BREAKING NEWS

There is no peace! The earthquake shook Albania, that was the magnitude

There is no peace! The earthquake shook Albania, that was the magnitude
x
BREAKING NEWS

Albanian art in mourning, the famous poet and writer dies suddenly (PHOTO + NAME)

Albanian art in mourning, the famous poet and writer dies suddenly (PHOTO +
x
BREAKING NEWS

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the strong statement: This is why this party must be dissolved

Democrats received the big blow today, Kreshnik Spahiu reacts and makes the
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24 hours in Albania

The Ministry of Health publishes the case figures with Covid in the last 24
x
BREAKING NEWS

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir Mediu, Erion Brace explodes in revolt and leaves nothing unsaid: Do not dare anyone to ... (VIDEO)

"Gerdec is a mass murder" / GJKKO closed the investigation for Fatmir
x
BREAKING NEWS

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does not waste time and makes urgent move, goes against the Special Court against Crime and Corruption and warns

GJKKO closed the investigation for the former Minister Fatmir Mediu, SPAK does
x
BREAKING NEWS

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former minister

Will Fatmir Mediu be investigated? GJKKO gives the decision for the former
x
BREAKING NEWS

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is expected to appear in an urgent conference

Arben Pëllumbi makes the important announcement, the Socialist Party is
x

Opinion / Editorial

Covid-19 vaccine in a bioethical perspective

Covid-19 vaccine in a bioethical perspective

The science of Bioethics that has been born for over 50 years, unfortunately has remained unknown to the general public both in our country and in other countries. Bioethics can be considered as further development of Ethics, Deontology, Medical Law, Forensic Medicine, etc. All these disciplines have as a common goal the respect and protection of human rights. In contrast to these disciplines, bioethics focuses on examining and resolving the attitudes that humanity should take towards new developments on a global scale, both positive and negative, where the latter may include those against the pandemic. Covid-19. Therefore, the bioethical spirit in considering this pandemic,

On the other hand, a feature of bioethics is its interdisciplinary character, which is determined by the fact that specialists in various fields from social sciences, philosophy, law, medicine, nursing, economics, etc. participate in the review of its issues. Therefore, its role in today's crisis will be valuable to help both infectious disease clinicians, epidemiologists, and those who make decisions about the attitudes to be taken towards the difficult situations created by this pandemic. One of these important issues is that of the vaccine that is starting to be used all over the world today.

Covid-19 vaccine and its role in the prevention and spread of this disease           

A year and a half after the outbreak of the global Covid-19 pandemic that caused countless deaths and a major economic devastation in all countries, there is a significant reduction in the risk from it. This has happened, due to the release of a new vaccine that is successfully fighting the spread of this serious contagious disease.

The Covid-19 vaccine works in three main directions:

-reduces the morbidity and mortality of this disease,

-minimizes the consequences of this pandemic in the social and economic infrastructure of different countries,

narrows as much as possible the inequalities in the provision of medical assistance to rich and poor countries as well as to marginalized populations for social, ethnic, etc. reasons.

But the speed with which this new vaccine is produced and distributed, has led to other problems of a bioethical nature, where in the first place is that of the vaccine being or not safe, in the sense that the damage caused by use its wide to be irrelevant to the risks of this disease; that of the obligation to distribute it even to less developed countries, on suspicion that the widespread use of this vaccine is being carried out in violation of the principles of the Nuremberg Code (the first international legal document of bioethics), etc.

What are the mechanisms of action of Covid-19 vaccines?

Vaksina covid-19 e ndihmon trupin e njeriut që të formojë imunitet ndaj këtij virusi, pa shfaqjen e kësaj sëmundjeje. Prekja nga ky virus, do të pasohet me reagimin e sistemit imunitar të njeriut, në radhë të parë me anën e limfociteve B, që prodhojnë antitrupat specifike për këtë virus (imunoglobulinat), që i përkasin imunitetit humoral dhe limfocitet T që prodhojnë citokinat, që i përkasin imunitetit qelizor. Në fakt, një pjesë e limfociteve T kanë si funksion të kapin një qelizë të infektuar nga ky virus, të depërtojnë membranën e saj dhe t’i injektojnë citokinat, produkte kimike që e shkatërrojnë këtë qelizë. Pra, virusi në këtë infeksion nuk strehohet dhe as nuk replikohet brenda limfociteve T. Nuk duhet harruar që citokinat që prodhojnë këto limfocite, ndihmojnë edhe në pjekjen e limfociteve B dhe prodhimin e antitrupave prej tyre. Por nganjëherë kjo përgjigje imunitare e trupit të njeriut nga ky virus, mund të shoqërohet me avancim të madh të infeksionit, pavarësisht se shumica e viruseve janë larguar nga trupi i njeriut dhe si rrjedhim kemi shtim të prodhimit të citokinave, gjë që e rëndon gjendjen e këtyre pacientëve, duke u shoqëruar me një prekje të rëndë të mushkërive: sindroma e detresit respirato. Reagimi i trupit të njeriut ndaj këtyre viruseve do të shoqërohet me formimin e imunitetit që nënkupton aftësinë që ka trupi i njeriut për t’i rezistuar një prekjeje të re nga këto sëmundje në një kohë të mëvonshme, kjo për arsye, se në trupin e njeriut, një pjesë e këtyre limfociteve që kanë luftuar këto infeksione kthehen në qeliza të kujtesës që do të veprojnë në rastin e një sulmi të ri nga këto viruse (imuniteti), gjë që mund të arrihet edhe me anën e vaksinimit përkatës (Wessner, 2020).

