BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the prosecutors are ready to ask the Assembly for the authorization to handcuff the former prime minister

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state at the service of his businesses, from the benefits of the Bunkart 1, Bunkart 2 contracts, to the pardon with the Prime Minister's signature for 20 years of public property...

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state
x
BREAKING NEWS

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order came out to.."/ The tragedy of Gërdec, the testimony of the Secretary General of the Ministry of Defense is clarified

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order
x
BREAKING NEWS

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the ex-soldier becomes clear

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the
x
BREAKING NEWS

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after the other after the conflict with Berisha, who are the 15 officials who risk prison, here is the evidence that SPAK is investigating

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after
x

Politike

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start

Great Britain seems determined to crack down on the corrupt and incriminated. The warning was given yesterday by the ambassador of the United Kingdom in Tirana, Alastair King Smith, who during an interview for "Klan" television, denies that the British government has another list of "non-women" persons, but ensures that the British state is determined to deny entry to any politician, official or businessman who is corrupt or connected to crime. He says that if this happens it will be London that will make its decisions public. Asked about the accusations of the head of "Foltores", Sali Berisha in his address, he refuses to comment on them, but appeals to the question of the former prime minister that every corrupt person should be investigated by Albanian justice. We recall that a year ago our strategic ally, Great Britain declared Sali Berisha "non-women", accusing her of ties to organized crime groups and enrichment through corruption for herself and the circle of people close to her. Meanwhile, yesterday, among other things, Ambassador Alastair King Smith stated that after the signing of the agreement between Prime Minister Sunak and Prime Minister Rama, there has been a drastic reduction in the number of illegal immigrants seeking asylum in his country. Mr. Klan Smith even says that of the 12,000 Albanians who entered the United Kingdom illegally a year ago, this year they are less than 1,000, or nearly 90 percent less. stated that after the signing of the agreement between Prime Minister Sunak and Prime Minister Rama, there was a drastic reduction in the number of illegal immigrants seeking asylum in his country. Mr. Klan Smith even says that of the 12,000 Albanians who entered the United Kingdom illegally a year ago, this year they are less than 1,000, or nearly 90 percent less. stated that after the signing of the agreement between Prime Minister Sunak and Prime Minister Rama, there was a drastic reduction in the number of illegal immigrants seeking asylum in his country. Mr. Klan Smith even says that of the 12,000 Albanians who entered the United Kingdom illegally a year ago, this year they are less than 1,000, or nearly 90 percent less.

 

- Mr. Ambassador, thank you for agreeing to conduct this interview together. I want to start this interview with one of the most sensitive issues, illegal immigration. There has been a fall in the numbers of illegal immigrants arriving in the UK in recent months. Albania does not appear from January until the moment we speak in the top 10 countries that are the top list of asylum seekers. Is this related to the agreement reached between the two prime ministers last year?

It is a pleasure to see you again and to appreciate the progress achieved, because as you rightly said, the Joint Communiqué was signed by the two Prime Ministers last December and has actually achieved positive results in a very short period. If we go back to last summer, we remember that we saw more than 12,000 Albanians enter the United Kingdom illegally, leading all nationalities, and this has completely changed this year. We have noticed a decrease of 90% of this figure, we have less than a thousand this year and the positive progress is related to the cooperation between the countries. Here I really want to give credit to the Government of Albania for the work done and for the excellent operational cooperation.

-Pati dhe një vizitë të ministrit britanik të Migracionit të Britanisë së Madhe. Çfarë u diskutua në takimin me ministrin e ri të Brendshëm?

Ishte vizitë shumë produktive dhe në kohën e duhur. Ministri jonë i Migracionit, Robert Jenrick ishte këtu për mbledhjen e ministrave të brendshëm në kuadër të procesit të Berlinit, por vizita e tij ishte një ditë më e gjatë që u mbush me program të zgjeruar së bashku me Ministrin e Brendshëm Balla. Ata vlerësuan progresin që sapo përmenda, dhe faktikisht monitoruan një fluturim kthimi. Deri tani janë kthyer rreth 3.000 vetë nga Mbretëria e Bashkuar, disa prej tyre shumë shpejt, përfshirë brenda 48 orëve, dhe ky është ndryshim i madh nga më parë, që do të thotë se marrëveshjet tona dypalëshe po zbatohen me sukses.

-Mbretëria e Bashkuar ka procedurat e lëshimit të vizave në këndvështrimin tim edhe më të ndërlikuara se SHBA-ja. Nuk e di nëse pikërisht ky fakt bën që shumë shqiptarë të mos kërkojnë të pajisen me një vizë dhe i drejtohen me një mënyrë jo të ligjshme Mbretërisë së Bashkuar. A mendon qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të ketë një, nuk po them liberalizim, por një lehtësim të procedurave?

