BREAKING NEWS

The latest update of the Ministry of Health is published, the figure is revealed: Here are how many people infected with coronavirus were recorded today

The latest update of the Ministry of Health is published, the figure is
x

Opinion / Editorial

Luljeta Bozo did not speak as a communist, but told some historical truths

Luljeta Bozo did not speak as a communist, but told some historical truths

It was a nice finding of the Socialist Party to propose Mrs. Luljeta Bozo as a candidate of this political force for the Albanian Parliament. This wise finding, as well as others, seemed to infuriate the political forces of the Albanian right. That such an outstanding intellectual challenged even the "stars" of our diverse opposition. And, as for other candidacies of the Albanian left, the right-wing opposition found a "cause" to attack this candidacy: Luljeta, in conversation with the electorate after praising Albania's progress in the years of socialism, when he led the ALP with Enver Hoxha in top. (?!) The flag of protest against the candidacy of Luljeta Bozo under the banner of the Socialist Party was raised by the head of the Institute for Democracy (?!), Media and Culture, and, at the same time, the writer and pedagogue Jonila Godole, after the statement of this prominent engineer that "Enver Hoxha has brought more good than bad" and that "Communism had more good things than bad". But the prominent intellectual with these assertions was not doing communist propaganda. She was simply proving some great historical truths, which are well known not only to Albanians of the same age as Luljeta, but also to those who today have filled half a century of their lives. That, among other things, Luljeta Bozo affirmed some great historical truths about Albania in the second half of the twentieth century, truths that have known not only Albanians, but also prominent personalities of Western Europe and beyond. But the prominent intellectual with these assertions was not doing communist propaganda. She was simply proving some great historical truths, which are well known not only to Albanians of the same age as Luljeta, but also to those who nowadays have filled half a century of their lives. That, among other things, Luljeta Bozo affirmed some great historical truths about Albania in the second half of the twentieth century, truths that have known not only Albanians, but also prominent personalities of Western Europe and beyond. But the prominent intellectual with these assertions was not doing communist propaganda. She was simply proving some great historical truths, which are well known not only to Albanians of the same age as Luljeta, but also to those who today have filled half a century of their lives. That, among other things, Luljeta Bozo affirmed some great historical truths about Albania in the second half of the twentieth century, truths that have known not only Albanians, but also prominent personalities of Western Europe and beyond.

"It was the state of the dictatorship of the proletariat," she asserted before the electorate, that enabled the realization of such achievements, so much so that the developed capitalist world and the dictatorship of the bourgeoisie had realized for centuries with the help of theft, robbery, colonization and enslavement of the world. new".

 And he went deeper into these truths, when he claimed that “It was that system, that state, led by Enver Hoxha, that enabled the way out of the centuries-old and medieval darkness and the 800 thousand medieval illiterates, who were illuminated with candles in 1945, reached in 3.5 million inhabitants, fully educated population ”. This is the reason why Albanians with average knowledge of the history of Albania in the second half of the twentieth century, ask the anti-communist writer Jonila Godole, who sued Luljeta Bozon that, with what she said before the voters, "made communist propaganda": Do you consider the historical truths related to the brightest pages of this period, which were written with the blood and sweat of the Albanian people under the leadership of the ALP led by Enver Hoxha, "communist propaganda" ?! That this language was also spoken by the Albanian high priest Fan S. Noli when he wrote: “The fiery sun was the Democratic Governorate of Enver Hoxha, which, without a doubt, is strong both inside and outside… that, in addition to constructive works, has been able to implement radical agrarian reform and transform Albania from a land of beys, on a land of peasants and workers; … That, for the first time in its history, small Albania stands upside down and knows how to give the pocket to all the kapadains who fall on their necks ". (v. 3, p. 379). And if this lady and other Albanian anti-communists like her, who constitute the "raw material" of today's opposition in Albania, call her a communist and not the historian, poet, translator and politician Fan S. Nolin, we are reminding her and the anti-communists others made the equally lapidary assertion of former US President George W. Bush, who wrote: "For me, Enver is an idol and I have learned a lot from him about how the nation and the homeland should be." And, further, he added: "He… was a great leader, who led for 45 years and awakened a people, ranking him among the emancipated and developed peoples." The statements of Fan S. Noli and George W. Bush, whose ideas are conveyed by other prominent personalities of the European continent and beyond, apparently did not even know the other anti-communist writer, Pëllumb Kulla. This is evident in the attack that this writer made on analyst and publicist Fatos Tarifa only because he defended the personality of Mrs. Luljeta Bozo. This happened because, as our publicist claimed, in an article in the newspaper "Dita", for a subject like the one under discussion (Socialist Party - my note), Albanians today remained just as divided, if not more, than forty or thirty years ago ”, that is, in the suckers of the co-workers of the fascist occupiers and in support of that power that was born from the fire of the Anti-Fascist National Liberation War. This statement of our publicist is easily verified by following many absurd statements of some "partisans" of the Albanian right, which have been repeated for thirty years now. That, according to them, "November 29 is not the day of liberation from the occupiers" (?!), But "the day of the occupation by communism". (?!) And the cries of the anti-communist ravens continue when, in various television studios, in addition to the illogical call "Rama ik", the Nazi cries "Down with communism!" (?!) and even "Death to communism!" (?!) Is this the reason that, hearing these hysterical cries even during this election campaign, honest Albanians can not help but remember a historical anecdote, which comes to us from the middle of the twentieth century. That it tells them a historical truth. He tells them that when Hitler was asked who the meanest people you met were, he replied: "I have not seen anything dirtier than those who helped me conquer their lands."

