BREAKING NEWS

Frrok Çupi: This is why SPAK is not arresting Sali Berisha, how will the former prime minister go to handcuffs and what behind the scenes are hidden behind Argita's appearance on the stage

Frrok Çupi: This is why SPAK is not arresting Sali Berisha, how will the
x
BREAKING NEWS

Fatos Klosi sheds light on the "black file" of Sali Berisha: Here's how he has escaped arrest so far, his crimes in '97-'98, the secrets behind the murder of Azem Hajdari, the planning of the execution of 4 protesters on January 21 and why will not lea...

Fatos Klosi sheds light on the "black file" of Sali Berisha:
x
BREAKING NEWS

The well-known analyst Kastriot Aliaj unmasks Sali Berisha, from the meetings with the Serbian murderer Arkan, to the intrigues, bargains, insults, frauds, crimes and his family corruption, how he stole 1.6 million dollars from the state coffers in coo...

The well-known analyst Kastriot Aliaj unmasks Sali Berisha, from the meetings
x
BREAKING NEWS

Other "bombshell" interceptions from "Sky" and "EncroChat" are unraveled, who are the crime bosses who were involved in a sensational murder in the capital, SPAK ready the arrest warrants, the "shaking" of the police dome is warned

Other "bombshell" interceptions from "Sky" and
x
BREAKING NEWS

This is how McGonigal is being analyzed by American justice before he goes to trial for his two criminal cases, what will come out of the mouth of the former FBI agent about Prime Minister Rama, from visits to Tirana, meetings and even secret conversat...

This is how McGonigal is being analyzed by American justice before he goes to
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out within the anti-American gang, Berisha "fires" Bardhi as the head of the group and calls him a mere deputy, the former General Secretary of the DP ignores the Re-establishment Assembly

A fight breaks out within the anti-American gang, Berisha "fires"
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela announces shocking news from SPAK about Sali Berisha: Here is what is hidden behind the chaos caused by the former prime minister in the Assembly

Spartak Ngjela announces shocking news from SPAK about Sali Berisha: Here is
x
BREAKING NEWS

Here is the tape where Sali Berisha was recorded, who brought about all the murders in Tropoja, how SPAK will finally "bury" the former prime minister with the investigations in the "Haklaje" file, Romeo Kara reveals the hard details

Here is the tape where Sali Berisha was recorded, who brought about all the
x

Politike

Appeal of President Bajram Begaj to the UN Assembly: Recognize the independence of Kosovo

Appeal of President Bajram Begaj to the UN Assembly: Recognize the independence

The President of the Republic, Bajram Begaj, delivered a speech at the 78th Session of the UN General Assembly. Activity that is taking place in New York.

"Rebuilding trust and rekindling global solidarity." Accelerating action on the 2030 Agenda and its Sustainable Development Goals towards peace. Advancing prosperity and stability for all"

United Nations, New York – 21 September 2023

I am honored to speak before you today and express my deep appreciation for the United Nations General Assembly. This assembly serves as a unique platform for global cooperation and offers hope for a better world.

I would like to express my sincere gratitude to President Francis for his election. And to convey my best wishes for the successful continuation of this assembly.

I would also like to express my warmest congratulations to Secretary-General Guterres for his continued efforts for world peace. And for his firm stance in defense of the UN Charter, international law. And human rights in the face of so many difficulties of today's times.

His leadership inspires confidence in the United Nations.

Rebuilding trust and rekindling global solidarity is more than ever a necessity for reconciliation. Understanding and more cooperation.

It is the only way we can face today's common and global challenges. That are not only affecting the present, but are also endangering the future of generations to come.

And it all has to start by evaluating regions and countries based mostly on their contributions rather than their failures.

Since 1955, when Albania became a member of the United Nations, a lot has changed. From a self-isolated country, Albania now stands proudly as a member of NATO. And the accession negotiations to the European Union have started.

Aktualisht, Shqipëria po mbyll mandatin e saj të parë si anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit. Dhe këtë muaj ne në mënyrë produktive po kryesojmë këtë organ të OKB-së ër të dytën herë.

