BREAKING NEWS

Albanians on dinghies to England/ The British Ambassador meets Gladis Nano and makes a strong statement: They will be penetrated, they can never have...

Albanians on dinghies to England/ The British Ambassador meets Gladis Nano and
x
BREAKING NEWS

The court document is published, Donald Trump is being investigated for 'Espionage', this is what was found during the search by the FBI (Document)

The court document is published, Donald Trump is being investigated for
x
BREAKING NEWS

The wheat truck overturns in the middle of the highway, Erion Braçe reacts harshly: Gentlemen of the police, bread is not trampled, cars do not pass over...

The wheat truck overturns in the middle of the highway, Erion Braçe
x
BREAKING NEWS

Photo/ Terrible accident in Levan-Tepelena, 8 people were injured, the first details

Photo/ Terrible accident in Levan-Tepelena, 8 people were injured, the first
x
BREAKING NEWS

"There will be other 'non-women' politicians"/ The British ambassador makes a shocking warning: This is when the second wave will begin

"There will be other 'non-women' politicians"/ The British
x
BREAKING NEWS

Veliaj answers the ex-president 'flame for flame': I used to sell figs for a living, Ilir Meta spied on my friends

Veliaj answers the ex-president 'flame for flame': I used to sell figs
x
BREAKING NEWS

Deputy Bujar Leskaj lists Rama's '22 evils' and gives a strong warning

Deputy Bujar Leskaj lists Rama's '22 evils' and gives a strong
x
BREAKING NEWS

"The blizzards of September are approaching", Gjekmarkaj mocks the government and reveals what will happen in September: Elisa, Ulsiu and Tezja are anxious about Babos' changes

"The blizzards of September are approaching", Gjekmarkaj mocks the
x

Opinion / Editorial

Everyone drinks water, but health gives to the one who sweats while working

Everyone drinks water, but health gives to the one who sweats while working

Following the developments in the country and abroad in the press and on television, through this article I wanted to emphasize the support and assistance provided by the US and Ambassador Yuri Kim in solving the problems and troubles that Albania has. As a citizen of this country I thank, at the same time I congratulate the analysts, highlighting: Stavri Vangjeli, Frrok Çupi, Pandeli Bardhi, Fatos Klosi, Skënder Minxhozi, Spartak Ngjela etc. for the quality of writings with convincing arguments which give a contribution to the citizens .

On territorial reform:

 I think the administrative units should be:

* 12 regions, 40 municipalities, 60 communes mainly in rural areas.

* In rural areas with over 10,000 inhabitants to have municipalities.

* To make the law for local units where to define the duties and sanctions for non-realization.

* The mayor of the region to be directly responsible for the management and control of the implementation of tasks by the local units of the region.

* For not performing the duties on time and with quality, the leaders of the municipalities (Communes) to be fined with 5 million ALL by the mayor of the region, while when abuses are found with the duties to be dismissed from duty and to be prosecuted.

In the municipalities (communes) to create an emergency group in case of disasters with their employees.

* For all problems in the municipality (commune) for the concerns of citizens, the heads of administrative units bear direct responsibility as well as specialized units such as: Water Supply, Health, school directorates, directorate of hygiene, etc.

* Depending on the county, create a task force to control the implementation of tasks.

* To appoint a lawyer in the municipality (commune) who will be responsible for solving problems that will arise, as well as for the legal education of citizens.

* To determine precise tasks for the heads of agriculture who are directly responsible for the cultivation of narcotic plants in the territory of the local unit, as well as for the readiness of the irrigation canals, the safety of the Lakes (Reservoirs); for veterinary, etc.

B) On electoral reform.

* Voting is a moral and legal obligation.

Në kushtet e virusit-19 është një vështirësi e madhe për qytetarët në migracion prandaj duhet të justifikohen për mungesën në votim, po gjithashtu të justifikohen dhe ata që janë me raport mjeku. Prandaj partitë politike që futen në zgjedhje nuk duhen të kërkojnë siç i thonë "Qiqra në hell".

* Qytetarët që kanë votuar duhet të shpërblehen me 2000 lek ndërsa ato që nuk kanë votuar të gjobiten me 10.000 lek.

Lekët shkojnë në buxhetin e KQZ monitorimin e kësaj pune e kryen qendra e votimit dhe KZA.

* Kandidatët për në parlament dhe Kryetar Bashkie (komune) fillimisht duhet të plotësojnë deklaratën për dekriminalizimin, por edhe një të tillë për kushtet që duhet të plotësojë në realizimin e detyrave në lidhje me funksionin.

* Deputeti dhe kryetari i bashkisë (komunës) detyrimisht duhet të jenë anëtar banues të komunitetit që i ka zgjedhur.

* Deputeti në parlament duhet të flasë me edukatë e mirësjellje si qytetar i kulturuar. Në të kundërt atij i hiqet vërejtje e në rast përsëritje i hiqet mandati i deputetit. Në rast të ofendimeve apo veprime rrugaçërie të dënohet ligjërisht.

* Deputeti, kryetari baskisë (komunës) nuk duhet të jetë i mbrojtur para ligjit pse është i zgjedhur.

* Përqindja në votime duhet të jetë mbi 70% e votuesve sepse çdo qytetar voton për veten e tij e jo për "Agallarët".

* Deputeti detyrimisht duhet të japë llogari dhënie çdo 6 muaj para votuesve me shkrim duke e dorëzuar atë në kuvend i cili bën verifikimin dhe nxjerr konkluzionet përkatëse.

