BREAKING NEWS

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half the bar"/ The forensics expert gives a strong warning: Professionalism has increased, from 2012 until now...

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half
x
BREAKING NEWS

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former head of the police reveals who takes the photos of the much-wanted Ervis Martinaj

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former
x
BREAKING NEWS

"Initially they give him the car for..." The former head of the State Police reveals how contract killers are recruited

"Initially they give him the car for..." The former head of the State
x
BREAKING NEWS

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian company, this is the damage caused by hackers in the system

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian
x
BREAKING NEWS

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong statement: Random criminal events have 'whitened the face of the police'

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong
x
BREAKING NEWS

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names: Who is the well-known character of the world of crime who received the fine of 500 thousand euros

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names:
x
BREAKING NEWS

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the main 'financier' of these serious crimes

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the
x
BREAKING NEWS

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts on the court's decision: I was surprised, there is something that does not match, I suspect that...

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts
x

Politike

The US Embassy warns of strong developments after the return of the heads of SPAK and BKH, signals for "beheading" of corrupt politicians at high levels

The US Embassy warns of strong developments after the return of the heads of

The new justice is expected to bring chills to Albanian politics, as the signals coming from Washington will cause "cutting of heads" at high levels in Tirana. As long as Adriatik Llalla was the chief prosecutor, there were dozens of lawsuits against former ministers and former deputies, but no one was convicted. SPAK of BKH was created for this purpose, but again we are not seeing high level officials face justice. But the Americans have taken over the situation of the anti-corruption war in Albania and the signals are that there will be strong developments. The coded message was given yesterday by the American Embassy, ??which between the lines mentions a sensational meeting that the "Sot" newspaper reported a few days ago, the assistance received by SPAK and BKH, from a senior American official who has put important corrupt officials behind bars in the US.

Spectacular arrests are expected

So the American signals have been given, and SPAK and BKH, upon returning to Tirana, will begin strikes at high levels. The new files in this institution are expected to explode. Public opinion has almost lost patience with the slowness of actions against some corrupt politicians and this is an alarm bell for this institution. Of course, SPAK has a positive achievement so far despite the criticism. He has managed to gain credibility even with politicians who considered it a political institution captured by Edi Rama. The fact that they filed concrete complaints there shows that they have faith. However, the blow against a series of corrupt politicians has been missed. Expectations and coded message from the US, warn that in September SPAK is expected to take concrete actions against some politicians, ministers and former ministers who have abused public funds. September is another testing month for SPAK and American signals warn that strikes will be at high levels.

The US details the stages of training in Virginia

A prosecutor of the Special Structure against Corruption and Organized Crime, as well as some investigators of the National Bureau of Investigation have done a training in the United States of America with agents and experts from the FBI Academy in Quantico, Virginia. The US Embassy in our country published some photos yesterday from the training, as it announced that a second group will follow the same program next week. “This week, the group is at the FBI Academy in Quantico, Virginia, training and sharing experiences with agents and experts from the world's largest law enforcement agency. A second group of investigators will follow the same program next week. This month's visits started on August 3, with executive-level meetings between the inter-institutional agencies of the United States and the Special Prosecutor's Office and the BKH in SPAK", the US embassy informs. If we go to the official website of the FBI academy in Virginia, details are shown on how various officials from partner countries, including Albania, are trained. Selected topics for the training program for local and international law enforcement leaders include: trends in national and international politics, economics, and social factors that affect police operations; ethics and integrity; recruitment, bribery and promotional policies, etc. The focus is on the fight against corruption at high levels. details are shown on how various officials from partner countries, including Albania, are trained. Selected topics for the training program for local and international law enforcement leaders include: trends in national and international politics, economics, and social factors that affect police operations; ethics and integrity; recruitment, bribery and promotional policies, etc. The focus is on the fight against corruption at high levels. details are shown on how various officials from partner countries, including Albania, are trained. Selected topics for the training program for local and international law enforcement leaders include: trends in national and international politics, economics, and social factors that affect police operations; ethics and integrity; recruitment, bribery and promotional policies, etc. The focus is on the fight against corruption at high levels. ethics and integrity; recruitment, bribery and promotional policies, etc. The focus is on the fight against corruption at high levels. ethics and integrity; recruitment, bribery and promotional policies, etc. The focus is on the fight against corruption at high levels.

