BREAKING NEWS

From Milan to Bucharest, how Arben Ahmetaj's trips were paid with the Zotos card: 1600 euros for two nights

From Milan to Bucharest, how Arben Ahmetaj's trips were paid with the Zotos
x
BREAKING NEWS

Lower prices! The latest decision from the Transparency Board, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

Lower prices! The latest decision from the Transparency Board, this is how much
x
BREAKING NEWS

The attack on Berisha, Nazarko explodes the 'bombshell' statement: Scenario of the secret services of hostile countries

The attack on Berisha, Nazarko explodes the 'bombshell' statement:
x
BREAKING NEWS

They are going to dive/ Euro historical devaluation against the lek. Oil destroys the dollar in international markets

They are going to dive/ Euro historical devaluation against the lek. Oil
x
BREAKING NEWS

Bomb alert at the Directorate of Border and Migration in Tirana

Bomb alert at the Directorate of Border and Migration in Tirana
x
BREAKING NEWS

Are the monetary amounts of Albanian citizens in banks at risk? Bank data stolen, found on payroll database CD

Are the monetary amounts of Albanian citizens in banks at risk? Bank data
x
BREAKING NEWS

VIDEO/ The tragic accident, how the 50-year-old filmed the last trip before ending up on the cliff

VIDEO/ The tragic accident, how the 50-year-old filmed the last trip before
x
BREAKING NEWS

Did Gerti Shehu tell why he punched Berisha? The 31-year-old's lawyer speaks and shows the next step

Did Gerti Shehu tell why he punched Berisha? The 31-year-old's lawyer
x

Opinion / Editorial

Whoever leaves Albania does not love either his family or his homeland

Whoever leaves Albania does not love either his family or his homeland

Yesterday, unfortunately, during a conversation with one of my students, I found out that he was going to leave Albania. Why? I asked him.

 - But for a bigger salary, a better life.

 Well, I said to him, who will take care of the father, the mother, the family after you leave?

 He smiled and said:... they will do as they will, I will help you.... I insisted, but you know that the salary there is not as great as it is said and that you will work every day with extended hours, and you may even be treated as second-class citizens, but it depends on which country you will go to. -In Germany. I could not fill his mind.

The problems of young people leaving Albania, especially those with higher education, are dramatic for our country. Only Romania can take us to Europe for departures from the respective country, excluding departures that have resulted from the war in Ukraine. It is known that the Western European liberal democracy systems, as well as those of the USA, England, Australia and Canada, have used the strategy of Globalism, i.e. a unified world where people can go anywhere to work and live in accordance with human rights and freedoms. so every person has the right to build his life thinking that he can be better in another country. This opinion is very popular among Albanians, and every year about 50 thousand people may be displaced from Albania, not including those who return. Thus Albania becomes a country with people of the third age and today in 2022 this contingent is over 620,000 people or ¼ of the entire population of our country. The main reasons for the departure of the youth, which is the most harmful for the country, are the departures of young people, especially young people who graduate from high school. But why do they leave?

It is known why, but we can state that the most common causes are:

- Small salaries in Albania

- Minimum living conditions, especially in rural areas,

- Lack of interest from the state to employ talented young people in places where they can give more,

- Absence of a Program for the realization of work contracts that includes not only the salary but also housing, kindergarten, or daycare, movement by car for the person who will be employed outside the country where he lives, this is valid for the Municipalities of the whole country

- The lack of perspective in rural areas, which has caused mass movements not only abroad but also within the country

-                       Mungesa e një stabiliteti politik ku përplasjet politike reflektohen tek të rinjtë si një pasiguri për jetën dhe ë ardhmen e tyre

-                      Korrupsioni i lartë gjë që ka shkaktuar një Sistem shëndetësor publik të dobët ku pacientët nuk marrin kujdes të mjaftueshëm shëndetësor e për pasojë duhet të paguajnë nën dorë shuma të mëdha për medikamente, shtrime në spital, etj

