BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the prosecutors are ready to ask the Assembly for the authorization to handcuff the former prime minister

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state at the service of his businesses, from the benefits of the Bunkart 1, Bunkart 2 contracts, to the pardon with the Prime Minister's signature for 20 years of public property...

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state
x
BREAKING NEWS

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order came out to.."/ The tragedy of Gërdec, the testimony of the Secretary General of the Ministry of Defense is clarified

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order
x
BREAKING NEWS

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the ex-soldier becomes clear

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the
x
BREAKING NEWS

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after the other after the conflict with Berisha, who are the 15 officials who risk prison, here is the evidence that SPAK is investigating

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after
x

Politike

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in Berisha in the middle of Tirana, the prosecutor of the case is appointed, here is the evidence from the file that risks sinking high-ranking officials and well-known businessmen, the names that are being investigated are revealed

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in

Now official. Altin Dumani confirmed the news that the "SOT" newspaper wrote a few weeks ago that SPAK has launched investigations into the tower in the center of Tirana, where people close to the Berisha family are rumored to be behind it. The case was opened after the Democratic Party's denunciation, which filed a lawsuit on August 8, making available to justice all the evidence they have provided. In the file that is on SPAK's desk, all the people involved in the affair are mentioned, from the permit, how it was financed, who the company is, what the company's income is, the officials who are suspected of being involved in passive corruption in the procedures for the construction of the tower. It is learned that this report was filed for 3 criminal offenses, abuse of office, money laundering and corruption. The head of SPAK confirmed on Thursday that the prosecutor of the case has been appointed who will investigate the file for the tower project in the center of Tirana; Duman told the journalists at what stage these investigations are at. "A criminal complaint has been received from the Democratic Party regarding this matter. Lotteries have been drawn and the prosecutor of the case has been appointed. I cannot give details about the investigation as the prosecutor determined by the lottery is dealing with it," said Dumani. The debate that culminated in the middle of August involved the main political actors in Albania. The builder of the tower is Ilir Shtufi, closely related to the son of Sali Berisha, Shkëlzen Berisha, who also lives in one of the villas named after Ilir Shtufi, the tower builder.

Details from the SPAK file and the names being investigated

But who are the endangered names and why can high-ranking officials and well-known businessmen be sunk" DP has called in SPAK, Edi Ramen, chairman of the National Council of the territory and Prime Minister of Albania. Erion Veliajn, Mayor of Tirana. The company "Novo Construction 2012" shpk with address Kajo Karafili street (according to the connection of Writers Tirana). The businessman Ilir Shtufi, who is said to have close ties with Shkëlzen Berisha, as well as any person who has not been identified so far by the PD, but who, with concrete actions or inactions, it turns out after the investigation has criminal liability. So, during the investigations, politicians who finance or other businessmen can appear behind the scenes. In SPAK's scanner are the connections of one of the winning partners in this project, Gerian Kukës, with Klodian Zoto in Fier's Incinerator, as well as accusations of VAT refund fraud. Thanks to this procedure, it is expected that the owners of the land near this construction will also be called, who, according to them, already have the issue of losing the opportunity to develop the property, due to the avoidance of other constructions near the "Mountain of Tirana". .

Leja e ndërtimit

Ndërkaq, nga hetimet mësohet se, padia e Partisë Demokratike e ka zanafillën me lejen e ndërtimit të kullës më të lartë në Shqipëri, “Mali i Tiranës”, e cila paraqet pikëpyetje për bilancet nga raportet e auditimit. Të dy ekspertët e pavarur që kanë analizuar në 3 vite të ndryshme të dhënat për “NOVA Construction 2012” zbulojnë se kompania ka patur probleme me transparencën me transaksionet e kompanive të lidhura me atë vet. Sipas hetimeve, PD ka ngritur dyshimet për mënyrën se si kjo kompani ka paguar taksën e ndërtimit, e cila kap vlerën prej 4 milionë eurosh. Në padi shkruhet se nga informacione të pakonfirmuara ka dyshime se pagesa e taksës të ndikimit në infrastrukturë është bërë nga palë të treta jashtë kompanisë, duke i kërkuar SPAK-ut të hetojë në lidhje me këtë çështje.

