BREAKING NEWS

Will "non grata" be announced soon? Ilir Meta makes the strong statement, reveals the secret plan: Let them do it while I am President! I will pay for the extradition ticket myself, my assets and accounts will be frozen

Will "non grata" be announced soon? Ilir Meta makes the strong
x
BREAKING NEWS

Escobar refused to meet him, Ilir Meta: Forgive me for the modesty, but ...

Escobar refused to meet him, Ilir Meta: Forgive me for the modesty, but ...
x
BREAKING NEWS

President Meta sets the date for the by-elections

President Meta sets the date for the by-elections
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim cracks strong statement, shows whether US will reveal evidence that has sunk Sali Berisha

Yuri Kim cracks strong statement, shows whether US will reveal evidence that has
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim says for the first time: I tell you who gathered them to declare Sali Berisha non grata

Yuri Kim says for the first time: I tell you who gathered them to declare Sali
x
BREAKING NEWS

US shows handcuffs to Sali Berisha, Yuri Kim 'extinguishes all hope': There is evidence! I escaped justice ...

US shows handcuffs to Sali Berisha, Yuri Kim 'extinguishes all hope':
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim makes strong warning: Those in power, if held accountable should…

Yuri Kim makes strong warning: Those in power, if held accountable
x
BREAKING NEWS

'Open Balkans', Yuri Kim reveals US stance

'Open Balkans', Yuri Kim reveals US stance
x

Opinion / Editorial

A "flat" alias Sali in Enver's shelter

A "flat" alias Sali in Enver's shelter

Liljana was very fond of the Tropojans of Tirana during that period, so much so that Sokol had made a kind of majordom for them. It was never clear why: Did he miss the man of the Alps from the moment Vita, his mother, had spoken to him about those tall men of Tropoja? Or did she just play with them like "Ladies with Puppies"? Liljana was the most loving woman in Tirana at that time. He later became very close friends with Arshin Xhezon - editor-in-chief of Zëri i Popullit, a yellow-faced man who did not tolerate the advent of democracy and killed himself twice, but survived… But until then he had traveled to Tropoja and had forging very strong friendships with the Tropojans of Tirana. "How is our friend Enver?", They asked her in the city streets and she felt as much as Enver himself.

The very close relationship between Liljana and Sokol was a savior for Sali, just after 1981, when Sali Berisha was placed in the most dangerous position of his life in the Bloc. In the Politburo Block he had put his foot down thanks to another tropojan, dr. Dine Abazi, who pledged his faith before the leadership to accept dr. Berisha in the affairs of the Bloc. Later dr. Dine Abazi, when he heard Sali's name, became angry and embarrassed like a monster. Saliu had worked for him, had taken his place and had plotted a thousand intrigues. Even after "democracy came", Saliu continued to provoke his fellow villager, his classmate and the banker and the man who put him in the Bloc. One day, when Saliu already had a car (because they put him "in charge of democracy"), he sees Dinen on the street and orders the driver to stop them at his feet. Stop, he opens the car window, raises his two fingers and almost catches Dines in the eye. Dr. Dine lifts the bag he was holding in his hand and slaps him in the face as hard as he could. Berisha's bodyguard later said that Dine Abazi had a pistol, but this was not true…

 

At the moment when Saliu felt "before hell" of a scandal in the block, at that moment it came to Liljana who held him "in the hands of God". It was 1981, the Eighth Congress of the Labor Party. For a long time, the top leadership had "inflated" the image of Berisha, they had put him in high tribunes in the queue behind Enver Hoxha, increasing the curiosity of the people "who is this young man"? We journalists, and others around us, had learned that Sali Berisha would be elected candidate of the Party Politburo at the congress. This was so true that the scandal in the Opera House, where Congress was held, brought it all to light.

Ishin orët e fundit, pak para se në tribunën e Kongresit të shpalleshin emrat e anëtarëve të Byrosë Politike dhe të Komitetit Qendror, ku ndodhej edhe emri i Saliut. Dikush i afrohet tribunës dhe nga pas perdes i bën një shenjë Kadri Hazbiut, ministër i Brendshëm. Ishte funksionar nga Ministria e Hazbiut.

-Ka një informacion shumë urgjent, shoku Kadri- tha i ardhuri dhe e tërhoqi ministrin në një dëshmi, teksa po i merrej fryma.

E gjitha ishte rreth Sali Berishës. Në Ministrinë e Brendshme, me rastin e zgjedhjes së Saliut në Byronë Politike, ishte zgjuar dosja e Sigurimit, fashikujt rreth nënës së gruas së Saliut, Milica. Ajo ishte me origjinë serbe, familja e saj kishte qenë aktive në shërbimet sekrete serbe.

Ky ishte informacioni. Por nuk kishte kohë, lista po shpallej, duhej njoftuar Enver Hoxha. Enveri tha se duhej hequr emri, “të zëvendësohet me një tropojan tjetër”. Atëherë Ramiz Alia shpejtoi dhe propozoi emrin e Mehmetit, gazetar në Zërin e Popullit. Mehmetit, teksa ndiqte punimet e kongresit si kronist i gazetës, i vjen dikush “nga aparati” dhe i thotë se e kërkonte Ramizi. E pastaj dëgjoi emrin e tij nga tribuna dhe u zgjodh sekretar i Parë i Rinisë.

Që në atë moment Saliu u bë një “rrodhe” e një tropojani tjetër. Por “ferri” mbetej në bllok. Tani që e mori vesh udhëheqja për lidhjen me Serbinë dhe shërbimet e fshehta, Saliu mund të fluturonte keq. Por Saliu nuk fluturoi kurrë, ai shkeli me këmbë mbi fatet e vendit e të popullit, ia nxiu jetën njeriut, përdori armët e mashtrimit, të gënjeshtrës, të shpifjes, të intrigës, të vrasjes dhe vjedhjes, për të bërë më të keqen. Por kurrë nuk fluturoi e nuk u largua.

… Kësaj here, pas Kongresit të Tetë, lidhjen me bllokun e mbajti përmes Liljanës, Sokolit dhe Mehmetit. Liljana kishte fuqi të mëdha marramendjeje për vjehrrin e saj, Enverin. Por edhe Enveri vetë dhe regjimi i tij, po fundoseshin përditë në duar të degradimit. “Spiranca” e vërtetë e Saliut dhe e djemve tropojanë të Tiranës u bë Enveri, edhe pse Liljana e fillimit vinte aty rrotull strehës së Enverit, pa pushim. Saliu mbeti mjek i bllokut, në shtëpinë e Enverit kishte shpirtin, aty bënte fotografi, lëvdata, rapsodi, dhurata dhe miqësi të afërt. Saliu u kthye në njëfarë ‘Liljana’ në atë strehë; si Saliu edhe Liljana ishin nuse të ardhura në strehën e Enverit.

Por çfarë po ndodhte realisht?

Why was a Serb groom still being held in Bllok Saliu? Why was this "enemy introduced by the Serbian secret service" not being declared, as others had previously declared? From which side was the direction of "oxygen" for Berisha? Oxygen came from the Serbian secret service where Berisha's family members had served towards the Bloc? Or from the Tirana block to Belgrade? Or did Liljana and the boys from Tropoja in Tirana have so much power that they zero in on an entire history of the ALP with the "UDB spies"? How did this man put himself at the helm of the Democratic Party? How did no one tell him to "stop" in his anti-national acts of destroying the country?

… How many dilemmas and question marks depend on this filthy fate that Berisha's connection with Enver and other disgusting people brought us…

(From the book in the process 'Old Trap')