BREAKING NEWS

Prime Minister Rama 'raises' the beam, the important road in our country is inaugurated (VIDEO-LIVE)

Prime Minister Rama 'raises' the beam, the important road in our
x
BREAKING NEWS

The well-known Albanian MP gives the news TRONDITES, shudders with the message and has a prayer for everyone: My brain tumor has returned again. Wednesday will have to face life and death again!

The well-known Albanian MP gives the news TRONDITES, shudders with the message
x
BREAKING NEWS

Fatos Klosi: Meta is following Berisha's game due to bargaining, they have nothing to lose and they want the leader of the opposition, after December 11 there is a risk of a clash

Fatos Klosi: Meta is following Berisha's game due to bargaining, they have
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu publishes the photo of Lulzim Basha and makes the unexpected comment: In the cemetery with ...

Kreshnik Spahiu publishes the photo of Lulzim Basha and makes the unexpected
x
BREAKING NEWS

Fatos Tarifa detonates the "bomb": Ilir Meta introduced corruption, 40 percent of the budget went to his pocket, he transported the money in bags

Fatos Tarifa detonates the "bomb": Ilir Meta introduced corruption, 40
x
BREAKING NEWS

Prime Minister Rama congratulates November 29 and publishes video with fantastic views from the completion of the giant project: It will become an important connecting corridor East-West

Prime Minister Rama congratulates November 29 and publishes video with fantastic
x
BREAKING NEWS

Who is the Deputy Prime Minister who came out on the wiretapping of Rezart Taçi? Brace explodes in revolt and "throws the ball" to Arben Ahmetaj: I provide the full document and on that date I was only an MP

Who is the Deputy Prime Minister who came out on the wiretapping of Rezart
x

Opinion / Editorial

"From Casus Bell to conspiracy theories - To harm Albania"

"From Casus Bell to conspiracy theories - To harm Albania"

In the history of Albania, there are many cases which have been used by individuals or groups of politicians, through the so-called "Casus Bell", to destabilize the country and cause fierce conflicts, mainly political and social in order to seize power by there was no concrete program to improve the situation in Albania, but only to escape the law of vetting. "Casus Bell" includes direct violations or threats against the nation to which it declares war. The term came into widespread use in the seventeenth and eighteenth centuries through the writings of Hugo Grotius (1653), Cornelius van Bynkershoek (1707) and Jean-Jacques Burlamaqui (1732), among others, and due to the rise of political doctrine `e jus ad bellum` or" mere war theory "(https: // en. wikipedia. org / wiki / Casus_belli).

"Casus Bell" can also be used within the nation or state by political formations to remove another political formation from power in order to retake it from opponents. This has happened in Albania on many occasions. Even every 10-12 years in Albania there have been serious socio-political conflicts, many of them even instigated from abroad, mainly by the neighbors.

We can mention the case of the departure of the First Prime Minister of the country Ismail Qemali from Esat Pasha Toptani, who formed a second government in Durrës under the pretext of receiving Prince Wied and the religious war of Haxhi Qamili at the same time; one can mention the June Revolution where the assassination of Avni Rustemi was found as Casus Bell, one can mention the counter-revolution of Zog, who regained power with the help of the Serbs in 1925 after 6 months; we can mention the revolt of Fier carried out by the Nolists in the `35s by Riza Cerova. Even after the establishment of the communist dictatorship, every 10-12 years there was Casus Bell to overthrow the dictatorship or to keep the dictatorship afloat, and we can mention the bombing of the Soviet Embassy, ??the fight against gangs that lasted until the '55s and we can continue with the cleanups within the ALP, under various pretexts, the purges that continued until the death of the dictator, the purges they had as "Casus Bell", even the most banal in order to remove the opponents of the Dictator. These are: the secession from the USSR in 1961, the secession from the Warsaw Pact in 1968, the removal of some ministers in 1974, the secession from China in 1978, the assassination of Mehmet Shehu in 1981, the attempt for anti-popular reforms by Ramiz Alia during the last years `80 under the pretext of improving the popular economy.

Ndërsa gjatë viteve të demokracisë, pas demonstratave të studentëve dhe ngjarjeve ne Kavajë e Shkodër, sistemi ndryshoi por njerëzit e PPSH-së mbetën në drejtim të Partive të reja të formuara dhe për shkak të keqdrejtimit ndodhën shkrirja e firmave piramidale dhe rënia e shtetit në `97, grushti i shtetit në `98 pas vrasjes së Azem Hajdarit, ngjarja e Gërdecit në 2007` dhe përpjekjet për mbulimin e ngjarjes, vrasja e 4 qytetarëve në janar 2011, dhe dalja nga parlamenti e Opozitës në 2018.

Të gjitha të shoqëruara nga “Casus Bell-e” specifike, ose siç mund të quhen në shqip pretekste, për të përfituar një palë mbi një palë tjetër.

