BREAKING NEWS

There is no peace! The earthquake shook Albania, that was the magnitude

There is no peace! The earthquake shook Albania, that was the magnitude
x
BREAKING NEWS

Albanian art in mourning, the famous poet and writer dies suddenly (PHOTO + NAME)

Albanian art in mourning, the famous poet and writer dies suddenly (PHOTO +
x
BREAKING NEWS

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the strong statement: This is why this party must be dissolved

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24 hours in Albania

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24
x
BREAKING NEWS

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir Mediu, Erion Brace explodes in revolt and leaves nothing unsaid: Do not dare anyone to ... (VIDEO)

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir
x
BREAKING NEWS

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does not waste time and makes urgent move, goes against the Special Court against Crime and Corruption and warns

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does
x
BREAKING NEWS

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former minister

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former
x
BREAKING NEWS

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is expected to appear in an urgent conference

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is
x

Opinion / Editorial

"Rewriting history" can not erase the traces of betrayal!

"Rewriting history" can not erase the traces of betrayal!

Many blacks came to our beloved Albania after March 22, 1992, when the Democratic Party (?!) Came to power with its leader Sali Berisha. These blacks really started with the collapse of the sacred symbols of the Anti-Fascist National Liberation War and with the destruction of factories, plants and other magnificent works, erected in the second half of the twentieth century with the sweat and blood of our people, but continued in the fields others. They continued with monstrous crimes, which are coming to light now that the US State Department declared "non grata", the inspirer of these blacks - Sali Berisha. It was during those years that I started writing the book "Anti-Communism or Anti-Albanianism", which I published in 2004. Right after these blacks, In Albania, the voice of the anti-communist owls was heard for the "rewriting of the history of Albania", because what was written in the years of socialism is politicized. (?!) Against these rumors, in 2016, I published the book "When history is rewritten" with the subtitle "Come out with light and captivity". It is no coincidence that I found such a title. This was imposed on me by the article of Agron P. Meçaj, published in the newspaper "Ndryshe" with the title "Are we so Albanian" (?!). That he, as a proponent of the request for "rewriting the history of Albania" (?!), Referring to the text of the history of Albania, written in the years of socialism, asked the dizzying question "Are we so Albanian" (?!) How presents the history of the second half of the twentieth century. (?!) Here it is lately, When our Academy of Sciences has announced the initiative for the drafting of a new text of the History of Albania, "a different history" (?!), as they say, there are others who seek not only the "rewriting of the history of Albania", but even its "correction". (?!) Among them appeared these days the ardent apologist of "Balli Kombëtar" Uran Butka with the article entitled "Historical Irresponsibility", published in the newspaper "Panorama" on 27 and 28 May. To hide the traces of betrayal of this organization, which became ashamed by cooperating, together with the Zogists, with the Italian and German fascist occupiers, as well as to tarnish the bright pages of the history of Albania of the second half of the XX century, Uranus argues with historians Pascal Milo and Pellumb Xhufi. Trying to protect the head of this treacherous organization, Mithat Frashëri, Uranus starts the controversy with the historian Paskal Milo, writing that he was wrong when he claimed that on May 1-3, 1944, Mit`hat Frashëri “met Napoleon Zerva, one of the main people responsible for the extermination of the Cham population. The chairman of the National Front sat down with him to cooperate during the war ". That this fact, according to the historian of "Balli Kombëtar", does not constitute a "historical fact". That this "is a political tendency of his, according to the typology of the former communist propaganda, which pre-empted historical personalities to tarnish and annihilate them". The chairman of the National Front has sat down to talk with him to cooperate during the war. That this fact, according to the historian of "Balli Kombëtar", is not a "historical fact". That this "is a political tendency of his, according to the typology of the former communist propaganda, which pre-empted historical personalities to tarnish and annihilate them". The chairman of the National Front has sat down to talk with him to cooperate during the war. That this fact, according to the historian of "Balli Kombëtar", does not constitute a "historical fact". That this "is a political tendency of his, according to the typology of the former communist propaganda, which pre-empted historical personalities to tarnish and annihilate them".