Si pjesë e Ballkanit Perëndimor, Shqipëria vazhdon të japë kontribut të palëkundur për paqen dhe stabilitetin në rajon.

Shqiptarët luajnë një rol vendimtar në Evropën Juglindore. Ne përbëjmë shumicën në dy Republika të pavarura, Shqipëri dhe Kosovë. Formojmë një pakicë themelore në Maqedoninë e Veriut dhe Mal të Zi, si dhe pakicë të rëndësishme në jugun e Serbisë.

Gjatë gjithë historisë sonë, Shqipëria i është përmbajtur një politike të marrëdhënieve të miqësisë dhe fqinjësisë së mirë. Jemi thellësisht të shqetësuar për krizat e herëpashershme që përsëriten në marrëdhëniet mes fqinjëve.

Si Shqipëria, ashtu edhe Kosova kanë mbrojtur vazhdimisht paqen mbi tensionet dhe konfliktet, dhe ne mbetemi të përkushtuar në këtë rrugë.

Shpresojmë të njihen kontributet tona dhe të mos lejojmë që përpjekjet që bëjmë të errësohen nga qasjet negative.

Në këtë kontekst, Shqipëria mbështet dialogun e vështirë, që po vijon midis Kosovës dhe Serbisë të lehtësuar nga ndërmjetësimi i kujdesshëm i Bashkimit Evropian dhe mbështetja e fortë e Shteteve të Bashkuara.

Në të njëjtën kohë, Shqipëria mbetet e ndjeshme ndaj integritetit dhe prosperitetit të Kosovës.

Të drejtat e serbëve në Kosovë pasqyrojnë normat dhe vlerat evropiane, e njëjta gjë duhet të vlejë edhe për pakicën shqiptare në Luginën e Preshevës, në jug të Serbisë.

Fatkeqësisht, ne mbetemi ende të shqetësuar për bërjen jo aktive të adresave të tyre të banimit dhe mungesën e investimeve të konsiderueshme, si dhe stimujve ekonomikë në atë rajon.

Kosova ka dëshmuar se dhimbja nuk ka nevojë të lindë armiqësi; ajo duhet të përkthehet në mirëkuptim dhe mbështetje.

Gjithsesi Kosova është ende në pritje të njohjes së pavarësisë së saj nga shumë vende. Shpresoj që këto vende së shpejti do ta njohin kontributin e Kosovës për një komunitet global më të drejtë, më paqësor dhe do t’i japin Kosovës njohjen që meriton.

NJIHENI PAVARËSINË E KOSOVES!

Shqipëria, pavarësisht se është një komb i vogël me një demokraci të re, ka histori të shënuar nga luftëra që nuk i zgjodhi, si dhe pushtime që nuk i kërkoi dhe as i pranoi.

Edhe pse kujtime të dhimbshme, ato kanë dhënë mësime të paçmueshme.

Është pikërisht për shkak të historisë së saj që Shqipëria i kushton rëndësi të madhe të drejtës ndërkombëtare si mbrojtja e saj kryesore. Ne përqafojmë me vendosmëri parimet e rendit ndërkombëtar bazuar në rregulla, ku marrëdhëniet midis kombeve bazohen mbi respekt dhe jo mbi pushtet absolut.

Ky angazhim është arsyeja përse ne e kemi dënuar vazhdimisht dhe pa mëdyshje agresionin ushtarak kundër Ukrainës dhe do të vazhdojmë ta bëjmë këtë gjë.

Pavarësisht madhësisë sonë Shqipëria ka qenë e angazhuar në mënyrë aktive në arenën ndërkombëtare, si në nivel rajonal, ashtu dhe në atë global, në kërkim të paqes dhe sigurisë.

Megjithatë, ne e pranojmë se zhvillimi i qëndrueshëm është një komponent integral i arritjes së paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Nga ana tjetër, zhvillimi i qëndrueshëm kuptimplotë është i paarritshëm pa pasur në themel paqen dhe sigurinë e vërtetë.

Akti i agresionit të paprovokuar dhe i pajustifikuar rus kundër fqinjit të tij, fatkeqësisht flet më shumë se fjalët tona. Kjo luftë absurde dhe keqdashëse ka prekur drejtpërdrejtë dhe tërthorazi dimensione të ndryshme të zhvillimit të qëndrueshëm, jo vetëm për Ukrainën dhe rajonin, por për të gjithë globin.