Pjesë nga kallëzimi penal i PD

Ilir Shtufi, emri i të cilit ka dalë lidhur me kullën 64-katëshe të Berishajve pas Teatrit të Operas, është pronar ose bashkëaksioner në një numër të madh kompanish të cilat kanë fituar tendera të shumtë vitet e fundit. Në kallëzimin penal të PD zbardhen me detaje lidhjet e tij me Gerian Kukën, i cili nuk është një emër i panjohur për publikun. Ai është pronari i kompanisë AE Distribution, krahas aksioneve në disa kompani të tjera, ndërsa pak kohë më parë është marrë në pyetje nga SPAK si person i përfshirë në hetimin për inceneratorët për lidhjet e tij me ish-zv.kryeministrin Arben Ahmetaj. Në padinë e PD thuhet se: Sipas publikimeve të media-ve elektronike dhe atyre të shkruara, sipas dosjes së inceneratorëve, e cila është nën hetim nga ana e Prokurorisë së Posaçme, rezulton: Në shkurt të vitit 2014, miku i ngushtë i Arben Ahmetajt, biznesmeni Gerian Kuka firmos një kontratë sipërmarrje për ndërtimin e një fshati turistik në Dhërmi si pronar i 13 mijë metrave tokë. Ai do të përfitonte 22 % të sipërfaqes ndërtimore. Por, në vitin 2018, kontratës i bashkëngjitet kjo shtojcë. Aty palët bien dakord që në marrëveshje të përfshihet edhe një vilë në kompleksin në Hamallaj që ndërtohej nga e njëjta kompani. Për vilën thuhet se kompania do të kompensohej nga investitori. Dhe në fakt, ashtu ndodh zyrtarisht. Në 19 Nëntor 2021, firmoset kjo kontratë për blerjen e vilës nga miku biznesmen i Ahmetajt, Gerian Kuka. Prona blihet për vlerën e 174.650 euro. Një vlerë e papërfillshme për një vilë luksoze me sipërfaqe ndërtimi 221 metër katror dhe oborr 521 metra katrorë ‘De facto’ porositësi rezulton biznesmeni i inceneratorëve Klodian Zoto dhe përfituesi i vërtetë ish-zv. kryeministri Arben Ahmetaj. Në këtë email të siguruar nga “Inside Story”, e cila gjendet edhe në kompjuterin e tij, të sekuestruar nga SPAK, kompania ndërtuese njofton në 20 Qershor 2017 biznesmenin Zoto për ecurinë e punimeve pikërisht në vilën F.022. E njëjta që me letra u ble nga Gerian Kuka, por me pronar fundor Arben Ahmetajn. I nderuar zoti Zoto, përshëndetje. Dëshirojmë tju vëmë në dijeni për ecurinë e punimeve në vilën tuaj F.022 në ‘vala Mar Residences” Disa muaj më vonë, në 22 nëntor të vitit 2017 punimet për vilën përfundojnë. Kompania ndërtuese i adreson një tjetër email biznesmenit Zoto ku e fton të paraqitet për të marrë në dorëzim vilën e tij. Pra, të njëjtën që figuronte në emrin e biznesmenit gerian Kuka. I nderuar zoti Klodian Zoto, ju lutem të respektoni afatet për paraqitjen dhe marrjen në dorëzim të asetit tuaj në kompleksin rezidencial “Vala Mar Residences” në Hamallaj. Pra, Zoto është porositësi i vërtetë. Tani, le të zbulojmë pronarin e vërtetë. Në 31 Mars të vitit 2022, Gerian Kuka ia shet vilën shtetases Erjola Hoxha. Fjala është për partneren e Arben Ahmetajt me të cilën nuk ka celebrime. Pra, i njëjti person që rezultonte edhe në faturat e hoteleve të mbuluara nga Klodian Zoto. Vlera e shitjes së vilës F.022 është 220 mijë euro.”

Most read