Po ja që Urani edhe pse pohon që kujtimet nuk janë një “fakt historik i mirëfilltë”, sjell, megjithatë, një kujtim tjetër, kur flet për “takime, marrëveshje dhe bashkëpunime” të PKSH “me lëvizjen komuniste greke (EAMELAS), çame”. “Harronte” se këto “takime, marrëveshje dhe bashkëpunime” zhvilloheshin midis dy forcave politike të angazhuara në luftën antifashiste të të dy popujve, kurse takimi i Mit`hat Frashërit me Napolon Zervën kishte të tjera qëllime: Ai ishte një takim që, siç thuhet tekstualisht, u zhvillua “për të bashkëpunuar në kohën e luftës”, pra, për të bashkëpunuar me ato forca që ishin për bashkëpunim me pushtuesit fashistë italianë e gjermanë. Gjithsesi, historiani i “Ballit Kombëtar”, pasi nuk e bindin dëshmitë e historianëve Paskal Milo e Pëllumb Xhufi për shumë të vërteta historike, duhet të rikujtojë pohimet lapidare që sillte Harry Fullc në informacionin që i dërgonte Uashingtonit në shtator të vitit 1944. Se, në atë informacion, duke folur për anëtarët e qeverisë kuislinge, “që i përzinin pikëpamjet e tyre me metodat fashiste dhe nazizmin gjerman”, shton se: “Elementë të këtij grupi janë: bejlerët, pronarët e mëdhenj të tokave në Shqipërinë e Mesme dhe të Jugut: Vërlacët, Vlorat, Libohovat, Vrionët etj. Bajraktarët, dhe kapedanët myslimanë të Matit, Dibrës, Lumës: Dinet, Elezët, Katolikët fashistë të Mirditës, Shkodrës, Dukagjinit: Markagjonajt, Krujat, Bushatët, Çobat, Harapët, elementët ballistë”. Dhe e mbyll këtë informacion me konkluzionin se shumica janë me prirje nazifashiste dhe përfaqësojnë interesat thelbësore më antidemokratike të vendit. (Dokumenti origjinal në arkivin e DASH: A. M. 1211/16/875.01/9-2244). Edhe përrallave ballisto-zogiste se Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare ishte një “luftë civile” ua nxjerr bojën, përveç të tjerëve, edhe Reginald Hibert në librin e tij “Fitorja e hidhur”, ku shpalos një të vërtetë të madhe, kur shkruan: “Ndërsa lufta po shkonte drejt fundit (Lufta Nacionalçlirimtare), PKSH, duke punuar nëpërmjet Lëvizjes Nacionalçlirimtare, qe në gjendje ta bënte veten të vetmen lëvizje efikase të qëndresës në Shqipëri, në një shkallë të madhe për shkak të hezitimeve të nacionalistëve”. (f. 23) Këtë të vërtetë, të cilën nuk mund ta rrëzojnë kurrë ballisto-zogistët, e shpaloste qartë edhe Herman Neuacher, oficer i lartë i Hitlerit, i deleguari qeverisë gjermane në Shqipëri, në vitin 1943. Se ai shprehet qartë: 1. “Forcat nacionaliste… (“Balli Kombëtar”)… nuk do të përbënin rrezik për ne. Për ta, kundërshtarë nr. 1, si në Jugosllavi ashtu dhe Greqi ishin komunistët”. 2. “Çetat e “Ballit Kombëtar” nuk hodhën asnjë pushkë kundër trupave tona”. 3. “Në përkrahje të forcave tona ishte Xhafer Deva dhe Ibrahim Biçaku”. (“Dita”, 14.11.2019)