Kjo luftë e pakuptimtë ka prishur tregjet ndërkombëtare, ka shkaktuar paqëndrueshmëri ekonomike, ka shkatërruar infrastrukturën, përfshirë rrjetet e transportit dhe objektet industriale, dhe ka larguar vëmendjen dhe burimet nga adresimi i sfidave të përbashkëta të zhvillimit, dhe zbatimin e Agjendës 2030.

Lufta në Ukrainë ka tensionuar stabilitetin rajonal dhe ka ndikuar në bashkëpunimin midis vendeve. Ka nxjerrë në pah tensionet gjeopolitike dhe marrëdhëniet e tensionuara diplomatike, duke penguar bashkëpunimin ndërkombëtar për nismat e zhvillimit të qëndrueshëm.

Efektet e përhapura të luftës, përfshirë zhvendosjen, migrimin dhe shqetësimet ekonomike dhe të sigurisë, siç  e kemi parë, mund të kenë pasoja globale që pengojnë përparimin drejt arritjes së Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (OZhQ).

Shqipëria e mirëpriti samitin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm thirrur nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe deklaratën politike të miratuar. Është një moment historik për riaktivizimin e përpjekjeve dhe angazhimeve tona të përbashkëta për arritjen e Agjendës 2030.

Ne besojmë fuqimisht se suksesi i Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm qëndron në përpjekjet tona kolektive për të adresuar sfidat që pengojnë zhvillimin e qëndrueshëm. Përpjekjet kolektive nënkuptojnë nevojën urgjente për veprime vendimtare për të mbështetur më mirë vendet në zhvillim.

Shqipëria e njeh nevojën e domosdoshme për reforma. Dhe është e gatshme të punojë së bashku me komunitetin ndërkombëtar për të siguruar një mjedis të përshtatshëm. Që u lejon vendeve në zhvillim të marrin pjesë aktive dhe të përfitojnë nga ekonomia globale.

Dëshiroj të theksoj se Shqipëria është e përkushtuar të reduktojë nivelet e varfërisë dhe pabarazisë brenda viteve 2027 dhe 2030. Në përputhje me kontributet tona klimatike të përcaktuara në nivel kombëtar.

Ne njohim nevojën për angazhime gjithëpërfshirëse të politikave për të nxitur energjinë, ushqimin. Tranzicionin digjital dhe social, të nevojshëm për të arritur këto standarde.

Përafrimi i buxheteve tona kombëtare me Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, integrimi i barazisë gjinore. Rigjallërimi i kapaciteteve të sektorit publik dhe forcimi i të dhënave dhe sistemeve tona të monitorimit. Janë ndër veprimet themelore që kemi prioritet.

Shqipëria e njeh rëndësinë e këtij sesioni si një moment  qendror për botën tonë. Është një mundësi për të kaluar nga frika në shpresë. Dhe nga pesimizmi i thellë në veprim të përshpejtuar. Ne jemi të përkushtuar të luajmë rolin tonë dhe të bashkëpunojmë me komunitetin ndërkombëtar. Për të siguruar realizimin e suksesshëm të Agjendës 2030.

Do të doja të sjell në vëmendjen tuaj edhe qëndrimin e Shqipërisë për një nga çështjet më të debatuara sot, atë të multilateralizmit.

Sfidat e sotme kritike tregojnë se arsyeja universale është e vetmja rrugëdalje. Ne e pranojmë se paqja është e pandashme: ne nuk mund të sigurojmë paqen mbi sakrificat e popujve në luftë. Askush nuk mund të ketë paqe të qëndrueshme përsa kohë këtë paqe nuk e gëzojnë të gjithë.

Shqipëria pranon gjithashtu se të drejtat e njeriut janë të pandashme: ne nuk mund të sigurojmë të drejta bazë për të gjithë nëse zgjedhim një nëngrup të drejtash dhe shpërfillim pjesën tjetër.

