BREAKING NEWS

Rama withdrew the decision to increase the price of energy, ERE comes out with the unexpected announcement

Rama withdrew the decision to increase the price of energy, ERE comes out with
x
BREAKING NEWS

The Democratic Party gives the important announcement, here is what is expected to happen tomorrow

The Democratic Party gives the important announcement, here is what is expected
x
BREAKING NEWS

'1 million euros turnover per day', the journalist uncovers new details from Vis Martinaj's business: There were connections with elements of the underworld throughout Albania, profits increased due to...

'1 million euros turnover per day', the journalist uncovers new
x
BREAKING NEWS

"The Balkans more endangered than ever", Mediu makes the scary warning: We are at "war" with Iran while the government...

"The Balkans more endangered than ever", Mediu makes the scary
x
BREAKING NEWS

The disappearance of the gambling boss, the journalist discovers who is publishing the photos of Vis Martinaj

The disappearance of the gambling boss, the journalist discovers who is
x
BREAKING NEWS

Fantastic! Visa liberalization, Kosovo receives the big news from Greece

Fantastic! Visa liberalization, Kosovo receives the big news from Greece
x
BREAKING NEWS

Applications for admission to the Security Academy are open, here are the criteria to become a police officer

Applications for admission to the Security Academy are open, here are the
x
BREAKING NEWS

The murder of Pjeter Kola in Pukë, accompanied by a woman from Berat, the police's suspicions are revealed

The murder of Pjeter Kola in Pukë, accompanied by a woman from Berat, the
x

Opinion / Editorial

Albania, where are you at lunch, 140 deputies beat you!

Albania, where are you at lunch, 140 deputies beat you!

 -when math speaks, maybe politics is disarmed-

The Albanian parliament, since 28 years until today, has 140 deputies. Today's Albania has two million and eight hundred thousand inhabitants. It turns out that approximately for every 20,000 people we have a member of parliament, who, without exaggerating, even without putting them all in one bag, is actually a kind of millionaire who is not saturated with economic income and is oversaturated with the ability of the incapable "make laws for the people, the nation, the country!" Please understand: twenty thousand souls and not voters.

1. Albania, as it has a land surface (regardless of the fact that A. Zogu, and anyone else after that until today, have sold something to their neighbors, despite the fact that it is a nation divided into six states) of 28 thousand 749 kilometers2, so has in its pantheon of centuries-old historical glory a national hero; a national poet; a national myth; a national language and culture; three religious beliefs coordinated in a single one: Albanianism; many (about two hundred) heroes declared dead and alive, as well as 28 thousand martyrs who fell in the Anti-Nazi-Fascist National Liberation War in the years 1939-1945 and before it. In that war, it was the communist party that most influenced our little Albania to choose the right side, joining the largest Soviet-Anglo-American world coalition against the Nazi-fascist Berlin-Rome-Tokyo axis. 70,000 Albanian partisans and about 300 Zogisto-ballistic forces were engaged with the claim that there could be six thousand more, but they did not fire almost a single shot against the invaders. On the contrary, they joined and licked the hands and feet of the Germans, Italians, English, and Americans. The real combat actions that brought victory were led by the General Staff of the Liberation Army with commander Enver Hoxha. With the new power that was established as a dictatorship of the proletariat, led by Enver Hoxha, our people, led and organized by the only Communist Party (later the Labor Party) achieved so many successes in the economy, culture, defense and development versatile social, as recognized and appreciated by the whole progressive and reactionary world. But above all, the Albanians themselves experienced it and marked it with strong letters in history in its annals. A little further: the People's Assembly of the Albanian socialist order, at the end of 1986, had up to 250 deputies. But I remind the readers of today's voters, of all political persuasions, who do not know that 90% of those deputies lived at the grassroots with the people, where they had a genuine functional duty, for which they were accountable and paid. In addition, as MPs they received only a very small additional salary percentage, which was in fair proportion to the level of salaries in the country. I also remind you that the population of Albania at that time was four million inhabitants. Although for these 32 years of capitalism, the neo-fascists, the revived ballisticians, the scumbags of the collaborators and traitors of the country, the grandchildren of criminals and spies, under American leadership, are trying to throw mud and deny those achievements, again history remains history, in writing, in singing, in filming, and in spiritual heritage from family to national. The fact that we still have electricity with those works that built that social system, almost those airports and aerodromes, water and agricultural systems of that time, let alone countless others, is enough to understand the vitality of that historical period, of that democracy. true, that over time, for many reasons, it failed because it was eroded by betrayal, by external pressure as well as by the claws of theft and lies. in filmed, and in spiritual heritage from family to national. The fact that we still have electricity with those works that built that social system, almost those airports and aerodromes, water and agricultural systems of that time, let alone countless others, is enough to understand the vitality of that historical period, of that democracy. true, that over time, for many reasons, it failed because it was eroded by betrayal, by external pressure as well as by the claws of theft and lies. in filmed, and in spiritual heritage from family to national. The fact that we still have electricity with those works that built that social system, almost those airports and aerodromes, water and agricultural systems of that time, let alone countless others, is enough to understand the vitality of that historical period, of that democracy. true, that over time, for many reasons, it failed because it was eroded by betrayal, by external pressure as well as by the claws of theft and lies.

