BREAKING NEWS

Sad! Valentina Leskaj loses dear man from coronavirus: Today is a very difficult day for me

Sad! Valentina Leskaj loses dear man from coronavirus: Today is a very difficult
x

Opinion / Editorial

In the name of "democracy", we will choose who will rule us!

In the name of "democracy", we will choose who will rule us!

Soon in our Albania under the noise of tam-tam and dancing in the squares, sometimes under the rampant sounds of rock and pop music, even from their end accompanied by the Flag Anthem, we will see and hear the announcement of the winner of elections. Their faces will glow in the stands, even pushing with their elbows and each other as if to show that from now on he will be "VIP" and that we will soon see him in the chair of the ministry so much dreamed of of them. And while this excitement like a festive balloon will be released by both major parties, to grab the cup of heaven, TV screens, newspapers, radios and the whole "mass media" will be confused by the great dilemma of which party actually won the elections despite the fact that both had declared "Victory" and announced it before the Central Voting Commission made it public! But why would that be enough? The losing party, with all its losers and crowds irritated by the defeat, will start contesting and not recognizing the election that "democracy was allegedly violated" that the elections were held under great pressure and psychological threat that they were stolen and manipulated by the opposing party, that the votes were sold and bought as if they were goods from the majority warehouses, that the principles of the rule of law were violated, etc. etc. The rule of law ?! But where is the rule of law in capitalism? Are the young Albanian capitalists left, right, of the center or even those without any kind of center or more precisely the "assholes" are representatives of the rule of law? If the Albanian society (as it has already become a global phenomenon), is divided into two classes, one that rules and the other that is ruled, how can we talk about the rule of law? From a philosophical point of view, it is known that the state is nothing but a large, heavily armored cart machine, which has as its main purpose, by means of its force, to ensure the rule of one class over the other. And thus being a special apparatus and to stand on its own two feet, it sets up a certain number of institutions in its service, precisely to secure its own bourgeois rule. But who are these bourgeois and capitalists in Albania and why are they not interested in true democracy?

