BREAKING NEWS

Ministry of Health informs on the epidemiological situation in the country: One victim in the last 24 hours, here are how many infections have been registered

Ministry of Health informs on the epidemiological situation in the country: One
x
BREAKING NEWS

"Rama's private plane", Basha publishes the photo and reveals the dizzying price it costs

"Rama's private plane", Basha publishes the photo and reveals
x
BREAKING NEWS

He punches the policemen of "Shqiponjave" without mercy / The son of the well-known Albanian humorist is arrested. The event unfolds

He punches the policemen of "Shqiponjave" without mercy / The son of
x
BREAKING NEWS

New KED members elected for 2022, Ambassador Yuri Kim reacts and gives a strong message

New KED members elected for 2022, Ambassador Yuri Kim reacts and gives a strong
x
BREAKING NEWS

Expected cyclone? It is coming from the north! Map, all the cities that will face massive rainfall and lightning over the weekend. Here is when the worst is expected

Expected cyclone? It is coming from the north! Map, all the cities that will
x
BREAKING NEWS

Sad news! He fought for a month with the dangerous virus, the director of this gymnasium in Albania dies (NAME)

Sad news! He fought for a month with the dangerous virus, the director of this
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha prepares for riots, mobilizes his people to start protests after December 11, rallies in front of the Prime Minister and the PD headquarters

Sali Berisha prepares for riots, mobilizes his people to start protests after
x
BREAKING NEWS

Berisha receives bad signals, the prosecution under pressure from the Americans for his arrest, the embassy duo pays a flash visit to the PD headquarters

Berisha receives bad signals, the prosecution under pressure from the Americans
x

Opinion / Editorial

Counting of votes and a letter to the former OSCE Ambassador

Counting of votes and a letter to the former OSCE Ambassador

-This letter is current even after 20 years, seeing the results of the recount of the votes of April 25-

Open letter addressed to the Ambassador of the OSCE Office in Tirana, Mr. Gert Ahrens

Dear Mr. Ambassador!

The reason for addressing you through this letter was your interview, which I read carefully published in the daily newspaper "Albania" on August 17. Before starting your interview well, you are in a hurry to declare: (excuse me for quoting you) “The general election climate was quite positive. "I can also say that the attitudes of politicians towards each other have been good."

Mr. Ambassador! Do you honestly think you are telling the truth? Are you at least calm before God about what you declare? Talk about a positive climate at a time when young and old in Albania know very well that on June 24, 2001 and onwards, parliamentary elections were not held through fair, free and fair voting, but theft and manipulation of the citizens' vote. , through the state, law, police and secret services, the Central Election Commission, the Constitutional Court, etc. This shameful act was even carried out openly in the eyes of ODHIR international observers who correctly stated in their press conference what they had seen with their own eyes during the monitoring.

Mr. Ambassador, I am addressing you as a citizen.

I am insulted and humiliated by a group of "senior leaders" who usurped power by force in March '97, who once again organized on June 24, 2001 and carried out before you, the massive manipulation of theft and of abuse of free vote. Have you ever been robbed of something? Even the wallet with money. It is natural that anyone would get upset, revolt and curse the thief. But have you ever been robbed of your opinion? Dear Sir. On election day, he sees citizens leaving their homes and heading to polling stations. In any case holding the elderly mother or veteran or nationalist father by the arm. They come after a long debate, for days and weeks, and in some cases even months in their homes, about who they will vote for. With the pencil they do not put an insignificant scribble on the ballot paper, but put their opinion. But, finally what happened to them on June 24? They stole the thought. To turn you into nothing, into a robot, into a thoughtless being. People were deprived of the right to be called people. (Even those who like the result are confused and do not rejoice in the "victory"). The "group" has turned the stolen opinion of the citizens through paid maids into a monopoly of only a "group of senior leaders". Isn't this a dirty job, Mr. Ambassador? I do not know if it is your duty to at least respect the rights and freedoms of the individual? However, for an active diplomat who is already well acquainted with the situation in this country, it is somewhat unbelievable to declare a positive climate in the June 24, 2001 parliamentary elections.

