BREAKING NEWS

SMI crumbles, members pass with PS! Monika Kryemadhi receives the "strong" blow before the elections

SMI crumbles, members pass with PS! Monika Kryemadhi receives the
x

Opinion / Editorial

Do not try to lipstick the black capitalist system

Do not try to lipstick the black capitalist system

Until yesterday, no Albanian citizen, I believe, had it occurred to him that in the morgue of the hospital and in the Institute of Forensic Medicine, people have been employed, who in dealing with the dead, look more like cannibals than the human race. The photos taken these days from the hospital morgue and posted in the mass media, prove that in the anti-people and anti-human system that we are applying today in our country, the citizen, who has no weight in the social and state hierarchy, as when he is alive and the more dead, it counts "piece 1" ... The macabre images taken from the hospital morgue, at first seemed incredible. Even by many were considered stagings of the author (journalist) and the media that exposed them. But the statement of the director of the Morgue and the Institute of Forensic Medicine, confirmed to us that it was not about stagings, like those of "fathers" who practice positions and oppositions against each other, but it was an unimaginable scandal in our hospital facilities. "When we are unable, they (corpses of the dead) are placed on tables, then in stretchers and when it happens to be more, they are placed with the greatest respect on the floor, together with their personal belongings packed, after the relevant processes are performed waiting to be handed over to the families ", was the statement of the Director of the Morgue and the Institute of Forensic Medicine, about this macabre scene with the dead citizens in the hospitals of the capital. In this official statement of the Director of the Morgue and the Institute of Forensic Medicine, it is clear that the perpetrators, while trying to put eyebrows, unknowingly raised their eyes. The images of the relevant photos "speak" clearly, that the corpses of the dead in the hospital, after being wrapped in a cloth of any kind and tied at the feet and head, they were thrown to the floor without any rules, that when you see them, it does not occur to you that inside them is a dead citizen. One of them was even under a wheelchair when it could be placed on top of it. The same with the personal belongings of the dead, which, not packaged, as IML says, but carelessly thrown over the bodies of the corpses, together with the "last card" of their identity.

How can it be said and written: "When they happen to be very dead, they are placed on the floor with the greatest respect"? How can it be "respectful" to throw a corpse directly on the floor? Even the poorest Albanian peasant of the dark Middle Ages did not put the body of the deceased on the floor and on the ground, but even with circumstantial means, he raised it and placed it on a specially prepared wooden bed and adorned it with clothes. best he has had at home. The hospital morgue has special tables and refrigerators for this work. However, according to the director and IML, in this case they had only two tables and four or five refrigerators. If the dead were killed on the battlefield and their comrades could not find tables and refrigerators, lining up on the ground and in a flat place would be acceptable. But in a morgue of the capital hospital, warned from 8 to 10 months for corpses above normal norms, the lack of refrigerators and especially tables, is not only unforgivable, but also punishable in an exemplary manner. The lack of tampons, respirators, beds, medicines and other means of combating Covid can be justified, but the lack of simple tables, which require only boards and nails to be stuck, can never be accepted. Of course this, when those who serve in hospitals, in the morgue and in the respective institute, do not have their own missing boards. We are leaving aside the state control and the punishment of persons who do not perform the duties for which they are paid, as both the Minister of Health and its chief, Prime Minister Rama, are busy with Facebook, press conferences, retorts with political opponents and stale pre-election propaganda, and we are jumping to the direct culprits of the above scandal: To the Director of the Morgue and the Institute of Forensic Medicine related to it. I do not know to what extent the officials and officials of the IML and the morgue of the hospital in question know the rites and traditions of the Albanians in relation to the dead. I am only giving one detail related to an extreme situation, which goes through any emergency, including that of COVID-19. The Albanian in the early and late past, for various subjective reasons, killed his opponent, but did not leave his victim, without arranging his corpse: He laid him on a flat place, put a stone or cënuk under the head, two hands cross over the chest, closed his eyes and mouth, so that they do not remain open after the corpse has cooled down and on the other hand the body horn has placed the rifle that the victim may have had before the murder. In any case, when the murderous Albanian could be endangered by the people close to the murdered, he would leave, but as soon as he met the first man (traveler, shepherd, etc.), he would ask him to go to "some place" and fix the corpse of the man who had killed .

