BREAKING NEWS

Serious in Tirana, a 35-year-old man is found dead, the first suspicions

Serious in Tirana, a 35-year-old man is found dead, the first suspicions
x
BREAKING NEWS

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained about the bill, the owner of the restaurant is identified, the police declare him wanted

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained
x
BREAKING NEWS

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns Sweden: Terrible precedent, Kosovo officials may suffer in the future

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns
x
BREAKING NEWS

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national treason, anti-Albanianism combined with high state corruption in Tirana", Spartak Ngjela makes a strong warning: Wait and see...

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national
x
BREAKING NEWS

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather forecast for next week

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri reveals the behind-the-scenes and raises strong suspicions

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the weather will be like in August, the surprises that await us next week and the big turn after the 15th

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the
x

Opinion / Editorial

The massacre of the Rama sect with the lands on the coast

The massacre of the Rama sect with the lands on the coast

The recent arrests by SPAK of some abusers of land titles in Dhërmi, shed some light on a massacre erected in the system and perfection by the Rama sect government in the last eight years. For the sake of truth, during the 31 years of transition, a real catastrophe has occurred with the coastal lands of Albania. Overlaps, occupations and illegal constructions can be found all along the coastline. However, in no case have the previous governments influenced and invested directly or indirectly, to favor individuals or their clients, at the expense of the residents or owners there, as this sect has done. For example, since 2014, only one year after the coming to power of the Renaissance, the inhabitants of the South Coast, Vlora, Saranda and Ksamil, but also those Albanian citizens, who over the years have developed businesses there, are facing tremendous problems, regarding their future. Since 2014, the Rama sect governments, through laws and Decisions of the Council of Ministers (DCM) commissioned, have robbed, alienated and hindered the development of property on the coast. These are properties that have been inherited from generations, or properties acquired under the laws of previous governments. One year after the Rama sect came to power, two laws were adopted: Law no. 55/2015 on “Strategic Investments” (https://www.aida.gov.al/images/PDF/baza-ligjore/LIGJI-MBI-INVESTIMET-STRATEGJIKE.pdf) and law no. 93/2015 “On Tourism” (https://turizmi.gov.al/wp-content/uploads/2018/02/Ligj_93-2015.pdf). Both of these laws focus on another renationalisation of land on the coast and making it available to clients close to the government, devouring and plundering the properties of indigenous peoples. In the eight years of the Berisha government, only 12 construction permits were issued in the southern part of Albania and on the coast of Vlora. In the eight years of the Rama sect, hundreds of construction permits and properties have been issued, which, in the name of the "strategic investor", are considered state property. The government decision of November 2018, which transfers ownership of the coastal lands to the Ministry of Tourism, is a clean and open theft that is being done to the lands on the coast. There are more than 16 million square meters of coastline, or 1600 hectares from Vlora to Ksamil, that pass to this ministry. The map determines that the beaches in Dhërmi, Himara, Vuno, Piqeras, Kakome, Lukovë, Ksamil and Saranda have all been transferred to the administration of the Ministry of Tourism. All this land fund on the coast will be available to "strategic investors", who are nothing but individuals near the Rama sect, oligarchs who have strangled the government and who with its illegal support, are robbing them land to rightful owners. The robbery that is being done in the light of day, with legal acts, in the name of "progress", "integration", "state-building", supported by all the 3D media propaganda near the government. The Rama sect does not take into account the investment of a life made by the inhabitants of the Coast Zone in the construction of rooms, small hotels or restaurants, which for them are the only source of livelihood and income. It should be noted that the law on strategic investments exists in many countries around the world, but it is a law in function of the construction of roads, hydropower plants, factories, airports or other works of national importance. Expropriation in the countries of the world is done at the market price, and not at the ridiculous prices set by the Renaissance. The Rama sect government considers as strategic investors in its law all those oligarchs who build resorts, yacht ports, towers that scratch the sky and tourist villages, for business purposes. The term strategic investor today can be found in every law or DCM related to property. who build resorts, yacht ports, skyscrapers and tourist villages, for business purposes. The term strategic investor today can be found in every law or DCM related to property. who build resorts, yacht ports, skyscrapers and tourist villages, for business purposes. The term strategic investor today can be found in every law or DCM related to property.