Ja si do të bëhet trajnimi në Virxhinia

Ekspertët e FBI amerikane do të synojnë t’i përgatisin hetuesit tanë të BKH e SPAK që një vëmendje të veçantë t’i kushtojnë korrupsionit. Përmes programeve të trajnimit, anëtarët e Byrosë Kombëtare të Hetimit e SPAK do të mësojnë sesi të bien në gjurmët e parave të korrupsionit dhe ta luftojnë këtë fenomen në tërësi. Trajnime do të ketë edhe për përgjimet, por edhe për të shmangur krimin kibernetik. Gazeta ka bërë një kërkim më të thellë se si po mbahen  këto orë të specializuara. Programet e Trajnimit mbështeten te kërkesat e zyrtarëve të atashuar për të trajnuar partnerët e huaj për zbatimin e ligjit në vendet e huaja dhe në SHBA. Akademitë Ndërkombëtare për Zbatimin e ligjit përmes programeve intensive të trajnimit mësojnë teknika të menjëhershme për udhëheqjen e hetimeve. Po ashtu ofrohen klasa të specializuara për gjithçka, nga korrupsioni e paratë e gjeneruara nga ky fenomen, tek krimi në internet. Duke nënvizuar se përgjatë vitesh Akademia e FBI në Virxhinia ka trajnuar mijëra oficerë e hetues nga e gjithë bota, shtohet se një program i tillë do të vijojë edhe më tej. Hetuesit e SPAK dhe BKH do të trajnohen edhe për të gjurmuar të arratisurit dhe të luftojnë kërcënimet që i bëhen sot sigurisë, pasi këto nisma forcojnë sistemet ligjore dhe policore jashtë shtetit, krijojnë marrëdhënie të dobishme për të ndihmuar FBI dhe kolegët e saj ndërkombëtarë të gjurmojnë të arratisurit, të shkëmbejnë informacione dhe të luftojnë kërcënimet serioze kriminale kundër sigurisë. Për të realizuar misionin e tij, Divizioni i Trajnimeve do të vazhdojë të punojë me sektorë të tjerë operacionalë, me Departamentin e Drejtësisë, Departamentin e Shtetit dhe ambasadat e SHBA jashtë shtetit.

Asistenca e treshes së SPAK nga zyrtari i lartë “i hekurt”

Ambasada Amerikane gjithashtu dha detaje për takimet e SPAK dhe BKH. SHBA foli për një takim të rëndësishëm të drejtësisë shqiptare me një ekspert të lartë amerikan i cili ka çuar pas hekurave “VIP-at” e korrupsionit. “Një prokuror i SPAK-ut dhe një grup hetuesish të Byrosë Kombëtare të Hetimit vizituan Uashington D.C. javën e kaluar, ku u takuan me zyrtarë nga Departamenti i Drejtësisë dhe Departamenti i Shtetit, Byroja Federale e Hetimit (FBI), Administrata për Luftën Ndaj Narkotikëve (DEA), Qendra për Koordinim dhe Analizë e Maryland, dhe Departamenti i Policisë së Baltimorës (BPD). Komisioneri dhe Zv. Komisioneri i Zyrës së Integritetit Publik (ish investigues për korrupsionin publik dhe krimin e organizuar i FBI-së) nga Departamenti i Policisë së Baltimorës i mirëpritën ata. Ata u takuan edhe me një drejtues të Departamentit të Drejtësisë, i cili ka udhëhequr hetimet dhe ndjekjet penale të nivelit të lartë për korrupsionin publik si prokuror federal”, njoftoi ditën e djeshme ambasada e SHBA. Pra SPAK dhe BKH me asistencë të amerikanëve duket e vendosur për të çuar para drejtësisë “koka të mëdha” të fuqishme që deri më sot kanë qenë të paprekshëm.

Most read