-                      Probleme të Arsimit kryesisht të lartë dhe profesional ku Programet dhe Kurrikulat nuk janë të njëjta me ato të BE gjë që shkaktojnë uljen e cilësisë së mësim dhënies dhe praktikave në Universitete. Problemet janë të shumta gjë që reflektojnë vendimmarrjen për largim nga vendi të rinisë tonë. Sigurisht problemet e shumta në Shqipëri thellohen edhe më kur rinia sheh se shumica e të pasurve shqiptarë, shumica e politikanëve të majmur me rroga e pagesa dhe korrupsion, dërgojnë fëmijët e tyre jashtë shtetit duke dhënë shembullin më të keq që mund të japë një politikan shqiptar por dhe një i pasur shqiptar. Një problem madhor është edhe reklamat dhe promovimet që po bëjnë shoqatat e huaja kryesisht gjermane, italiane etj për të thithur në tregun e tyre të punës, punëtorë shqiptarë të kualifikuar ose jo, dhe kjo propagandë bëhet në TV private dhe publike shqiptare, gjë që tregon se shteti ynë nuk po e bën prioritet shqetësimin e largimit të të rinjve nga vendi. Një aspekt tjetër negativ është edhe problem se shteti shqiptar nuk interesohet për të rinjtë e atdheut që po largohen, është se të diplomuarit nga universitetet publike janë diplomuar me paratë e taksapaguesve tanë për pedagogët, laboratorët (ato që janë), godinat e universiteteve, etj. Kjo është një arsye e fortë që institucionet e huaja dhe shoqatat e huaja që marrin të rinjtë tanë të diplomuar duhet të realizojnë një kontratë me shtetin shqiptar për këta të diplomuar, kontratë e cila duhet të ketë disa pika , midis të cilave edhe këto institucione të huaja duhet të paguajnë shtetin shqiptar një taksë për të diplomuarit që kanë marrë për në vendin e tyre. Të rinjtë e tjerë të diplomuar në universitete private apo të padiplomuar që largohen nga vendi ynë gjithashtu për një jetë `më të mirë` (të cilën do ta shohin se sa e mirë do të jetë jeta në një vend të huaj ku do të trajtohen si qytetarë të dorës së dytë), janë një kontigjent i cili do të vuajë më tepër madje një pjesë e tyre do të përfshihet nga puna e zezë, ashtu siç po ndodh edhe sot, sepse siç tha dikur Tereza May ( ish ministër e brendshme në Angli), se ``% e shqiptarëve të burgosur në Angli për njësi popullate e emigruar është nga më të lartat se popullatat e tjera të emigruara në Angli`….. ; po kështu edhe në vendet e tjera. Atëhere del pyetja drejtuar shtetit shqiptar, a duhet bërë një Program i posaçëm për të rinjtë shqiptarë që të mos largohen nga vendi? A mundet që Opozita, mediat private të mos nxisin apo të mos stimulojnë me debatet e tyre kundër qeverisë, e të mos krijojë ambientin negative dhe depresiv për të rinjtë shqiptarë, por përkundrazi, të marrë dhe ato masa për të ndihmuar vendin që rinia të mos largohet? Shohim përditë lajme tmerruese për të rinjtë se ç’po ndodh në vendin tonë, dhe sigurisht këto lajme jo të gjitha të vërteta, ndikojnë për keq dhe të rinjtë duan të largohen nga sytë këmbët nga vendi i tyre që është ndotur e tymosur, droguar, nga individë irracionale, për politikanë që duhej të ishin futur 7 pashë nën dhe për krimet e tyre, për drejtues gazetash e TV që paguhen nga i paudhi të cilën nuk e duan Shqipërinë dhe që `për një plesht duan të djegin Shqipërinë` me inatin e mllefin e tyre paranojak, apo si anal-istë si Lubonja me shokë që veç vjellin vrer dhe fërkojnë duart se në Shqipëri jo çdo gjë shkon mirë, por kjo direkt edhe për fajin e tyre. Jo. Shqipëria nuk është siç e përshkruan Syri TV, gazeta telegraf, e ndonjë tjetër, nuk është siç thotë i `non grata` i cili do të ri-krijoje` komitetet e shpëtimit`si në `97., nuk është Shqipëria, siç thonë Dinakët dhe ish bashkëpunëtorët e sigurimit, të cilët për të shpëtuar veten e tyre po e çojnë Shqipërinë në qorrsokak. E po Rinia shqiptare nuk u a ka borxh grindjet dhe konfliktet e vjetra. Rinia shqiptare nuk duhet të largohet nga Shqipëria nga atdheu, nga familjet e tyre. Ato duhet të rrinë këtu që të punojmë e të përmirësojmë kushtet dhe të stabilizojmë një demokraci të pranueshme për të gjithë.