Kjo që po ndodh këto tetë vitet e fundit në Shqipëri përbën një precedent edhe për Bashkimin Evropian, pasi Perëndimi nuk mund të perceptojë e të pranojë se si shteti mund të shpronësojë individë të ndryshëm, për interes të x apo y oligarku, që kërkon të ndërtojë hotele, resorte apo fshatra turistike, për qëllime të qarta biznesi fitimprurës. Në BE, as që mund ta imagjinojnë se si shteti të investojë në ndërtimin e një infrastrukture (rrugë, ura, tunele, etj.) në shërbim të “investimeve” të oligarkëve që kanë grabitur pronat e pronarëve të ligjshëm, ose të atyre që presin t’u legalizohet prona. Të gjithë banorët dhe pronarët e ligjshëm të Zonës së Bregut rrezikojnë që t’i humbasin pronat e tyre, sidomos atë që kanë pamjen dhe pozicionin që u pëlqen “investitorëve strategjikë”. Dy VKM të sektit Rama në dhjetor 2020, e cilësojnë qartë se në vendet e parashikuara për investime strategjike nuk do lejohet asnjë legalizim, hotel, biznes familjar apo edhe shtëpi. Nga këto vendime të qeverisë nuk shpëtojnë dot as edhe ata pronarë, të cilët e kanë objektin të legalizuar, apo në proces legalizimi. Dhe këto objekte shpronësohen me çmimet e vitit 2016, ku vlera e tokës përgjatë vijës Orikum deri në Ksamil nuk e kalonte vlerën e 20 eurove për metër katror! Viktimat të saj janë si pronarët e ligjshëm, edhe ata që kanë përfituar tokë pas viteve 90-të, si banorë fshatrash apo punëtorë në ish-kooperativat bujqësore. Një dukuri tjetër tejet shqetësuese dhe disavjeçare, në lidhje me tokat bujqësore në Bregdet, e përbën mosregjistrimi i Akteve të Marrjes së Tokës në Pronësi në ish-Zyrat Vendore të Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme Vlorë dhe Sarandë, për shkak të mosmenaxhimit dhe mos-krijimit të hartave kadastrale në këto zona. Kjo vonesë ka qenë një skenar i mirëmenduar, duke lënë hapësirën dhe kohën e nevojshme per abuzuesit që kanë vepruar me suport qendror dhe lokal qeveritar. Vonesa e menaxhimit të zonave kadastrale në Bregdet ka bërë që për këto sipërfaqe të përdoreshin regjistrimet e veçanta, një komptencë kjo që i jepej kryeregjistruesit të pasurive të paluajtshme. Me këtë procedurë janë kryer abuzime të shumta, duke regjistruar persona apo individë pa asnjë të drejtë pronësie dhe duke mundësuar bllokimin e regjistrimit të pasurisë të pronarëve të ligjshëm. Në këtë mënyrë, këto pasuri, pasi çertifikoheshin nëpërmjet regjistrimit të veçantë, tjetërsoheshin nëpërmjet veprimeve juridike noteriale në persona apo individë të tjerë, në mënyrë që pronarët e ligjshëm të kishin pothuaje zero mundësi administrative apo dhe gjyqësore, për të rivendosur të drejtën e posedimit dhe të gëzimit të pronës. Për këto shkaqe, sot shumë prej pronareve të ligjshëm autoktonë të Zonës së Bregut vazhdojnë dhe sot të enden në kalvarin e pafund mbi 20-vjeçar të sorollatjes dhe të shpërfilljes, praktikisht talljes, nga insitucionet shtetërore të sektit Rama. Po përmend disa prej pronarëve autoktonë të ligjshëm të Zonës së Bregdetit, të cilët ende nuk janë pajisur me çertifikatat e pronësisë nga Agjencia e Kadastrës Vlorë. Palasë: familja Nesturi, familja Vera, familja Dhimolea, familja Billa, familja Çurri, etj. Dhërmi: familja Bua, familja Marko, familja Bifsha, familja Daflla, familja Duni, familja Beja, familja Ruci, etj. Himarë: familja Varfi, familja Bollano, familja Hajdhomilo, familja Zoto, familja Beleri, familja Prifti, etj. Vuno: familja Andoni, framilja Trola, familja Gjoka, familja Vjero, familja Bala, etj Ilias: familja Andoni, familja Naçi, familja Nikollori, etj.

