BREAKING NEWS

Photo/ Survey, who is the favorite and least favorite leader of Albanians

Photo/ Survey, who is the favorite and least favorite leader of Albanians
x
BREAKING NEWS

The release of former deputy Alqi Blako from the cell, reacts strongly Meta: Fatal blow to the justice system, the decision was taken by order of...

The release of former deputy Alqi Blako from the cell, reacts strongly Meta:
x
BREAKING NEWS

The unexpected happened at Sali Berisha's meeting in Gjirokastër: Terri of this government! Democrats turn on take the immediate decision

The unexpected happened at Sali Berisha's meeting in Gjirokastër:
x
BREAKING NEWS

The journalist makes a strong statement: the European Union has punished and penalized Serbia, here's the reason

The journalist makes a strong statement: the European Union has punished and
x
BREAKING NEWS

Cyber ??attacks on Albania, the US takes the drastic decision against Iran! The American representative makes a strong warning: If the aggression is not curbed, it will...

Cyber ??attacks on Albania, the US takes the drastic decision against Iran! The
x
BREAKING NEWS

DP submits the draft law in the Assembly: To automatically prohibit the awarding of tenders for...

DP submits the draft law in the Assembly: To automatically prohibit the awarding
x
BREAKING NEWS

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many cases there have been in the last 24 hours

COVID-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

Paloka makes serious accusations: Blako was released, why are Rama and Yuri Kim silent?! Here's the deal...

Paloka makes serious accusations: Blako was released, why are Rama and Yuri Kim
x

Opinion / Editorial

President for Albania, not for the Party!

President for Albania, not for the Party!

We are in the season when the new president of the Republic will be elected. Eighth in line waiting to receive the presidency keys. Although the president in our country, as a parliamentary republic, has limited powers and is elected by the assembly according to the constitution, as the head of state is required to meet a number of conditions. Have outstanding qualities, moral, ethical, human. First to be the guarantor of the constitution and national unity. In short be on the sides. Peaceful. With integrity. Balanced. Cautious. Of course we do not expect to be superhuman. To be truly impartial and unobtrusive by anyone. dignified, impartial, popular, truly dignified representative, statesman, non-blackmailed by anyone. Today, every adult citizen of this country knows each of the presidents who have been in charge of the state for five years. And based on performance, work, dedication, line of conduct in reference to the constitution puts the name it deserves and the grade it deserves. The people give revenge to each of them even more the head of their state. On these bases the evaluation raises on the pedestal only what it deserves. He leaves aside those who have not represented him with dignity. He also forgets the names and remembers them. Presidenti gaztor. President of the decorations. Of the party. I ianteve. The role of the president of the republic as the most important figure in the hierarchy of power in the Republic of Albania is important. This is the reason why today, on the eve of the election of the new president, it is widely discussed between the political factors, the position and the opposition and the civil society. facade. In the end, a prominent politician was elected president. The basic criterion has been partisanship. Main quality? Convinced of the party chairman. Unfortunately, whenever the PD has been in the majority, the president has been elected the party's most political man. A figure who has held important positions in the party and government. We remember here how Mr. Topi, Nishani and finally Meta were elected, who is in the last months of his mandate. Even when any of the elected president from PD wanted to show some independence from the party and the policies of the majority, as was the case with Bamir Topi, he was declared a breadwinner, isolated and thrown out of the party as disobedient. How are the debates today about who will be the next president and are the negotiations between the political parties in the right direction? How sincere are the messages that politicians spread from the tribunes of the parties on the figure of the new president? 