 Këtë ide sikur e përcillte edhe peshkopi amerikan Bernard Xh. Shell, kur shkruante: “Thonë se të poshtrit shfrytëzojnë parullat patriotike për të mbuluar paudhësitë e veta. Në ditët tona antikomunizmi është bërë arma kryesore e të poshtërve”. Dhe merret vesh se dukuri të tilla mbante parasysh edhe shkrimtari antikomunist Ismail Kadare, i cili shkruante: “Kur vetakuzimi teprohet, nuk është më regjimi që nxihet, por tërë kombi; dhe, kur hidhet shumë baltë, dhe kur shkatërrimi nis t`i shkulë rrënjët jo vetëm komunizmit, por krejt Shqipërisë, kjo është për të vënë alarmin”. (“Zëri i Popullit”, 04. 03. 1992) Por antikomunistët shqiptarë, të cilët përrallisin nga mëngjesi në darkë për “krimet e diktaturës komuniste” i bën me turp edhe Todi Lubonja në një intervistë të tij. Se ai edhe pse i dënuar nga ish-partia ku ai kishte milituar, pati burrërinë t`i dëshmonte të vërtetat historike që i kishte jetuar vetë. Se ai, duke folur për Shqipërinë e gjysmës së dytë të shekullit XX, për Shqipërinë e viteve të socializmit, deklaronte: “Arsimi, shëndetësia, bujqësia, industria, arti, kultura, ushtria etj., të gjitha fushat patën zhvillim e përparim”. (“ZËRI i POPULLIT”, 06. 09. 1996). Këto dëshmi historike duket se i ka njohur kandidatja për deputete në Kuvendin e Shqipërisë, Luljeta Bozo, kur, edhe pse shkruante se “Diktaturën komuniste e dënoj me forcë (?!) dhe Enver Hoxha, padyshim, ishte një diktator, shtronte pyetjen: “Le të na thotë ndonjë nga ata që janë shpallur si antikomunistë, se çfarë i ka sjellë në këto 30 vjet antikomunizmi i tyre shumicës së shqiptarëve”? “A mund të na thotë njeri se këto 30 vjet nuk kemi jetuar nën diktaturë, ndonëse jo komuniste, që i bie që të jetë fashiste”? Dhe, pas kësaj pyetjeje therëse, intelektualja e shquar, Luljeta Bozo lëshonte një thirrje të mençur për të gjithë shqiptarët atdhetarë: “Mos u merrni me “Gogolin komunist”, kur çakalli feudal dhe diktatorial po na ha të gjalle”!. Se “antikomunistët më të zinj e më të betuar janë nazi-fashistë”! Ky realitet i kohës që jetojmë e kishte “orientuar” një qytetar atdhetar që, në një status të tij në Facebook, të shkruante: “Shqiptarët janë kaq inteligjentë, sa të mos e këmbejnë socializmin me fashizmin”! Dhe këtë zë të mençur do ta kenë dëgjuar shqiptarët atdhetarë në prag të 25 prillit, ditës së zgjedhjeve për në Kuvendin e Shqipërisë.