xxx

Në mars të vitit 2018, sekti Rama ngriti një grup të posaçëm pune(e quajti Taskforcë), për të kontrolluar të 30 mijë parcelat e dhëna në bregdet ose shumë pranë tij. Ende nuk dimë si qytetarë, pas 42 muajve, se sa nga këto 30 mijë parcela janë verifikuar për pronësinë e tyre dhe cilat janë rezultatet. Nuk dimë nëse verifikimi nga grupi i punës vazhdon, apo ka ndalur. Nëse gjetjet dhe mospërputhjet e konstatuara prej tij, asnjëherë të bëra publike, janë përdorur si shantazh apo si ofertë e majme për oligarkët e Ramës. Abuzuesit në zyrat vendore dhe qendrore të Agjensinë Shtetërore të Kadastrës(ASHK) qëndrojnë të mbrojtur nga moria e “ndereve”-abuzime në favor të bojarëve partiakë e shtetërorë të sektit Rama. Pastaj, kur janë shtrydhur mjaftueshëm, ose qarkullohen në zyra të tjera, ose edhe arrestohen, sikurse ndodhi me titullarin e Zyrës Vendore të ASHK Vlorë, i thirrur për të abuzuar dhe favorizuar oligarkët dhe kasnecët e Ramës gjatë periudhës deri në zgjedhjet e 25 prillit, dhe pastaj i flakur si limon i shtrydhur që nuk duhet më. Sidomos heshtja mbi fatin e kontrolleve të “Taskforcës” mbi të 30 mijë parcelat e dhëna në bregdet rëndon në përgjegjësinë e madhe te sektit Rama mbi historinë e tokave në Shqipëri. Ky sekt krijoi ligjin e përbindshëm nr. 20/2020 “Për përfundimin e proceseve kalimtare të pronësisë”( http://www.parlament.al/Files/ProjektLigje/20200310112944ligj%20nr%20%2020%20dt%20%205%203%202020.pdf). Ligji në pamje të parë duket sikur krijon një terren më të mirë për mbrojtjen e pasurisë publike, por në realitet parashikimet ligjore janë jo të plota duke bërë që situata të përkeqësohet në raport me të drejtën e gëzimit dhe posedimit të pronës sipas titujve të fituar të pronësisë. Ligji cënon haptazi parimin kushtetues të shtetit të së drejtës, cënon parimin e sigurisë juridike në lidhje me ushtrimin e të drejtave të pronësisë me të gjitha tagrat e saj, parimin e barazisë përpara ligjit, si dhe parimin e lirisë së veprimtarisë ekonomike. Me këtë krijesë ligjore monstruoze, askush nuk mund të përcaktojë, të paktën ligjërisht, nëse një pasuri pronë private e ndodhur në afërsi të bregdetit dhe e përfituar me një nga mënyrat e ligjshme të fitimit të pronësisë, ndodhet ose jo nën regjimin e përcaktuar si pronë publike e patjetërsueshme, pjesë e “vijës bregdetare”, si dhe çfarë do të ndodhë me mënyrën e gëzimit të kësaj të drejtë pronësie mbi këtë pasuri, me të gjitha të drejtat që burojnë prej saj. Në të kundërt, në mungesë të një studimi të mirëfilltë teknik për të përcaktuar me material hartografik të gjithë atë pasuri të paluajtshme që konsiderohet si “bregu i detit” përgjatë gjithë vijës bregdetare të vendit, është e pritshme dhe po realizohet që në praktikë të ndodhin abuzime të mëdha, sikurse deri më tani. Për shkak të ndërhyrjeve dhe interesave të sektit Rama dhe të favorizuarve të tij, gjerësia dhe shtrirja e asaj që konsiderohet si bregu i detit po pëson deformime të mëdha dhe jashtë realitetit, duke krijuar rrezik të shtuar për cënimin e pronës publike dhe asaj private, si dhe paqes sociale. Ligji 20/2020 sanksionon një trajtim preferencial dhe jo të barabartë të subjekteve apo individëve që gëzojnë tituj pronësie apo përdorimi mbi pasuri të paluajtshme përgjatë bregdetit shqiptar. Ai krijon pafund hapësirë që pronat publike të ndryshojnë thelbësisht destinacionin e tyre, nëpërmjet tjetërsimit pa afat në shërbim dhe për interes të enteve private, duke cënuar edhe nivelin e përdorimit masiv të saj nga publiku i gjerë. Investimi mbi një shumë të caktuar, sipas këtij