shqipëri. Ky TEC lundrues në Bangladesh është prodhuar në vitin 1997 dhe është teknologji shumë e vjetër. Që nga viti 2018, ai nuk punon në Bangladesh, për shkak të ndotjes dhe kostos shumë të lartë.Në Shqipëri, sipas marrëveshjes, qeraja për të përdorur këtë TEC dhe një tjetër, që do te djegin naftë bruto, do të jetë 63,000 USD në ditë, për 2 vjet, pra afro 45 milionë dollarë amerikanë.

Çmimi i blerjes së energjisë elektrike nga TEC-et lundruese për shtetin shqiptar do të jetë 170 euro/MWh, pa llogaritur koston mjedisore, si rrjedhojëe një superndotjeje që krijohet nga djegja e naftës bruto, pikërisht në Triport, në mes tëgjirit turistik të Vlorës, duke asfiksuar industrinë e turizmit në Perlën e Jugut.

Kosto ekonomike e TEC-it del 5-6 herë më e madhe se kosto e prodhimit të energjisë elektrike nëpërmjet impianteve fotovoltaike nga kompania franceze Voltalia, e cila ka filluar ndërtimin e parkut fotovoltaik në Karavasta dhe do t’ia shesë prodhimin shtetit shqiptar me 24.89 euro/MWh.

Nëse të63 mijë dollarët në ditë të qerasë së TEC-it për 2 vjet do të jepeshin si subvencion për qindra familjet dhe bizneset e vogla dhe të mesme që të investotnin në panelet fotovoltaike, Shqipëria për 2 vjet do tëprodhonte shumëfisha të energjisë së TEC-eve lundrues, duke filluar vetëm për pak ditë, që nevojiten për instalimin e impianteve fotovoltaike(energjia diellore). Për më tepër, mijëra familje dhe biznese të vogla e të mesme tek ne, për më shumë se 2 dekada nuk do tëpaguanin për energjinëelektrike.

III.             Energjia elektrike blihet mbi çmimin e tregut dhe në gusht 2022

Brenda 2 ditësh, më 5 dhe 6 gusht, Korporata Elektroenergjetike Shqiptare(KESH)  ka kryer 2 procedura për blerjen e energjisë elektrike, ndërkohë që çmimi me të cilin është siguruar sasia më e madhe është ndjeshëm më i lartë se çmimi mesatar në bursënreferuese të energjisë elektrike, atë të Budapestit.

Fillimisht, KESH hapi një tendër në datën 6 gusht, përmes të cilit bleu 10,152 MWh, me një çmim mesatar prej 408.37 euro/MWh. Ndërkohë që, për datën 8 gusht, është kryer një tjetër procedurë blerje për 50,754 MWh, me një çmim mesatar prej 482.34  euro/MWh apo rreth 74 euro më shtrenjtë se procedura e 2 ditëve më parë!

Në total, për këto 2 blerje janë shpenzuar rreth 28.6 mln euro, ndërsa fatura vetëm për muajin gusht përllogaritet në 46.6 milionë euro. Blerja e energjisë me baza ditore apo javore dëmton drejtpërdrejt buxhetin e shtetit, pasi mungojnë kontratat afatgjata për blerjen e energjisë, që mund të ishin siguruar në periudha kur çmimet ishin më të favorshme.

Sigurimi i kontratave afatgjata të energjisë deri në 3 vjet ishte një nga pikat kryesore të VKM-së të qeverisë, që u miratua në tetor të vitit të kaluar, në kuadër të emergjencës së furnizimit me energji të shpallur nga Këshilli i Ministrave, e cila synonte përballimin e situatës. Jo vetem kjo VKM nuk është zbatuar, por fatura për blerjen e energjisë deri më tani, sipas shifrave të publikuara nga KESH, së bashku me 2 blerjet e fundit për gushtin, përllogaritet në 235.6 mln euro.

IV.              195 milionë euro për mbrojtje kibernetike dhe për tre ditë shteti paralizohet!

Sulmi kibernetik me virusin shkatërrues “Ransomware” i datës 15 korrik 2022 e gjeti të gjithë shtetin e drejtuar nga sekti Rama komplet të papërgatitur. Pa mjetet e duhura mbrojtëse dhe me të vetmen mbrojtje dhe rrugëdalje mbylljen e sistemit e-Albania pasditen e datës 15 korrik. Për tre ditë, shteti nuk funksinoi dhe qytetarët iu drejtuan më kot portalit e-Albania për dokumentet që ju duheshin.

Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit(AKSHI), struktura shtetërore që menaxhon të gjitha shërbimet shtetërore online, duhej të ishtee përgatitur për një situatë të tillë. Infrastruktura mbrojtëse e rrjetit dhe e shërbimeve online duhej të ishte në nivelin më të lartëmbrojtës. Trafiku që përballon shërbimet online ndaj qytetareve duhej të ishte i menaxhueshëm dhe i bollshëm, si dhe serverat që i ofrojnë këto shërbime duhej të ishin të dubluaradhe në vendndodhje të ndyshme, për të bërë alternimin e tyre, në rast se njëra nga nyjet do të kishte probleme.

Në të vërtetë, rënia e sistemeve të mbrojtjes kibernetike të shtetit shqiptar, në formën që qytetarët e përjetuan në datat 15-18 korrik 2022, kur nuk morën shërbime online nga shteti, është një kronikë e paralajmëruar që në vitin 2017, kur Këshilli i Ministrave miratoi VKM Nr. 673, datë 22.11.2017 për riorganizimin e AKSHI-t.

Nëpërmjet atyre ndryshimeve dhe të tjerave që i ndoqën, AKSHI u bë pronar i vetëm, pa asnjë lloj mbikëqyrjeje,  i shtetit dixhital, duke qenë edhe politikëbërës, edhe hartues projektesh, edhe prokurues, edhe zbatues, edhe auditues(!).

Ndalimi për disa ditë i të gjitha shërbimeve dixhitale të ofruara nga AKSHI është i fundit në radhën e incidenteve të sigurisë në administrimin e sistemeve qeveritare. Ky ndalim është pasojë e strategjisë totalisht të gabuar, të ndjekur që në fillim, për përqëndrimin e shërbimeve në njëinstitucion dhe ndërtesë të vetme.

AKSHI ka marrë deri tani 195 milionë euro nga taksat tona për të realizuar sigurinë kibernetike të sistemit. Një shumë marramendëse, shumë herë më e madhe për qytetar/përdorues, nga  sa e ka edhe Danimarka, një shtet në pararojë të shërbimeve publike online. E pra, duhet të kishim një sistem të fuqishëm mbrojtës.

E vërteta e hidhur është se të 136 tenderat me 195 milionë euro në total i kanë kaluar jo kompanive profesioniste ndërkombëtare. Në vend të tyre, AKSHI ka ndërtuar një sistem amator, duke i ndarë të 195 milionë eurot vetëm në 4 kompani private shqiptare.

Këto janë “arritjet” më të fundit tësektit Rama në qeverisje, të ngjizura nga njëkorrupsion i ngritur në sistem(endemik), sidomos në prokurimet qeveritare, si dhe PPP që largojnë investuesit e huaj seriozë.

In addition to the emptying of the country, state capture, tailor-made laws, massacre of property, abandonment of the needy and business during the pandemic and now in the galloping inflation, as well as the destruction of the middle class, through an absurd tax policy, endemic corruption , strongly denounced these days by the American State Department, is the ram of the Rama sect's flock in the herd of evils that it has offered and continues to offer to Albanians.