BREAKING NEWS

SMI crumbles, members pass with PS! Monika Kryemadhi receives the "strong" blow before the elections

SMI crumbles, members pass with PS! Monika Kryemadhi receives the
x

Opinion / Editorial

Oxford vaccine a success, but… beware of vaccination

Oxford vaccine a success, but… beware of vaccination

One of the ways to get rid of Covid-19 infection and one of the main challenges to stop the pandemic from this virus that is causing severe health problems in the population and high mortality especially in the elderly is vaccinating the population. Many laboratories are working to realize an effective vaccine and a lot of money has been poured from various countries mainly US, EU and Russia to prepare a vaccine that would have good effects and no serious side effects from vaccination. Vaccine is an effective, accurate and simple way to protect people from dangerous diseases before these diseases come in contact with them. The vaccine uses the natural defenses of the human body to build a specific resistance to a specific infection, making the body's immune system stronger. helping the body to make antibodies, which destroy the virus or bacteria when they enter the body. Vaccines contain non-living viruses or attenuated viruses or virus proteins, and therefore do not pose a risk of complications. Vaccines are given by injection, but can also be given by mouth or by nasal spray. Today there are currently about 20 types of vaccines that fight diseases such as diphtheria, tetanus, pertussis, influenza, measles, hepatitis B, etc. Vaccine side effects are few and temporary, such as fever, febrile, swelling at the injection site, and severe side effects are very rare. Vaccines are licensed by serious health organizations such as the FDA (Federal Drugs Agency), WHO and before being licensed they are tested in several stages before being approved for use. The main problem for Covid-19 is that the vaccines that are in the research phase before being approved are of a new type, ie the mRNA type (ribonucleic acid messenger) and may be easier to produce and do not require 1-2 years. as traditional vaccines. This is because an mRNA vaccine, when injected, the individual receives genetic mRNA material, which encodes viral proteins. When injected into the arm, muscle cells "translate" them into viral proteins directly in the individual's body. MRNA vaccine codes are only qualitative fragments of the virus protein and this gives the individual's immune system the virus, but without causing the individual the disease of this virus. Without mRNA injection, this molecule directs protein production within the muscle cell, which peaks within 24-48h and may be delayed for several days.

However, the inherited instability of this vaccine remains a challenge because it can decompose at not very low temperatures. (https://theconversation.com/how-mrna-vaçines-from-pfizer-and-moderna-work-why-theyre-a-breakthrough-and-why-they-need-to-be-kept-so-cold -150238). As we write, there are four vaccines that are in the third phase of control.

Vaksina më e saktë duket vaksina e Oksfordit OXFORD –AZ, e cila paraqitet efikase tek grupet e individëve të moshuar. Është përdorur në 23 mijë individë si grup kontrolli dhe nuk ka patur raste të shtrimit në spital për shkak të efekteve anësore nga kjo vaksinë. Kjo vaksinë paraqet 70% efikasitet dhe sipas Universitetit të Oksfordit vaksina paraqiti në dy grupe AZD1222 ka efikasitet respektivisht 90% dhe 62%. Duket sikur kjo vaksinë e Universitetit të Oksfordit/Astra Zeneka Covid-19 ka një efikasitet me të vogël se vaksinat Pfizer/BioNTech dhe Moderna që duket se kanë efikasitet deri në 95%, këto dy vaksina kanë një anë negative se duhen mbajtur dhe duhen transportuar në temperatura shumë të ulta deri në -70gr Celsius, pra duan frigoriferë të posaçëm.

Sidoqoftë, vaksinat Pfizer/BioNTech and Moderna janë gjithashtu tipe të reja vaksinash të bëra nga mRNA dhe mund të ofrojnë nivele të larta mbrojtjeje për të parandaluar infektimin me Covid-19 tek njerëzit e vaksinuar me këto vaksina. Efikasiteti i këtyre dy vaksinave janë të konfirmuara për moshat e vjetra mbi 65 vjeç, nga gjinia, raca, etnia. Vaksina Pfizer/BioNTech ka efikasitet në masën deri në 94% dhe jep efekte anësore të pakta si lodhje, dhimbje koke, në rreth 3.8% të 43 mijë individëve që bënë vaksinën. Kjo vaksinë duhet të ruhet në frigorifer për 5 ditë në minus 75°C. Vaksina Moderna, mRNA-1273 qëndron e stabilizuar në frigoriferë standardë në 2°C to 8°C për 30 ditë brenda skadencës të 6 muajve jetesë të virusit. Vaksina Moderna e Neë York-ut ka 94.5% efikasitet dhe shpreson të marrë miratimin shumë shpejt nga FDA.

 (https://www.pfizer.com/neës/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-conclude-phase-3-study-covid-19-vaçine). Një vaksinë shumë premtuese është edhe vaksina ruse e cila po testohet në Indi njëlloj si vaksinat e tjera, vaksina Sputnik V shumë e ngjashme më vaksinën e Oksfordit AZD1222 e cila është gjithashtu - mRNA. (https://indianexpress.com/article/explained/oxford-astrazeneca-vaçine-vs-pfizer-moderna-covid-shots-explained-7063419/), (https://ëëë.nytimes.com/live/2020/moderna-covid-19-vaçine).

Megjithatë Profesori i shquar i mikrobiologjisë në Universitetin e Padovës dhe Drejtor i Laboratorit të Mikrobiologjisë Andrea Chrisadi, ka shfaqur shqetësim për kohën e shkurtër në prodhimin e këtyre vaksinave. Ai u shpreh se “në lidhje me vaksinën e koronavirusit nuk kam dyshim se gjithçka bëhet në mirëbesim dhe me procedura të rrepta, por problem mbetet tek nxitimi në procedura. p.sh. U aprovua me nxitim medikamenti Redemsivir, por sot po shihet se ai ka efekte të shumta anësore dhe nuk ka shumë efekt. Procedurat e përshpejtuara të miratimit paraqesin rreziqe të konsiderueshme”, u shpreh ai (https://sot.com.al/bota/po-nguten-shkencetari-i-njohur-italian-ngre-dyshimet-per-ilacin-e-njohur-ku). E parë për vendin tonë, ku ritmet e infektimit në këtë fazë të dytë të vjeshtës janë të larta, është e domosdoshme respektimi i porosive të grupit të ekspertëve dhe të qeverisë, të cilat bazohen në orientimit e OBSH, dhe se qeveria dhe shteti shqiptar do të kërkojnë vaksinën më të përshtatshme dhe atë vaksinë që do të përdoret në BE. E rëndësishme është që vaksina të përdoret tek popullata falas dhe të mos jepet me pagesë, si dhe të bëhen në fillim tek moshat më vulnerable, moshat e treta.