ligji, dhe tjetërsimi sa i takon regjimit të pronësisë së këtyre pronave, në fakt ndryshon destinacionin e këtyre pronave. Ndërkohë, asnjë parashikim në këtë ligj nuk ofron një mekanizëm garantues që entet private të mos abuzojnë me këtë të drejtë që i njeh ligji për të fituar përdorimin e pasurisë publike sipas këtij ligji, apo për mënyrën se si ata në praktikë do ta shfrytëzojnë atë. Në këtë kontekst, ky ligj i qepur sipas interesave të oligarkëve të Ramës, ngjan si dy pika uji me Vendimin e Këshillit të Ministrave(VKM) të 22 tetorit 2021, ku qeveria i njeh vetes të drejtën të shmangë procedurat ligjore të zhvillimit të tenderave, në emër gjoja të interesave thelbësore të Shtetit. Vendimi nuk përcakton qartë cilat janë këto interesa, por ai do të zbatohet për të gjitha procedurat e kontraktimit për mallra, punë dhe shërbime të nevojshme për kontratat që diktohen nga të ashtuquajturat interesat thelbësorë të shtetit. Edhe kjo VKM paraqitet fund e krye e qepur (tailor made, në anglisht) sipas interesave të oligarkëve të Liderit Global. Heshtja për rezultatet e Taskforcës të marsit 2018 dhe Ligji nr. 20/2020 dëshmojnë se mbrojtja partiake dhe shtetërore ndaj “ujqerve” të zyrave vendore te ASHK, ose quajtur ndryshe hajdutët dhe masakruesit e të drejtave të ligjshme pronësore të Shtetit dhe të qytetarëve, pronarë me dokumenta të rregullta tokash në bregdet, ka qenë dhe vijon të jetë e fortë. Sekti Rama duhet t’u tregojë shqiptarëve se ç’ka bërë me këto 30 mijë parcela që 42 muaj më parë mori përsipër t’i verifikonte. Ç’ka bërë deri tani, për parcelat e tokës në bregdet, ku toka ranore dhe fondi pyjor janë dhënë në dhjetëra mijëra metra katrorë nga ish-hipotekat dhe zyrat e sotme vendore të ASHK-së, si pronësi private-tokë bujqësore (skandali i Ranës së Hedhun në Lezhë, në Jalë, Dhërmi etj.). Ku qindra mijëra metra katrorë janë dhënë si pronë private nga ish-hipotekat, sot ASHK, po në bregdet në Vlorë, Sarandë, Durrës, Shkëmb të Kavajës, Gji të Lalzit, Lezhë etj., duke rregjistruar pasuri në ndryshime flagrante dhe skandaloze të zërave kadastralë. Zyrave vendore të ASHK-së u mungon identifikimi, raportimi, vendosja e database, pasqyrimi në harta përkatëse si dhe ndjekja e procedurave ligjore të pasurive të rezultuara me mbivendosje, njoftimi i palëve të interesuara, orientimi drejt zgjidhjes gjyqësore, shpeshherë duke stimuluar përparësinë jo reale nëpërmjet kundërshtimit të paligjshëm dhe krijimit së vonesës së regjistrimit të parë. Të gjitha këto veprime kanë sjellë si pasojë përfitime të dyfishta titujsh të paligjshëm pronësie nga mbivendosjet, duke stimuluar përparësinë jo reale, duke mos ndjekur procedurat ligjore për zgjidhjen e mbivendosjeve, duke sjellë trajtim të pabarabartë e favorizim të njërës palë, duke cënuar paanësinë e zyrave, moszbatimin i afatit 1 mujor të Kodit të Procedurave Administrative, mos nxjerrjen e urdhrit administrativ për refuzimin e regjistrimit të pjesëve të mbivendosura, si dhe krijimin problemeve sociale ndërmjet palëve.

xxx

As citizens and as the opposition of the country, we expect the ruling sect Rama to show the results of the work of the Task Force that set up to verify 30 thousand parcels on the coast and not to hide behind the corners of the two sewn laws of 2015 and after the Law-monster no. . 20/2020, ceasing to favor the Rama oligarchs, the real land robbers, who today have shot in their clutches hundreds of thousands of plots on the coast, with the help and stamps of dozens and dozens of former mortgage abusers and today local offices of ACA.