BREAKING NEWS

SPAK seizes the assets of Adriatik Llalla, comes the strong warning from Yuri Kim

SPAK seizes the assets of Adriatik Llalla, comes the strong warning from Yuri
x

Opinion / Editorial

A big laugh when the prime minister passes, is the miracle of democracy!

A big laugh when the prime minister passes, is the miracle of democracy!

In the Shkodra bazaar, not long after the 1930s, a certain Mazllum aga was appointed commander. In fact, he called himself aga, (aga) because to be from a place very far from Shkodra, unknown and without any importance and coincidence (of friends) had brought him as a gendarme commander in the bazaar of Shkodra. It is the largest market in the Albanian and regional territories of the time with 1100 stores, six banks and 11 large wholesale warehouses. Mazllum aga was a kapadai, a speaker and with a dialect that was not understood in Shkodra. The vain and arrogant Capadins in the traditional city do not tolerate them, but at first scoff. One Sunday, the bazaar, full of citizens and villagers around Shkodra, Mazllum aga had found days to give speeches and with the two gendarmes behind him had taken a "trial" funnel, who used tellall and was giving you orders - orders to shopkeepers according to his mind. Once upon a time a hajhahaaaa was heard from a mejhane, just as loud as it sparked the spread of the voice from the trial of Mazllum aga gendarme. Everyone turned their heads and Mazllumi himself remained bad. Because after three seconds of silence, all the gas in the market burst. Mazllo agai orders the gendarmes who started looking in the smoke any victim to arrest him because the word of Mazllum aga the bazaar gendarme was forbidden. They once found a fakira fakira, a porter who "was always buzagaz" and the gendarmes thought "this laugh" for Mazllum aga's peg. Fukaraja was doing it with his hands and feet, but the gendarmes caught him and tied him up. Two famous tailors of Shkodra, known in the city and the province, once came out of the "gold dugajat", Mr. Filipi and Ragip aga and so rich and dressed in expensive clothes, the gendarmes stop and approach Mazllum aga and after they appear they say to him: Mazllum aga, you have arrested the wrong man, because he did not laugh. How do you know, says the gendarme Mazllum. Listen to Mazllum agë, explain the two rich traders of Shkodra - the one you arrested is dumb, he has no voice, he is "payer", but do not worry too much, "take it because we both laughed" and we are ready with him pay the fine of laughter. Mazllum aga, was an idiot but not until he was caught with two rich people in the Shkodra bazaar and moreover, that they were saying punish us according to the law for laughing out loud. He ended that "game" with that and Mazllumi left the Shkodra bazaar, but later he was transferred to Burrel.

Po i kthehem ditëve të sotme. Ngjarja me ndalimin e një gruaje apo individi çfarëdo që qesh me të madhe kur po flet apo ecën, apo tregon ndonjë gjë Kryeministri, nuk është se ka lidhje kaq shumë me Mazllumin, por në fakt është "mazllumizëm modern.. Edi Rama ka freskuar si ide se "ky popull e ka kuptuar" se nuk i bëjnë asgjë me porosi ose dhe me mllef kur e shajnë Kryeministrin, e akuzojnë për kriminel dhe mafioz apo armik etj etj. Po pra sikundër e akuzon Lulzim Basha. Kryeministrit të Shqipërisë nuk i bën përshtypje kur me nerva, ti e shan mbarë e mbrapsht ( padyshim është shumë keq), por kryeministrit tonë i bën shumë përshtypje kur i presin fjalën dhe kur qeshin kur ai flet. Tashmë ai ka ardhur në ditët kur po e merr vesh, se modeli i tij është për të qeshur pikërisht atë farë "moderniteti" të tij që vlen për Spiropalen dhe Manastirliun apo ato që kaq kanë si "arritje" njerëzore si akuzat pa pudor dhe pa llogaritje të Luluzimit - por për shoqërinë e qeshura është veprimi më i qartë që mund të bëhet për këtë lloj "folkokracie lumpenësh " të quajtur Rilindje. Rama është person që tall dhe fyen, që bën demek humor dhe nganjëherë qesh vetëm ai, me humorin "të stërlodhur e zgjatur" që bën, por pikërisht në delirin e drejtimit të shtetit në groteskun folklorik dhe perfid e pervers të tij, duhet e qeshura për të mos nisur urrejtjen që pastaj prish ekuilibrat njerëzorë dhe shoqërorë në Shqipëri. Tashmë Kryeministri jonë e kupton që njerëzit që e qeshin me të madhe hahahaha... kanë shumë më tepër argument dhe forcë bindëse në publik se Lulzim Basha që ia rrit "pordhët" duke e akuzuar rëndë për të treguar se është medemek kundër tij. Në tragjikomedinë tonë qeverisëse dhe politike, një pjesë e qartë e shoqërisë shqiptare duhet të qeshë me të madhe. E i pari për të cilin duhet qeshur është Edi Rama. Të qeshim delirin politik dhe ekonomik, për delirin pa pluralizëm politik dhe administrues krejtësisht vetëm të një shteti gjysmagjel dhe më folklorikun arrogant që Shqipëria ka pasur ndonjëherë përfshirë dhe shtetin e tillë të Sali Berishës. Ai duhet qeshur kudo që shkon, kudo që flet dhe çfarë do që premton, (jo vetëm ai por dhe sivëllai i tij opozitar Luli) apo inaguron apo dhe prezanton. Duhet qeshur për të mos hyrë në kurthin e tij të ngritur në bashkëpunim me Bashën, të sharjeve të pista politike apo akuzave të mëdha për të cilat justifikojnë demokracinë dhe pluralizmin si Rama dhe Basha. E qeshura për kryeministrin dhe përballë tij, kur ai flet, është një kryevepër demokracie në Shqipëri. Ajo na ka mbetur përveç ditës së votimeve të cilën dhe atë e kanë në dorë të tillë personazhe humori dhe marrëzie politike si ato që kemi sipër kokave si në pozitë dhe opozitë. Një e qeshur e madhe kur kalon kryeministri, është një kryevepër demokracie.