BREAKING NEWS

Unpleasant surprises with COVID balance sheet, Ministry of Health gives details how many new cases are in the last 24 hours

Unpleasant surprises with COVID balance sheet, Ministry of Health gives details
x

Opinion / Editorial

To defend our glorious history

To defend our glorious history

It impresses you that all our neighbors, Greece, Serbia, Macedonia, Italy that surround us have written their ancient history, while Albania in their center has not written its simultaneous history alongside them! The historians of these neighboring countries know that they are not interested in the history of Albania and in their histories, about Albania, they either did not write anything at all or they wrote about their interests. Macedonian Academy of Sciences in the new encyclopedia bot. v. 2009, repeats that of the Serbs, denying the autochthony of the Albanians. Macedonian historians forget that they are against the historical facts that "Slavic" Serbs and Bulgarians came to Macedonia in the 15th century. VI-VII of our era, and there the Albanians found; horrified that the famous Macedonian archaeologist, Lahtos has discovered and declared the undeniable fact from the archeological findings in Trebenisht, next to Ohrid, that it has been inhabited by the Illyrians since the century. VIII-VII pr. K., or the absurd claims of the Greek chauvinists about the so-called Northern Epirus, etc., inventing and fabricating lies to deny the identity of the Albanians. To sensitize the public outside Albania, I have translated into English the main chapters of the book, "Mirdita and National Identity", ed. 2009, in which the problems of antiquity and Pelasgian-Illyrian-Albanian autochthony are addressed. As well as the book, "The Truth of Illyrian-Pellazge Mythology". (bot. v. 2008), I have presented dozens and dozens of scientific arguments to show that the Pelasgian-Illyrian culture and civilization has been denied and appropriated by the Hellenic (Greek) and Roman cultures. I have emphasized the need to make the history of ancient times, like all other countries around us, which have their own written history and I have argued with scientific facts the antiquity and autochthony Pelasgian-Illyrian-Albanian, as the oldest, in the Balkans, Europe and beyond. Our students learn what foreigners have written against us, because the true history of the Albanian nation has been falsified and denied. Even that part of the written history we have learned is not accurate and complete, because it was written with foreign interests and influences! It is generally accepted that history should be made. Even politics accepts it, but in fact nothing moves. It should be underlined the fact that the Albanian nation has been historically trampled, attacked and occupied; they have torn it apart, deprived it of the right of the state, banned its language, schools, etc.

In his book Robert d'Angely entitled "L'enigme Les Pelasges" he states strongly: "What has prompted us to compile this historical overview that we call the solved enigma is, first and foremost, systematic denigration by of Serbs and Greeks and everything in all eras. ”He continues:“ The whole territory of Illyria, from antiquity until today, has been Pelasgian or Albanian, then it is the conspiracy of silence that followed this denigration, of the end is the historical lies spread by the two stakeholders with the fully determined intention to falsify the truth about the Albanians, creating false tendencies biased to attribute to themselves especially what belongs to the Albanians of today ". While there are European historians who strongly say this historical truth, why should our historians be silent !? Europe and other countries were not satisfied with the shrinking of the territory of Illyria and later in 1913 with the partition of Albania, which divides it into five states: Macedonia, Serbia, Montenegro, Bulgaria and Greece, and want to deny the origin. of Albanians. In fact, ancient scientists and historians admit that: Albanians are autochthonous, (G. Von Hahhn Albaneische Studien, I, p.215), They are a very ancient people, (A. Baldaçi, II paese degli Sciptari Albania I, p .8). Albanians are the first descendants of the Balkan Peninsula. (JS Barnes II futuro stato d 'Albania, p. 4), They are one of the oldest peoples of Europe. (A. Brunialti, Gli Eredi Della Turchia, p. 115). One of the oldest peoples in the world (J. Bourcart. L 'Albanie en 1921,, p.298).

 1.-Epirotasit e maqedonasit edhe në kohë të Strabonit nuk ishin grekë, por barbarë (barbarë, ishin pellazgët që nuk flisnin gjuhën greke). (Albaneische Studien, I, f.215).

