BREAKING NEWS

"He used my father's name to throw stones at Berisha", Erion Braçe gives a strong answer to Remzi Hoxha's son

"He used my father's name to throw stones at Berisha", Erion
x

Opinion / Editorial

The "dead" souls of a heartless investigator

The "dead" souls of a heartless investigator

For a long time now, social networks, newspapers, televisions and even café environments full of masks and without masks, have been confused and badly caught up in discussions about the "Stories" of the previous four decades of the former chief investigator "Qemalchikov". I express myself by drawing parallels with the character of the world-famous poem "Dead Souls" by the Russian writer N. Gogol. In fact the main character of this poem is "Chichikov" who did business with the dead peasants, going from grave to grave and collecting their names for profit, benefiting from a decree of the tsarist government. This is what happens to us with Qemal Lamen. But this one, unlike Chichikov, in order to become even more credible in the public opinion with the offspring of his sick fantasy, he invents, manipulates and plays spectacularly by "shedding light on the truth" kept hidden in the most enigmatic recesses for almost four decades and that the "relentless hero" the most courageous man of the investigation finally dared to make public. The materials of his writings, based on the fact that they deal with and talk about sensational events and happenings of the time, but also on the mystical character that arouses the curiosity of the agents with the collars upwards of their capers, hiding behind the glasses of dark and with a lit cigarette, apparently reading the newspaper, have attracted the attention of public opinion and those who believe in "Qemalchikov", but also those who do not believe.

I do not intend to convince the public that there was or was not a file "Kadare", or whether there was and really existed "coup group" of M. Shehu, K. Hazbi or not! It does not belong to me because this has been a collegial work of its specialized bodies of the time that the author in question makes manipulated fabricated and artificially assembled, at a time when according to him they were not. The author of the book "When the foundations collapsed" chooses as the opposite title of Enver Hoxha's book "When the foundations of the new Albania were laid" that in fact the author Qemalchikov, to justify his "bravery", but also to receive the card innocence ”by those who had once accused him in 1992 of crimes committed by him at the head of the investigative institution, as he now seeks to convince all Albanians that the truth is different for us. That this "silent hero" that Albanians have not known until today is "a fight tooth for tooth" with the dome of the dictatorship, even why Enver Hoxha had ordered them to look at Kadare (for the company he had with his son of Mehmet) this one had given his mind to Enver Hoxha, why not he had advised Enver that with the analysis based on the indisputable truth Kadare should not have been the object of arrest. And Enver listened to Kemal. But it is appropriate to emphasize, that in this case he insinuates because it is not possible. It is not possible, because not only the phone calls but also the conversations with Enver were not recorded and moreover Enver was left alone for only with a 33-year-old aguridë like Qemali of that time without being present and a third, not that Enver scored everything in the meetings he did and if not him, one of his secretaries. This fourfold is a very naive lie of Qemali. In many of his writings to become "persuasive" with his fabrications he takes eyewitnesses of that time, but that all those whom this chief deceiver takes as a touchstone, to prove his writings through conversations and “original and authentic” dialogues. Have you seen, dear readers, that none of them are alive today? Let us assume for a moment that Ismaili had files. Even if there were, a decision has definitely been made by the instances of the party of that time, of course there must be a document which puts under surveillance its activity, as well as a document which gives permission to be monitored. But there is also a logical deduction, which leads to the correct conclusion. The savagery of Ismail Kadare II after the '90s, against that party where he militated, attacked and torpedoed himself, thus coming out against the first Ismail Kadare, before the 90s. This case shows that he really deserved to be followed. Ismaili, both in his works and in his attitudes, has been characterized by great fluctuations, which we call "a man without an ass". So he has manifested his hypocritical attitude since the organs of the party and the government of that time where he also in a way became part of the sublime nomenclature. Hypocrisy is a habit that is fought and criticized, but it is not punishable by law, because if it were so, the first to be punished would be Lame himself. But why would it be Lamja? Because if this chief investigator was not convinced in the hostile activity of M. Shehu, K. Hazbi & Why did he not do the same action as with Kadare where he reported to Enver that the real enemy is Ramiz Alia and not Kadri Hazbiu and demanded the release of Fiqirt as he asked Kadare to dismiss the case? When Enver took into consideration and listened to Qemali's advice, does it mean that Enver was reasonable and consequently how could he not listen to Kadriu Fçorri, Mihallqin Llambi and Fiqirt, whom he had a work and war partner with? Was Qemali afraid that he would not become a Turkish head in their place? The question arises why for Ismail (who is alive) he did it and for Kadri he failed to do this to "save" him. If he was convinced that there was no coup group then he and his colleagues should be put on the dock for fraud, manipulation of evidence, threats and violence by forcing them to "admit guilt" in exchange for family facilities, etc. etc. Is this conclusion that there was no coup group just his conclusion or that of the entire investigative group? If he is the whole investigative group, then the real coup plotters are his investigators, if it is his personal conclusion, is there any witness of that time that "Qemalchikov" talked about as a great concern and how is this possible that we are doing enemies-without having enemies?