* Dhënia e licencave duhet të bëhet nga këshilli bashkisë

( komunës ), Juristi pranë tyre, duke e miratuar nga kryetari i qarkut përkatës.

* Për mos realizimin e e detyrave të planifikuara nga baskitë (komunat), Kuvendi i shkarkon nga detyra duke përcaktuar dhe vlerën e dëmit të shkaktuar sepse boll kanë abuzuar deri tani duke u marrë me punët e bizneseve të tyre. etj.

* Shqipëria me rreth 2 milion votues, ka mbi 100 parti, shumica parti fantazma të cilat kanë abuzuar me fondet e shtetit.

Një raport i tillë është absurd. Prandaj ky raport duhet duhet rregulluar urgjentisht.

Të gjitha partitë që nuk kanë kaluar 5% në zgjedhjet e fundit duhet të shkrihen duke kaluar në regjistër si shoqata.

c) Në lidhje me aktivizimin në punë të ndryshme të policisë së shtetit dhe ushtarakëve.

* Policia dhe ushtarakët mirë bëjnë që aktivizohen në rastet e fatkeqësive natyrore në ndihmë të qytetarëve, por nuk e quaj me vend që ato të përdoren si kosarë për të prerë kanabis apo në pastrimin e territoreve të ndryshme. Policia dhe ushtria kanë një funksion të lartë në mbrojtjen e vendit dhe jetën e qytetarëve. Mbasi një veprim i tillë e ul figurën e ushtarakut. Unë kam qenë ushtarak por nëse do më jepej një detyrë siç e theksova më sipër, unë nuk do e pranoja, më mirë do pranoja dorëheqjen si ushtarak. Pra: punët që i takojnë ti kryejë bashkia u dashka ti bëjë policia dhe ushtria ndërsa bashkitë, ndërmarrjet e pyjeve, të bujqësisë, të gjelbërimit etj të marrin rrogat pa punuar. Kësaj i thonë siç thotë populli "të punojnë Malot dhe të hanë Balot".

* Qeveria, policia të përballet me protesta, dëmtime, shkatërrime siç ka ndodhur deri tani, ndërsa kryetarët e bashkive dhe organet përkatëse të lart përmendura, të bëjnë "Aheng" dhe të merren me bizneset e tyre private...

* Unë i njoh me objektivitet vështirësitë që kalon vendi e kryesisht nga virusi-19, pasojat e tërmetit e të tjera por drejtuesit e shtetit e kuptojnë që rreth 70% e qytetarëve duke përjashtuar pensionistët janë të korruptuar në lloj-lloj formash.

Në mediet televizive nuk sheh programe, emisione për edukimin e fëmijëve, për edukimin ligjor të qytetarëve por sheh emisione ç’edukimi, tërë ditën do të shohësh se sa u vranë,

sa u grabitën, sa u arrestuan, sa u përdhunuan, sa u shkarkuan etj. Jo, populli thotë: " gjella me kripë, kripa me karar". Këto fenomene nuk u krijuan për një ditë, jo! Këto e kanë zanafillën që në fillimin e demokracisë e në vazhdim. Nuk kam mendimin se e ka fajin demokracia -jo- por politikanët, drejtuesit e shtetit të korruptuar në gjithë përfshirje, të nxitur nga qarqet reaksionare te fqinjëve që nuk ja duan të mirën vendit tonë. Dhe aktualisht shtetin dhe shoqërinë e bien vërdallë disa kategori njerëzish kryesisht:

1- Biznesmenët qe kanë vjedhur dhe grabitur nga 90-ta e deri tani

2- Doktorët që marrin rrogë në shtet dhe rrogë tek biznesi privat. Për ilustrim: Kur shkon tek mjeku të thotë: Hajde ne orën "x" tek klinika "y". E kuptueshme.... është gjynah tu rritësh rrogat kësaj kategorie, përjashtuar mjekut të familjes dhe infermierëve.

3- Drejtuesit e bashkive, politikanët dhe një pjesë e medieve televizive etj.

 

D) Për mbrojtjen e pronave të luajtshme dhe të pa luajtshme.

Në kushtet demografike që kalon vendi është shumë e domosdoshme të merren masa ligjore për mbrojtjen e pronave. Ky problem aktualisht më shqetësues është në zonat rurale, ku një pjesë e konsiderueshme e qytetarëve janë larguar nga fshatrat në kuadër të lëvizjeve demografike në drejtim të qyteteve dhe jashtë shtetit. Në këtë drejtim, pronat janë degraduar e dëmtuar nga pakujdesia për mbrojtjen e tyre. Problemi shkon deri në humbjen e pronësisë, sepse të zotët e tyre ose janë shuar dhe trashëgimtarët janë në emigracion. Në këto kushte ato kanë mbetur pa mbrojtje ligjore. Në këtë aspekt ka shumë mundësi që me këto prona të bëhen veprime abuzive.

Prandaj mendoj se duhet të merren disa masa ligjore si:

*Të bëhet ligji për mbrojtjen e pronave ku njësitë administrative të përgjigjen për mbrojtjen e tyre.

* Establish a property agency at the county level, stating:

- Property in careless use

- Property under protection by the municipality (commune)

- Property under protection without owner passed into the ownership of the municipality (commune)

- All heirs who have left the area where the property is located or abroad, within 5 years from the time of adoption of the law, to complete the necessary documentation in the property agency.

- The property passed under protection by the municipalities (communes) does not have the right to sell it, they can give it for term use and its value is recorded in separate accounts in the property agency. etc ...

To the reader: Thank you for your understanding! "Blessed is he who does good, and woe to him who does not know."