2. Për të ftilluar mendimin dhe arsyetimin, për temën "20.000 vetë, një deputet" le të shohim sadopak edhe përqark se si është raporti deputet banor. Greqia me 11 milion banorë ka 349 deputetë. Estonia, Maqedonia e Veriut e Shteti Shqiptar i Kosovës, që kanë popullsi afërsisht të barabartë me Shqipërinë zgjedhin respektivisht 101.120 deputetë. Edhe Italia po përpiqet që ta shkurtojë numrin e deputetëve. Kina ka tremijë deputetë atje lart që përfaqësojnë një miliard e pesëqind milion njerëz atje poshtë. Shqipëria jonë e bukur, me pagën mesatare më të ulët në Europë, ku e gjeti këtë marifet që të ketë 140 deputetë ?! Ka mbi një çerek shekulli që shifra mbeti e pandryshuar. Nga tabelat që nxjerr vetë parlamenti për vitin 2022, del se vetëm për muajin prill 21 deputetë i kanë rrjepur shqiptarëve 14.265.163 lek (gjithmonë të rinj).Me një llogari, përsëri nga tabelat parlamentare del se për një vit, përveç pagave të majme, deputetët, i rrjepin arkës së shtetit 170 milion lek me anë të benefiteve ligjore!? Se ata kanë nevojë shumë për rimbursim telefoni, qera shtëpie, karburanti, etj, etj. Për muajin prill 2022 vetëm deputeti i mirënjohur për shqiptarinë e tij, z.Vangjel Dule ka marrë 'ligjërisht' 752.500 lek - pra treçerek milioni lekë prej djersës sonë dhe i ka përdorur për 'punët e mëdha të shtetit'!? Kësisoj mund të vijojmë tërë fletën ta mbushim me këto shifra. Por mjaft! Le të arsyetojmë: duke llogaritur legjislaturat që kemi kaluar, sasinë e deputetëve të zgjedhur një, dy deri tetë herë, ata të vdekur dhe ata të përjashtuar apo burgosur, del një shifër e përafërt aty te një mijë e dyqind burra e gra që janë futur në atë sallë me atë rrogë në ngjitje dhe me ato bonuse të rritje. Logjikuar sipas ideve amerikane për të vendosur demokracinë në këtë vend ekstrem lindor, që duhej të gjendeshin rrugët, mënyrat, manovrat për të krijuar sa më shpejt klasën e pasur dhe të futej sa më lehtësisht thika ndaj pronës shoqërore dhe të niste shenjtërimi i pronës private mbi mjetet e prodhimit, duke shkatërruar gjithçka komuniste, zgjedhja deputet ka qenë një nga udhët fillimisht më të pakuptueshme. Dhe u realizua me sukses. Në fshat rierdhën në fuqi "feudalët e rinj" dhe në qytet u regjistruan kapitalistë e rinj, ca me prejardhje komuniste dhe ca u ringjallën me bijtë e nipërit e atyre që patën qenë përmbysur në vitin 1944. Ju pyes, pa dashur të fyej asnjë deputet : më tregoni një deputet shqiptar të viteve 1992-2022, të varfër, apo mesatarisht të varfër, apo me pasuri që nuk shkon më shumë se tre milion lekë të ardhura mujore!? A e gjeni dot? Kurrë! Pra, ja një pjesë e klasës së të pasurve, duke përdorur këtë metodë pasurimi, u krijua. Tani përse duhen kaq shumë deputetë në parlamentin tonë, i cili vlerësohet nga shikuesit e dëgjuesit më tepër si 'pallavrament' ku shumica e atyre që janë në sallë shfaqin standarde të ulta edukate, inteligjencie dhe aftësish për ligjvënie, duke qëndruar shumë larg për të qenë vlera kombëtare, madje aspak të krahasueshme edhe me parlamentin tonë të kohës së mbretërisë?