Zoti ambasador po ju drejtohem edhe si artist. Mbasi kam shërbyer në profesionin e Aktorit plot 17 vite të jetës sime në teatër, televizion dhe kinema. Ndjej dhimbje kur shoh kolegët se si vuajnë në dëshpërim se ende nuk po arrijnë atë për të cilën luftuan dhe ëndërruan, (të paktën demokracinë mbasi nuk bëhet fjalë për ekonominë), kur lexoj në shtyp deklarimet e tyre, kur shoh se si përpiqen që t’i përdori “grupi” për interesat e tyre. Tani u duhet edhe atyre së bashku me mua dhe të gjithë qytetarët e tjerë të këtij vendi sovran të presin dy muaj që të mbarojë kllouniada zgjedhore, spektakli më i ri i kësaj fundvere të nxehtë i realizuar nga “grupi” i akuzuar për korrupsion, trafik droge e prostitucioni. Por, na duhet të presim edhe raportin përfundimtar të monitoruesve të bashkësisë ndërkombëtare, të cilët sipas jush, do t’i vënë vulën nëse “grupi” i ka vjedhur mendimin votuesve apo jo. Ja si shpreheni ju ambasador në intervistë: Sugjerimet e misionit vëzhgues do të jenë si të thuash Bibla për ato që duhet të përmirësohen në të ardhmen. Kështu që qytetarët e këtij vendi duhet që të mendohen mirë për atë që mund të mendojnë mbasi ju ambasador thoni se ky raport është i detyrueshëm. “O moj Shqipni e mjera Shqipni kush te ka qite me krye n’hi”. Më fal zoti ambasador që mu kujtuan këto vargje të një poeti te madh shqiptar, por sigurisht që nuk ju takojnë ju këto vargje.

Tani po ju them edhe dy mendime si politikan zoti ambasador. Procesin zgjedhor e keni ndjekur intensivisht dhe keni marrë pjesë aktive ju dhe stafi që drejtoni në hartimin e Kodit Zgjedhor, madje në disa raste keni vendosur edhe veton nëpërmjet nëpunësve tuaj për të mos ndryshuar asgjë nga Kodi Zgjedhor edhe pse partitë e kërkonin me këmbëngulje një gjë të tille dhe, kur ju shoh të deklaroni tani në fund të zgjedhjeve se “sistemi elektoral ekzistues është i komplikuar” më bën të besoj edhe më shumë se edhe ju jeni pjesë e përgjegjësisë. Ashtu siç nuk mund t’i shmangeni përgjegjësisë edhe për mos respektimin e Kodit Zgjedhor nga ana e qeverisë shqiptare dhe Komisionit Qendror të Zgjedhjeve. Legjitimiteti i këtyre zgjedhjeve nga ana e bashkësisë ndërkombëtare (nëse fatkeqësisht do të ndodhte) nëpërmjet raportit përfundimtar të përgatitur nga misioni i vëzhguesve do të përbënte një precedent vështirësisht të shërueshëm për shoqërinë shqiptare dhe do të ishte për të disatën herë radhazi legjitimiteti i proceseve të manipuluara të zgjedhjeve. Kjo do ta çonte në rrugë mjaft të vështira demokracinë në vendin tonë. Kërma nuk mbulohet me leckë se qelbet më shumë dhe era e saj i shqetëson të gjithë qofshin afër apo larg. Intervistën tuaj e mbyllni me fjalët: “ …Parlamenti është zgjedhur nga populli. Unë shpresoj se në fund rezultati i zgjedhjeve do të reflektojë atë që ka dashur populli”. Ju zoti ambasador e ngarkoni veten me shumë përgjegjësi kur merrni përsipër që të flisni në emër të popullit shqiptar. E nëse ju pëlqen që ta merrnit këtë iniciativë më lejoni t’ju jap një këshillë, që të jeni shumë i drejtë dhe i ndershëm në konkluzionin tuaj për zgjedhjet e 24 qershorit se, nëse askush këtu në Shqipëri, do të jetë zoti që do t’ju gjykoje për qëndrimet dhe veprimet tuaja ndaj këtij populli që është mësuar të besojë vargjet e poetit të madh për vendin e tij se “shkon bota sypri me kambë e shklet e një fjalë të ambël kerkush s’ja flet”. Zoti Ambasador! Unë i vlerësoj shumë ata qytetarë, të cilët punojnë sikur do të jetojnë gjithmonë dhe flasin sikur janë duke vdekë.

With much respect to you and your work.

Tirana, October 21, 2001, Zef Bushati Chairman of PDK