Krijimi i vaksinës favorizohet nga fakti se ky virus paraqet një mutacion shumë më të ulët në krahasim me HIV, nga ana tjetër gjenomi i virusit nuk integrohet me gjenomin e qelizës humane strehuese; më në fund te njeriu përgjigja imunitare është shumë e fortë ndaj këtij virusi. Vaksinat që përdoren sot, ofrojnë mënyra të ndryshme mbrojtjeje, por rezultati përfundimtar i tyre, është formimi i limfociteve T (të kujtesës) dhe limfociteve B që prodhojnë antikorpet që luftojnë këtë virus. Zakonisht duhen disa javë që trupi i njeriut të prodhojë këto limfocite pas vaksinimit. Për këtë arsye, njeriu mund të preket nga kjo sëmundje, si përpara vaksinimit ashtu dhe pas saj, kjo sepse vaksina nuk ka pasur kohën e nevojshme për të krijuar mbrojtjen e saj. Nganjëherë pas vaksinimit, procesi i krijimit të imunitetit mund të shoqërohet me simptoma si ethe etj., por që konsiderohen normale gjatë krijimit të imunitetit.

Llojet e shumta të vaksinave covid-19, që janë mbi 50 ato më kryesoret, e krijojnë imunitetin e njeriut ndaj kësaj sëmundjeje në mënyra të ndryshme:

-Vaksinat me virus që janë më të vjetrat, përmbajnë një virus të dobësuar ose një virus të vrarë (të inaktivizuar), si p.sh vaksinat kineze.

-Vaksinat me vektorë viralë që përdorin jo virusin Covid-19, por viruse të tjera të padëmshme për njeriun, të cilët janë transformuar dhe u janë shtuar një pjesë të virusit Covid-19. (vaksina AstraZeneca). Kjo metodë ka përparësi se vepron në një numër sa më të madh të llojeve të ndryshme të viruseve.

-Vaksinat me subunitete proteinike që përmbajnë pjesë të virusit Covid-19 të dobësuar, në vend të virusit të plotë, vaksina Pfizer. Pas vaksinimit, sistemi imun i njeriut i njeh këto proteina që nuk i përkasin atij dhe fillon menjëherë prodhimin e limfociteve B dhe limfociteve T.

Shumica e vaksinave merren me dy doza. Doza e parë fillon shfaqjen e mbrojtjes, ndërsa e dyta disa javë më vonë siguron mbrojtjen më të madhe ndaj këtij virusi.

 

Ndikimi i vaksinës Covid-19 në shfaqjen e mutacioneve të koronavirusit

Mutacionet që pëson virusi Covid-19 mund të pakësojnë veprimin mbrojtës të vaksinës, siç ka ndodhur me shfaqjen e varianteve të reja jug-afrikane apo indiane. Por edhe vaksinat nga ana e tyre mund të ndikojnë në shfaqjen e mutacioneve virale. Ky është një fenomen që ndodh shpesh në mjekësi, ku shumë bakterie gradualisht evoluojnë për t’u adaptuar ndaj veprimit të antibiotikëve, duke u krijuar të ashtuquajturat shtamet rezistence të tyre. Edhe për viruset ndodh një fenomen i tillë, por jo krejtësisht i njëjtë. Kur një virus Covid-19 sulmon një person, sistemi imunitar i tij përgjigjet. Karshi kësaj përgjigjeje, virusi reagon, duke pësuar mutacione gjatë riprodhimit të tij. Në qoftë se ndonjë nga këto viruse të reja të krijuara pas këtyre mutacioneve, i shpëtojnë përgjigjes imunitare të njeriut, ato ka shumë mundësi të mbijetojnë dhe të infektojnë persona të tjerë. Kjo gjë ndodh zakonisht te personat e pavaksinuar. Ndërsa për ata që vaksinohen, fenomeni i mutacionit të virusit mund të ndodhë në intervalin midis dozës së parë dhe të dytë të vaksinës (kjo e fundit e rrit në maksimum përgjigjen imunitare). Pra në rastet kur vonohet dhënia e dozës së dytë të vaksinës, sipas kësaj pikëpamjeje do të shpejtohet formimi i viruseve të reja që kanë pësuar mutacione. Por sipas një pikëpamjeje tjetër, sa më të largëta të jenë intervalet midis dy dozave të vaksinave, do të ketë një numër sa më të madh njerëzish me imunitet të pjesshëm, gjë që mund të ngadalësojë përhapjen e virusit. Këto janë ende disa probleme të pasqaruara plotësisht. Ajo që është konfirmuar sot, është fakti që vaksina pakëson rrezikun e sëmundjes dhe vdekjes prej saj, por nuk dihet ende se sa ajo ndikon në përhapjen e virusit nga një person në një tjetër. Sidoqoftë, vaksinimi sa më i plotë i popullsisë do të shërbejë për të siguruar një mbrojtje sa më të mirë prej varianteve të reja të virusit, pavarësisht se nuk pengohet që njerëzit të jenë strehues të këtyre formave të reja të viruseve dhe replikimit të tyre.

Another issue that is encountered today in the world, as well as in our country, has to do with the fact that in different populations vaccines of different types are being used, where each of them stimulates a specific immune response, according to the vaccine used. Such a phenomenon will positively affect to prevent the spread of new variants of viruses that have undergone mutations. So getting the vaccine is one of the steps to take to protect yourself, especially for people who may be severely affected by this disease. Other protective measures such as the use of protective masks, respect for social distance, will help reduce the chances of being affected by this virus and prevent its transmission to other people.

(Faculty of Medicine, University of Medicine, Tirana / E-mail: [email protected])

Continued in the next issue ...