3. Le të flasim tani për popullatën që do të përfaqësojnë këta rrogëtarë të tejmajmur në atë parlament. Popullsia e vendit tonë nga katër milionë në vitin 1990, në ecurinë e viteve të demokracisë që na solli modeli amerikan po tkurret çdo vit, madje çdo muaj. Sot, viti 2022, siç thonë mediat, politologët, demografët dhe regjistrat e vërtetë, këtu banojnë fizikisht 2.800.000 banorë; nga këta rreth 700.000 janë pensionistë. Pjesa me fëmijë e të mitur është te 30% i shifrës së mbetur dhe fare pak janë njerëzit e aftë për punë dhe për votë. Arsyet përse popullsia jonë po" firon pa fre", janë të shumta. Disa po i sjellim në mendje. Shumë nga djemtë e vajzat e moshës së re passhkollore largohen për"një jetë më të mirë" në perëndim e në lindje. Shkojnë me këmbë e vijnë pa kokë, ose nuk kthehen më kurrë. Së dyti, ata që mbeten këtu lindin më pak, se "fëmijët është e vështirë që të mbahen" në këto kushte që ofron kapitali i pastazhionuar shqiptar dhe politikat joatdhedashëse të qeverive tona. Numri i vdekjeve, nga pandemia, varfëria, pleqëria, po rritet ndjeshëm. Joshjet për largim me anën e të ashtuquajturave " lotari punësimi" prej shteteve kapitaliste të fuqishme si Amerika, Anglia, Gjermania, Kanadaja etj. etj. janë shtuar së tepërmi. Kjo gjendje realisht është skllavërim modern që iu bëhet tërë popujve të vegjël dhe atyre me ngjyrë. Faktikisht, çdonjëri nga lukunia e deputetëve që ngjisin shkallët e Parlamentit, krenarisht me kollare e bark të fryrë, aritmetikisht përfaqëson njëzetmijë vetë, kryesisht fëmijë, të moshuar dhe disa, fare pak të rinj, por pa e ditur së kë konkretisht. E thënë ndryshe këta deputetë, paguhen, d.m.th. rrjepin mundin dhe djersën e këtyre pak që jetojnë këtu, në atdhe. Thuhet teorikisht se edhe nga diaspora votojnë për parlamentin shqiptar. Madje, me një koeficient të lartë hipokrizie qeveria Rama- tre, pati edhe një ministri për diasporën, me ministër një ish-kryeministër, së cilës nuk iu dëgjua as zëri e as iu pa fytyra kurrë. Kjo qe një tjetër rrjepje qeveritare ndaj nesh që votojmë deputetin.