(Sa për dijeni e informoj “Qemalicikovin” se vetë ambasadori Ëithers në një emision i ftuar në një nga Tv private, kur drejtuesja e emisionit e pyet se a ishte M.Shehu në shërbimin tuaj, ai në mënyrë lakonike pohon: Po M.Shehu ishte në shërbimin tonë.)                        Dosjet e krimit dhe të veprimtarisë armiqësore nuk i përpunonte hetuesia por Sigurimi i Shtetit. Ka ndonjë rast që Hetuesia e Përgjithshme dhe ajo që është marrë me grupin puçist ta kthente sepse subjekti në fjalë nga hetimet e bëra nuk rezulton armik? Këto a mund të na i thotë z. hetues? Po e supozojmë se kur ishte hall koke (dhe me “kokën nuk bëhet shaka”) e sidomos që t’ia thoshte Enverit, por kur vdiq Enveri pse nuk ja tha këto fakte tronditëse Ramizit?! Nuk i mjaftuan dhe 5-6 vite të reflektonte apo priti sa të vdisnin të gjithë dhe pastaj të bënte “shoë” mediatik, që nuk i dihet se në interes të kujt?! Shkruan e shkruan “Qemaliçikovi” për personazhe që tashmë nuk jetojnë më thjesht merret shpirtërisht me ta. Mendja diabolike e këtij njeriu të sëmurë shkon deri në atë pikë sa që përveç kësaj ai na paska bërë dhe një akt të madh atdhetar duke i ndalur dorën vrastare Ramizit, që të mos hapte zjarr kundër popullit. Flet mavrimadhi Lame, jo vetëm për Ramizin, Rrapin, Simonin, Hekuranin, Nexhmien ngaqë di se nuk jetojnë as fizikisht shpirtërisht, kështu që duke e ditur se nuk ekzistojnë më, nuk e kanë dhe mundësinë ta përgënjeshtrojnë, por ja që “vorba volant - e scripta manent (fjalët fluturojnë e shkruara qëndron).

Problemi është se në kohën e Ramiz Alisë, Qemali na qenka zgjedhur dhe anëtar i KQPPSH. Pse e zgjodhën, mos vallë rastësisht apo për devotshmëri? Nëse nuk ka qenë i devotshëm nuk do ta bënin kryehetues, por ai me të vërtetë ishte i devotshëm, ishte por përkundrejt hipokrizisë së tij, apo bashkëpunëtor i Ramiz Alisë për t’i hapur rrugën tradhtisë, për të shembur socializmin dhe fitoret e popullit shqiptar duke përgatitur tryezën e shkrimit të vet, për të shkruar librin “Kur shkatërroheshin themelet”, libër ky në fakt i veprimtarisë personale të tij. Ky hero i heshtur paska shpëtuar me dhjetra kuadro ushtarakë nga arrestimet dhe falë trimërisë, kurajos dhe zotësisë së tij që ata na paskan shpëtuar!! Personalisht e kam njohur një kuadër të tillë të ndershëm sa ska, punëtor i palodhur dhe njeri me vlera, i cili nuk mund të krahasohet as dhe me mijëra “Çiçikovër” si puna jote. Ai është i thjeshtë si e vërteta, lëviz rrugëve të qytetit pa zhurmë e pa bujë, është një nga ata që ti e ke “shpëtuar” nga arrestimi dhe që përgjigjen ta ka dhënë në editorialin “Dita”.

Ismailit “disident” i interesojnë shumë deklaratat letraro-fantastike të Lames, sepse vërtetojnë para Europës që nuk po ja jep “Nobelin” veprimtarinë antikomuniste të Kadaresë e që atij në këtë rast i shërben si “curriculum vitae”, për t’u thënë europianëve se ja unë nuk jam ai që i kam shërbyer komunizmit, por ka qenë komunizmi ai që më ka përndjekur mua. Por “memuaret” shkrimet dhe librat e sidomos “përleshja” që ka bërë Lame-ja i shërbejnë dhe vetë atij, për të justifikuar para gjermanëve dhe azilin e vet politik. Kështu që do bënte më mirë që në të ardhmen të shkruante nje roman autobiografik me titull “Vetëvrasja e shpirtit, të një njeriu të pashpirt”. Kaq do borgjezia e jo më shumë nga ty ish-ant. i KQPPSH-së që rrezik të ishe dhe sot sikur të ekzistonte socializmi. Do të ishte me siguri sepse i tillë je ti “ujor” kimikat pa ngjyrë që merr formën e çdo lloj ene ku ta hedhësh.