Le ta ilustrojmë: Me 21 janar 2011, populli i udhëhequr nga Partia Socialiste (dhe kjo një parti borgjeze) u ngrit në revolta për shumë e shumë arsye. Por arsyeja kryesore qëndron te “Pinoçet Berisha”, i cili kudo që shkon e vete, merr pushtetin mbas vete. Dhe kur themi “Pinoçet Berisha” nuk flitet vetëm për natyrën e tij të egër e aspak humane (mjeku vrasës), por te shtresa që ai përfaqëson. Natyrisht që korrupsioni i madh e galopant, vjedhjet masive, shkelja e të drejtave më elementare në jetën sociale, shkalla e lartë e papunësisë dhe ulja e niveli të jetesës u përdoren me efikasitet nga kjo parti neo-borgjeze. Po a nuk ishte po kjo parti e cila e ktheu tërësisht timonin djathtas, me rivendosjen e kapitalizmit në Shqipëri?! Dhe nocioni “kapitalizëm” do të thotë sundim ekonomik i një klase mbi një tjetër. Kështu që për të ruajtur pikërisht privilegjet ekonomike të saj nga vala e kryengritësve pushteti pushkatoi nga gjiri i popullit 4 protestues dhe asnjë udhëheqës të PS-së, sepse ata e lanë e braktisën popullin e tyre. Ndodhi ajo që pritej: U akuzua partia pjesëmarrje në demonstrata, por asnjeri prej tyre nuk u dënua. Se mos u dënuan dhe vetë ata të 97-s! A nuk ishte vetë Evropa ajo që i mori nën mbrojtje?! Në rastin e “21 janarit” diktatura vrau 4 të pafajshëm, por asnjëri nga kriminelët nuk u dënua. Madje dhe një kryeprokurore, e cila dhe vetë ajo ishte pjesë përbërëse e burokracisë shtetërore, sapo guxoi pakëz të ngrinte zërin, menjëherë e shkarkuan madje e quajtën dhe “lavire bulevardi”. Kjo kishte domethënie të madhe sepse kapitalisti shqiptar e kishte ngritur shtetin me qëllim të caktuar që t’i shërbente atij dhe jo të akuzonte atë. Pra aspak nuk i lejohej askujt që të ngrinte struktura të veçanta të shtetit kundër shtetit. Masa që morën ndaj k/prokurores ishte kërcënim për këdo individ të makinerisë shtetërore, i cili do të guxonte të dilte nga binarët interesave të klasës sundimtare. Dhe ne e pamë këtë, kur Komisioni Hetimor nxori fajtor organizuesit dhe jo vrasësit e popullit, teksa organizuesit (kupola e PS-së) prisnin me ankth se çdo bëhej me ta. Së fundmi ata u lehtësuan disi dhe lëshuan një “ahhh” gëzimi, kur vërejtën se shteti i tyre nuk u bëri asgjë. Ishte e logjikshme se kupola e PS-së dhe jo vetëm e saj, por e të gjitha partive të tjera, sëbashku me pronarët e mëdhenj, kapitalistët e vjetër, por dhe diletantë, bandat e krimit të organizuar etj., përbëjnë superstrukturën shtetërore pa dallim feje krahine apo ideje. Kjo shtresë e re fillimisht e gradualisht nga kastë u shndërrua tërësisht në një klasë të konsoliduar, e cila tashmë përbën rrënjët e kapitalizmit shqiptar. Kështu, që ngjarjet e 21 Janarit, janë shembulli më tipik i sundimit me anë të forcës ekonomike të borgjezisë së re shqiptare mbi klasën tjetër që shtypet e shfrytëzohet. Po cilët na qenkan këta përbërës dhe pjestarë fatkeqë që në “kulmin e demokracisë borgjeze” rrihen, burgosen, sakatohen, vriten, vidhen hidhen në mes të katër rrugëve e që lihen nën mëshirën e fatit për të mallkuar fatkeqësisht atdheun e tyre që i lindi dhe i rriti në këtë kohë kaq mizore?! Pra cila qenka kjo klasë? Ashtu si borgjezia shqiptare na qenka e bashkuar dhe paskësh qenë e formuar nga të gjitha kupolat e partive dhe afaristët e mëdhenj në një periudhë historike të caktuar (mbas tradhtisë ramiziane), ashtu dhe klasa tjetër e cila shtypet “në emër të demokracisë” përbëhet nga ata njerëz të mirë e të thjeshtë, punëtorë e të papunë, studentë, gra, të rinj e të reja me apo pa parti, të cilët vuajtjet i përjetojnë në mënyrë të njëjtë. Nuk ka të papunë PD-ist, socialistë, republikanë, ballistë, apo dhe pa parti të kenë privilegje të veçanta nga klasa sunduese. Jo dhe absolutisht që jo! Ekonomikisht, ata janë e kundërta e tyre, por në shumë raste fatkeqësisht, politikisht, bëhen përkrahësit e tyre. E veçanta e këtyre qëndron se në shumë raste nga niveli i ulët një masë e madhe simpatizantësh, bien preh e fjalimeve të bukura para elektorale, e premtimeve për gjoja luftën kundër papunësisë, uljen e nivelit të varfërisë, për rritjen gjoja të pensioneve dhe uljen e taksave, duke i shoqëruar të gjitha këto premtime, pse jo dhe me gjeste patetike atdhetare, duke bërë një shqiponjë me duar në mes të kraharorit (të shkretës shqiponjë dhe pendët ia kanë hequr duke e katandisur si një zog korbi). Dhe thua se këtë vit do ndryshojnë fjalimet e tyre? Jo aspak! Një pjesë deputetësh (ose depo-tetësh) do të largohen dhe një pjesë do na vijë, veçse në largim e sipër ata që do lenë “pallavramentin”, pa i parë askush, do t’u japin në dorë kandidatëve të rinj për deputet fjalimet e tyre të vjetra, të cilët do na premtojnë përsëri rrugë të reja, hapje te vendeve të punës, ndalim të hemorragjisë kombëtare nëpërmjet emigracionit, premtime se do heqin bolierët nga çatitë dhe se do kemi ujë të pijshëm 24 orë, se do marrin masa për kullimin jo vetëm të tokave, por të të gjithë Shqipërisë nga përmbytjet, se do të vendosin para drejtësisë të gjitha ata që shkelin ligjin e sidomos Saliun, Lilin, Lulin, Medi Gërdecin, Llallën, Zaganjorin, Tahirin, se do u sekuestrojnë pasurinë kusarëve të veshur me pushtet, por dhe atyre pa pushtet etj. etj. A dini ju të nderuar miq se ata kurrë po e theksoj përsëri, se kurrë s’kanë për të dënuar ndonjë nga ata që është i korruptuar, por që ka pushtet. Iku i gjori Babale e kërkoi azil politik se mos e dënonin. Dhe bëri mirë që iku se po të kishte qëndruar me siguri do e kishin dënuar për mitmarrje pasive, korrupsion dhe inskenim provash, sigurisht dhe pasurinë do ia merrnin. Po çfarë pasurie kishte Babalja? Rrobat e punës në dollap dhe tre palë benevrekë. “Rroftë demokracia” - borgjeze, e cila është e ngelet demokraci për sundimtarët tanë, që ne në çdo 5 vjet i zgjedhim me këngë e valle, se kush e kush na sundon e na hipën në qafë më mirë se të tjerët!