Si është e mundur që kjo traditë e lashtë dhe e vonshme e shqiptarit është harruar apo nuk njihet nga brezi i sotëm? Aq më tepër të ndodhë kjo tek intelektualët, që nuk pushojnë duke recituar parullën folklorike “O sa mirë me qenë shqiptar”. Mos kemi degjeneruar, apo po degjenerojmë nga geni ynë kombëtar, i dalluar ndër gjithë kombet e dheut? Duke e lënë mënjanë elitën e lartë të politikës e të shtetit, do të desha t’iu drejtohem punonjësve të morgut të spitalit dhe nëpunësve të IML: Si mund të pranoni të vendosni kufomën e një qytetari të vdekur në dyshemenë e dhomës, si të ishte një thes me patate? Nuk kishit tavolina? Pse nuk bërtitët që zyrtarët t’iu sillnin tavolina, qoftë edhe prej dërrase të thjeshtë. Në mungesë të tyre, pse nuk vrapuat e të përlanit tryezat e zyrave të shefave tuaj në spital e kudo ndodhen, tavolina që ata nuk i kanë personale, por të “dhuruara” edhe nga ata që ishin hedhur pa kujdes e pa asnjë fije humanizëm në dyshemenë e ftohtë të morgut? Ose më e pakta, pse nuk dilni e të na tregoni, se ky fenomen nuk është i ri, por një “metodë” pune e spitaleve dhe morgut të tyre në kushedi se sa vite? Ç’ka do të na bënte t’iu vijmë në ndihmë edhe ne qytetarët e zakonshëm, që nuk e dimë se çfarë bëhet prapa dyerve të spitaleve? Kam ndjekur me vëmendje prononcimet e Doktor Tritan Kalos, një nga mjekët hero të luftë kundër pandemisë që po kalojmë. Madje edhe sot, që unë po shkruaj këto radhë, Doktor Kalo pati një shkrim pamflet drejtuar “politiqenërve” të partive politike, PS, PD, e LSI, të cilëve ai u thotë se: “Politiqenër, ditën bëni parimorin, dhe në darkë uleni me ngjala e verë franceze, ku ndani me njëri-tjetrin taksat tona dhe gjithçka ndërtuam në 45 vjet me gjak e sakrifica”. Një qëndrim i tillë, burrëror dhe kurajoz i doktor Tritan Kalos, është një shembull i gjallë për çdo intelektual, i cili e vë veten në shërbim të popullit dhe vendit të tij. Unë, do t’i lutesha doktorit në fjalë, ta precizojë e ta personalizojë akoma më shumë pamfletin e tij politik dhe shoqëror, duke na dhënë detaje të gjalla nga kjo periudhë e rëndë e pandemisë, me të cilën politikanët dhe shtetarët tanë, të të dy krahëve të politikës, kanë mbuluar e po mbulojnë paaftësinë, neglizhencën dhe korrupsionin e tyre galopant në dëm të interesave të qytetarëve e të vendit. Skandali i kufomave të të vdekurve në dyshemenë e morgut të spitalit, ka vënë në lëvizje e në siklet, jo vetëm strukturat përkatëse të Shëndetësisë e të vet qeverisë, por ka vënë në siklet e në lëvizje edhe mjaft gazetarë të shtypit e të televizioneve, analistë të mediumeve dhe studiove televizive, që përmbledhur në një emërtim të përbashkët, janë “apologjetë” të sistemit aktual në vendin tonë. Sapo ndonjëri nga gazetarët, del nga “radhët“ dhe mundohet të paraqesë ndonjë fakt nga skutat e errta të sistemit, një mori gazetarësh e analistësh të tjerë, i lëshohen me fjalë të spërdredhura, duke e anatemuar si përhapës i gënjeshtrave, si gazetar me anshmëri politike dhe inskenimesh në favor të këtij apo atij politikani, si njeri që nuk ka etikë gazetareske dhe na boton foto të rënda, etj., etj. Këta apologjetë të sistemit, të vetmen shigjetë me të cilën mund të qëllojnë kundërshtarin në mbrojtje të sistemit që u siguron “koromanen”, kanë togfjalëshin: “Kështu ndodh edhe në vendet e tjera të Perëndimit”. Këtu ata thonë një të vërtetë të madhe. Të gjitha vendet e Perëndimit, që zotërohen nga sistemi kapitalist në fazën e tij më të lartë, që është imperializmi, kanë në Ci-Vi-në e tyre jo vetëm fenomenet tona të “fituara” në tri dekadat e fundit, por edhe qindra e mijëra fenomene të tjera antinjerëzore, që ka prodhuar e prodhon shoqëria e tyre e konsumit. Në këtë rrugë të “lavdishme”, ne sapo kemi hyrë dhe falë drejtuesve politikë e shtetërore të shitur kokë e këmbë tek këta imperialistë të fenomeneve antinjerëzore, marshimi ynë në këtë “lëmë” ka shënuar suksese të papara. Në këtë luftë për shkatërrimin e vendit dhe degjenerimin e identitetit të shqiptarit, apologjetët mundohen të grasatojnë rrotat e ndryshkura të sistemit në fjalë, i cili në të ardhmen e afërt ka dy rrugë të mundshme: vidhisjen e tij përfundimtare, ose kalimin në pozicionin dhe platformën e kolerës nazifashiste të viteve tridhjetë. Nisur nga kjo e vërtetë absolute, unë do t’ju drejtoja një thirrje të thjeshtë apologjetëve të sistemit: Mos u mundoni t’ vini buzëkuq sistemit të zi kapitalist, sepse ai është stërplakur dhe e ka shumë afër ditën e varrimit.