BREAKING NEWS

Will Rudina Hajdari run for the head of the DP? The former MP is surprised by the answer

Will Rudina Hajdari run for the head of the DP? The former MP is surprised by
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu makes the scary warning: If the US and the EU withdraw, Kosovo's sovereignty...

Kreshnik Spahiu makes the scary warning: If the US and the EU withdraw,
x
BREAKING NEWS

Tensions in the North of Kosovo/ Democratic MP raises the alarm and explodes the 'bombshell' statement: Russian agents in Nis are being provided with Serbian diplomatic passports

Tensions in the North of Kosovo/ Democratic MP raises the alarm and explodes the
x
BREAKING NEWS

"We have a division between the position and the Albanian opposition"/ Kreshnik Spahiu reveals the strong behind-the-scenes: This is why Rama has chosen Turkey as a partner, while Berisha has Greece?

"We have a division between the position and the Albanian opposition"/
x
BREAKING NEWS

He punched Sali Berisha in the December 6 protest, the expert report on Gerti Shehu ends, here is the unexpected request of the Prosecutor's Office

He punched Sali Berisha in the December 6 protest, the expert report on Gerti
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Vlora, a 64-year-old man is injured with a knife, the police clarify the details

A fight breaks out in Vlora, a 64-year-old man is injured with a knife, the
x
BREAKING NEWS

What is expected to happen on Monday? The security expert explains the scenario for the North of Kosovo

What is expected to happen on Monday? The security expert explains the scenario
x
BREAKING NEWS

Ready for assassination? He was walking armed on the coast of Borshi, the 38-year-old suffered badly

Ready for assassination? He was walking armed on the coast of Borshi, the
x

Opinion / Editorial

The draft law on tax inequality

The draft law on tax inequality

The revised draft law "On income tax" continues to be characterized by a pronounced tax inequality, despite the revisions made. This bill as a spirit does not support, but on the contrary, hits the middle class and the group of professionals. It directly deepens and encourages, through the tax policy it establishes, the departure of experts from the country. You, the government of the Rama sect, take care to emphasize again in the transitional provisions of the law (Article 69.b) the exemption from profit tax of the owners of brand name hotels with 4-5 stars, while the basic layer of society that dictates consumption, the middle layer, leave without any support. You do not withdraw from the application of the progressive tax from 15 to 23% to the self-employed and small business. Recent revisions to the draft do not bring any changes, except for some technical improvements. The bill targets only freelancers. It is contrary to the spirit that a national government should have, to create the stratum and the leading class even in business, to ensure employment, income and development. It is this layer that drives the economy and consumption. It should not be hit, on the contrary, it should be supported, so that it has the opportunity to invest and develop as much as possible. But you are not a national government. Freelance businesses are economic promoters. They should not be treated with tax rates equal to those of corporations, as they cannot compete with them at all. In this way, we will double immigration, why now, after doctors, lawyers, lawyers, accountants and all other free professions will also immigrate to us! The bill, as it stands today, promotes inequality between taxpayers and tax evasion. Associations of jurists and lawyers claim that the draft is unconstitutional, due to unequal tax treatment.

Business associations and free professions, in a block against the draft law

All business associations, such as the American Chamber of Commerce, or associations of free professions, such as IEKA, the Association of Accountants and Financiers of Albania, the National Chamber of Advocacy, the Association of Criminal Lawyers, etc., have expressed their opposition to the government's draft. The American Chamber of Commerce requested a few days ago that this draft law, which is the basis of the tax system, guarantees the promotion of the productivity of the economy and skilled work. In fact, the draft, even the recently improved one, does the opposite. The Institute of Certified Accounting Experts (IEKA) emphasized that their remarks were not taken into consideration. The Ministry of Finance and Economy has not made any changes for free professions, from the variant that was discussed in December 2022. The revised draft law defines two implementation deadlines.