2.-Epirotasit, maqedonasit dhe ilirët kanë të njëjtën zanafillë. (Albaneische Studien, I, f.215).

 

Edhe disa historianë tanët ishin të këtij mendimi si:

 

 1. Jeronim de Rada, thekson se, shqiptarë janë pasardhës të ilirëve e pellazgëve. (Conferenze sull’ Antichita della lingua Albaneze, Confer III, f. 27)

 2. Dhimitër Kamarda, argumenton se, pellazgët janë stërgjyshërit e shqiptarëve: (Saggio di grammatologia comparata sulla lingua albaneze, f.LIII).

 3. Mikel Marchiano, shkruan se, ilirët janë pasardhës të pellazgëve. (L’Albania el’ opera di. De Rada,f. 254).

 4. Zef Skiroj, tregon se, pellazgo-ilirët janë paraardhësit e shqiptarëve.: (Cli Albanesi e la cuestions Balcanica, K.I).

 5. Dora d’ Istria, shkruan se, ilirët janë zotë të gadishullit ballkanik dhe pasardhës të pellazgëve. ( La Nazionalita Albaneze, f. 12)

 6. Dhimitër Pilika, argumenton se, helenët përvetësuan kulturën dhe qytetërimin pellazgo-ilir, helenët ashtu si dhe romakët përvetësuan hyjnitë pagane të mitologjisë pellazgo-illire etj. (Pellazgët dhe origjina e jonë e mohuar, Tiranë 2005, f. 359-417).

Mirëpo grupime historianësh europian e të tjerë, duke parë se iliro-pellazgët kishin emigruar para dhe pas luftës së Trojës gati në gjithë Europën si: në jug të Francës, në veri të Afrikës; në Itali fiset: Mesap, Daun, Japid, Kalabrët, Arbëreshët, Etruskët; kufi me Italinë, në Austri, Venetët; në Gjermani afër Mynihut, në Dekendorf Arbërit; në Ukrainë Albanët, etj, këta historianë u trembën, të ndikuar edhe nga shovinistët tanë fqinjë, u tërhoqën nga e vërteta se ilirët janë pasardhës të pellazgëve! Kështu ilirëve e shqiptarëve ju mohuan origjinën e tyre! Për të justifikuar këtë mohim të papranueshëm, falsifikuan të vërtetën e historisë dhe sajuan një gënjeshtër se: “Pellazgët nuk ishin një popull i veçantë, me cilësi e veçori të posaçme, dhe se pellazgët tregonin të gjitha popullsitë parahelene të Greqisë, Italisë, Azisë perendimore”), etj. Kështu Kombit pellazgo-iliro-shqiptar i mohuan prejardhjen e tij, i quajtën: “iliro-shqiptarë” me zanafillë “Trake-ilire”! Duke mohuar lidhjen e ilirëve me pellazgët! Në përmbyllje të këtyre gënjeshtrave mashtruese të mohimit të origjinës së kombit shqiptar, deklaruan se, ata që mendojnë ndryshe janë diletantë dhe nuk merret askush me këta! Por trakët dhe ilirët e kanë një origjinë, si çdo popull tjetër. Duan, s' duan, se mohojnë dot, sepse ajo ekziston, është origjina PELLAZGE. Të mos harrojnë këta barbarë se ka fakte të pamohushme historike se: dardanët krijuan Trojën. Atje janë emërtimet toponime, të cilat i tregon Iliada e Homerit, deri tek Dardanelet. Pra këta ishin PELLAZGË. Në Kretë, janë emërtimet pellazge dhe ilire. Territori ku kanë jetuar dardanët, në Ballkan, ishte pellazg dhe më vonë u quajt Ilir, që s’mund të mohohet. Nuk mund të mohohet etniciteti Ilir i dardanëve të lashtë pellazgë dhe të tanishëm, gjersa dardanët edhe sot në Kosovë janë Ilirë. E vërteta është se të gjithë këta studiues e historianë që duan ti nxjerrin pellazgët, nga horizonti i tyre studiues, nuk bëjnë asgjë tjetër, por futen në qorrsokakë. E këta qorrsokakë i motivojnë me falsifikime, sajesa e fantazi të tyre, për interesa shoviniste për të mohuar origjinën e shqiptarëve pa vërtetime shkencore. Fatkeqësisht studiues dhe historian shqiptarë pajtohen me këto mohime shoviniste të origjinës së kombit të vet, një komb i cili nuk ngjan askund në botë! Pranojnë se pellazgët nuk janë paraardhës të përbashkët të ilirëve, atëherë duhet të jenë paraardhës të veçantë të ilirëve!? Cfarë janë këto broçkulla diletante!?