Nëse këto momente të ndërlikuara i shkaktuan Shqipërisë shumë pengesa me pasoja zgjatjen e tranzicionit dhe mbajtjen e destabilizuar të Shqipërisë, konfliktet politike të ashpra vazhdojnë t’i shkaktojnë vendit përsëri probleme duke vënë në dyshim progresin e Shqipërisë madje dhe duke krijuar dyshime nëse qeverisjet dhe politikanët shqiptarë janë vërtet të interesuar në stabilitetin ekonomiko -politik të Shqipërisë apo jo. Interesant është fakti se, menjëherë pas tërmetit të vitit 2019 dhe pandemisë, problemet e Shqipërisë krahas gjendjes së emergjencës që krijuan këto dy fatkeqësi natyrore, i u shtuan edhe konspiracionistët.

 Shkaku i daljes së konspiracionistëve shqiptarë me teoritë e tyre të konspiracionit nuk janë gjë tjetër veçse një mënyrë tjetër për ta mbajtur vendin jo të stabilizuar dhe aspak të qetë, qoftë nga ana sociale, qoftë nga ajo politike.

Mesa duket taktika për të mbajtur Shqipërinë në gjendje jo normale ka ndryshuar. Përse ka ndryshuar nga përpjekjet e menjëhershme për të shkaktuar konflikte politike me sajesa nga më të ndryshmet?

Sepse taktikat e konflikteve të ashpra dhe të dhunshme gjatë këtyre tetë viteve të fundit për të larguar mazhorancën qeverisëse të majtë nuk dhanë rezultat, madje duke dështuar në mënyrë spektakolare me bojkotin e parlamentit të ideuar nga `Demoni` i demokracisë, që sot është i shpallur non- gratta, por se nuk ka hequr dorë nga përpjekjet për të shpëtuar kokën e vet.

Konspiracionistët shqiptarë, ndoshta edhe të orientuar nga fqinjët, të cilëve u intereson një Shqipëri e dobët, kanë hedhur në tregun e gjerë të medies teori konspirative, pesimiste dhe depresive për popullatën shqiptare. Teori që kanë në fund të fundit një sfond të fshehtë:- Mbajtjen e Shqipërisë në gjendje fluide, ose `as mish as peshk` , pra duke kërkuar ti japin popullsisë shqiptare mesazhin se Shqipëria nuk ka të ardhme, që Shqipëria nuk bëhet.

Teoritë konspirative në Gjermani p. sh. , i quajnë edhe teori komploti. Këtë taktikë të re të veçantë të mbështetur në teoritë konspirative të çipeve që janë të këtyre përmasave, si:

-mos bëni vaksinat se kanë çip, dhe se kërkohet që të pakësohet popullata botërore (pra edhe këtu) duke vrarë moshat e vjetra???!!!

Miliarderi Soros ka dëmtuar Shqipërinë sepse ka financuar njerëz që po i bëjnë dëm Shqipërisë.

Partitë dhe grupimet e djathta perëndimore, pjesë e të cilave duhet të jetë dhe opozita shqiptare kanë nxjerrë teoritë konspirative se një grup anonim në SHBA me siglën `Q` apo `Qanon`, se Trump do të shkatërrojë veprimet e gabuara të Klintonit dhe Obamës dhe të Bidenit për nxitjen e demokracisë në vendet e botës së tretë dhe të botës islame.

Ideja e konspiracionistëve shqiptarë që përmendin teori konspirative të tilla është të shpëtojnë `demonin shqiptar të demokracisë` dhe nxjerrjen e Shqipërisë nga rruga e ligjit, dhe lënia e këtij vendi në pesë anarkitë e Fan Nolit që kanë ndjekur Shqipërinë këto 30 vite.

Se Shqipëria nuk ja vlen të zbatojë projektin `Ballkan i Hapur` apo `Projektin e Berlinit` sepse dëmtohet Kosova, apo sepse SHBA dhe Rama do të shkëmbejë territore Serbi-Kosovë.

Apo teoritë konspirative të `Të urtëve të Solomonit` apo të alienëve të cilat turbullojnë më shumë se sa janë kuriozitete për popullatën shqiptare,

se Shqipëria ka një varfëri ekstreme sikur të jetë Zimbabve apo Afganistani, duke dhënë shifra jo të sakte dhe opsione idiote për zhvillimin e ekonomisë, me qëllim që popullata të ngrihet në protesta kundër qeverisjes.

Changing the political tactics of the opposition and neighboring anti-Albanian political groups, from the findings of "Casus Belli", to conspiracy theories, aimed at defending the Demon of Democracy, opposing vetting, overthrowing a legitimate government that won the election (according to them with vote buying), is a new moment in the Albanian political war where the opposition has suffered a deep rift due to the Demon of democracy who seeks to save himself by trying to regain control of the DP, and prevent vetting to save himself and his associates who have become rich over the years through lawlessness and massive corruption which has affected every part of the economy.