Shtrirja e ligjit tek të vetëpunësuarit e profesioneve të lira, për shumë arsye, do të sjellë efekte negative. Të vetëpunësuarit janë biznese, marrin përsipër rreziqe, nuk kanë të ardhura të fikse dhe të ardhurat e tyre nuk mund të quhen kurrsesi të ardhura nga paga. Projektligji, edhe me ndryshimet, është evaziv. Ai i konsideron njësoj si të vetëpunësuarit, ashtu dhe të punësuarit në sektorin privat apo shtetëror. Klasifikimi është i gabuar. Gjithashtu trajtimi i të vetëpunësuarve me tatim 15% mbi të ardhurat deri në 2,040,000 lekë dhe mbi këtë nivel, 23%, nuk i vë në kushte të barabarta të vetëpunësuarit, profesionet e lira me bizneset e tjera. Një biznes sh.p.k. që mund të fitojë të ardhura deri në 5 milionë lekë paguan 15% tatim mbi fitimin, ndërsa një i vetëpunësuar, për të ardhurat mbi 2,040,000, do të paguajë 23%! Të gjithë jemi dëshmitarë që shumë biznese të vogla hapin dyqane tregtare të çuditshme, që punojnë 6 muaj apo 1 vit dhe më pas mbyllen, rihapen apo mbyllen sërish. Këto lloj biznesesh me xhiro deri në 14 milionë lekë, do ta kenë tatimin zero për 6 vite radhazi , ndërsa të gjitha profesionet e lira duhet të paguajnë tatim 15 apo 23%! Ku qëndron barazia këtu?!

Me projektligjin, sezoni i gjuetisë së shtrigave çelet sërish

Pavarësisht përmirësimeve që i janë bërë projektligjit, praktikisht, tatimi ndaj profesioneve të lira barazohet me tatim fitimin e korporatave. Edhe në draft-ligjin e përmirësuar aktualisht, ashtu si dhe në variantin që do të hynte në fuqi në janar 2023, kjo kategori biznesi barazohet me tatimin mbi fitimin e korporatave, nëse i gjithë fitimi i tyre do të shpërndahej si dividend (15% tatim fitimi + 8% tatim dividenti). Kjo normë tatimi për profesionet e lira është shumë e lartë. Gjithmonë trumbetohet se punë ka, por nuk ka profesionistë. Mirëpo, kur vjen puna tek taksimi, duam t’i detyrojmë profesionistët tanë të lirë, që drejtojnë konsumin në vend, që të paguajnë aq sa paguajnë dhe kolegët europianë. Profesionet e lira kanë filluar të formohen në sektorin privat pas viteve 2000. Të gjithë individët që ushtrojnë profesionet e tyre, si të vetëpunësuar, janë ata që kanë kaluar periudhën e gjatë të tranzicionit, si edhe shteti ynë shqiptar. Pak komunizëm, pak demokraci, liberalizim dhe globalizim te tregjeve. Janë formuar dhe ngritur profesionalisht, pa pasur mbështetjen e një shteti të brishtë, siç është Shqipëria. Sot, këta profesionistë kërkojnë të institucionalizohen dhe përparësitë e tyre t’i kthejnë në vlera konkurruese për ekonominë dhe shoqërinë tonë. Taksimi i tyre, duke harruar premtimin 10-vjeçar të qeverisë, sjell deformim të strukturës së biznesit të vogël. Sezoni i gjuetisë së shtrigave për biznesin e profesioneve të lira duket se u çel sërish. Trajtimi ndryshe në tatim i profesioneve të lira, bëhet në një kohë kur Shqipërisë, çdo vit i ikin mijëra intelektualë e profesionistë në tregjet europiane te punes, si në Gjermani, Britani të Madhe, etj, por edhe në Kanada e SHBA. Ngjan më tepër si një luftë klasash, e cila po na mban ende të lidhur e nuk po shkëputemi nga ky realitet i shëmtuar i një të kaluare të turpshme. Profesionistët e lirë e përfaqësojnë po aq denjësisht Shqipërinë sa shoqëritë e programeve softuerike, që paguajnë 5%, po aq sa investitorët strategjikë me subvencione e taksim zero, agrobizneset e bujtinat, apo industria automotive e trajtuar me 5% tatim mbi fitimin.