 Dhe nuk besoj se do të guxojë ndonjë akademik a historian shqiptar, i ngarkuar për “rishkrimin e historisë së Shqipërisë”, që të dalë kundër pohimit lapidar të kryepriftit dhe të historianit shqiptar Fan S. Noli. Se ai fliste jo vetëm për kohën e tij, por edhe për shekujt, kur shkruante: “Ballistët ranë si shahitë të luftës fashiste dhe nuk kanë asnjë shpresë që të ringjallën si lugatë nga ndonjë luftë e afërme reaksionare. Pra mos ua varni torbën dhe u tregoni vendin dhe vendi i tyre është në varret e fashizmës”. (v. 3, f. 379). Po ja që ballisto-zogistët, tani që po flitet për “rishkrimin e historisë së Shqipërisë”, po përpiqen që të nxijnë epokën më me dritë në historinë e kombit shqiptar, krahas epokës Skënderbejane, atë që lidhet me emrin e Komandantit legjendar të Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe udhëheqësin e popullit shqiptar në gjysmën e dytë të shekullit XX-Enver Hoxha. Gjer aty arrin Uran Butka sa t`u kujtojë shqiptarëve mendimin e zi, antihistorik, të historianes Ana Lalaj, e cila, për t`u bërë qefin ballisto-zogistëve të ditëve tona, paska shkruar: “Enveri fytyra më e zezë (?!) gjatë dhe pas luftës ka urdhëruar të vriten njerëz, jo vetëm kundërshtarë politikë, por edhe antifashistë brenda gjirit të lëvizjes NÇ”. (?!) Gjithsesi, kjo historiane do ndjehet e turpëruar kur të kujtojë se historiani i nderuar dhe kryeprifti Fan S. Noli ka shkruar: “Diell i flaktë ishte Guberna Demokratike e Enver Hoxhës, e cila, pa asnjë dyshim, është e fortë edhe brenda edhe jashtë…se, përveç veprave konstruktive, ka mundur të zbatojë reformën agrare me rrënjë dhe ta transformojë Shqipërinë nga një çiflig i bejlerëve, në një tokë të fshatarëve dhe të punëtorëve; …se, për herë të parë në histori të saj, Shqipëria e vogël qëndron ballëpërpjetë dhe di t`ua japë xhevapin gjithë kapadainjve që i bien në qafë”. (v. 3, f. 379). Dhe, nëse kjo historiane e quan “komunist” kryepriftin tonë të paharruar, siç përrallis gjithë skota e antikomunistëve shqiptarë në ditët tona, le të kujtojë se si e kanë vlerësuar Enver Hoxhën, midis shumë të tjerëve edhe dy burra shteti të nderuar të botës kapitaliste: ish-Presidenti i Francës, Sharl Dë Gol dhe ish-Presidenti i SHBA Xhorxh Bush. Se Sharl Dë Gol, i paindoktrinuar nga filozofia marksiste-leniniste, shkruante: a) “Enver Hoxha është lideri më patriot në Europë. Falë luftës, mbrojtjes dhe ndërtimit të Atdheut të tij, ai meriton respekt”. b) Askush më shumë se Enver Hoxha nuk e meriton thënien: “Lavdia shkon tek ai që nuk e kërkon atë”. Edhe ish-Presidenti i SHBA, Xhorxh Bush të njëjtat konsiderata të larta shprehte për Enver Hoxhën, kur shkruante: a). “Për mua Enveri është idhull dhe kam mësuar shumë nga ai se si duhet kombi dhe atdheu. b) Ai… ishte një udhëheqës i madh, që udhëhoqi për 45 vjet dhe zgjoi një popull, duke e rreshtuar midis popujve të emancipuar dhe të zhvilluar”. Dhe pyetja shtrohet: A do të guxojë ndonjë akademik a historian shqiptar, që është ngarkuar për të “rishkruar” historinë e Shqipërisë, t`i përgënjeshtrojë pohimet e këtyre personaliteteve të shquara të botës!? A do guxojë ndonjë nga këta që kanë marrë mbi supe një barrë të rëndë e me përgjegjësi historike, të shkruajë se “Enver Hoxha kishte më shumë të këqija se të mira”, siç ka deklaruar ndonjëri këto ditë, kur po debatohet se si do të “rishkruhet historia e Shqipërisë”?! Se shtrohet pyetja: A do ta citojnë, vallë, akademikët e historianët e ngarkuar për “Rishkrimin e Historisë së Shqipërisë” poetin, dramaturgun dhe burrin e shtetit francez Lamartin, i cili i tregonte botës që “Ky komb e ky popull (shqiptar-shënimi im) nuk mund të merret nëpër këmbë … Kjo është toka e heronjve të të gjitha kohërave… Homeri aty gjeti Akilin, grekët Aleksandrin e Madh, turqit Skënderbeun, të gjithë të të njëjtës racë, të të njëjtit gjak”.