BREAKING NEWS

There is no peace! The earthquake shook Albania, that was the magnitude

There is no peace! The earthquake shook Albania, that was the magnitude
x
BREAKING NEWS

Albanian art in mourning, the famous poet and writer dies suddenly (PHOTO + NAME)

Albanian art in mourning, the famous poet and writer dies suddenly (PHOTO +
x
BREAKING NEWS

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the strong statement: This is why this party must be dissolved

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24 hours in Albania

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24
x
BREAKING NEWS

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir Mediu, Erion Brace explodes in revolt and leaves nothing unsaid: Do not dare anyone to ... (VIDEO)

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir
x
BREAKING NEWS

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does not waste time and makes urgent move, goes against the Special Court against Crime and Corruption and warns

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does
x
BREAKING NEWS

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former minister

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former
x
BREAKING NEWS

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is expected to appear in an urgent conference

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is
x

Opinion / Editorial

The forgotten promises of Albin Kurti

The forgotten promises of Albin Kurti

Days ago a friend of mine asked me to support Prime Minister Albin Kurti in the battle with Vucic and in the political battle against corruption and organized crime. I was telling him, I will support him in all the promises I made while he was in opposition. Which falls, that I will support him in all the promises kept, but not in the forgotten promises!

The state is a big family, and the family is a miniature state

When a careless household god gets into debt to his neighbors, his successor has a moral obligation to repay the debts. But if the debts are taken through an intermediary (guarantor), then the repayment of the debts becomes obligatory (legal). The international obligations in which Kosovo was introduced by the two previous prime ministers, Hashim Thaçi and Isa Mustafa, will be troublesome challenges for the new Prime Minister Albin Kurti! Not to mention the (ethnic) decentralization, through which the enclave from within Kosovo of the Serb minorities took place! When added to this is the empowerment of Serbian churches and monasteries with ex-territoriality with the granting of municipal property, then the result of previous governments turns out to be more than harmful, destructive for the state of Kosovo! Already, when the current ruling parties are in opposition and most of the party leaders (for well-known reasons) are no longer at the helm of the parties, as if we have forgotten their sins and (un) rightly pointed the arrows only at Albin Kurti ! Why? Because, Albin Kurti came to power with great promises and the basic promise against unconditional dialogue with Serbia! But what happened, Albin Kurti entered into a dialogue with Serbia without the condition of mutual recognition, without apology and without compensation, without clarifying the fate of the missing and without the implementation of preliminary agreements by the Serbian state! I am convinced that Prime Minister Albin Kurti does not like to talk about Kosovo's international obligations, but, not to say impossible, it will be very difficult to escape the issue of the Association (Zajednica) in the Brussels dialogue!

Difference in time, but not in content!

This is not a new dialogue as you are saying, Mr. Prime Minister, but it is the same dialogue that you as the opposition have opposed all the above and not only. Only the mediators of this dialogue and you as the new negotiator differ. This is the only essential change!

Pra, dialogu po mbahet në të njëjtin vend (Bruksel), me të njëjtin Vuçiç dhe me të njëjtën Serbi me të cilën dialoguan Thaçi e Mustafa. Tani po dialogoni edhe ju i nderuari kryeministër për të njëjtat tema që (s)’janë pajtuar kryeministrat paraprakë! Siç dihet, ju i nderuari kryeministër Albin Kurti si opozitar e keni kundërshtuar çdo marrëveshje ndërkombëtare për Kosovën, filluar nga ajo e Rambujesë nga e cila u ndëshkua Serbia me bombardimet e NATO-s, e keni kundërshtuar “Pakon e Ahtisarit” mbi të cilën u shpall pavarësia e Kosovës. Me një fjalë, ju si opozitar keni kundërshtuar dhe keni protestuar për gjithçka dhe çdo gjë, për të cilat, sot si kryeministër i vendit po heshtni! Ndërsa sot kur jeni në pushtet po heshtni për enklavat serbe, po heshtni për Manastirin e Deçanit, po heshtni për Demarkacionin, po heshtni për Gjykatën Speciale, po heshtni për simbolet shtetërore, jo vetëm që po heshtni, por po i qëndroni gatitu himnit pa tekst dhe flamurit lara-lara, siç e quanit në të kaluarën flamurin e shtetit që e drejtoni!