Projektligj që ushqen evazionin fiskal

Taksimi i të ardhurave të të vetëpunësuarve do të nxisë informalitetin, duke rritur nivelin e ekonomisë gri. Problemi kryesor tek ne nuk janë politikat fiskale apo barra tatimore, por administrimi tatimor. Ryshfeti, klientelizmi dhe mungesa e ekspertizës në të gjithë vertikalitetin e piramidës tatimore, janë ato që e deformojnë sistemin, duke e shndërruar në mos-funksional. Drafti qeveritar ka devijime të rënda. Me të, tatohet 8% kapitali dhe taksohet në nivele të papërfillshme ose 0% prona, pra pronarët e trojeve dhe të ndërtesave. Kur duhet të ndodhë e kundërta, nëse pretendojmë të ngrejmë një sistem të barazisë shoqërore dhe të kontributit më shumë të atij që fiton më shumë. Një tjetër paradoks i projektligjit është se taton punën(pagat) me 23% dhe profesionet (kontabilistë, juristë, arkitektë, etj., sipas një liste jotransparente) me 15%, kurse, nga ana tjetër, tatohen 0% një kategori klienteliste dhe me risk të lartë të pastrimit të parave, si ndërtimet në turizëm, hoteleritë, etj. Drafti qeveritar ul shumën e të ardhurave që detyron një subjekt të deklarojë, nga 2 milionë lekë që është aktualisht në 1,5 milionë lekë. Ai detyron të deklarojnë të gjithë ata persona që realizojnë mbi 50 mijë lekë të ardhura në vit, të ndryshme nga paga. Ky nivel kaq i ulët, edhe pse rrit numrin e individëve që deklarojnë, nga ana tjetër shton oreksin dhe prirjen për transaksione informale. Nga ana tjetër, zbritja e 30% të shpenzimeve të supozuara për një person fizik i vetëpunësuar që ofron shërbime, me qarkullim vjetor deri në 10,000,000 lekë, do të çonte në mosdeklarimin e plotë. Ofrohet e gjere mundësia e përfitimeve financiare me para nën dorë, për të ulur pagesën e të ardhurave të tatueshme, të mbetura pas zbritjes së shpenzimeve. Projektligji jep përcaktimin se personat juridikë që ofrojnë shërbime profesionale do të tatohen me tatim mbi të ardhurat personale, me kriter sipas natyrës së biznesit. Nga pikëpamja e administrimit tatimor, ky përcaktim paraqitet tejet shqetësues, pasi lë hapësira të gjera për interpretime dhe i ekspozon profesionet e lira ndaj sjelljeve arbitrare të administratës tatimore. Shqetësimi tjetër për kontabilistët është edhe vendosja e një regjimi i veçantë tek të vetëpunësuarit, siç është zbritja e shpenzimeve te biznesi i vogël nga 30 deri në 90%. Kjo është e gabuar për disa arsye. Së pari nuk specifikohet ndarja e shpenzimeve për bizneset që kryejnë aktivitet të përzier. Së dyti, vlerësohet si masë negative, pasi bie në kundërshtim me ligjin ekzistues të kontabilitetit që përcakton kufijtë e mikrobizneseve deri te bizneset e mëdha dhe detyrimin për deklarimin e bizneseve me xhiro mbi 5 milionë lekë. Duke i hequr nga detyrimi për të mbajtur shpenzime, krijohet mundësia për mosdorëzimin e deklaratave tatimore për bizneset me xhiro nga 5 deri në 10 milionë lekë. Kjo do të krijojë probleme edhe tek bizneset e mëdha, të cilat nuk do të pranojnë të lëshojnë fatura. Nga ana tjetër, kjo do të rrisë presionin e bizneseve për mosdeklarimin e të ardhurave, për të mbetur brenda këtij kufiri. Kjo masë duket si lehtësi për biznesin e vogël, por nuk është e tillë dhe do të ketë pasoja negative me rritjen e informalitetit në ekonomi.