BREAKING NEWS

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained about the bill, the owner of the restaurant is identified, the police declare him wanted

NAME/ He followed the customer with a knife on the street after he complained
x
BREAKING NEWS

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns Sweden: Terrible precedent, Kosovo officials may suffer in the future

The declaration of non-grata of the Russian journalist, Grenell reacts and warns
x
BREAKING NEWS

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national treason, anti-Albanianism combined with high state corruption in Tirana", Spartak Ngjela makes a strong warning: Wait and see...

The Zajednica process in Kosovo/ "Historical shame and crime of national
x
BREAKING NEWS

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather forecast for next week

Is the African heat gone?! Rain, lightning and low temperatures! Weather
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri reveals the behind-the-scenes and raises strong suspicions

"1 week after I told Meta this, Berisha arrested me", Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the weather will be like in August, the surprises that await us next week and the big turn after the 15th

Rainfall and lower temperatures, meteorologist Hakil Osmani predicts what the
x
BREAKING NEWS

"He showed me Fatos Nano in prison", Idajet Beqiri bursts the 'bomb' about Ilir Meta

"He showed me Fatos Nano in prison", Idajet Beqiri bursts the
x

Opinion / Editorial

Separately or separately, the difficult integration of the Balkans is the exclusive problem of the EU!

Separately or separately, the difficult integration of the Balkans is the

Many analysts predicted the difficulty that even after the elections in Bulgaria, the almost new government or political establishment in power would have the same attitude towards Northern Macedonia. There are ethnic and integration problems together, looking at the clear and long waiting line in it of an EU legislation which says: O everyone agrees or as if one is against there is no integration for any state. The words of the European Commission, good and encouraging for Macedonia and Albania are a "zero" before this "mathematics" in integration policy. And it is certainly not the only difficulty of Bulgaria or its whim! Bulgaria has a problem in its agreements with Northern Macedonia as Greece did until they agreed on the name. This was confirmed by the position of the new Bulgarian government through their ambassador in Brussels. There is no change in the Bulgarian position on the start of negotiations for membership in the European Union with the Republic of Northern Macedonia and Albania. This became clear after the meeting of the General Affairs Council in Brussels, where the topic of EU enlargement was discussed. "Unfortunately, the Republic of Northern Macedonia still does not meet the criteria for holding the first intergovernmental conference," said Bulgarian Ambassador to the EU Rumen Alexandrov, who represented Bulgaria at the meeting. According to Alexandrov, Albania should be judged on its merits and is ready to make progress on the road to the EU. Regarding the Republic of Northern Macedonia, Alexandrov stressed that in recent months the Bulgarian side has proposed a number of options for overcoming open issues related to guaranteeing the rights of citizens with Bulgarian identity and implementing the Treaty on Friendship, Good Neighborliness and Cooperation. "Our PCM Partners" need to make specific binding commitments, some of which will be met in the short term, and the rest will be among the requirements of the next negotiating framework. "Rumen Alexandrov, a representative of the Slovenian Presidency of the Council of the European Union, expressed hope that after the end of today 's Council by the end of the year,

Pra Bullgaria për të qenë “fear” me Shqipërinë i thotë asaj vazhdo pa Maqedoninë, por nga ana tjetër, vendet e BE-së dhe Brukseli e kanë të vështirë të pranojnë ndarjen e Maqedonisë-së me Shqipërinë. E këtu jemi sërish te po i njëjti refren. Po pra, një refren i shëmtuar që “nuk ndihmon askënd dhe ngatërron gjithkënd”! Ose ndihmon shumë më tepër se mund të lejohet “ballkanizmin” në përçarje dhe të BE-së për pikërisht Ballkanin. Pra bëhet dhe Europa e ngjashme me Ballkanin. Refren që shikon problematikat etno-kulturore dhe ato integruese me një shtet të vështirë me fqinjët si Maqedonia. Shumë kush përpara dy dekadave do të kishte besuar se Maqedonia do të kishte probleme të mëdha me Shqipërinë, por në fakt kjo nuk ka rezultuar. Rezulton se problemet e mëdha ka me Greqinë dhe Bullgarinë të cilat sigurisht kanë kthesat e tyre etnike dhe kulturore me shtetin “sanduiç” mes Bullgarisë, Greqisë dhe Shqipërisë përfshi dhe Kosovën. Nga shqiptarët nuk ka vështirësi ( as për NATO), por nga dy vendet e BE-së dhe sot përkatësisht nga Bullgaria ka problem. Një lehtësim i madh është Greqia dhe për këtë gjë ajo marrëveshje e dikurshme mes Zaev dhe pushtetit nga Syriza duhet përshëndetur.

Por Ballkani në këtë rast është i kapërcyeshëm, kurse Europa jo. Pra ajo ka probleme të mëdha sepse nuk ka marrëveshje dhe sintezë mes tyre për integrimin qoftë dhe të Maqedonisë së veriut. Nuk ka as peshë specifike të rëndë që të detyrojë veten apo partnerët të ndryshojnë kurs ose të bëjë një “trojkë” të madhe bisede integruese mes BE, Bullgarisë dhe Maqedonisë. Kjo i bën pastaj të mos integrojnë as Shqipërinë dhe as Maqedoninë, duke vonuar dhe lënë derën hapur jo vetëm fuqive “jashtë europiane” por dhe devijimit të agjendës Europiane të shoqërive si në Shqipëri dhe Maqedoni, që nuk kanë më atë dëshirën dhe besimin për tu integruar në BE. Prandaj them se është problem ekskluziv i BE-së, po nuk e zgjidhën ato, problemi do të agravohet dhe integrimi do të dëmtohet shumë. Po e lanë si model ballkanik dhe BE do të luaj “valle ballkanase” dhe sigurisht kjo valle zgjat shumë, jashtëzakonisht shumë do të dështojnë. Kaq shumë sa Europa do të vazhdojë të plaket dhe vjetërsohet dhe Ballkani nuk do ta ketë mbaruar kurrë vallen e tij. Ky është problem tipik Europian dhe kushtet e sotme, lejojnë zgjidhje gjysmake, të dyshimta dhe aspak normale. Burokracia në BE, vepron shumë ngadalë dhe të tjerët më të shkathët, do të bëjnë punën e tyre në Ballkan. Kjo është e qartë si drita e diellit. Po, por nuk do të jetë aspak e mirë, pikërisht aspak e mirë për rajonin dhe Europën vetë.