Janë këto dhe shumë qëndrime të tjera nga të cilat jeni larguar aq shumë i nderuari kryeministër i vendit tim, saqë njerëzit e rëndomtë me të drejtë kanë filluar të pyesin: A është ky Albin Kurti!?

I nderuari kryeministër i vendit tim, nuk jam nga ata që ju mbështes apo kundërshtoj për inat apo për hatër të Hashim Thaçit dhe Isa Mustafës dhe as nuk jam nga ata që ju mbështesin apo kundërshtojnë për ambicie personale. E kam kundërshtuar për afro 10 vjet rresht koalicionin PDK-LDK në qeverisjen e vendit, sikurse që e kam kundërshtuar binomin Thaçi-Mustafa, binonim më fatkeq që e solli “Zajendicën”, binomi i cili ishte më shumë rrënues sesa ndërtues i shtetit të Kosovës. I kam kundërshtuar aferat e tyre korruptive dhe nepotike. E kam kundërshtuar privatizimin e egër dhe shkatërrues të ekonomisë së vendit, përmes të cilit të fortët e ish-partive në pushtet i përvetësuan (uzurpuan) të gjitha pronat publike dhe shtetërore, gjegjësisht të gjitha ndërmarrjet dhe fabrikat që dikur ishin fitimprurëse dhe bazament i fuqishëm i zhvillimit ekonomik të vendit tonë. Andaj do t’ju mbështes dhe kundërshtoj edhe juve i nderuari kryeministër Albin Kurti për çështje parimore që kanë të bëjnë me interesin e shtetit dhe qytetarëve. Të gjitha kauzat që sot po i heshtni i nderuari kryeministër, përmes tyre u ngritët në karrierë politike. U ngritët në karrierë duke e kundërshtuar çdo formë të dialogut të pabarabartë me Serbinë, pabarazi të cilën tashmë vetë po e përligjni! Kërkoj nga ju i nderuari kryeministër i vendit tim, Albin Kurti, që ta ruani konsistencën e qëndrimeve dhe parimeve politike jo vetëm në raport me Serbinë, por edhe në rrafshin e brendshëm politik, për të mirën e vendit dhe qytetarëve. Po ashtu kërkoj nga ju kryeministër i vendit tim, që të mos bini pre e presioneve dhe shantazheve politike, por edhe as i lëvdatave glorifikuese të mbështetëseve tuaj morbid.

I nderuari kryeministër i vendit tim, në Bruksel nuk keni nevojë ta aktroni heroin dhe as viktimën, por ta mbroni me dinjitet atë që është e mundshme të mbrohet në përputhje me Kushtetutën e vendit dhe ligjet ndërkombëtare. I nderuari kryeministër i vendit tim, ju nuk jeni fajtor dhe as përgjegjës për realitetin e krijuar në veri, por as nuk guxoni të silleni sikur e kemi veriun e lirë! Mjafton ta pyetni secilin qytetar (shqiptar) të pjesës veriore që jeton që 22 vjet refugjat me qera në pjesën jugore të Mitrovicës për ta ndjerë në shpirtin tuaj realitetin e krijuar!

Nëse për juve veriu i vendit është i lirë, për shqiptarët e dëbuar ende nuk është i tillë! Jeni kryeministër i një vendi sovran me legjitimitetin më të lartë qytetarë në Kosovën e pasluftës, kërkoje reciprocitetin për të gjitha temat në dialog me Vuçiçin, pra edhe për kthimin e shqiptarëve në shtëpitë dhe pronat e tyre në pjesën veriore dhe jo vetëm. I nderuari kryeministër i vendit tim, askush nuk ta ndalon të kërkosh të drejtat reciproke (Asociacion) për shqiptarët e Luginës ashtu siç i kërkon presidenti serb Aleksandër Vuçiç për serbët në veriun e vendit tonë!

Only in this way can you return the dialogue with Vuçi në to an equal level and not dealing with conceptual issues CEFTA & SEFTA! Albin, you are an intellectual of caliber, to prove that you are also a politician of the level! Albin to be practical and less rhetorical in the Brussels marathon dialogue!