BREAKING NEWS

As never before, the latest Covid-19 figures are published

As never before, the latest Covid-19 figures are published
x
BREAKING NEWS

The good news is coming! You can only go with a passport, another European country removes all restrictions with Albania starting tomorrow

The good news is coming! You can only go with a passport, another European
x
BREAKING NEWS

The CEC gives the bad news about Lulzim Basha and Monika Kryemadhi

The CEC gives the bad news about Lulzim Basha and Monika Kryemadhi
x
BREAKING NEWS

The Constitutional Court dealt a severe blow to the Government

The Constitutional Court dealt a severe blow to the Government
x
BREAKING NEWS

"Enough with pretending" / Ambassador Yuri Kim speaks in harsh tones and gives the final ultimatum: Advance Justice Reform! If you do not show courage ...

"Enough with pretending" / Ambassador Yuri Kim speaks in harsh tones
x
BREAKING NEWS

Debate on hot topics that are taking place behind closed doors / The decision for the local elections of 2019 is expected, the government representative requests the suspension of the issue. What is the verdict of the Constitutional Court?

Debate on hot topics that are taking place behind closed doors / The decision
x
BREAKING NEWS

What is expected to be urgently reviewed / convened by the Constitutional Court, will the local elections of June 30, 2019 be canceled and will there be early elections?

What is expected to be urgently reviewed / convened by the Constitutional
x
BREAKING NEWS

When will the 'big fish' be arrested? US warns of BIG change in Albania

When will the 'big fish' be arrested? US warns of BIG change in
x

Opinion / Editorial

Who endangers Basha's throne ?!

Who endangers Basha's throne ?!

Perhaps for the first time in these 30 years of pluralism the post-election situation offers us only a glimpse. The whole look is focused on the further fate of the loser leaving in the background the winner who feels more comfortable than he thought. This atmosphere is a consequence of the long-standing action of the historical leader of the Democratic Party, who for the effects of pragmatism and clientelism did not think at all of a healthy and progressive party, but simply of a replacement (without full legitimacy of thought and action). This strategy, both pragmatic and insidious, is probably the biggest "curse" that follows the PD and its current leader to this day. The latter, despite his efforts to appear different from his predecessor, failed to convince the people and the right-wing electorate that he is a charismatic leader. Not only did he fail to present himself as such, but even when he took radical action he did not climb. In some cases his radicalism was as comical (the case of the tent) as he is defeatist (consecutive election losses). Yet we are already in a different development context.

 ***

The post-election situation has channeled the topic of political debate into the course of events related to the fate of the leadership (chairman) and the future of the largest opposition party PD. If we will crawl after the principle that the loser must open the way, it falls to Mr. Basha to say goodbye to the party the day after the results were released. Since this act did not happen, the expectations of all those who speculate and think that the current chairman of the DP should leave will remain within the framework of the initiatives. They remained so for a host of reasons. First of all, political opponents "love" Basha at the head of the Democratic Party. Although seemingly with a dose of humor (Luli is a good boy), basically the SP leader is OK with Basha, a political opponent. Even those who until yesterday did not spare attacks, insinuations and aggression, some have softened and others have become front-line flag bearers fragmenting the weight of the loss and the principle of resignation. Another reason that the current DP leader may remain such is the cohesion around the mayor. He had behind him the parliamentary group, the presidency and most importantly the eternal blessing of his political "father". In this sense, Basha looks more comfortable than before the election. He did not have the guts to win and govern Albania, but he is showing muscle that he has the power to hold on tightly to the chair of the president. Not without purpose, so hastily and messily has he announced the meeting of the Central Presidency and the National Council. These meetings are not that they will bring any innovation, on the contrary it is a reason to reactivate the propaganda instrument that "the elections were won, but the victory was stolen from us"!

 ***

Këta muaj temperatura politike brenda kampit blu do të rritet, kundërshtarët e Bashës do të ndërmarrin edhe aksione konkrete, por aksionet do të mbeten në tentativë. Megjithëse ata që duan largimin e Bashës janë në të drejtën statutore të partisë, në të drejtën e parimeve politike, gjithsesi kanë hyrë në këtë betejë të pabarabartë kundrejt personit që është investuar me çdo kusht e çmim të mbajë në këmbë fronin. Dmth, Bashën mund ta gërvishtin, por vështirë ta asgjësojnë politikisht. Kjo nuk vjen si rezultat i aftësive të tij, por falë mbështetjes që ia japin të tjerët dhe të tijët për arsye nga më të ndryshmet. Kur flasim për asgjësim politik, Basha ka vetëm një frikë që e ndjen gjithë kohën. Ky rrezik është baza e partisë! Nuk është rastësi strategjia e ndërtuar kinse për mosnjohje zgjedhjesh, bile është e planifikuar si rreng, apo lojë për përdorim të brendshëm, kryesisht si alibi. Thënë figurativisht, Basha po e përdor këtë përrallën e mosnjohjes së zgjedhjeve si “ilaç” për të vënë në gjumë elektoratin-bazën e partisë. Sikurse, nuk është e rastit që sapo u “fikën llambat” e procesit zgjedhor, Basha nxitoi të ishte mes elektoratit. Një turravrap që nuk është as ngushëllues e as lavdërues, po është strategji e mirëmenduar për t’i paraprirë rrezikut. Pra, turi i pazakontë i Bashës ka vetëm një qëllim: të zbusë nervin e elektoratit, të cilit siç thotë një fjalë e urtë popullore i ka ardhur shpirti në majë të hundës nga dështimet e njëpasnjëshme ne liderit të saj. Në këtë kontekst nëse Bashës i kanoset një rrezik serioz dhe i pamenaxhueshëm, ai rrezik quhet baza e partisë. Nëse shkëndijat e zemëratës marrin flakë ajo nuk shuhet as me mbështetjen e grupit parlamentar as me bekimin e “babait” të tij politik. Kur baza ngrihet, ngjan me një ortek që shkallmon jo thjesht fronin e Bashës, por gjithçka të trashëguar nga politikat e dështuara. A do ta fitojë këtë lojë nervash kryetari i PD-së dhe a jep garanci për beteja të mëvonshme politike?! Sido që të ndodhë edhe nëse e fiton këtë lojë, ai nuk jep garanci për beteja të mëdha politike dhe as për të qenë lider që i prin elektoratit. Kur pas humbjes së radhës kërkon të gjesh shpëtim te elektorati dhe të fshihesh pas tij ngjan me piramidën e përmbysur. Duhet të jetë lideri që i prin elektoratit dhe jo e kundërta.

* The author is Dr. of Medical Sciences and President of the Albanian Ophthalmological Association