Këto gjunjëzime dhe këtë inferioritet të ulët e hedhin poshtë: -gjetjet arkeologjike; -emërtimet pellazgjike; -gjuha pellazgjike; -shkrimet pellazgjike, etj. të cilat nuk mund të mohohen kurrë faktet historike.

Sipas Iliadës së Homerit, Kreta ka të bëjë me qytetin e Trojës. Apolodori shkruan: Sipas Homerit, “Dardani është stërgjyshi mitologjik i dardanëve, ka lindur në Kretë”. (Homeri, Odisea, kap.XIX v. 173).

A mund të mohohet se, në ato kohëra legjendare të PELLAZGËVE, dardanët, me Dardanin në krye emigruan në Azi të Vogël. Dardani atje ndërtoi qytetin Ilit (Trojën e njohur në Azi)!? A mund të mohohet se dardanët ndërtuan qytetin Dardanele!? A mund të mohojnë se vepra madhore ngushtica e Dardaneleve, e cila ka emërtimin dardan, emërtimin ilir, dardhar!? A mund të mohohet ndërtimi i Trojës nga dardanët pellazgo-ilirë!? A mund të mohohet emri i birit të Dardanit, Ili, emër iliro-pellazg!? A mund të mohohet se Ili vdes dhe qytetin e merr i vëllai, Eriksoni i cili lidhet me Athinën!? Në Athinë thuhen gojëdhëna se Athinasit jetuan në Trojë të Azisë së Vogël. A mund të mohohet se athinasit nuk vinë nga një fis, por nga disa fise ilire si: Lopët, Molosët, Thesprotët, Dardanët,etj., që janë epirotë, iliro-pellazgë!? Herodoti deklaron se: Eolët dhe Jonët janë pellazgë, (VII,95). Homeri Thesalinë e quan fushë pellazgjike, por kjo është tokë epirote iliro-pellazge. A mund të mohohet se njerëzit e parë që banonin në vendin ku sot quhet Greqi, quhej pellazgji!? Herodoti, (A, 56,57,-B171) Sipas Homerit, Pellazgët dhe ilirët trojan dalin të lidhur shumë me Kretën. (Homeri Po aty kap. XIX, f. 177). A mund të mohohet se Dodona e Janinës ishte pellazge me Zeusin pellazg!? Kur Homeri në “Iliadë”, shkruan “... Ti Zeus, Mbret i Dodonës, Peëendi e kahershme pellazge, që mbretëron në Dodonë”.(Homeri, “Iliada”, (XVI, 233). Por epirotët e Janinës ku është Dodona pellazge, është ilire, a mund t’i ndash ilirët nga pellazgët!? Kurrë jo. Sepse ishte tokë pellazge e Dodonës dhe kur kjo tokë u quajt epirote, ilire është tokë e Dodonës ku mbretëronte Zeusi pellazg. A mund të mohohet se, Janina e Dodona, nuk ishin pellazge!? A mund te mendohet se Dodona e sotme epirote nuk ishte Ilire!? Jo kurrë. Stefani i Bizantit shkruan: “... Dodona qytet i Mollosisë në Epir ku mbretëronte Zeusi i Dodonës. Pra Dodona pellazge sot i përket Epirit të Ilirisë. Shembuj të tillë ka me qindra dhe së fundi: A mund të mendohet se ilirët e shqiptarët nuk e kanë origjinën e tyre nga pellazgët, kur kemi gjithë këto fakte shkencore!? Pra sado që të mundohen barbarët shovinistë, e të tjerë, nuk mund ti ndajnë ilirët nga pellazgët. Ata janë të lidhur, nga gjaku, gjuha, etnia, trojet, historia dhe nga Dodona pellazgjike. Kundër këtyre mohimeve dhe falsifikimeve, Prof. Dhimitër Pilika, ka shkruar librin me titull: “Pellazgët dhe origjina jonë e mohuar”. Një libër me vlera të jashtëzakonshme në mbrojtje të së vërtetës të historisë së kombit shqiptar.