4. Nga pikëpamja territoriale Shqipëria është e ndarë në zona zgjedhore. Sasia e popullsisë që banon si edhe e atyre që gëzojnë të drejtën e votës në këtë territor që quhet Republika e Shqipërisë, të ndarë në kaq e aq zona zgjedhjesh (më lejoni ta them ashtu siç na rëndojnë: zona zgjedhe në zverkun tonë!) është aq i vogël sa nuk ka pse të ndahet në aq copa e me këtë shifër kaq të vogël për t’u përfaqësuar në parlament. Aktualisht janë 90 zona të administrimit zgjedhor dhe zgjidhen 140 deputetë !? E pse ? Si rezultat i asaj që Edi Rama e quajti Reformë në ndarjen administrative në Shqipëri, nga 383 bashki tashmë kemi 61. Bukur fort! Popullsia e Vlorës si qark është, le të themi, 180 mijë vetë. Kodi zgjedhor aktual kësaj popullate i jep 7 deputetë. E pse? A nuk mjaftojnë 3 persona? Përse lypsen 3 deputetë në territorin e Kuksit? Çfarë të mirash do t’i sjellin qarkut të Beratit 7 deputetë, kur ai në territorin e vet ka më pak 100 mijë banorë? Dhe mos të harrojmë se shifra e banorëve në qarqet tona është shumë e ndryshueshme nga viti në vit, drejt pakësimit, veç Tiranës, Fierit dhe Durrësit. Sipas ndarjes territoriale, ne përsëri numërojmë 140 deputetë. Mirëpo në 1km2, si republikë, mesatarisht kemi 97 banorë e në çdo 15 km2 del si fanispathi përsëri një deputet, paçka se atje nuk ka njerëz. Sepse ka vise të tëra që nuk ka fare banorë fshatrave. Në të njëjtën kohë në qytet dendësia për kilometër katror është shumë më e madhe se njëqind banorë. Paradokse shqiptare!Kemi edhe anomalinë tjetër që solli kapitalizmi, ku përqendrimi i popullsisë në 3-4 qytete të mëdha, sidomos në Tiranë është dukshëm i qartë dhe i pa korrigjueshëm. Pa le, po ka edhe mendime nga specialistë që duhet të kemi jo 61 por 80-90 bashki e tre rajone të mëdha! Megalomani e pa peshueshme!

5. Shpërndarja e popullsisë tek ne është tmerrësisht e zhdrejtë. Atje ku prodhohen të mira materiale të mirëfillta ushqyese, pra në bujqësi, blegtori, artizanat, pylltari, miniera, ka shumë pak banorë. Ndërkohë që nëpër qytete ka dyndje sa të zihet fryma. Ka zona zgjedhore me kilometra të tëra që të merr malli të shikosh një njeri në këmbë. Syri rrok vetëm kafshë të egra, gjarpinj, shkurre(lisat e pishat, ahet dhe bredhat janë prerë ose djegur!), bar të egër dhe djerrinë të trishtë. Cilat gjallesa do të përfaqësojë deputeti i këtyre territoreve? Në vitin 2017 votues të regjistruar në Shqipëri (por këto regjistra asnjë herë nuk janë të sakta, siç ka treguar momenti paszgjedhor) ishin 3.452.324 vetë. Votuan konkretisht1, 614.479 vetë. Listat janë po ato, paçka se fizikisht banorë ka më pak. Po sot që popullsia u shterua në 2.800.000 banorë a do të arrihet vallë shifra një milion votues? Përsëri lind pyetja: përse na duhet ky lloj kodi zgjedhor që na vjedh edhe votën, edhe rrogën, edhe ditët e jetës? Qysh prej para pesëmbëdhjetë vjetësh duhej të rikonceptohej jo vetëm kodi zgjedhor, por edhe qenia deputet dhe detyrat e tij në përshtatje me sasinë e njerëzve që i kanë dhënë votën sipas territorit. E më tej llogaridhënia e tij para tyre në intervale të detyruara me ligj se si e se sa ua ka zgjidhur ai hallet votuesve. Se ai nuk ka punë tjetër, veçse është deputet apo edhe biznesmen! Nga 61 bashki që ka tërë vendi, vetëm në bashkinë e Tiranës banojnë, 33% të popullatës së republikës. Pra kjo situatë kërkon një rishikim të këtyre zgjedhjeve parlamentare, e ripërcaktimit të kufijve të bashkive, në rast se duan ata që t'iu shërbejnë qytetarëve shqiptarë. E thënë butazi: Nga 140 deputetë, të shkurtohen gjashtëdhjetë dhe të mbeten vetëm 80 deputetë. Ndarje sipas popullatës e jo sipas sipërfaqes. I bie që deputetë më shumë të ketë në metropolin tonë, Tiranë. Kuptohet, kërkojmë më pak zona zgjedhore, më pak komisione zgjedhore, më pak deputetë sejmenë të tyre, se na rëndojnë së tepërmi mbi shpirtin dhe ekonominë tonë.