A janë konstruktive debatet që zhvillohen për të shkuar drejt përzgjedhjes së një figure me të vërtetë model siç do ta  donin shqiptarët? Apo edhe në këtë përzgjedhje të vitit 2022 do sundoj kërkesa për president nga politika, një garant për partinë dhe jo personalitet që të vërë mbi gjithëcka interesin për Shqipërinë? Me sa duket partitë në opozitë, veçanërisht pjesa e PD që përfaqëson Komisionin e Rithemelimit nuk kanë asnjë interes për një figurë vërtetë përfaqësuese,misionar me integritet të lartë, garant i kushtetutës, përbashkues, me moral e dinjitet të pacënueshëm. Më shumë se një president mbi palët, Komisioni i Rithemelimit kërkon ta shndërroj këtë fazë përzgjedhje në betejën e radhës me pjesën zyrtare të PD me kryetarin në detyrë Enkelejd Alibeajn dhe mazhorancën për ta vënë atë në cep të ringut dhe t`i diktoj kushtin se nuk ka negociata për president konsensual. Se konsensusi është vetëm pranimi i kandidatit të propozuar prej tyre. Ky gjykim është shprehur me forcë nga deputeti  Luçiano Boci i cili flet në emër të Komisionit të Rithemelimit. Konsesus për Boçin është vetëm pranimi i kandidatit nga radhët e rithemeluesve, marrja si aksiomë e propozimit të tyre. Në se nuk pranohet ky ultimatum nuk ka marrëveshje as diskutime dhe konsensusi është i pamundur. Vënia e kushteve taksative nga foltoristët nuk ka synim thjesht imponimin ndaj mazhorancës të pranoj me doemos kadidatin e propozuar prej tyre dhe vetëm imponimin e partisë socialiste të nënshtrohet ultimatumit dhe kushtit të foltoristëve. Synimi është që në zgjedhjen e  presidentit të ri të Republikës të jenë palë vetëm mbështetësit e Berishës.Aq më tepër sot kur mbajnë në dorë vendimin e gjyktës që i njeh si parti legjitime edhe pse vendim i atakueshëm dhe i denoncuar nga PD. Qëllimi final i foltoristëve është të  mënjanohet pjesa zyrtare që drejtohet nga kryetari në detyrë, EnkejledAlibeaj në negociata. Të bëhen të pavlefshme negociatat dhe të mos njihen grupet negociatore të ngritura nga PD zyrtare e cila është e papranuehsme nga foltoristët. Në se do ketë negociata, atherë, Balla, Gjiknuri dhe Spiropali, mandatuar nga PS nuk duhet të merren me Alibeajn se ai është i shkarkuar dhe pa asnjë funksion sipas rithemeluesve. Negociatorët e pranueshëm duhet të jenë vetëm nga foltoristët e Berishës. Shkurt negociatat mund të zhvillohen vetëm me komisionin e rithemelimit pra të mos njihet asnjë PD tjetër pasi sipas tyre ata janë të shkarkuar, shkurt nul volta, siç i cilëson në çdo dalje publike Sali Berisha. Meqënse është momenti i zgjedhjes së presidentit dhe Basha ka dhënë dorheqjen nga PD pas humbjes në zgjedhjet e pushtetit lokal në gjashtë mars, ku “Kualicioni i Lirisë”, nënkupto foltoristët edhe pse në distancë të thellë nga vendi i parë në pesë prej bashkive dhe fitore në minorancë në Shkodër, po e përdor zgjedhjen e presidentit të ri si diversion kundër Lulzim Bashës për të formuar opinionin se Basha do të jetë kandidati i Ramës për president . Askush nuk e di se cili do jetë emri i ri i presidentit që do ulet në kolltukun presidencial. Kjo e drejt nuk i mohohet as Bashës. Po qëllimi i Berishës është ta stigmatizoj edhe më tej Bashën në sytë e mbështetësve,  duke çimentuar idenë se Basha është në në vijim të pazareve me Ramën edhe pse emri i presidentit të ri do lindi nga negociatat dhe përpjekjet për konsensues sa më të gjerë që të arrihet në një figurë të vlerësuar nga shqiptarët. Rithemeluesit kërkojnë ta kthejnë zgjedhjen e presidnetit në lojë politike me synim shmangien e negociatave dhe mënjanimin e PD, duke e paraqitur atë si të paligjëshme, ilegjitime dhe të shkarkuar me votën e demokratëve në Aier Albania.Jo vetëm kaq. Krahas anashkalimit të PD zyrtare kërkojnë të shfaqen para SHBA për inat të shpalljes non grata si partia legjitime. Loja me Bashën president, është strategjia e ndërtuar nga foltoristët për të mbajtur ndezur luftën me të edhe pas dorëheqjes,duke e larguar sa më shumë, jo vetëm nga presidenca që është thjeshtë një alibi, po së pari si pretedent për tu kthyer në krye të parties në garrën e ardhëshme për zgjedhjen e kryetarit të PD. Për foltoristët të vetmit që kanë tagrin e propozimit të prsidentit të ri,janë vetëm ata dhe askush tjetër. Po ajo që e bënë edhe më të pakuptimt luftën për një president sa më të pranueshëm dhe që duhet të afroj palët është kërkesa dhe kushti në emër të Komisionit të Rithemelimit pasi deputeti Luciano Boci nuk foli në emër të tij, po të foltoristëve. Është  kushti që presidenti i ri të trajtohet si dhuratë për foltoristët.  Të jetë presdient i partisë.Ndryshe as që ka konsues mes palëve. Ose president të pranuar nga foltoristët ose s`ka president tjetër! Nuk ka negociata. Asnjë palë tjetër nuk mund të ketë të drejtën të bëjë negociata! Dhe për këtë vërshojnë argumenta dhe deklarata që joshin foltoristët se demokracia janë numrat, se demokracia është votë, jemi shumica, pala tjetër nuk ekziston,i ka hequr kuvendi i demokratëve se ata nuk përfaqësojnë Partinë Demokratike, janë vetëm numra, figurina, askushi.  Krahas gjithë të tjerave për Komisionin e Rithemelimit, ashtu siç ka ndodhur në tërë historitë e zgjedhjes së presidentëeve në Shqipëri kur kanë qënë në pushtet PD,po edhe në opozitë i kanë mëshuar kërkesasë për një president ti shërbej partisë, të jetë i besuar, të jetë palë,në një kohë kur qytetarët shqiptarë kërkojnë një president që t`u shërbej shqiptarëve dhe Shqipërisë dhe kurrësesi partisë!