Zhgënjyese është se në vitin 2001, Prof. Muzafer Xhaxhiu, Fakulteti i Historisë e Filologjisë Tiranë, botoi librin me titull “Letërsia Antike Greke”. Në këtë libër është shkruar tekstualisht ashtu si kanë shkruar historianët shovinistë grekë, duke mohuar të vërtetat e historisë dhe të kulturës pellazgo-iliro-shqiptare.

 Në vitin 2002, po ashtu prof. Muzafer Xhaxhiu ka shkruar librin universitar në Shqipëri me titullin “Letërsia romake”. Është e habitshme që edhe në këtë libër janë mohuar të vërtetat e historisë dhe të kulturës sonë të lashtë për shembull: “Nga fiset që nuk flisnin ndonjë gjuhë italike ishin etruskët të ardhur nuk dihet se nga në Itali në shek. VII pr. K….”. (f. 11). Si nuk e ditka profesori që shkruan librin për historinë e letërsisë romake, dhe nuk i përmend fare faktet që kanë shkruar mjaft historianë se etruskët janë njëri nga fiset më të rëndësishme pellazgo-ilire!? Mateo Aref shkruan: “…Ilirët kanë për stërgjysh pellazgët që bashkë me etruskët (një fis tjetër pellazg), përbëjnë themelin e dy qytetërimeve më të mëdha perëndimore, atë grek dhe romak. Është provuar se qytetërimi grek ka lindur pas shek VII. pr. K. (“Pellazgët Antikë”, Paris 7.6.07). Po në këtë libër universitar shqiptar të botuar në vitin 2002, theksohet: “... Në të vërtetë romakët njiheshin me mitologjinë greke qysh më parë, në saj të artit të etruskëve dhe të kulteve që ata kishin marrë nga grekët…”. ( f. 22). Si është e mundur që profesori, apo ata që e kanë shkruar e redaktuar, nuk e dinin se është e kundërta; sepse nuk e morën mitologjinë dhe artin e kulteve etruskët nga grekët (një absurditet qesharak), por grekët e morën mitologjinë dhe artin e kulteve nga fiset pellazge: etruskë, mesapë, japigë etj, të cilat e dërguan në Itali!?

Dr. Moikom Zeqo tërheq vëmendjen: “… Pikrisht në Italinë e Jugut, janë gjetur nga arkeologët, disa qindra mbishkrime të quajtura skripta contima të një dege të madhe të popullit ilir, më saktë të fisit ilir të mesapëve. Shkrimet mesapike janë mbledhur dhe janë botuar nga dijetari i shquar Bonfante, i cili është marrë me shkrimet mesapike dhe është i bindur kategorikisht se mbanin gjuhën ilire”. Shteti, Akademia e Shkencave, akademikët, historianët, nuk janë për të thënë se: “ Nuk kemi fakte dhe argumente të mjaftueshme shkencore”, por të bëjnë detyrën e tyre, t’i gjejnë faktet shkencore, sepse ato janë, por mungon iniciativa e zhytur në pasivitet, për të mos thënë se po neglizhojnë dhe po bëhen palë me mohuesit shovinistë, kundër vendit të vet! Njerëzit e “dijes” brenda dhe jashtë Shqipërisë ta ngulisin në kokë se shqiptarët nuk duan gjë tjetër, pos që atë kulturë dhe atë qytetërim që i përket rrënjëve të lashtësisë së tyre, që të shkruhen e të bëhen të ditura, si çdo vend tjetër europian, as më pak dhe as më shumë, sepse studentët shqiptarë po mësojnë ato të pavërteta që i kanë shkruar të tjerët kundër nesh.