Siç thoni edhe ju, nuk do të kemi mundësi të luftojmë migracionin e parregullt nëse nuk arrijmë të sigurojmë rrugë të sigurta dhe të rregullta për migracionin. Besoj se perceptimi i përgjithshëm është që Mbretëria e Bashkuar nuk i jep viza shqiptarëve, por ama shifrat tregojnë se raporti i dhënies së vizave për shqiptarët është faktikisht i lartë. Kështu, deri në fund të Qershorit të këtij viti duke nisur nga 12 muajt e shkuar, janë miratuar 61% e vizave turistike, 90% e atyre studentore dhe deri në 86% e atyre të punës, çka shënon rritje të konsiderueshme me vitin më parë kur kjo shifër ishte 15.000.

-Në Mbretërinë e Bashkuar po diskutohet edhe mundësia e rritjes së tarifave për pajisjen me një vizë. Sigurisht kjo besoj do prekë edhe Shqipërinë se nuk mund të bëjë përjashtim. Pse një rritje të pagesës?

Ne i shqyrtojmë gjithmonë tarifat e aplikimit për viza. Kostot po rriten në të gjithë fushat e mundshme për shkak të inflacionit dhe faktorëve të tjerë dhe kjo duhet të merret në konsideratë. Kështu që nuk besoj se çështja është aq e madhe sa mendohet.

-Ka pasur një lumë akuzash në adresën tuaj nga Sali Berisha. Kush është e vërteta juaj? E ka artikuluar shumë shpesh që ju jeni përdorur nga qeveria shqiptare dhe pa asnjë provë konkrete për të i keni sugjeruar qeverisë suaj që ai të shpallet “non grata”...

Siç e dini, ne nuk komentojmë për raste individuale, por dëshiroj të sqaroj diçka. Qasja jonë është e bazuar në një kontekst të gjerë të përmirësimit të llogaridhënies dhe dhënies fund pandëshkueshmërisë. Në këtë kuadër mbështesim aktorët vendas të drejtësisë që të jenë më efikase. Është pozitive të shohim ndjekjet më të mëdha penale dhe dënimin e personave të përfshirë në korrupsion ose kriminalitet dhe do të vijojmë të mbështesim dhe nxisim këto veprime këtu në Shqipëri. Gjithashtu sigurohemi që si Mbretëri e Bashkuar të marrim në konsideratë rastet e papërshtatshme në kuadër të të mirës publike, lidhur me individë të përfshirë në korrupsion dhe fusha të tjera të kriminalitetit, duke mos i lejuar të udhëtojnë në Mbretërinë e Bashkuar ose të kenë pasuri në Mbretërinë e Bashkuar. Dhe do të vijojmë në këtë dhe ministrat do të përdorin instrumentet kur janë të nevojshëm.

-Po flitet këto kohë që ka pasur një listë të re. Sa e vërtetë është kjo? E di që emra nuk do kem, por jam e interesuar ta di nëse ka një listë të re pas asaj të vitit të shkuar?

Nuk bëjmë komente për spekulime apo zëra, kështu që nuk do të kem mundësi të përgjigjem specifikisht për këtë pikë. Këto vendime merren nga Qeveria Britanike. Vendimet merren në Londër dhe shpallen nga Londra kur ka vendime që duhet të shpallen, por nuk do të bëjmë komente derisa të jetë marrë vendim.

-Aktualisht nuk ka një vendim të tillë?

Siç thashë, këto vendime merren nga Londra. Qartësisht nuk e përjashtoj mundësinë në të ardhmen dhe këtë e kam thënë edhe më parë dhe është thënë edhe nga Lordi Peach kur u përcaktuan sanksionet në Korrik 2022, kjo është pjesë e një qasjeje botërore që do të vijojë, por edhe njëherë mund t’ju them që nuk komentojmë mbi spekulime dhe zëra.

-Një pyetje të fundit zoti ambasador. Në datën 16 Tetor në Shqipëri do të mbahet takimi i radhës i Procesit të Berlinit. A ka projekte konkrete për të mbështetur për këtë rajon dhe ajo që na intereson më shumë ne, për Shqipërinë?

Mbretëria e Bashkuar mbështet plotësisht procesin e Berlinit dhe patjetër do të kemi ministra të jashtëm në samitin që po afron, sepse mendojmë së në këtë kuadër do të ketë diskutime shumë të rëndësishme. Një nga pikat e fokusit të procesit është menaxhimi i integruar i kufijve jo vetëm nga pikëpamja e sigurisë, patjetër këtu forcat e zbatimit të ligjit duhet të bëjnë punën e tyre, por edhe nga pikëpamja ekonomike dhe e lehtësimit të udhëtimit në të gjithë rajonin. Ne do të mbështesim me sa mundemi për zhvillimin ekonomik, duam të investojmë më shumë në infrastrukturë në të gjithë rajonin, qoftë në energji të rinovueshme, hekurudha apo lloje të tjera infrastrukture, dhe këtë do ta bëjmë edhe për Shqipërinë. Kemi gati 14 miliard Paund financim eksporti të Mbretërisë së Bashkuar për të mbështetur infrastrukturën dhe projekte të tjera, kemi shumë veprimtari në fushën e arsimit. Pra, procesin e Berlinit do ta mbështesim fuqishëm.

Most read