BREAKING NEWS

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the factor that can overturn the result in Shkodër is revealed

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the
x
BREAKING NEWS

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is the deputy who leaves the mandate to become mayor (Name)

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is
x
BREAKING NEWS

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former deputy cracks the strong statement and makes the sensational denunciation

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former
x
BREAKING NEWS

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the police: Wrong operation, here's what should have been done

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the
x
BREAKING NEWS

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard details of Ylli Brahim's assassination: the assassins blocked the camera waves

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard
x
BREAKING NEWS

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the former agent: There are attempts to smear Edi Rama in the USA

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the
x
BREAKING NEWS

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with Berisha's mind, at the moment...

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with
x
BREAKING NEWS

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details from the investigation: Here is what is expected to happen

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details
x

Opinion / Editorial

The current capitalist system has democracy on the facade, while violence and crime are the basis!

The current capitalist system has democracy on the facade, while violence and

The punch that hit the leader of the Democrats, Sali Berisha, on December 6, 2022, was and will remain the biggest sensation of this year, and maybe beyond. This is for two simple reasons: That the coup was "carried out" on a special day, when the EU SUMMIT for the Balkans was being held in our country, and secondly, the coup, or "coup", officially entered the high political elite of of the state, scoring the "cleanest" own goal at the gate of "democracy", which they and their international bosses have been propagandizing for thirty-two years of applying the capitalist system in our country. The event in question was so "spicy" that it will surely pass the "three days" of wonders, which we are usually used to repeat for the analogues of these syffets, which have accompanied us and accompany us in our everyday life. Just a handful similar to those of the boxing ring, it caused a storm, which involved politicians, analysts, authorities, internationals and also many citizens, who are unable to give a "guide" to who the "boxer" was, what his goals were , who encouraged him and brought him to the "ring" of democracy, who benefited or lost in this boxing adventure, etc., etc., conjectures, accusations and counter-accusations, which will remain unexplained until the end, being "folded" in similar files to those of the last thirty-two years of our endless transition. Yes, why this inability of the entire system, to determine not simply the "puncher" who declares a mentally ill person, but his driver, who, if he really exists, is not only sane, but also sane enough thin "to throw the stone hidden hand". The solution to this dilemma is so easy, for all those who want to see the problems straight in the eyes, and not be fooled by political pretexts and police dramatizations, which instead of clarifying the issues, emit smoke to cover them up. The capitalist bourgeois system, which was installed in our country in 1990, was based on violence and crime. The people, in no case, were told that, after the overthrow of the Socialist system, they would apply the bourgeois-capitalist system. This frightening term for every citizen, who does not have the opportunity to be in the top elite of the system in question, if the phrase "bourgeois-capitalist system" was recited and served to him openly, he would never vote for it or accept it. So he was told that a "democratic system" with a "free market economy" would be established. The terms "democratic" and "free economy" are confusing when you dream about them and when you recite them on the boulevards. But now after their "examination", these terms became "gogol" for the workers, for the farmers, for the simple intellectuals and for the poor strata of the city and the countryside, which make up the overwhelming majority of the people. For thirty-two years of applying this system, neither democracy nor free market was achieved. On the contrary, democracy turned out to be a "facade", while the free market ended up being "sloppy"! These beautiful terms are nothing but "modern" assets of the bourgeois-capitalist system, which serve to mask its wolf skin. That the bourgeois-capitalist system rises above violence and crime, and is maintained by these " assets", does not need to be verified, because it was verified here three or four centuries ago, since the beginning of its application in human society. This system, and its "work", is no longer a "theorem", but an "axiom". And axioms do not need verification.

Në vendin tonë, kjo “aksiomë” u vetvertetua që na ditët  e para të restaurimit të sistemit kapitalist. Që nga ajo ditë e gjer më sot, nuk është ndalur për asnjë çast dhuna  dhe krimi. Nëse do të mblidhnim aktet e dhunës dhe krimet, që ky sistem ka “realizuar” në vendin tone, gjatë këtyre tri dekadave të të ashtuquajturës “demokraci” dhe “ekonomi tregu”, do të bindemi se numri tyre është i barabartë, dhe madje edhe më i lartë se ditët kalendarike të kësaj periudhe. Dhuna dhe krimi janë bashkëudhëtare të sistemit në fjalë dhe çfaqen në dy forma: si dhunë dhe krim ordiner e i rrugës, dhe dhunë e krime shtetërore. Të dyja këto “spektakle” nuk i kanë munguar qytetarit shqiptar në këto tri dekada “demokracie”.Në sfondin e kësaj tablloje kriminale pothuaj të përditshme, nuk kemi pse të habitemi dhe të vemë ulërimiën për ngjarjen e datës 6 dhjetor 2022. “Grushti” në surrat të liderit demokrat, Sali Berisha, është sa një pickim mushkonje, krahasuar me dhunën dhe krimet që kanë ndodhur e ndodhin në vendin tonë, që nga viti 1990 e këtej. Lista e të “grushtuarëve”, të plagosurve, të vrarëve, të linçuarëve e të sakatosurve për “hajr” të demokracisë, është tepër e gjatë dhe po ashtu e “gjerë”. Them e gjerë, sepse në këtë listë janë përfshirë edhe figura të njohura politike, shtetërore e shoqërore, të cilët, pas vdekjes, apo pas sakatimit nga krimi i rrugës dhe ai shtetëror, u quajtën viktima, martirë apo Heronj të “demokracisë”. Ajo që e dallon rastin e “grushtit” të 6 dhjetorit 2022, nga “homologët” e tri dekadave, është fakti që kësaj here, viktimë e dhunës dhe krimit ishte bash vetë Kryemjeshtri i dhunës dhe krimit, që instaloi qysh në ditët e para të demokracinë latante e kontraverse borgjeze shqiptare.Por “qershia” mbi “tortën” e krimit e të dhunës, që ia kalon mijëra e miljona herë “grushtit salinian”, është grushti dërrmues e shkatërrues, që goditi Shqipërinë në vitin 1990 e që po vijon ta godasë edhe sot, goditje e cila nuk do ta lërë të marrë veten për vite e ndoshta edhe për shekuj të tërë. I vetmi justifikim i politikanëve dhe pushtetarëve tanë për këtë situatë dhune e krimesh që zotërojnë jetën e qytetarëve shqiptarë, është shkprehja standarte, se “dhunë e krime ka edhe në shtetet e zhvilluara!”Dhe këtu thonë të vërtetën.Kapitalizmi është i njëjtë në të gjithë botën e sotme.Ai ka arritur në fazën më të lartë e të fundit të tij, që quhet imperializëm.Thënë me fjalë popullore, ka mbërritur “në majë të mullarit” dhe i duhet të “zbresë poshtë”.Por kjo gjë sigurisht nuk i pëlqen, ndaj shton masën dhe kualitetin e dhunës e të krimit, e vetmja mundësi për të mbijetuar atje në “majë”.Veçoria e kapitalistëve tanë në formim e sipër, është nxitimi i tyre i jashtëzakonshëm, për të arritur sa më shpejt në nivelet e sivëllezërve të tyre europianë e botërorë.  E në këtë rrugë “nxitimi” do të kenë doemos edhe “fiasko” të dukshme të demokracisë e të shtetit ligjor që pretendojnë të ndërtojnë. Këto fiasko të demokracisë së tyre të pështirë, po shihen e kuptohen çdo ditë e më qartë mga qytetarët, dhe nuk do të vonojë shumë dita kur “grushti” i vërtetë i tyre, do të godasë fuqishëm mbi ozurpatorët e demokracisë së vërtetë që kërkon populli dhe prosperiteti  vendit të tij.