Vuajtjet e shkaktuara nga tortura ose uria janë të vështira të dallohen –  janë vuajtje të papranueshme dhe të panevojshme që mund të shmangeb nëse  ne përqafojmë të gjitha të drejtat – civile, politike, socio-ekonomike dhe kulturore.

Shqipëria është kandidate për Këshillin e të Drejtave të Njeriut në zgjedhjet e ardhshme të muajit pasardhës. Nëse zgjidhemi, ne do të mbrojmë të drejtat e njeriut në kuptimin e tyre më të gjerë. Kjo përfshin të drejtat e grave, të drejtat e fëmijëve, të drejtat e pakicave dhe të drejtën themelore për mundësi të barabarta. Ne do të punojmë me vendet e tjera për të mbrojtur, promovuar të drejtat dhe liritë e njeriut si kusht jetik për zhvillimin dhe prosperitetin individual dhe kolektiv.

Në  kontekstin rajonal, ne presim me padurim samitin e ardhshëm BE-Ballkan Perëndimor këtë tetor, në Tiranë. Ne jemi të përkushtuar për ta transformuar rajonin tonë në një shembull besimi dhe partneriteti që kapërcen kufijtë dhe komunitetet.

Multilateralizmi është thelbësor për përpjekjet tona kolektive. Është mbi të gjitha, një vizion se si shtetet duhet të bashkëpunojnë për të arritur rezultate më të mira për të gjithë. Pra, në thelb, bëhet fjalë për pritshmëritë e një sjelljeje të pranueshme në të ardhmen.

Multilateralizmi kërkon që ne të shqyrtojmë jo vetëm nëse marrëveshjet ekzistuese janë efektive apo efikase, por edhe nëse praktikat dhe proceset ekzistuese shumëpalëshe janë të drejta.

Është koha që të angazhohemi pa kushte, plotësisht. Dhe me mirëbesim për të arritur një reformë kuptimplotë, duke patur Këshillin e Sigurimit në  qendër të tij. Asnjë vend, qeveri apo individ nuk mund të jetë mbi ligjin.

Shqipëria mbështet reformën e Kombeve të Bashkuara dhe organeve të saj kryesore. Me syniminin për të forcuar aftësinë e Organizatës për të trajtuar sfidat. Dhe kërcënimet aktuale në zhvillim për paqen, sigurinë dhe zhvillimin ndërkombëtar.

Fuqia e Këshillit të Sigurimit qëndron në kapacitetin e tij për të ndërhyrë me vendosmëri. Në shërbim të paqes dhe sigurisë.

Pyetja në ditët e sotme nuk duhet të jetë më nëse Këshilli mund të ndërhyjë në çështjet  e brendshme të shteteve apo jo. Përkundrazi, pyetja duhet të jetë se si Këshilli mund të ndërhyjë në mënyrë inteligjente, reflektuese dhe në kohë. Në shërbim të vlerave dhe mandatit për të cilin është krijuar.

Që nga fitimi i pavarësisë në vitin 1912, vendi im ka pësuar transformime të rëndësishme territoriale. Aktualisht, Shqipëria krenohet me peizazhe magjepsëse urbane dhe rurale që jua inkurajoj me gjithë zemër t’i eksploroni.

E përmend këtë jo thjesht për t’ju bërë një ftesë për në Shqipëri. Por edhe për të nënvizuar rëndësinë e transformimit territorial që qëndron përpara nesh.

Përballë ndryshimeve klimatike, kjo sfidë është thelbësore përmes 17 Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Shpresoj që vendi im dhe kombet tona të mund ta trajtojnë në mënyrë efektive këtë sfidë. Duke mbrojtur burimet tona natyrore dhe trashëgiminë kulturore. Qasja jonë duhet të përfshijë respektimin e diversitetit të këtyre burimeve. Dhe bashkëpunimin me komunitetet e angazhuara si në çështjet mjedisore, ashtu dhe në përpjekjet për ruajtjen e kulturës.

I strongly believe that this approach strengthens democracy. The only political system capable of ensuring sustainable and just development.

Only in such a world can our future generations find happiness and prosperity.

Our joint efforts can pave the way for them for a successful cooperation in the future.

One such is this honorable organization.

Thank you very much for your attention!

Most read